قطعات موبایل و نحوه کارکرد آنها
امروزه گوشی موبایل به یکی از وسایل ضروری بشر تبدیل شده است و زندگی کردن بدون آن سخت به نظر می رسد چرا که اسمارت فون های امروزی علاوه بر برقراری ارتباط با دیگران، از امکانات مختلف دیگری مانند دوربین، پخش کننده فیلم و موسیقی، اینترنت، نرم افزارهای مختلف بهره می برند و بسیاری از کارهای روزمره افراد توسط گوشی های هوشمند انجام می شود.
اما موبایل ها از قطعات سخت افزاری مختلفی تشکیل شده اند که آشنایی و شناخت عملکرد این قطعات می تواند در امر تعمیر و برطرف نمودن عیوب گوشی کمک بسیاری به تعمیرکاران نماید. در ادامه به آشنایی با قطعات موبایل و نحوه کارکرد هر کدام پرداخته شده است.
در این مقاله به طور تخصصی قطعات موبایل و نحوه کارکرد هرکدام را بررسی کردیم، آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان یکی از برترین آموزشگاه های کشور در زمینه آموزش انواع دوره های فنی و مهارتی اعم از آموزش تعمیرات موبایل ارائه مدرک بین المللی فنی و حرفه ای است، شما میتوانید برای دریافت مشاوره با کارشناسان خبره ما تماس حاصل فرمایید.
عناوین این نوشته:
قطعات موبایل
صفحه نمایش، قطعه ای بیرونی در موبایل
صفحه نمایش، قطعه ای در گوشی موبایل بوده که به علت قابل مشاهده بودن آن برای همه افراد قطعه ای آشنا می باشد. البته علاوه بر بخش خارجی که قابل مشاهده می باشد بخشی از آن هم در داخل گوشی قرار گرفته و جزء قطعات داخلی موبایل محسوب می شود. دستورات مختلفی که به گوشی داده می شود درون صفحه نمایش آن نشان داده شده و در دو نوع ال سی دی و ال ای دی تولید می گردد.
در گوشی های قدیمی از صفحه نمایش تنها برای نشان دادن شماره تلفن و پیام استفاده می شد اما با پیشرفت تکنولوژی و اختراع اسمارت فون ها کارایی صفحه نمایش تغییر کرده و با افزودن رنگ به صفحه نمایش و افزودن دوربین به موبایل ها، امکان مشاهده تصاویر مختلف بر روی آن وجود دارد.
- صفحه نمایش های LCD دارای یک نور در قسمت پشتی خود می باشند که با تابش این نور پیکسل ها درخشیده و امکان به وجود آمدن تصویر با کیفیت بالا وجود خواهد داشت. صفحه نمایشی با کیفیت است که رنگ ها را به صورت دقیق و مجزا نشان داده و بتوان در زوایای مختلف رنگ های یکسانی را مشاهده کرد. هزینه تولید این نوع از LCD ها نسبت به صفحات نمایشگر دیگر ارزان تر بوده و به همین دلیل استقبال زیادی از آنها شده است.
- صفحه نمایش AMOLED یکی دیگر از انواع صفحه نمایش بوده که بر اساس ترکیبات ارگانیک ساخته شده و از کیفیت تصویر بالایی برخوردار می باشد. در این نوع از صفحه نمایش ها مانند ال سی دی نیازی به بک لایت یا نور پشت صفحه نبوده و هر پیکسل خودش تولید نور می نماید. ضخامت این نوع از صفحه نمایشگرها بسیار کمتر از LCD بوده و رنگ مشکی را کاملا به رنگ مشکی نمایش می دهند. صفحه نمایش های super AMOLED مشتق شده از صفحه نمایش AMOLED بوده و در آنها از تکنولوژی صفحه لمسی خازنی استفاده شده و از روشنایی بالاتری برخوردار بوده و مصرف برق کمتری نیز دارند.
- صفحه نمایش Retina از تراکم پیکسلی بالایی برخوردار بوده و فاصله دقیق تراکم پیکسلی در آن ثابت نمی باشد. در این گونه صفحه نمایشگرها در فاصله عادی چشم انسان با گوشی، دانه های تکی پیکسل قابل تشخیص نمی باشند.
علاوه بر صفحات نمایش گفته شده موارد دیگری مانند صفحه نمایش NOVA، صفحه نمایش Mobile BRAVIA Engine، صفحه نمایش Super-LCD، صفحه نمایش Super AMOLED HD و غیره وجود دارد که هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی بوده و از کیفیت ویژه ای برخوردار می باشند.
باتری، تامین کننده انرژی موبایل
یکی از قطعات حیاتی تلفن های همراه که به تامین انرژی دستگاه می پردازد باتری می باشد. شرکت های تولید کننده باتری موبایل در تلاشند تا باتری های با طول عمر بالا با وزن سبک و قابلیت نگهداری شارژ بالا را تولید نمایند. امروزه باتری های لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری در گوشی های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع باتری ها دارای ظرفیت بالایی بوده و میزان انرژی دو برابر را نسبت به باتری های نیکل کادمیوم قدیمی تامین می نمایند. وزن و حجم این نوع از باتری ها نیز در مقایسه با باتری های قدیمی نیکل کادمیوم حدود 3 تا 5 برابر کمتر می باشد. باتری های لیتیوم یونی نیازی به دشارژ کامل نداشته و استفاده از جریان های الکتریکی بالاتر برای شارژ و دشارژ کردن آنها مانعی ندارد.
جدیدترین نوع باتری هایی که امروزه در گوشی های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد باتری های لیتیوم پلیمری بوده که دارای وزن بسیار سبک و مقاومت بالا می باشند و از ظرفیت بالایی برای نگهداری شارژ نیز برخوردار می باشند. باتری های موبایل در دو نوع قابل تعویض و غیر قابل تعویض وجود دارند و تکنولوژی کوئیک شارژ از امکاناتی است که شرکت کوالکام ارائه کرده است و باعث شارژ شدن سریع باتری می گردد.
CPU و GPU از مهم ترین قطعات موبایل
CPU به واحد پردازش مرکزی موبایل گفته می شود که به عنوان مغز دستگاه عمل کرده و فرمان های مختلف را پس از پردازش آنها به دیگر قطعات صادر می کند. پردازنده ها توسط تکنولوژی ARM ساخته شده اند و شرکت های مختلفی مانند سامسونگ، کوالکام، مدیاتک و … طراحی هسته خود را از تکنولوژی ARM می گیرند و در طراحی های SoC به کار می برند.
GPU نیز به عنوان یکی از مهم ترین قطعات موبایل شناخته شده و با نام پردازنده گرافیکی شناخته می شود. این قطعه بیشتر در پردازش محتواهای سه بعدی کاربرد داشته و محیطی سه بعدی را در نمایشی دو بعدی به تصویر می کشد.
معرفی حافظه و فضای ذخیره سازی
اهمیت حافظه در گوشی بسیار زیاد است و گوشی بدون استفاده از RAM و مموری قادر به کار کردن نمی باشد. رم به فضای ذخیره سازی تصادفی دیجیتال کوتاه مدت گفته می شود که اطلاعات موجود در آن می توانند با سرعت زیادی خوانده و نوشته شوند. این حافظه با خاموش کردن گوشی از بین رفته و اطلاعات موجود در آن حذف می گردد.
در واقع این نوع حافظه برای تجمع داده های برنامه های در حال اجرا می باشد. معمولا رم های LP را در گوشی های موبایل به کار می برند که دارای مصرف کم باتری می باشند.
دوربین یکی از قطعات کاربردی گوشی
امروزه تمام گوشی های هوشمند تولید شده مجهز به دوربین با پیکسل های متفاوت می باشند و افراد با خریداری گوشی دارای دوربین با کیفیت در واقع از داشتن یک دوربین حرفه ای نیز برخوردار می گردند. گوشی های هوشمند از دو دوربین جلو و عقب برخوردار بوده که معمولا پیکسل دوربین جلو مقداری کمتر از دوربین عقب می باشد.
قطعه دوربین خود شامل سه بخش مجزا می باشد که این قطعات شامل سنسور تشخیص نور، لنز جزئی و پردازنده تصویر می باشد. بالا بودن پیکسل دوربین و همچنین میزان حساسیت سنسورها می توانند در بالا بردن کیفیت دوربین نقش داشته باشند. ممکن است در اثر ضربات مختلف شیشه دوربین دچار خراش یا شکستگی گردد که در این صورت نیاز به تعویض لنز دوربین توسط تعمیرکار می باشد.
برد الکترونیک موبایل
برد یکی از قطعات سخت افزاری گوشی های تلفن همراه می باشد که بر روی آن قطعات کوچک دیگری مونتاژ شده اند. قطعات الکترونیکی مانند مقاومت، خازن، دیود، سیم پیچ و ترانزیستور از جمله قطعات سوار شده بر روی برد موبایل می باشند که هر یک دارای وظیفه ای خاص در گوشی می باشند.
به عنوان مثال خازن وظیفه دارد تا به عنوان منبع تغذیه ولتاژ گوشی عمل کرده و دیود برای تثبیت ولتاژ در موبایل به کار برده می شود. برای تقویت ولتاژ نیز از قطعه ترانزیستور استفاده می گردد. بردهایی که در گوشی های موبایل مورد استفاده قرار می گیرند شامل سه بلوک اصلی می گردند، بلوک base band، بلوک radio frequency و بلوک analog frequency از بلوک های بردهای گوشی می باشند.
در بلوک base band آی سی های مختلفی مانند آی سی شارژ ، آی سی بلوتوث، آی سی CPU، آی سی پاور، آی سی حافظه و اسپیکرها قرار گرفته و در بلوک radio frequency نیز قطعات VCO، فیلترهای SAW، آی سی PF، آی سی RF، آنتن و سوئیچ آنتن قرار می گیرند. اما اجزای مختلفی مانند میکروفون، آی سی صوتی و اسپیکر مکالمه بر روی بلوک سوم برد قرار گرفته اند.
آموزشگاه فن آموزان بیش از هشتاد دوره آموزشی جهت ورود به بازار کار از جمله تعمیرات موبایل ، آموزش plc ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات لپ تاپ ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش تعمیرات پکیج و … را با ارائه مدرک بین المللی فنی حرفه ای برگزار می کند. برای دریافت عناوین همه دوره ها به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.
نیما ستوده هستم. با سابقه دوازده سال فعالیت در زمینه تعمیرات گوشی های برندهای مختلف (از جمله سامسونگ ، آیفون ، شیائومی) با سیستم عامل های اندروید و ios در بازار تعمیر گوشی. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیرات موبایل را به اشتراک می گذارم.