تراشه گوشی چیست؟ معرفی پردازنده موبایل SOC

تراشه گوشی چیست؟ معرفی پردازنده موبایل SOC

احتمالا بارها کلمه تراشه ‌ها و توان پردازشی را از زبان فعالان حوزه فناوری شنیده اید. فرقی هم نمی کند که صحبت راجب کامپیوتر، کنسول بازی و یا تلفن هوشمند باشد. پردازنده مغز یک گوشی‌ هوشمند به حساب می آید و تمامی دستورات شما توسط این قطعه کوچک و پرقدرت پردازش می ‌شود. درست مانند مغز انسان، همه فعل ‌و ‌انفعالاتی که درون یک گوشی‌ هوشمند اتفاق می‌ افتد، باید ابتدا توسط پردازنده تایید شود. در این مقاله تراشه گوشی Soc را برسی می کنیم. فن آموزان یکی از برترین آموزشگاه های کشور در زمینه آموزش تعمیرات موبایل در کشور با ارائه مدرک فنی و حرفه ای محسوب می شود. شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان خبره مجموعه تماس حاصل فرمایید.

آموزش تعمیرات موبایل

تراشه موبایل Soc چیست؟

واژه Soc  از عبارت System-on-a-Chip نشات گرفته است و به معنای سیستم روی یک تراشه است. همان طور که از نام آن پیداست Soc در واقع یک مدار جامع  است که همه ی قطعات یک کامپیوتر یا یک سیستم الکتریکی را در یک تراشه کوچک جای داده است.

در حقیقت  Soc شامل بخش پردازش مرکزی، حافظه، واحد پردازش گرافیکی، کنترلر های ورودی و خروجی مانند USB ، شبکه های بی سیم مانند Wifi ، بلوتوث، 4G و سایر قطعات و تکه ‌های ضروری دستگاه است که روی مدار نصب می‌ شود. در واقع قرارگیری قطعات مختلف روی یک تراشه کوچک موجب صرفه‌ جویی در فضا، هزینه و مصرف انرژی می ‌شود.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه شابلون زدن آی سی موبایل

اجزای تراشه موبایل SoC

  • واحد پردازش مرکزی مغز یک تراشه soc است و بیشترین برق مورد نیاز تراشه را استفاده می کند. این قطعه مانند واحد پردازش مرکزی موجود در سیستم های کامپیوتری، محاسبات را انجام می دهد و بر عملکرد سایر بخش های تراشه نظارت می کند و بیشتر کد ها را برای سیستم عامل Android اجرا می کند. واحد پردازش مرکزی می تواند دو هسته ای یا چهار هسته ای و غیره باشد.
  • واحد پردازش گرافیکی همان کارت گرافیک سیستم است. وظیفه این قسمت پردازش بخش های بصری مانند تجسم رابط کاربری انیمیشن‌ها و بازی ‌های سه بعدی می ‌باشد.
  • حافظه رایانه را ram می گویند و برای نگهداری اطلاعات دم دستی پردازنده استفاده می شود. برنامه های نرم ‌افزار قبل از اینکه در سیستم اجرا شود ابتدا باید داخل حافظه بارگذاری ‌شوند سپس در cpu پردازش شوند. معمولا رم در نزدیک ترین محل به پردازنده مرکزی قرار می گیرد. هرچقدر میزان رم بیشتر باشد، شما می‌توانید برنامه‌ های بیشتری را با سرعت بالاتری اجرا کنید.
  • ROM یا حافظه‌ی فقط خواندنی به معنای سیستم عاملی است که دستگاه شما را مدیریت می کند. در واقع بخش غیر قابل دسترسی یک کامپیوتر و یا گوشی هوشمند محسوب می شود که بر پایه پتلفرم ها است و فقط تولیدکننده‌ ها به آن دسترسی دارند. در واقع نرم افزار های سیستم عامل ها داخل رام قرار دارند. به همین دلیل محصولات سامسونگ و ال جی هر دو از سیستم عامل اندروید استفاده می کنند اما با هم تفاوت های زیادی دارند.
  • قطعه مهم دیگر در Soc مودم است که اجازه می‌ دهد از طریق شبکه‌ های مخابراتی به اطلاعات دسترسی داشته باشید. مودم سیگنال های بی سیم را به داده ای تبدیل می کند که تلفن شما نیاز دارد. به طور مثال WiFi ،G ، 3G، 4G، GPS، بلوتوث، رادیو FM و…. از جمله تجهیزات ارتباطی تلفن همراه هستند که اجرای آن ها روی دستگاه شما به نسخه تلفن هوشمند یا تبلت همچنین قیمت و موقعیت جغرافیایی آن‌ ها بستگی دارد.
  • پل شمالی در واقع رابط بین پردازنده مرکزی و دیگر بخش های تراشه مانند کارت گرافیک، حافظه ram است همچنین پل جنوبی یکی از اجزای مهم در سیستم است که عملکرد ورودی و خروجی ‌هایی مانند صدا و USB را مدیریت می کند. در حقیقت پل جنوبی و شمالی از اجزا مرتبط و حیاتی سیستم هستند که یکدیگر را تکمیل می کنند.

بیشتر بخوانید: قطعات موبایل و نحوه کارکرد آنها

مزیت های استفاده از Soc ها

Soc ها اندکی از Cpu ها بزرگتر هستند اما عملکرد آن ها فراتر از cpu ها است. به عبارت دیگر با cpu ها نمیتوان رایانه ای کوچک تر از 10 سانتی متر مربع تولید کرد زیرا به چندین تراشه نیاز دارد که به صورت فشرده داخل مدار یا داخل cpu  قرار می گیرد.

تراشه گوشی

اما در مقابل با soc  ها میتوان یک رایانه کوچک مانند تلفن همراه هوشمند یا تبلت تولید کرد چرا که هرچه تعداد تراشه ها و حافظه ها داخل تراشه پردازنده بیشتر باشد خارج از تراشه به فضای کمتر نیاز است از این رو در تراشه soc  قطعات زیادی به صورت فشرده قرار می گیرد و فضا برای قطعات خارجی بیشتر می شود به طور مثال برای تبلت و گوشی های هوشمند فضای کافی وجود دارد تا باتری بزرگتری استفاده شود و کارکرد سیستم هم بالاتر می رود.

از ان جایی که سیم کشی بین قطعات در soc  ها کمتر است و به صورت یکپارچه قرار گرفته است به انرژی کمتری هم در مقایسه با سایر پردازنده ها نیاز دارد به عبارت دیگر مانع اتلاف انرژی می شود. این قابلیت برای گوشی های هوشمند و تبلت بسیار با ارزش است چرا که از منبع ذخیره انررژی مانند باتری استفاده می کند و لازم است یا مصرف آن کاهش پیدا کند و یا از باتری بزرگتری استفاده شود.

از دیگر مزیت های تراشه گوشی soc  قیمت پایین آن است زیرا برای ساخت یک رایانه کوچک به قطعات کمتری نیاز است و برخی تجهیزات مانند مدارات و سیم کشی و برخی تراشه ها که در cpu  استفاده می شود در این تراشه به کار نمی رود در نتیجه کاهش تجهیزات باعث کاهش هزینه ساخت می شود.

بیشتر بخوانید: معرفی قطعات روی برد موبایل

معایب استفاده از soc  ها

یکی از معایب این تراشه گوشی این است که قابلیت تغییر و افزایش و کاهش قطعات را ندارد . به بیان دیگر در رایانه های بزرگ به راحتی می توان قطعات cpu و ram  را تعویض کرد و ارتقا داد اما این قابلیت در soc  ممکن نیست و یکی از نقاط ضعف این تراشه گوشی به حساب می اید. البته احتمالا در اینده soc  هایی تولید می شود که بتوان به راحتی به ان ها قابلیت های جدیدی اضافه کرد و اصطلاحا به روز رسانی کرد.

برند‌های مطرح پردازنده گوشی

در حال حاضر برند‌ های مطرح زیادی در حوزه تولید پردازنده‌‌ گوشی فعالیت می‌ کنند مانند سامسونگ، مدیاتک، اپل و هواوی به ترتیب با تراشه های  اگزینوس،  تراشه های هلیو MT، پردازنده‌ های سری A و تراشه ‌های کرین . اما در بین همه ی این برند ها، شرکت آمریکایی کوالکام مشهور تر است و قطعات پر مصرف تری تولید می کند.

پردازنده موبایل

تراشه گوشی کوآلکام با برند اسنپدراگون به بازار عرضه می ‌شوند. در پردازنده ‌های اسنپدراگون برای نام گذاری هر مدل، از نماد اعداد و ارقام 3 رقمی استفاده می ‌شود. برترین تراشه ‌های این شرکت در سری اسنپدراگون ۸۰۰ قرار دارد و جدیدترین آن ‌ها  هم اسنپدارگون ۸۶۵ است که برای گوشی های رده بالا و پرچم دار استفاده می شود و سرعت گوشی را بالا می برد.

تراشه ‌موبایل میان ‌رده در دو سری اسنپدراگون ۶۰۰ و ۷۰۰ قرار دارند که هنگام استفاده عادی از گوشی با کندی سرعت مواجه نمی شود. تراشه‌ های پایین رده این شرکت در گروه اسنپدراگون 200 و 300 قرار دارند.

سامسونگ هم مانند کوالکام برای نشان دادن قدرت هر مدل تراشه‌ های اگزینوس خود از اعداد استفاده کرده است اما بجای 3رقم 4 رقم به کار می برد.  هرچه اعداد بزرگتر می‌ شود، عموما با بهبود کارایی تراشه مواجه هستیم. برترین تراشه موبایل شرکت سامسونگ اگزینوس گروه ۹۰۰۰ است که برای گوشی های رده بالا و پرچم دار استفاده می شود.

تراشه های میان دره در خانواده اگزینوس سری ۷۰۰۰ و ۸۰۰۰ قرار می گیرند. اگزینوس سری ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ هم به گوشی های پایین رده و ارزان قیمت برمیگردد.لازم به ذکر است که اگزینوس از پردازنده گرافیکی Mail  استفاده می کند.

مدیاتکیک شرکت تایوانی است و  برای نام‌ گذاری پردازنده ‌های خود از حروف استفاده می کند. در گوشی های رده بالا و میان رده از گروه Helio استفاده می کند و سه حرف A، X و P نماد های آن هستند.

سری P برای دستگاه‌ های مقرون به صرفه و سری G برای دستگاه‌ های گیمینگ در نظر گرفته شده است. همچنین برای گوشی های پایین رده از گروه MT استفاده می شود. اما سرعت و عملکرد دقیقی ندارند و گوشی هایی که از این پردازنده استفاده می کنند سریع داغ و ضعیف می شوند.

شرکت هواوی هم برای تراشه های HiSilicon خود از ارقام استفاده می کند. در گوشی های رده بالا و پرچم دار خود از سری ۹۰۰ استفاده می کند. برای گوشی های میان رده از سری ۷۰۰ استفاده می کند. و سری 600 برای گوشی های پایین رده و ارزان قیمت مورد استفاده قرار می گیرد.

اپل یکی از منظم‌ ترین نام‌گذاری ها را دارد که مختص محصولات تولیدی خود شرکت است و بر پایه اعداد و ارقام نامگذاری شده است که یکی از قدرتمند ترین پردازنده گوشی دنیا نیز محسوب می شود. تراشه موبایل سری A از برترین تراشه های این شرکت است و هرچه عدد مقابل A  بزرگتر باشد پردازنده جدیدتر و قدرت ان بیشتر است.

برای گوشی های رده بالا مانند ایفون X و ایفون مکس از A12 Bionic استفاده شده است. با این حال در کنار پردازنده  گوشی اصلی پردازنده جانبی سری m  هم برای افزایش عملکرد استفاده می شود. در محصولاتی که به توان و قدرت بالایی نیاز دارند و برای کارهای سنگین مثل ویرایش ویدیو استفاده می شوند مانند ایپد از سری متفاوتی با حرف X  استفاده کرده اند.

همچنین این موسسه در راستای اشتغال زایی بیش از هشتاد دوره آموزشی پردرآمد از جمله آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات ایسیو ، آموزش مکانیک خودرو ، آموزش برق خودرو ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و … را با ارائه مدرک فنی حرفه ای در تهران برگزار می کند. برای اطلاع از لیست تمامی دوره ها به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
نیما ستوده
نیما ستوده

نیما ستوده هستم. با سابقه دوازده سال فعالیت در زمینه تعمیرات گوشی های برندهای مختلف (از جمله سامسونگ ، آیفون ، شیائومی) با سیستم عامل های اندروید و ios در بازار تعمیر گوشی. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیرات موبایل را به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *