معرفی کامل سخت افزار موبایل
سخت افزار موبایل از قسمت ال سی دی، باتری و برد الکترونیکی موبایل تشکیل شده است. دوربین، اسپکیر و قطعات دیگری بر روی برد موبایل تعبیه شده اند. در این مقاله ضمن تعریف سخت افزار موبایل، اجزای اصلی سخت افزار موبایل و هم چنین رایج ترین مشکلات سخت افزاری موبایل را مورد بررسی قرار می دهیم. اگر می خواهید در حوزه تعمیرات موبایل به درآمد بالا برسید، حتما در دوره آموزش تعمیرات موبایل ما شرکت کنید. آموزشگاه فن آموزان تضمین می کند که صفر تا صد تعمیرات سخت افزار و نرم افزار گوشی های اندروید و آیفون را از پایه تا پیشرفته پوشش می دهد. برای دریافت اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
فیلم معرفی اجزای سخت افزاری موبایل
آموزشگاه فن آموزان دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر دوره آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش برق ساختمان ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش plc و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر را بصورت عملی و ویژه بازار کار و مهاجرت در کارگاههای مجهز برگزار می کند. جهت اطلاعات بیشتر با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
سخت افزار موبایل چیست؟
کلمه سخت افزار از دو جز سخت و افزار تشکیل شده است. معنای سخت کامل مشخص بوده و افزار نیز به معنی وسیله یا ابزار می باشد. در واقع سخت افزار موبایل به معنای بخش هایی از موبایل می باشد که قابلیت مشاهده و لمس کردن دارند. سخت افزار موبایل یکی از قسمت های اصلی انواع موبایل ها بوده که یکی از فاکتور های اصلی در هنگام خرید گوشی می باشد. سخت افزار موبایل در تمامی برند های موبایل از جمله اندروید، اپل، شیائومی و غیره نقش مهمی داشته و در همه موبایل ها مشترک است.
اجزای اصلی سخت افزار موبایل
به دلیل تفاوت در میزان کیفیت و نوع قطعات مورد استفاده در سخت افزار انواع برند ها و مدل های گوشی، قیمت موبایل ها در رنج گسترده ای وجود دارند. لازم به ذکر است که با وجود تفاوت در کیفیت و نوع قطعات به کار رفته در گوشی ها، سخت افزار انواع موبایل ها از قطعات مشترک و مشابه ای تشکیل شده اند.
اجزای اصلی سخت افزار موبایل عبارتند از:
- صفحه نمایش
- باتری
- واحد پردازش مرکزی CPU
- سیستم روی تراشه SoC
- حافظه
- مودم
- دوربین
- اسپیکر
- سنسور ها
- پورت ها و سوکت ها
-
صفحه نمایش
یکی از مهم ترین بخش های سخت افزار تلفن های همراه، صفحه نمایش آن بوده که اندازه، کیفیت و نوع آن در انتخاب موبایل موثر است. نمایشگر به عنوان قطعه ای اصلی برای تعامل و استفاده از گوشی در ابعاد مختلفی ارائه شده که هر یک رزولوشن و وضوح تصویر مخصوص به خود را دارند. امروزه فناوری های ساخت صفحه نمایش گوشی به دو دسته LCD و LED تقسیم می شود. ابعاد عادی تلفن های همراه بین 4.5 تا 5.7 اینچ می باشد. هم چنین رزولوشن صفحه نمایش گوشی ها به دسته های مختلفی مانند اچ دی و فول اچ دی تقسیم می شود.
بیشتر بخوانید: تفاوت تاچ ال سی دی اصلی و تقلبی گوشی
-
باتری
تمامی قطعات داخلی موبایل ها انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از باتری گوشی تامین می کنند. یکی از عوامل موثر در انتخاب گوشی، توجه به ظرفیت باتری آن می باشد. با توجه به استفاده روز افزون از تلفن های همراه، باید از موبایل هایی که قابلیت شارژ سریع داشته و باتری با کیفیتی دارند استفاده نمود. امروزه گوشی های هوشمند از باتری های لیتیوم یونی استفاده کرده که به دلیل نداشتن اثر حافظه نسبت به نمونه های قبلی محبوبیت بالایی دارند. هم چنین قابلیت تعویض باتری های جدید، امکان تعمیر و تعویض آن ها را به وسیله تعمیر کاران حرفه ای فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید: علت زود خالی شدن باتری گوشی
-
واحد پردازش مرکزی CPU
از اصلی ترین اجزای سخت افزار گوشی می توان به واحد پردازش مرکزی CPU اشاره کرد. واحد پردازش مرکزی برای اجرای نرم افزار ها و سیستم عامل تلفن همراه به کار می رود. بیشتر گوشی های اندروید و اپل از CPU های تولید شده شرکت ARM استفاده یم کنند که فاکتور اصلی در آن ها تعداد هسته های به کار رفته در آن ها می باشد. معمولا تلفن های هوشمند به صورت 4 هسته ای و 8 هسته ای تولید می شوند.
-
سیستم روی تراشه SoC
با توجه به عملکرد موبایل در برقراری ارتباطات بی سیم و انجام امور گرافیکی مانند ادیت عکس و فیلم نیاز به قطعاتی داریم تا به واحد پردازش مرکزی ی همان CPU کمک کند. پردازنده ای که این وظیفه را بر عهده دارد با نام سیستم روی تراشه SoC شناخته می شود.
شرکت های مختلفی در سراسر دنیا اقدام به تولید SoC برای برند های مختلف موبایل نموده اند. به طور مثال می توان به شرکت کوالکام با ساخت SoC با نام اسنپدراگون برای گوشی های اندرویدی، شرکت مدیا تک با نام تراشه های Helio برای گوشی های میان رده اندرویدی و هم چنین پردازنده های HiSilicon از شرکت Kirin برای گوشی های برند هواوی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: تراشه گوشی چیست؟ معرفی پردازنده موبایل SOC
-
حافظه
حافظه یکی از اجزای اصلی سخت افزار موبایل بوده که در دو نوع حافظه دائمی و فلش وجود دارد. فضای ذخیره سازی سیستمی که با نام RAM شناخته می شود برای اجرای سیستم عامل به کار رفته مانند اندروید یا iOS کاربرد داشته که نقش مهمی در عملکرد تلفن همراه دارد. به طور مثال موبایل هایی که از RAM 8 برخوردارند نسبت به RAM 4 کیفیت بهتری داشته و قابلیت بالایی در نگه داشتن چندین نرم افزار به صورت همزمان در پس زمینه را دارند.
نوع دوم حافظه به کار رفته در سخت افزار موبایل مربوط به ذخیره داده های نرم افزاری، عکس، موسیقی و موارد دیگر بوده که با توجه به نیاز کاربران، در انواع مختلفی از 32 گیگا بایت تا 1 ترا بایت در سخت افزار موبایل مورد استفاده قرار می گیرند.
-
مودم
یکی از کاربرد های اصلی تلفن های همراه که باعث محبوبیت بیشتر آن نسبت به دیگر لوازم الکترونیکی شده است، امکان برقراری ارتباط از طریق تماس و پیامک می باشد. بدین منظور سازندگان تلفن های همراه از فناوری مودم، Wi-Fi و تراشه های LTE برای برقراری ارتباط با سرعت و کیفیت بالا استفاده می کنند.
یکی از سازندگان اصلی مودم برای تلفن همراه شرکت کوالکام بوده که اقدام به تولید و به کار گیری فناوری اسنپدراگون در گوشی های سامسونگ و شیائومی نموده است.
-
دوربین
دوربین یکی از قطعات اصلی در سخت افزار موبایل بوده که از بخش های مختلفی مانند لنز، سنسور تشخیص نور و پردازنده تصویر تشکیل شده است. میزان کیفیت دوربین ها به تعداد مگا پیکسل های به کار رفته در ساخت آن و هم چنین رزولوشن و واضح بودن تصویر بستگی دارد. تلفن های همراه دارای دو ماژول دوربین عقب و جلو در قاب گوشی بوده که کیفیت متفاوتی دارند. امروزه با توجه به پیشرفت صنعت عکاسی و علاقه افراد به ثبت خاطرات از طریق گرفتن عکس و فیلم ها، یکی از فاکتور های اصلی در انتخاب موبایل، کیفیت دوربین می باشد.
پردازنده تصویر در دوربین وظیفه تبدیل مگا پیکسل های دریافتی به عکس مورد نظر می باشد. همچنین با قرار گیری پردازنده تصویر در قسمت SoC سخت افزار، از پردازنده تصویر در کاهش نویز، پردازش رنگ و متعادل کردن نور و رنگ استفاده می شود. اکثر دوربین های گوشی هوشمند در مکان های کم نور، عملکرد ضعیفی داشته و به همین سازندگان تلفن هلی همراه به دنبال بهبود عکاسی در شب با کمک لنز های بزرگ تر هستند.
-
اسپیکر
صوت و اسپیکر از قطعات اصلی سخت افزار موبایل بوده که در مدل های مختلف در اندازه و سایز های مختلفی ارائه می شود. نحوه قرار گیری اسپیکر و موقعیت آن به طراحی شرکت سازنده موبایل بستگی داشته و تاثیر بالایی در کیفیت صوت دارد. معمولا اسپیکر ها را در قسمت جلویی تلفن همراه قرار دارد. تعدد اسپیکر ها در گوشی های هوشمند یک عدد بوده و برای داشتن زیبایی ظاهری و قرینه بودن بدنه موبایل، یک اسپیکر دیگر نیز وجود دارد که فقط به صورت ماکت قرار داشته و در پشت آن اسپیکری وجود ندارد.
-
سنسور ها
سنسور ها یکی دیگر از اجزای سخت افزاری موبایل بوده که بسته به نوع گوشی در انواع مختلفی طراحی شده و در تلفن های همراه به کار گرفته می شوند. به طور معمول تلفن های هوشمند از 5 سنسور در سخت افزار خود تشکیل شده اند. سنسور های به کار رفته در سخت افزار موبایل عبارتند از:
- سنسور شتاب: یکی از سنسور های موجود در سخت افزار گوشی، سنسور شتاب بوده که با تشخیص جهت و حرکت تلفن همراه، قادر به تغییر موسیقی می باشد. هم چنین برای مسیر یابی و محاسبه زمان رسیدن به مقصد با توجه به سرعت حرکت از قابلیت های سنسور شتاب می باشد.
- ژیروسکوپ: یکی از قابلتی های تلفن همراه، چرخش صفحه آن در هنگام مشاهده فیلم و هم چنین انجام بازی های نرم افزار می باشد. حسگر ژیروسکوپ به کمک شتاب سنج قادر به تشخیص چرخش تلفن می باشد.
- قطب نمای دیجیتال: قطب نمای دیجیتال یکی از حسگر های به کار رفته در سخت افزار موبایل بوده که برای تعیین مسیر و جهت یابی استفاده می شود.
- سنسور حساس به نور: تنظیم نور به صورت خودکار یکی از قابلیت هایی است که باعث می شود که نیازی به تنظیم دستی میزان روشنایی نبوده و با استفاده از سنسور حساس به نور، میزان نور صفحه نمایش به طور خودکار تنظیم شود. این قابلیت منجر به عملکرد بهتر باتری و هم چنین مانع از آسیب به چشم انسان می شود.
- سنسور مجاورت: سنسور مجاورت یکی از حسگر های موجود در سخت افزار موبایل بوده که در هنگام برقراری تماس و نگه داشتن تلفن همراه کنار گوش، صفحه تلفن با تشخیص سنسور مجاورت خاموش شده تا از روشن ماندن تلفن همراه و استفاده از باتری جلوگیری شود.
-
پورت ها و سوکت ها
اگر به بدنه موبایل خود دقت کنید، جا های خالی برای وصل کردن سوکت شارژ، پورت USB و هندزفری را مشاهده می کنید. بیشتر موبایل ها از پورت هایی برای اتصال micro USB و هم چنین پورت Type C برای اتصال سوکت شارژ در گوشی های اندروید تشکیل شده است. هم چنین گوشی های آیفون از جک 3.5 میلی متری برای وصل کردن هندزفری و هدفون های بی سیم تشکیل شده است. در واقع امروزه سخت افزار اکثر گوشی های هوشمند از پورت ها و سوکت ها تشکیل شده است. در صورتی می توان گوشی های بدون پورت و سوکت را طراحی و تولید کرد که شارژ کردن باتری آن از روش های بی سیم صورت بگیرد. در این حالت نیز باید به فکر طراحی و تهیه پنل شارژ بی سیم بود. در این حالت برای وصل شدن به هندزفری و هدفون از فناوری بلوتوث باید استفاده نمود.
رایج ترین مشکلات سخت افزاری موبایل
یکی از حوزه های اصلی در تعمیرات موبایل، تعمیرات سخت افزاری موبایل بوده که به دلیل وجود قطعات تخصصی نیاز به دانش و مهارت بالا در این زمینه می باشد. از رایج ترین مشکلات سخت افزاری موبایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خرابی باتری
- خرابی پردازنده مرکزی
- خرابی دوربین
- از کار افتادن دکمه خاموش و روشن
- ترک برداشتن و شکستن صفحه نمایشگر
- از کار افتادن اسپیکر
- شارژ نشدن موبایل
- هنگ کردن گوشی
- باز شدن خودکار برنامه ها
- پر شدن حافظه گوشی
برخی دیگر از دوره های تخصصی که در آموزشگاه فن آموزان و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای برگزار می شود شامل دوره آموزش تعمیرات لپ تاپ ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش رباتیک و … می باشد. جهت اطلاع از نحوه شرکت در دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
نیما ستوده هستم. با سابقه دوازده سال فعالیت در زمینه تعمیرات گوشی های برندهای مختلف (از جمله سامسونگ ، آیفون ، شیائومی) با سیستم عامل های اندروید و ios در بازار تعمیر گوشی. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیرات موبایل را به اشتراک می گذارم.
ببخشید میخواستم بدونم که گوشی هم مثل کامپیوتر و لپ تاپ سخت افزاری مثل حافظه کش داره یا نه ؟