معرفی تجهیزات برق ساختمان
شما در هر ساختمان و یا هر جایی که زندگی یا کار می کنید برای انجام کار های مختلف از برق استفاده می کنید، همه ی ما می دانیم که این برق به صورت همیشگی در این مکان وجود نداشته و از یک مکان مرکزی به این مکان آمده است (برق کشی شده است) و این کار توسط یک فرد تکنسین برق انجام گرفته است. البته که این کار با استفاده از تجهیزات برق ساختمان مختلفی انجام می گیرد که ممکن است ما شناخت کاملی از آنها نداشته باشیم.
برق کشی ساختمان یک کار کاملا تخصصی است و حتما باید توسط یک فرد تکنسین برق با رعایت اصول ایمنی انجام شود تا برق کشی به شکل صحیح و استاندارد انجام شود و با رعایت اصول ایمنی برای فرد مشکلی پیش نیاید.
اما موضوع مطلب معرفی تجهیزات بکار رفته در برق ساختمان است؛ پس اگر می خواهید بدانید این تجهیزات چی هستند و با آنها بیشتر آشنا شوید حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
پیشنهاد ویژه: دوره آموزش برق ساختمان ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و آموزش برق صنعتی بصورت کاملا عملی و تضمینی در آموزشگاه فن آموزان. برای ثبت نام و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
معرفی تجهیزات بکار رفته در برق ساختمان
تجهیزات برق به هر چیزی که در حالت عمومی بعد از کنتر برق هست (تجهیز الکتریکی که بعد از کنتر برق هست) گفته می شود. تاسیسات برق و هر تجهیزی که قبل از کنتر برق هست به اصلاح مربوط به “شبکه ی برق” می شود ؛ و این بحث کنتر در واقع وجه تمایز هم از لحاظ مسئولیتی و هم از لحاظ تعریفی بین تاسیسات و شبکه ی برق است که ما تمرکز داریم بر روی تاسیسات و تجهیزات برق ساختمان. دسته بندی تجهیزات در تاسیسات برق شامل موارد زیر می باشد:
- تولید کننده مثل جنراتورها ، (یو پی اس) ها
- انتقال کننده مثل هادی ها ، کابل ها
- مصرف کننده(تبدیل کننده) مثل موتور های الکتریکی ، تلوزیون
- اندازه گیری و کنترل مثل کلید ها ، مولتی متر ها
در این مطلب قصد ما این است دو نوع تجهیزات برق ساختمان را به شما معرفی کنیم: تجهیزات عمومی انتقال دهنده و تجهیزات عمومی اندازه گیری و کنترل.
-
تجهیزات عمومی انتقال دهنده
هادی ها: تجهیزاتی هستند که وظیفه انتقال انرژی الکتریکی را بر عهده دارند هادی در سیم ها و کابل ها برای ما مهم هستند که هر کدام از این تیپ های هادی ها برای خود پارامتر هایی دارند که با توجه به اون پارامتر ها ما آنها را شناسایی می کنیم ، طراحی میکنیم ، از آنها استفاده می کنیم و سفارش دهیم برای خرید یعنی اینکه ما حتما باید این پارامتر ها را بدانیم تا بتوانیم یک هادی را سفارش دهیم زیرا بدون شناخت این امکان وجود ندارد (مثلا کسی که کاربرد یک قطع در ماشین را نمیداند که نمی تواند آن را سفارش دهد و از آن استفاده کند).
چهار فاکتور اصلی برای شناخت سیم ها وجود دارد:
- مقطع هادی بر حسب میلی متر مکعب: مقطع هادی در واقع همان سطح مقطع خود قسمت سیم می باشد(همان قسمت که مس یا آلومینیوم یا آلیاژ این دو و یا حتی فولاد است به آن قسمت را مقطع هادی می گویند)
- مفتول یا رشته ای بودن: سیم به صورت یک میله است یک مغزی کامل که هیچ رشته ای ندارد و یکپارچه از جنس فلز است که معمولا این تیپ سیم ها هدایت بالا تری دارند نسبط به نوع رشته ای و از لحاظ مقررات ملی نیز ما حتما باید تا مقطع 10 میلی متر را از نوع مفتولی استفاده کنیم و اگر جایی امکان پذیر نبود شما می توانید از رشته ای استفاده کنید.
- رنگ سیم: رنگ های سیم ها هر کدام یک معنی دارند مثلا سیم سبز زرد برای حفاظتی ارت استفاده می شود (مثلا اگر شما به این سیم فاز وصل کنید در جایی دیگر مثلا سیم کشی که میاد برق وصل کند ممکن است بدون حفاظت به آن دست بزند و دچار برق گرفتگی شود) بنابراین رعایت رنگ سیم بسیار مسئله ی مهمی می باشد و مققرات ملی نیز برای آنها محدوده ایجاد کرده است.
- جنس هادی: که جنس هادی می تواند آلمینیوم ، مس ، نقره ، آلیاژ مس و آلومینیوم ، ترکیبات فولاد داشته باشد و… که جنس هادی خیلی مسئله ی مهمی می باشد که معمولا مس استفاده می شود.
کابل ها: مورد بعدی کابل ها هستند در واقع کابل ها برای انتقال جریان های بالاتر (جریان هایی که سیم ها قالب آن ها نیستند)استفاده می شود که استاندارد (آی سی) می گوید که شما باید در مقاطع بالاتر از 16 میلی متر مربع حتما باید از کابل استفاده کنید (که البته در جاهایی استثنا وجود دارد). مشخصات کابل ها شامل موارد زیر می باشد:
- مقطع هادی یا هادی ها بر حسب میلی متر مربع: که مقطع آنها تعریف شان مانند سیم ها است ولی چون چندتا هادی ممکن است داشته باشند امکان وجود دارد که مقطع آنها یکسان نباشد.
- تعداد هادی ها:کابل ها با تعداد هادی های متفاوتی ما داریم مثلا ما کابل چهار رشته ، دو رشته و… داریم(که مثلا دو رشته برای برق تک فاز مورد استفاده قرار می گیرد).
- جنس عایق: جنس عایق خیلی مهم است عایق های مختلفی وجود دارد مثل پلی اتیلن ، پی وی سی و… (ممکن است که یک سسیم چند مرحله عایق داشته باشد).
- جنس هادی:که همان طور که گفتیم هادی می تواند جنس متفاوتی داشته باشد.
- حفاظت و سایر متعلقات: هادی ها می توانند حفاظت از لحاظ الکتریکی یا مکانیکی داشته باشند.
این ها مواردی بودند که نیاز است که ما از کابل ها و سیم ها حتما بدانیم تا زمانی که می خواهیم یک کابل یا سیم را بگیریم و یا سفارش دهیم با مشکل رو به رو نشویم.
-
تجهیزات عمومی کنترل و حفاظتی
کلیدها: اولین مورد در این موضوع کلید ها هستند. که کلید ها سه پارامتر اصلی دارند:
- وظیفه ی کلید ها: وظیفه یکلید قطع و وصل کردن ، حفاظت
- آمپراژ کلید ها: که مثلا کلید تا چند آمپر را به صورت بار نامی منتقل می کند(مثلا کلید های تک پل و دو پل این ها تا 10 آمپر هستند یعنی می توانند تا ده آمپر را قطع و وصل کنند).
- پارامتر های اتصال کوتاه و خطا
فیوزها: مورد بعدی فیوز ها هستند که همه با آن ها آشنا هستیم. فیوز ها وسایل حفاظتی هستند که در مقابل اتصالی و خطا ها از شبکه و همچنین افراد حفاظت می کنند. (یعنی هم از جان افراد حفاظت می کنند و هم از سیستم حفاظت می کند). مهمترین موارد که در مورد فیوزها باید در نظر بگیرید موارد زیر هستند:
- روش کار: یعنی در واقع به چه صورت باید عمل قطع و وصل را انجام دهند (یعنی در داخل فشنگ قرار میگیرند و یا داخل یک پایه کلید قرار می گیرند به طور کلی به چه نحوی استفاده می شوند).
- آمپراژ: که یکی از کلیدی ترین پارامتر های یک فیوز می باشد. این که فیوز تا چه مقدار بار نامی می تواند تحمل کند).
- سایز: که فیوز ها سایز های مختلفی دارند اما به طور کلی دارای چهار سایز اصلی هستند(که شامل فیوز های فشنگی نمی شوند زیرا فیوز های فشنگی بر اساس پایه ی سر پیچ شان هستند.
- منحنی های زمان=جریان: که نحوه ی قطع و تمایز حفاظتی فیوز ها را مشخص می کنند.
پریزها : مورد بعدی پریز ها هستند پریز ها در واقع که همه ما با آن آشنایی داریم و اینکه پریز ها انواع مختلفی دارند. فاکتورهای مهم در مورد پریزها موارد زیر هستند:
- وظیفه: تقسیم بندی پریزها از لحاظ وظیفه مهم است که می شود پریز شبکه کامپیوتری ، پریز برق ، پریز تلفن ، پریز آنتن و… که باید در ابتدا مشخص شود
- تعداد خروجی و فازهای متصله: اینکه پریز ما چند خروجی دارد یعنی اینکه دو خانه است یک خانه است و چند فاز به آن متصل می شود که این موضوع نیز یکی دیگر از پارامتر های اصلی است.
- حداکثر قدرت قابل تحویل: یعنی اینکه شما تا بار چند آمپر را می توانید به پریز وصل کنید(مثلا این پریز هایی که در خانه های ما وجود دارند بر طبق استاندارد این ها تا 16 آمپر را می توانند تحویل دهند).
چراغ ها و لامپ ها: در تجهیزات برق ساختمانی چراغ ها دو پارامتر اصلی دارند:
- تیپ چراغ ها: محل قرار گیری چراغ می تواند تیپ چراغ را مشخص کند.
- تعداد: تیپ و توان مصرفی لامپ ها
لامپ ها رنج وسیعی را شامل می شوند:
- تیپ لامپ هاکبا توجه به روشی که لامپ برای تبدیل انرژی الکتریکی به نور استفاده می کند می شود تیپ لامپ.
- توان مصرفی بر حسب وات:یعنی برقی که لامپ استفاده می کند چقدر است.
- نوردهی برحسب لومن بر متر مربع یا لوکس
با توجه به این توضیحات همه این موارد باید توسط یک تکنسین برق و با رعایت اصول ایمنی انجام شوند و یک فرد نباید بدون دانش اقدام به انجام این کار کند زیرا هم به تجهیزات اسیب میزند و هم ممکن است که برای خود فرد مشکلی پیش بیاید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و مورد توجه شما واقع شده باشد و توانسته باشید با این مطلب چیز جدیدی را یاد بگیرید. ممنونیم که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید.
اموزشگاه فن آموزان علاوه بر دوره برق ساختمان سایر دوره های آموزشی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر آموزش plc ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات پکیج و … را بصورت تخصصی و ویژه اشتغال و کسب درآمد تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. برای دریافت جزئیات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.
دیدگاهتان را بنویسید