انواع لامپ های مورد استفاده در برق ساختمان

لامپ یک منبع مصنوعی نور است. در طول 100 سال گذشته، لامپها به بخشی جداییناپذیر از زندگی روزمره ما تبدیل شدهاند. انواع مختلفی از لامپها در بازار موجود است. این لامپها در اصل عملکرد، مواد مورد استفاده، و مهمتر از همه بهرهوری انرژی آنها با یکدیگر متفاوت میباشند. در این مقاله قصد داریم تعدادی از لامپهایی را که در صنعت برق ساختمان پرکاربرد هستند را معرفی نمائیم.
آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان در دپارتمان برق صنعتی و ساختمان خود دوره های تخصصی آموزش برق ساختمان ، آموزش برق صنعتی ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و … را با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان و اعطای مدرک فنی حرفه ای برگزار می کند. برای دریافت مشاوره رایگان و جزئیات بیشتر با ما تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
- فیلم معرفی انواع لامپ مورد استفاده در برق ساختمان
- لامپ چیست؟
- انواع لامپهای روشنایی
- لامپ فلورسنت
- روش ساخت لامپ فلورسنت
- نحوه کار لامپ فلورسنت
- لامپ رشته ای
- روش ساخت لامپ رشته ای
- نحوه کار لامپ رشته ای
- لامپ فیلامنت کربنی
- لامپ تخلیه گازی
- لامپ بخار سدیم
- نحوه کار لامپ بخار سدیم
- لامپ بخار جیوه
- روش ساخت لامپ بخار جیوه
- نحوه کار لامپ بخار جیوه
- لامپ هالوژن
- لامپ فلورسنت فشرده
- لامپهای LED
- لامپ قوس کربنی
فیلم معرفی انواع لامپ مورد استفاده در برق ساختمان
لامپ چیست؟
لامپ همانگونه که گفته شد منبع نور مصنوعی است که به ما نور میدهد و با برق کار میکند. لامپ الکتریکی اساسا مبدل انرژی است که انرژی الکتریکی را به نور تبدیل میکند. خروجی لامپ ثابت است به این معنی که نور تابشی را برای ما فراهم می کند همچنین لامپ خیلی گران نیست. اولین لامپ توسط توماس ادیسون در آزمایشگاه خود در نیوجرسی در ژانویه 1879 اختراع شد. این لامپ شیشهای بود که در آن خلاء ایجاد می کرد و از دو میله کربن به عنوان رشته استفاده میشد.
لامپ را میتوان برای مصارف مختلفی از جمله در فضای داخلی یا خارجی استفاده کرد. لامپها برای اهداف مختلفی همچون روشنایی داخلی، تبلیغاتی، نور خیابان و برای دکوراسیون استفاده میشوند. در ادامه مقاله با انواع گوناگون لامپها آشنا خواهیم شد.
انواع لامپهای روشنایی
طیف گستردهای از انواع مختلف لامپ موجود است که عبارتند از:
-
لامپ فلورسنت
لامپ فلورسنت نوعی لامپ بخار جیوه کم فشار است که نور مرئی را با استفاده از فلورسنت تولید میکند. لامپ فلورسنت با طول و رنگهای مختلف تولید میشود، اما اصول کار همه لامپهای فلورسنت یکسان است.
روش ساخت لامپ فلورسنت
الکترودها در دو طرف لوله شیشهای ثابت میشوند و نوک الکترودها به شکل مارپیچی است که عموماً از مواد تنگستن تشکیل شده است. سیمپیچ با مواد ساطع کننده الکترون پوشیده شده است. این لوله از شیشه آهکی ساخته شده که عایق گرما میباشد. داخل لوله با پودر فلورسنت پوشانده شده است. علاوه بر این، لوله حاوی بخار جیوه کم فشار و آرگون میباشد. مدار لامپ فلورسنت با کلید و چوک متصل است. چوک جریان بالا را محدود میکند و استارت اجازه میدهد جریان برابری در دو طرف الکترودها ایجاد شود. یک خازن موازی به استارت متصل میشود که ضریب توان را در مدار بهبود میبخشد.
نحوه کار لامپ فلورسنت
هنگامی که مدار به منبع تغذیه متصل میشود، جریان از چوک به استارتر میرسد و استارت، جریان را در دو طرف الکترودها مجاز میکند. از آنجایی که مقاومت الکترودها زیاد است و هنگامی که جریان از آن عبور میکند دمای آن شروع به افزایش میکند. هنگامی که الکترود گرم شده، دمای لوله افزایش مییابد. به دلیل دمای بالا، بخار جیوه و گاز آرگون یونیزه میشوند. زمانی که محیط بین هر دو الکترود یونیزه میشود، جریان در آن شروع به جریان میکند و مانند قوس به نظر میرسد.
الکترونها در امتداد قوس انرژی را به شکل تابش الکترومغناطیسی آزاد میکنند زیرا تمام طرف لوله با پودر فلورسنت پوشیده شده است که طول موج تابش الکترومغناطیسی را افزایش میدهد و نور مرئی تولید میکند. راندمان لامپ فلورسنت در مقایسه با لامپ رشتهای بیشتر است.
-
لامپ رشته ای
لامپ رشتهای نوعی لامپ است که با گرم کردن رشته از طریق جریان الکتریکی، نور مرئی را تامین میکند. لامپ رشتهای به شکل گرد است. رشته پدیدهای است که در آن یک جسم نور مرئی را در اثر گرما ایجاد میکند.
روش ساخت لامپ رشته ای
عنصر اصلی لامپ رشتهای فیلامنتی است که بین دو سیم متصل میشود. لیدها با شیشه نگهدارنده متصل میگردند. این رشته از مواد تنگستن ساخته شده است و دارای دو سیم نگهدارنده میباشد که از رشته پشتیبانی میکنند. سیم پشتیبانی از مولیبدن ساخته شده است.
پوشش بیرونی لامپ از شیشه ساخته شده است و لامپ کاملاً بسته است و هوا ندارد. لامپ حاوی 85 درصد آرگون و 15 درصد نیتروژن است. هر دو گاز در داخل لامپ وجود خواهند داشت. گاز بی اثر آرگون از فیلامنت در مقابل اکسید شدن محافظت میکند و عمر لامپ را افزایش میدهد. فیلامنت را میتوان به دو صورت طراحی کرد:
- رشته سیمپیچ
- رشته کویل سیمپیچی شده
برای تولید نور زیاد، اندازه رشته را افزایش میدهیم. هنگامی که ما اندازه رشته را در منطقه محدود افزایش میدهیم، از فیلامنت سیمپیچی استفاده میکنیم. قسمت پایینی لامپ حاوی درپوش است که پایانههای مثبت و منفی در آن قرار دارند.
نحوه کار لامپ رشته ای
هنگامی که لامپ به منبع تغذیه متصل میشود، جریان در سراسر رشته جریان مییابد زیرا مقاومت فیلامنت زیاد است و به همین دلیل دمای آن افزایش مییابد. هنگامی که رشته بسیار گرم میشود، رشته تنگستن میدرخشد، مقاومت آن 5.6 اهم و نقطه ذوب آن 3400 درجه سانتیگراد است. به همین دلیل رشته در دمای بالا ذوب نمیشود. زمانی که رشته به شدت گرم میگردد و میدرخشد، الکترونها به شکل فوتون آزاد میشوند. این فوتونها نور را به شکل تابش الکترومغناطیسی ساطع میکنند. به این ترتیب لامپ رشتهای به ما نور میدهد.
لامپهای رشتهای دارای اشکال، اندازه و رتبهبندی مختلفی هستند مانند 25 وات، 40 وات، 60 وات، 75 وات، 100 وات و 200 وات و غیره. مواد مختلفی به عنوان رشته در لامپهای رشتهای استفاده میشود مانند:
- تنگستن با نقطه ذوب 3400 درجه سانتیگراد
- کربن با نقطه ذوب 3550 درجه سانتیگراد
- تانتالیم با نقطه ذوب 3017 درجه سانتیگراد
علاوه بر همه این موارد باید گفت که این لامپ ها ارزان هستند و استفاده از آنها آسان است.
لامپ های رشته ای به انواع زیر تقسیم می شوند:
لامپ فیلامنت کربنی
لامپ فیلامنت کربن دارای ویژگی های زیر است:
- دارای عنصر کربن میباشد
- دمای کارکرد 1800 تا 2000 درجه سانتی گراد
- دمای ذوب 3500 درجه سانتیگراد
- راندمان کمتر به دلیل ضریب دمایی منفی
- زمان کارکرد 600 تا 800 ساعت
- 5 تا 4 لومن / وات
- میتوان از آن در شارژ باتری استفاده کرد
-
لامپ تخلیه گازی
در این لامپها تخلیه گاز اتفاق میافتد و به دو نوع تقسیم می شود:
- لامپ فشار قوی
- لامپ کم فشار
لامپ های فشار قوی خود به دو نوع تقسیم میشوند:
- لامپ بخار سدیم فشار قوی
- لامپ بخار جیوه فشار بالا
لامپ کم فشار نیز به دو نوع تقسیم میشود:
- لامپ بخار سدیم کم فشار
- لامپ بخار جیوه کم فشار
لامپ بخار سدیم
لامپ بخار سدیم یک لامپ تخلیه الکتریکی است که با استفاده از ذرات سدیم و گازهای بیاثر نئون و آرگون رنگ نارنجی تولید میکند. در لوله شیشهای، الکترودهای فلزی ثابت میشوند که زمانی که قوس در داخل لوله ایجاد میشود، طول قوس افزایش مییابد، لوله به شکل U طراحی میشود و از شیشه بوروسیلیکات ساخته شده است.
شیشه بوروسیلیکات در دمای بالا آسیب نمیبیند. لوله حاوی گاز سدیم، نئون و آرگون میباشد. پوشش بیرونی لامپ از شیشه تشکیل شده است. قسمت داخلی شیشه بیرونی حاوی پوشش اکسید ایندیوم است که گرما را منعکس میکند. فضای بین لوله داخلی و لوله بیرونی حاوی خلاء است. این فلز با ترانسفورماتور راکتانس بالا و خازن متصل میشود.
نحوه کار لامپ بخار سدیم
لامپ بخار سدیم 40 وات برای کار به 380 ولت و لامپ بخار سدیم 100 وات برای کار به 450 ولت نیاز دارد. وقتی لامپ سدیم را به منبع تغذیه وصل میکنیم، ترانسفورماتور راکتانس بالا ولتاژ را افزایش میدهد. هنگامی که الکترود دریافت میکند قوس ولتاژ مورد نیاز تشکیل میشود. از آنجایی که گاز نئون و آرگون در لوله وجود دارد، در هنگام راهاندازی، لامپ رنگ صورتی مایل به قرمز تولید مینماید و دما در لوله افزایش مییابد. سدیم در حالت فلزی وجود دارد که به دلیل دمای بالا تبخیر میشود. پس از 10 تا 15 دقیقه که سدیم کاملاً به بخار تبدیل شد، لامپ نور نارنجی تولید میکند. بازده لامپ بخار سدیم 40 تا 50 لومن بر وات است. لامپ بخار سدیم در 60 وات، 85 وات، 140 وات نیز موجود میباشد.
شرایط مختلفی وجود دارد که در آن لامپ بخار سدیم نور تولید نمیکند.
- هنگامی که الکترود فلزی آسیب دیده است
- هنگامی که ذرات سدیم در یک طرف لوله داخلی متمرکز میشوند
لامپ بخار سدیم را میتوان در موارد زیر استفاده کرد:
- بزرگراهها
- روشنایی خیابان
لامپ بخار جیوه
نوعی لامپ است که در آن از جیوه تبخیر شده استفاده میشود و با کمک قوس الکتریکی نور مرئی تولید میکند که به لامپ بخار جیوه معروف است. در واقع، لامپ بخار جیوه لامپ تخلیه گازی است. راندمان لامپ بخار جیوه بیشتر از لامپ رشتهای است. عمر لامپ بخار جیوه حدود 24000 ساعت است.
روش ساخت لامپ بخار جیوه
لوله داخلی لامپ بخار جیوه از مواد کوارتز ساخته شده و لایه بیرونی از شیشه بوروسیلیکات تشکیل شده است. کوارتز و بوروسیلیکات هر دو مواد عایق کننده حرارت هستند. عملکرد اصلی آن این است که زمانی که گرما در اثر قوس افزایش مییابد به طوریکه لوله داخلی و پوشش آسیب نمیبیند. لوله داخلی کوارتز میتواند دمای 1300 کلوین را حفظ کند و پوشش بیرونی میتواند دمای 700 کلوین را حفظ نماید.
بین لوله داخلی و خارجی حاوی گاز نیتروژن است که عایق حرارتی را فراهم میکند و از قطعات فلزی در برابر اکسیداسیون محافظت میکند. جیوه و آرگون در داخل لوله داخلی وجود دارد. لوله داخلی شامل الکترود اصلی و استارت است. هر دو الکترود با سیمپیچ تنگستن متصل میشوند. الکترود با مواد ساطع کننده الکترون مانند توریم، کلسیم و کربنات باریم پوشیده شده است. به طوریکه قوس به راحتی بین هر دو الکترود ایجاد میشود که با سرب فویل مولیبدن متصل میشوند. یک مقاومت به الکترود راهاندازی متصل میشود. هنگامی که جریان در سراسر الکترود راهاندازی جریان یابد، آن جریان را محدود میکند.
نحوه کار لامپ بخار جیوه
هنگامی که لامپ بخار جیوه به منبع تغذیه متصل میشود، جریان از طریق الکترود استارت و الکترود اصلی شروع به جریان میکند. فاصله کمتری بین الکترود اصلی و الکترود استارت وجود خواهد داشت. به دلیل یک شکاف کوچک، گرادیان ولتاژ بالا باقی میماند و به همین دلیل یک قوس کوچک بین هر دو الکترود ایجاد میشود.
جریان توسط مقاومت در الکترود محدود خواهد بود. به دلیل این قوس، گرما در داخل لوله تولید میشود. گاز جیوه تبخیر شده در اثر گرما و همچنین گرما در الکترود اصلی در اثر ولتاژ تولید می شود. گرمای تولید شده جیوه تبخیر شده را یونیزه میکند. بنابراین قوس اصلی بین هر دو الکترود ایجاد میشود. قوس کوچک پس از تشکیل قوس اصلی متوقف خواهد شد. پس از افزایش مقاومت، مقاومت استارت پس از 5 تا 7 دقیقه گاز جیوه کاملاً تبخیر میگردد. الکترونهای موجود در قوس، نور مرئی را به شکل تابش الکترومغناطیسی تولید میکنند. لامپ بخار جیوه رنگ سبز روشن و زرد نور تولید مینماید.
دو نوع لامپ بخار جیوه وجود دارد:
- لامپ جیوهای فشار قوی که در آن فشار جیوه زیاد است.
- لامپ جیوهای کم فشار که در آن فشار جیوه در مقایسه با بخار جیوه فشار بالا، کم است.
-
لامپ هالوژن
لامپهای هالوژن تنوع فناوری لامپهای رشته ای هستند. این لامپها با عبور جریان الکتریسیته از یک رشته تنگستن که در لولهای حاوی گاز هالوژن محصور شده است، کار میکند. این واکنش شیمیایی گازهای هالوژن اتفاق میافتد که تنگستن را از دیوارههای شیشه جدا میکند و دوباره روی رشته مینشیند. این امر نور لامپ را گسترش میدهد تا واکنش شیمیایی انجام شود، رشته باید گرمتر از آنچه برای لامپهای رشتهای مورد نیاز است باشد. رشته داغتر نور سفید درخشانی تولید میکند و در هر وات کارآمدتر و درخشانتر است.
-
لامپ فلورسنت فشرده
لامپ فلورسنت فشرده از نوع مدرن لامپهای سبک است که مانند لامپهای فلورسنت اما در بستهبندیهای بسیار کوچکتر کار میکند. مشابه لامپهای فلورسنت معمولی، گرمای کمی تولید میکنند و بسیار کارآمد هستند. آنها برای فیت کردن اتصالات پایه نوع پیچی و و نوع پینی در دسترس هستند. در بیشتر لامپهای فلورسنت فشرده یا از تعدادی چوبک شیشهای کوتاه یا دو یا سه حلقه کوچک لولهای تشکیل شده است. گاهی اوقات آنها را در یک حباب شیشهای قرار میدهند که شبیه به یک لامپ رشتهای معمولی است. اکثر لامپهای فلورسنت فشرده را نمیتوان با دیمر استفاده کرد. آنها معمولاً تا 10000 ساعت دوام میآورند.
-
لامپهای LED
لامپ دیود ساطع کننده نور بدون فیلامنت بوده و کم مصرف میباشد و طول عمر بالایی دارد. LEDها تازه شروع به رقابت با روشناییهای معمولی کردهاند، اما متأسفانه لومن خروجی مورد نیاز برای جایگزینی کامل لامپهای رشتهای و انواع دیگر را ندارند، اما با این حال، فناوری هر روز در حال پیشرفت است و طولی نمیکشد که لامپ LED انتخابی به جای تمام لامپها خواهد بود. بیشترین کاربرد آنها در خانه و محل کار است.
-
لامپ قوس کربنی
لامپ قوس کربنی از شیشه تشکیل شده است که از دو میله کربن تشکیل شده است. هنگامی که این دو میله با تامین برق به یکدیگر برخورد میکنند و قوس ایجاد میکند که به طور مداوم به ما نور میدهد تا زمانی که جریان الکتریکی در آن جاری شود. فاصله بین میلهها باید مناسب باشد تا اگر خیلی باریک باشد نور بسیار کمتری از آن تولید شود و اگر فاصله زیاد باشد نور سوسو بزند.
آموزشگاه فن آموزان با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای دوره های تخصصی ویژه بازار کار و کسب درآمد از جمله دوره آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش طراحی برد ، آموزش تابلو برق ، آموزش تعمیرات پکیج و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر را در کارگاههای مجهز برگزار می کند. برای اطلاع از شرایط ثبت نام با شماره 02166577378 تماس بگیرید.