زمان تعویض کلاچ خودرو

زمان تعویض کلاچ خودرو

هیچ محدوده زمانی یا مسافت پیموده شده ای وجود ندارد که زمان تعویض کلاچ را نشان دهد ممکن است اگر فقط در شهر رانندگی کرده اید ممکن است فکر کنید کلاچ شما سالم است. با این حال، اگرهنگام رانندگی مدام کلاچ ترمز می گیرید، این می تواند کلاچ شما را بیشتر از رانندگانی که زمان بیشتری را در جاده باز می گذرانند، فرسوده کند و زمان تعویض کلاچ را کاهش دهد. تنها راه تشخیص علائم کلاچ فرسوده، گوش دادن و توجه به وسیله نقلیه است.

آموزش مکانیک خودرو

پیشنهاد ویژه: دوره های آموزش مکانیک خودرو ، آموزش برق خودرو و آموزش تعمیرات ایسیو خوردو در تعمیرگاه مجهز بصورت کاملا عملی با کار روی خودروهای واقعی. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

کلاچ خودرو چیست؟

کلاچ دستگاهی است که در خودرو شما شفت‌ها را به هم متصل می کند و اجازه می دهد تا میزان توان تغذیه شده موتور را تغییر دهید. یک تصور اشتباه این است که خودروهای اتوماتیک کلاچ ندارند، اما این نادرست است. در واقع پدال کلاچ است که در اکثر خودروهای اتوماتیک وجود ندارد. سیستم کلاچ هنوز در موتور خودرو وجود دارد، فقط متفاوت عمل می کند.

خودروهای اتوماتیک به طور کلی دارای دو نوع کلاچ هستند. مبدل گشتاور اتوماتیک (ATC) زمانی که گردش چرخ (گشتاور) تا حدی افزایش می یابد به طور خودکار کلاچ را درگیر کرده و دنده را عوض می کند. دیگری یک سیستم دو کلاچه است که دارای یک کلاچ برای دنده‌های زوج و فرد است. بسیاری ازخودروها الکترو هیدرولیک استفاده می کنند تا آن را به یکی از نرم ترین انواع سیستم کلاچ تبدیل کنند وبسیاری دیگر از آنها دارای پارو در کنار فرمان هستند که به شما امکان می دهد دنده را در اتومبیل‌های نیمه اتوماتیک تغییر دهید.

 کلاچ خودرو چیست

در خودروهای دستی، آنچه بسیاری از آن به عنوان کلاچ یاد می کنند، فقط پدال کلاچ است، نه خود کلاچ. این مانند این است که یک سوئیچ نور را “چراغ” بنامیم. اتومبیل‌های دستی راننده را ملزم می کند تا کلاچ را با فشار دادن پدال درگیر کنند. کلاچ‌ها اغلب در صورت استفاده نادرست از بین می روند، بنابراین رانندگان باید مراقب باشند تا تعویض دنده را تا حد امکان صاف انجام دهند.

کلاچ خشک نوعی کلاچ است که از اصطکاک برای تعویض دنده استفاده می کند و رایج ترین نوع می باشد. هنگامی که دیسکی از کلاچ خشک باریک می شود، هنگام انتخاب چرخ دنده متوجه خراشیدگی می شوید. اگر این اتفاق بیفتد به این معنی است که دیسک نتوانسته وظیفه انتقال قدرت از گیربکس به چرخ‌های محرک را به درستی انجام دهد.

بسیاری از کلاچ‌ها دارای دمپر نیز هستند تا ارتعاشات خودرو در هنگام تعویض به کلاچ آسیب نرساند. اگر صدایی وجود داشته باشد، ممکن است دمپرها به جای چرخ کلاچ باشند، اما این روی کلاچ نیز تأثیر منفی می گذارد.

کلاچ‌های مرطوب آن‌هایی هستند که با روان کننده غوطه ور می شوند تا انتقال هموارتر شود. به همین دلیل، بیشتر دوام می آورند و زمان تعویض کلاچ در این خودروها بیشتر می باشد. اگر مایع بوی سوختگی می دهد، نشانه این است که کلاچ بیش از حد قوی است.

علائم هشدار دهنده زمان تعویض کلاچ خودرو

  • عدم وجود شتاب

نشانه واضح اینکه زمان تعویض کلاچ فرا رسیده وقتی است که متوجه می شویم، هنگام سبقت گرفتن یا هنگام بالا آمدن از تپه، شتاب می گیریم و دور موتور افزایش می یابد، اما سرعت آنطور که باید بالا نمی رود. به طور مشابه، اگر کلاچ فرسوده باشد، دورها آنطور که باید بسرعت بالا نمی روند، مخصوصاً در دنده‌های بالاتر.

  • لغزش کلاچ

یکی از واضح ترین نشانه‌هایی که زمان تعویض کلاچ را نشان می دهد، زمانی اتفاق می افتد که بین دنده‌ها تعویض می کنید. در صورت لغزش کلاچ، هنگام جابجایی از یک دنده به دنده دیگر متوجه عدم صاف شدن آن می شوید. حتی ممکن است صدای خراش یا مشکل در انتخاب چرخ دنده‌ها را بشنوید.

نشانه های زمان تعویض کلاچ خودرو

  • کلاچ اسفنجی

علامت دیگر که نشان می دهد زمان تعویض کلاچ فرارسیده است یک پدال کلاچ نرم یا اسفنجی است که یکی از مشکلات معمولی است که با مکانیزم رهاسازی هیدرولیک به وجود می آید. سیستم هیدرولیک را بررسی کنید تا ببینید آیا هوا در سیستم وجود دارد یا خیر. آیا با فشار دادن پدال به سمت زمین، فشار آن کاهش می یابد؟

هنگامی که این مشکل به طور فزاینده ای مشخص می شود، به نظر می رسد که پدال اغلب با نیروی بسیار کمی روی زمین می افتد و حتی ممکن است متوجه شوید که کلاچ بدون نیاز به فشار زیاد روی پدال، از بین می رود.

  • احساس بوی سوختگی

آیا بوی سوختگی را احساس می کنید؟ آیا ممکن است روغن نشت کرده یا سیم کشی خودرو خراب شده باشد؟ اگر مطمئن هستید که بو از سیستم دیگری خارج نمی شود و هنگام تعویض دنده بیشتر می شود، ممکن است کلاچ مشکل داشته باشد. این بو معمولاً در اثر اصطکاک لغزش کلاچ ایجاد می شود. اگر هنگام استفاده از کلاچ صدای جغجغه ای می شنوید و وقتی کلاچ درگیر می شود حجم آن افزایش می یابد، ممکن است زمان تعویض کلاچ باشد.

  • مشکل در تغییر دنده‌ها

می دانید که تعویض دنده شما باید صاف، بدون درز و بدون مشکل باشد. وقتی ماشین جدیدی دارید که سوار آن می شوید، حرکت بدون زحمت به نظر می رسد. اگر ماشین بیشتر کار کند، کلاچ ممکن است دچار مشکل شود. این حالت زمانی که از اول به دوم حرکت می کنید یا خودرو را در حالت دنده عقب قرار می دهید، بیشتر نمایان می شود. اگر با این مشکل مواجه شدید زمان تعویض کلاچ است.

  • نقطه گاز گرفتن بالاتر

شما باید بصورت شهودی بدانید که نقطه گاز گرفتن کلاچ شما کجاست، به ویژه پس از چند سال نشستن پشت فرمان. با از کار افتادن کلاچ، متوجه افزایش آن خواهید شد. اگر می بینید که مجبورید تقریباً تا انتها این کار را انجام دهید،زمان تعویض کلاچ فرارسیده است.

  • علائم قابل رویت

درپوش بازرسی روی محفظه زنگ را بردارید تا کلاچ قابل مشاهده باشد یا از طریق جلد بازرسی در انتهای محفظه زنگ نگاه کنید. مراقب گرد و غبار سیاه و سفید باشید، که می تواند علامتی از مشکلات یا فقط ساییدگی عمومی باشد. اگر مشکلی وجود داشته باشد، به احتمال زیاد آسیب واقعی و سایش کلاچ را مشاهده خواهید کرد، که نشان می دهد در آینده ممکن است مشکل ساز باشد.

یکی از ترفندهایی که می توانید برای تشخیص مشکلات کلاچ در گیربکس دستی از آن استفاده کنید هنگام رانندگی در جاده است. اگر موتور شما برای دستیابی به سرعت مشخص به دور غیر عادی نیاز دارد، احتمالاً کلاچ شما دچار مشکل شده است. با بررسی آن در پارکینگ، مطمئن شوید که آیا زمان تعویض کلاچ است یا نه؟

  • ساییدگی کلاچ را بررسی کنید

ما می توانیم یک تست برای بررسی میزان سایش کلاچ انجام دهیم که ساده است، اما نباید آن را مرتباً انجام داد زیرا خود چک به کوتاه شدن عمر قطعه کمک می کند. برای این کارما باید ابتدا موتور خودرو را روشن کرده و ترمز دستی را فعال کنیم. برای این کار خودرو را در محلی پارک کنید که اگر حرکت کرد مشکلی ایجاد نکند.

هنگامی که موتور را روشن و دنده را در حالت سوم قرار می دهید، به آرامی پای خود را از روی کلاچ برداشته و گاز را فشار دهید. این به عنوان گرفتن نقطه نیش شناخته می شود، درست مانند زمانی که با دنده اول شروع به حرکت می کنید. از آنجا که ماشین در دنده سوم است، خودرو باید متوقف شود. با این حال، اگر ماشین کمی متوقف شد، به احتمال زیاد کلاچ فرسوده دارید. هرچه زمان بیشتری طول بکشد تا خودرو متوقف شود کلاچ فرسودگی بیشتری دارد.

عمر کلاچ خودرو چقدر است؟

همانطور که گفته شد، هیچ مسافت پیموده شده یا بازه زمانی مشخصی برای تغییر کلاچ وجود ندارد. این امر به متغیرهای مختلف بستگی دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کیفیت راننده: اتومبیل‌های دستی به راحتی خودروهای اتوماتیک نیستند. اگر دنده‌ها به صورت شلخته و/یا در دور اشتباه چرخش تعویض شوند، کلاچ سریعتر فرسوده می شود.
  • حمل بارها: اگر خودروی شما برای کشیدن تریلر، کاروان یا … استفاده می شود، احتمالاً با کشیدن وزن روی موتور، کلاچ ساییدگی بیشتری را اعمال می کنید.
  • مایع کم کلاچ: سطح و کیفیت مایع کلاچ نیز در این امر موثر است.
  • سن خودرو: کلاچ نیز مانند اکثر قطعات خودرو، هرچه قدیمی تر باشد احتمال دوام آن برای مدت طولانی کمتر است.
  • منطقه آب و هوایی: در آب و هوای گرمتر، روغن کلاچ گرم می شود و کارآیی کمتری پیدا می کند.

به طور کلی، کلاچ خودرو باید بین 30 تا 100 هزار مایل کار کند. با این حال، بسته به متغیرهای فوق، کلاچ‌ها می توانند عمر متفاوتی داشته باشند. اگر نگران کلاچ خودروی خود هستید و متوجه هر یک از این علائم شده اید برای بررسی بیشتر آن را به مکانیک ببرید تا اگر زمان تعویض کلاچ بود دست به کار شود.

تعویض کلاچ کار ساده ای نیست، بنابراین یا به متخصص مراجعه کنید یا از یک شخصی کاربلد کمک بگیرید. ممکن است کمی پرهزینه باشد، اما یک کلاچ خراب می تواند منجر به خرابی موتور شود و احتمال تصادف را به ویژه در سرعت‌های بالا افزایش می دهد.

اموزشگاه فن اموزان مرکز تخصصی اموزشهای مکانیک و اتومکانیک در تهران دوره های تخصصی درامدزا ویژه اشتغال از جمله مکانیکی و برق خودرو ، تعمیرات ایسیو ، آموزش نصب دزدگیر خودرو ، آموزش نصب ضبط و باند خودرو ، آموزش تعمیرات موتور نیسان ، آموزش صافکاری خودرو ، آموزش نقاشی خودرو و … را با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور بصورت کاملا عملی در تعمیرگاه مجهز برگزار می کند. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *