سیستم تعلیق خودرو چیست؟ + معرفی اجزا

سیستم تعلیق خودرو چیست؟ + معرفی اجزا
چکیده مطلب :

سیستم تعلیق خودرو یکی از مهم ترین قطعات خودرو می باشد که خود متشکل از اجزای ریز و درشت زیادی می باشد که در کنار یکدیگر موجب کنترل و هندلینگ خودرو هنگام عبور از جاده های پر پیچ و خم می شود. در این مقاله به اجزای این سیستم و وظیفه هر یک پرداخته ایم تا شناخت بهتری از عملکرد سیستم تعلیق در ماشین داشته باشیم.

احتمالاً بار ها کلمه سیستم تعلیق خودرو را شنیده اید و حتی ممکن است تصور مبهمی از آنچه به آن اشاره دارد، داشته باشید. از آنجایی که سیستم تعلیق خودرو برای ایمنی شما و عملکرد روان خودرو شما حیاتی است، ایده خوبی است که با سیستم تعلیق خودو و اجزای آن بیشتر آشنا شده و کارکرد آن را در مدل های متنوع خودرو شناسایی کنید. در این مقاله ضمن آشنایی با سیستم تعلیق اتومبیل ها، وظایف آن ها را مورد بررسی قرار داده و با انواع آن ها آشنا خواهید شد.

ویدئو توضیحات کارشناس درباره سیستم تعلیق خودرو و معرفی اجزای آن :

معرفی سیستم تعلیق خودرو و اجزای آن

سیستم تعلیق خودرو یکی از مهم ترین قطعات خودرو می باشد که خود متشکل از اجزای ریز و درشت زیادی می باشد که در کنار یکدیگر موجب کنترل و هندلینگ خودرو هنگام عبور از جاده های پر پیچ و خم می شود. این سیستم ها موجب روان بودن رانندگی و کنترل هر چه بیشتر فرمان خودرو به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به سرنشینان خودرو می شود.

استفاده درست از سیستم تعلیق ایمنی خودرو و سرنشینان را بالا می برد. اگر خودروی شما سیستم تعلیق نداشت، تمام انرژی جنبشی ایجاد شده در اثر ضربه های مختلف روی سطح جاده مستقیماً به چارچوب و کابین خودرو منتقل می شود. این نوع ضربه در بهترین حالت می تواند یک رانندگی بسیار ناهموار را ایجاد کند و حتی می تواند باعث آسیب جدی شود.

معرفی سیستم تعلیق خودرو و اجزای آن

سیستم تعلیق خودروی شما انرژی انتقال یافته از طریق چرخ های خودروی شما را جذب می کند و به کابین خودروی شما کمک می کند تا با خیال راحت و روان بر بالای سیستم تعلیق حرکت کند، حتی اگر سطح جاده ناهموار باشد.

سیستم تعلیق، اصطکاک بین چرخ ها و جاده را به حداکثر می رساند که به شما امکان می دهد با ثبات و کنترل بیشتری هدایت کنید. هم چنین با محدود کردن انرژی جنبشی منتقل شده از چرخ ها به کابین، راحتی بیشتری را فراهم می کند. با به حداقل رساندن ضربه روی خودرو، سیستم تعلیق شما می تواند طول عمر بسیاری از اجزای آن را نیز افزایش دهد.

 اجزای سیستم تعلیق خودرو عبارتند از:

  • فنر
  • کمک فنر یا دمپر
  • رینگ و لاستیک
  • سیبک
  • بوش
  • طبق
  • میل تعادل یا میل موجگیر
  • استارت
  • میل رابط

وظیفه سیستم تعلیق

وظیفه اصلی سیستم تعلیق در یک خودرو ثابت نگه داشتن خودرو در برابر وارد شدن ضربات جاده ای شدید است. هنگامی که خودرو ها از دست انداز ها، چاله ها و غیره عبور می کند، نیرو های خارجی به بدنه و چارچوب اتومبیل وارد می شود. تجهیزات و قطعات موجود در این سیستم ها با هماهنگی یکدیگر از وارد شدن ضربه به سرنشینان جلوگیری کرده و کنترل خودرو را آسان می کند. وظیفه سیستم تعلیق شامل موارد زیر است:

  • پایداری وسیله نقلیه در حین حرکت یا چرخیدن
  • محافظت از سرنشینان در برابر شوک های جاده ای
  • جلوگیری از انتقال ضربه های جاده به بدنه خودرو
  • نگه داشتن خوب ماشین در هنگام رانندگی، پیچیدن و ترمز
  • حفظ هندسه فرمان مناسب

وظیفه سیستم تعلیق

انواع مدل سیستم تعلیق

در این قسمت برای آشنایی بیشتر شما، انواع مدل های سیستم تعلیق اتومبیل ها را معرفی می کنیم. انواع مدل سیستم تعلیق عبارتند از:

  1. سیستم تعلیق غیر مستقل
  2. سیستم تعلیق مستقل
  3. سیستم تعلیق نوین

سیستم تعلیق غیر مستقل

سیستم تعلیق غیر مستقل نوعی از سیستم تعلیق است که در آن، چرخ های چپ و راست به یک محور واحد و محکم متصل شده اند. این نوع سیستم تعلیق، در سیستم تعلیق عقب خودرو ها رایج است و هم چنان در سیستم تعلیق جلو کامیون ها یافت می شود. مشکل سیستم تعلیق غیر مستقل این است که در صورت برخورد یکی از چرخ ها به دست انداز، تکان خوردن در کل محور عقب احساس می شود و در مواجهه با چرخش بدنه خودرو، عالی عمل نمی کند.

از آن جایی که چرخ های خودرو در این مدل سیستم تعلیق، به هم وابسته هستند، اعمال نیرو به یک چرخ موجب اثر گذاشتن روی چرخ دیگر می شود. به همین علت این نوع سیستم تعلیق به نام سیستم تعلیق وابسته نیز شناخته می شود.

سیستم تعلیق غیر مستقل

انواع سیستم تعلیق وابسته عبارتند از:

  • سیستم تعلیق اکسل صلب
  • سیستم تعلیق محور تیر شکل
  • سیستم تعلیق چهار میل
  • سیستم تعلیق ددیون

سیستم تعلیق اکسل دف

سیستم تعلیق اکسل دف که به عنوان تعلیق محور دف یا قوطی نیز شناخته می شود، دارای محوری است که عمود بر خودرو است و می تواند با فنر های ورقه ای یا فنر های پیچ دار ترکیب شود. یک محور دف بسیار بادوام است و می تواند بار زیادی را تحمل کند. بر خلاف اکثر سیستم های تعلیق مدرن، سیستم تعلیق محور دف دارای تنظیمات بسیار ساده ای است که تعمیر و تعویض آن را آسان می کند. این سیستم تعلیق و نسخه های اصلاح شده آن در خودرو های سنگین به دلیل ظرفیت تحمل بار و آفرود ها به دلیل کارایی فضا و اتصال بهتر مورد استفاده قرار می گیرد.

با این حال، این سیستم تعلیق برای سرعت بالا و پیچ های تند در نظر گرفته نشده است و در صورت قرار گرفتن در پیچ های سخت، خودرو را غلت می دهد. در یک دست انداز کامل، آن ها به قدری سفت و سخت هستند که هیچ تغییری در عرض مسیر ایجاد نمی کند و در نتیجه سایش تایر ها کم می شود. بزرگ ترین نقطه ضعف این نوع سیستم تعلیق، این است که کیفیت سواری پایینی دارد.

سیستم تعلیق محور فنر شمش

سیستم تعلیق محور تیر شکل در واقع نمونه پیشرفته تر سیستم تعلیق اکسل دف می باشد که از فنر های برگ استفاده می کند تا به جای فنر های سیم پیچ به عنوان دمپر عمل کنند. فنر های برگ دسته های بلندی از مواد فنری، عمدتاً فولادی هستند که تحت فشار محور خودرو خم می شوند. فنر های برگ می توانند وزن زیادی را تحمل کنند و برای استفاده در وسایل نقلیه تجاری ایده آل هستند. با این حال، آن ها برای راحتی و سرعت بالا یا پیچ های تیز طراحی نشده اند و اگر در آن شرایط قرار گیرند، سیستم تعلیق را تغییر می دهد.

سیستم تعلیق مستقل

همان طور که انتظار دارید، هر چرخ خودرو مستقل از دیگری کار می کند. سیستم تعلیق مستقل به گونه ای تنظیم شده است که چرخ های سمت چپ و راست خودرو بتوانند در حین حرکت بر روی یک سطح ناهموار به صورت عمودی به طور مستقل بالا و پایین حرکت کنند. از آن جایی که هیچ رابطه مکانیکی بین دو چرخ یک وسیله نقلیه وجود ندارد، نیرویی که بر یک چرخ وارد می شود، تأثیری بر چرخ دیگر ندارد. سیستم تعلیق مستقل معمولا در چرخ های جلو اکثر وسایل نقلیه استفاده می شود.

سیستم تعلیق مستقل

این نوع سیستم تعلیق معمولاً کیفیت سواری و کنترل بالاتری را برای راننده ماشین ارائه می دهد. مزیت اساسی سیستم تعلیق مستقل این است که فضای کمتری را اشغال می کند، هدایت آن آسان تر است و هم چنین سبک تر است. انواع مختلفی از سیستم تعلیق مستقل در خودرو های مدرن وجود دارد که رایج ترین آن ها در زیر ذکر شده است.

  • سیستم تعلیق مک فرسون استرات
  • سیستم تعلیق دو جناغی
  • سیستم تعلیق مولتی لینک
  • سیستم تعلیق بازویی
  • سیستم تعلیق محور نگهدارنده

سیستم تعلیق مک فرسون استرات

سیستم تعلیق مک فرسون استرات یک سیستم تعلیق مستقل موثر و ساده است که بیشتر در سیستم تعلیق جلو رواج دارد. این نوع سیستم تعلیق یک کمک فنر و یک فنر مارپیچ را در یک پایه ترکیب می کند تا یک سیستم تعلیق فشرده تر و سبک تر را ارائه دهد که به ویژه برای وسایل نقلیه دیفرانسیل جلو مفید است

Earle S. McPherson، طراح این نوع سیستم تعلیق مستقل است که به افتخار وی، این سیستم با همان نام شناخته می شود. مزیت کلیدی مک فرسون این است که تمام قطعاتی که سیستم تعلیق و کنترل چرخ را فراهم می کنند در یک سیستم واحد ادغام می شوند و برای خودرو های اروپایی که فضای زیاید را برای سیستم تعلیق ندارند، بسیار مناسب است.

به دلیل سادگی و هزینه ساخت ارزان، این طرح بسیار محبوب است. نکته منفی این است که عایق کاری در برابر صدای جاده دشوار تر است. برای این کار به یک پایه بلند تر نیاز است که باید تا حد امکان جدا شود. علاوه بر این، به ارتفاع ترخیص بالا تری نیاز دارد.

سیستم تعلیق مک فرسون استرات

سیستم تعلیق دو جناغی

یکی دیگر از انواع رایج سیستم تعلیق مستقل خودرو، سیستم تعلیق دو جناغی است که به عنوان بازوی A نیز شناخته می شود و معمولاً از دو بازوی جناغی شکل با دو موقعیت نصب در فریم و یکی در چرخ استفاده می کند. فنر مارپیچ و دمپر بر روی پایه ای قرار دارند که به استخوان جناغی و شاسی پایینی متصل است. سیستم تعلیق دو جناغی به کاهش چرخش کمک می کند و در خودرو های بزرگ تر رایج است. با استفاده از بازو هایی با طول های مختلف می توان حرکات زاویه ای چرخ های فشرده سازی و برگشتی را در سیستم تعلیق جناغی دوبل کنترل کرد.

سیستم تعلیق دو جناغی

مزیت اساسی تعلیق های دوبل جناغی این است که امکان اصلاح آسان خمیدگی و سایر ویژگی ها را فراهم می کنند. این سبک از سیستم تعلیق فضای بیشتری را اشغال می کند و کمی پیچیده تر از سیستم های دیگر مانند مک فرسون است. هم چنین گزینه های طراحی کمتری را ارائه می دهد.

سیستم تعلیق مولتی لینک

همان طور که از نام آن پیداست، این نوع تعلیق دارای پیوند های متعددی است که به قاب خودرو و مجموعه چرخ ها متصل شده اند. یستم تعلیق مولتی لینک از سه یا چند بازوی جانبی و یک یا چند بازوی طولی استفاده می کند که می توانند در هر جهتی زاویه داشته باشند که امکان سازش بهتر برای کنترل بهتر خودرو را فراهم می کند.

این لینک های متعدد می توانند با هر نیرویی که به آن ها وارد می شود تنظیم شوند و به همین دلیل است که در وسایل نقلیه خارج از جاده نیز استفاده می شوند. سیستم های تعلیق Multi-Link در لاستیک های عقب استفاده می شود تا سواری بسیار راحت و چسبندگی خوبی را ارائه دهد. در صورت چرخش شدید این سیستم تعلیق چرخ های شما را به زمین چسبانده نگه می دارد. این نوع سیستم تعلیق به دلیل ساختار پیچیده آن ها بیشتر بر روی خودرو های فناوری بالا ارائه می شود و هرگونه آسیبی منجر به تعمیر زمان بر و گران قیمت می شود.

سیستم تعلیق چند لینک

سیستم تعلیق بازویی

سیستم تعلیق بازویی که با نام بازوی عقب شناخته می شود، شامل یک بازوی فولادی است که یک سر آن به شاسی خودرو و سر دیگر آن به محور عقب و یک دمپر متصل است. سیستم تعلیقی که بیشتر در قسمت عقب خودرو استفاده می شود، نمی تواند برای وسایل نقلیه سنگین استفاده شود، زیرا احتمال خم شدن بازو وجود دارد که هندلینگ را با مشکل مواجه می کند.

سیستم تعلیق محور نگهدارنده

سیستم تعلیق محور نگهدارندع از دو اهرم طولی ساخته شده است که یک طرف این اهرم ها به مرکز چرخ و دیگری به شاسی متصل شده است. از این رو به آن ها تعلیق اهرم دو شاخه ای نیز گفته می شود. استفاده از این نوع سیستم تعلیق در خودرو ها کاهش یافته است. به این دلیل که ایمنی خودرو ها در مسیر های پر پیچ و خم به شدت کاهش می باید.

سیستم تعلیق نوین

سیستم تعلیق نوین مزایای هر دو تعلیق وابسته و مستقل را با هم ترکیب می کند. در سیستم تعلیق نوین، چرخ ها نسبت به یک دیگر مانند سیستم تعلیق مستقل حرکت می کنند، اما موقعیت یک چرخ بر روی موقعیت چرخ دیگر تأثیر می گذارد. این امر با استفاده از قطعات تعلیق پیچ خورده انجام می شود. انواع سیستم تعلیق های نوین عبارتند از:

  • سیستم تعلیق چند اتصاله
  • سیستم تعلیق هیدرولیکی
  • سیستم تعلیق بادی
  • سیستم تعلیق الکترومغناطیسی

سیستم کمک هیدرولیکی

سیستم تعلیق هیدرولیکی را می توان در خودرو های سنگین و نظامی پیدا کرد. این نوع سیستم تعلیق نوین شامل یک سیلندر دارای روغن می باشد که میزان روغن و فشار آن توسط سوپاپ های الکتریکی تنظیم می شود. وظیفه روغن درون سیلندر، تشخیص میزان ارتفاع و سختی سیستم تعلیق می باشد. نام دیگر این مدل سیستم تعلیق، سیستم تعلیق هیدرو پنوماتیک است.

سیستم کمک بادی

سیستم تعلیق بادی که اغلب با نام فنر های بادی شناخته می شود، نوعی سیستم تعلیق است که به جای کویل و دمپر از دمپر هوا استفاده می کند. این دمپر هوا را می توان با کمک یک کمپرسور هوا برای تغییر ارتفاع سواری وسیله نقلیه باد و تخلیه کرد. سیستم تعلیق بادی یکی از راحت ترین و کارآمد ترین سیستم تعلیق های موجود است و به همین دلیل در اکثر خودرو های لوکس و اسپرت رده بالا یافت می شود.

بسیاری از وسایل نقلیه و اتوبوس ها به دلیل قابلیت حمل وزن زیاد از آن ها استفاده می کنند. سیستم تعلیق بادی بسیار تطبیق پذیر است و هنگامی که با ایسیو خودرو ترکیب می شود، می تواند با هر ارتفاع، بار یا مسافری تنظیم شود.

سیستم کمک الکترومغناطیسی

آخرین نمونه سیستم تعلیق نوین خودرو ها به نام تعلیق الکترومغناطیسی شناخته شده که درون سیلندر ها، ذرات ریز آهن موجود است و پیستون شامل مواد حساس به جریان مغناطیس می باشد. تنظیم ارتفاع سیستم تعلیق توسط عبور جریان مغناطیسی از پردازنده مرکزی انجم می شود. کارآیی این نوع سیستم ها در خودرو های اسپرت اثبات شده است و در مقابل ارتعاشات خودرو، بهترین کارکرد را دارد.

سیستم تعلیق الکترومغناطیسی

بهترین مدل سیستم کمک

حال که با سیستم تعلیق خودرو ها و کارآیی آن ها آشنا شده اید و انواع مدل های سیستم تعلیق اتومبیل را شناخته اید، ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد، بهترین مدل سیستم تعلیق کدام است؟ در مورد این که کدام نوع سیستم تعلیق بهترین است، نمی توان جواب مشخصی داد. هر مدل سیستم تعلیق مزایا و معایب خود را دارد و برای استفاده در خودرو های به خصوصی طراحی شده اند. یک پیکاپ تراک به دلیل قابلیت تحمل بار، به احتمال زیاد با سیستم تعلیق عقب محور صلب عرضه می شود.

با این حال، یک سدان که بیشتر برای راحتی طراحی شده باشد، از سیستم تعلیق مستقل سود می برد. هر چند استثنائات خاصی وجود دارد. برخی از پیکاپ ها مجهز به سیستم تعلیق چند اتصاله عقب قوی هستند که راحتی بهتری را به ارمغان می آورد اما همان قابلیت تحمل بار را حفظ می کند. سایر خودرو ها می توانند با سیستم تعلیق نیمه مستقل بسیار راحت باشند.

بهترین مدل سیستم تعلیق

همه چیز به این بستگی دارد که سازنده چگونه سیستم های خود را تنظیم می کند و شاسی خود را مهندسی می کند تا هر سیستمی را در خود جای دهد. با این حال، نگرانی هایی نیز در رابطه با هزینه ها وجود دارد. ساخت یک سیستم تعلیق چند لینک گران است. این بدان معناست که خرید یک خودروی مجهز به این نوع سیستم ها گران تر خواهد بود.

امروزه سیستم های تعلیق ساده تر در بسیاری از وسایل نقلیه مسافربری یافت می شود زیرا هزینه ساخت چنین سیستم هایی به دلیل قطعات متحرک کمتر و پیچیدگی کمتر، بسیار کاهش یافته است. با توجه به نظرات مالکان انواع خودرو ها، سیستم تعلیق دو جناغی را می توان به عنوان پایدار ترین و کارآمد ترین سیستم تعلیق موجود در انواع خودرو ها محسوب کرد.

آموزش سیستم تعلیق در دوره جلوبندی سازی فن آموزان

همان طور که متوجه شدید سیستم تعلیق خودرو را می توان به عنوان یکی از اساسی ترین اجزا محسوب کرد که وظایف مهمی بر عهده دارد. شما برای شناخت بیشتر سیستم تعلیق ها در خوردو های مختلف و عیب یابی و تعمیر آن ها می توانید در دوره آموزش جلوبندی سازی فن آموزان شرکت کرده و تمام مباحث تخصصی ویژه بازار کار را از مقدماتی تا پیشرفته دریافت کنید.

اساتید مجرب دوره سرفصل های مرتبط را در کارگاه های عملی مجهز به ابزار و تجهیزات پیشرفته در اختیار شما قرار داده و می توانید از پشتیبانی نامحدود بهره ببرید. به علاوه دوره های آنلاین و خوابگاه های مناسب برای کارآموزان شهرستانی نیز در دسترس است.

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
آرمان قاضیانی
پرهام انتظامی

پرهام انتظامی هستم. هشت سال سابقه کار در حوزه تعمیرات خودرو  موتورسیکلت از جمله مکانیکی و تعمیر موتور و گیربکس خودرو ، جلوبندی ماشین ، دیاگ زدن و ... دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با مکانیک خودرو را با شما به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *