معرفی اجزای جلوبندی خودرو و کاربرد هر کدام

معرفی اجزای جلوبندی خودرو و کاربرد هر کدام

جلوبندی خودرو به قسمت زیرین جلوی خودرو گفته می شود که به منظور کنترل خودرو در پیچ ها، دست انداز ها و جاده های ناهموار و هم چنین خنثی کردن ضربه های وارد شده به اتاق خودرو و سرنشینان کاربرد دارد. سیستم جلوبندی خودرو از قطعات محافظتی یکپارچه تشکیل شده است که هر کدام از آن ها کاربرد مخصوص به خود را دارند. در این مقاله ضمن آشنایی با اجزای جلوبندی خودرو، کاربرد هر یک را مورد بررسی قرار می دهیم.

آموزش مکانیک خودرو

آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان مکانیک خود دوره های تخصصی ویژه کار از جمله آموزش جلوبندی خودرو ، آموزش برق خودرو ، آموزش نقاشی خودرو ، آموزش مکانیک خودرو و … را در تعمیرگاههای مجهز و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای با اعطای مدرک معتبر برگزار می کند. جهت اطلاع از نحوه شرکت در دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با شکماره 02191321001 تماس بگیرید.

فیلم معرفی اجزای جلوبندی خودرو

اجزای جلوبندی خودرو

سیستم جلوبندی خودرو از مهم ترین سیستم های خودرو می باشد که مربوط به محور حرکتی جلو می باشد و از اجزای مختلفی برای تعلیق و کنترل خودرو در جاده های ناهموار تشکیل شده است. اجزای جلوبندی خودرو عبارتند از:

اجزای جلوبندی

  • سیستم فرمان
  • دستگاه تعلیق
  • رام
  • فنر
  • کمک فنر
  • سیبک
  • سیبک مفصلی (قرقری) فرمان
  • طبق یا سینی
  • میل تعادل یا میله موج گیر
  • سگ دست
  • شغال دست
  • اکسل
  • بوش
  • دسته موتور
  • توپی سرکمک
  • گردگیر
  1. سیستم فرمان

سیستم فرمان خودرو یکی از اجزای اصلی جلوبندی خودرو می باشد که از فرمان، چرخ دنده، غربیلک فرمان، جعبه، میل فرمان و سایر اتصالات تشکیل شده است. سیستم فرمان خودرو با هدف کنترل حرکت خودرو وظیفه هدایت خودرو را بر عهده دارد. در سیستم فرمان خودرو نیروی لازم برای گردش لاستیک ها در مسیر را از طریق دست راننده تامین می شود. سیستم فرمان خودرو به اندازه موتور و گیربکس خودرو در عملکرد صحیح خودرو تاثیر گذار است.

  1. سیستم تعلیق

سیستم تعلیق که با نام فنر بندی قسمتی از خودرو نیز شناخته می شود از اتاق، شاسی، سرنشنیان و متعلقات آن تشکیل شده است. از قطعات به کار رفته در سیستم تعلیق خودرو می توان به فنر، کمک فنر، جرم فنر بندی شده و جرم فنر بندی نشده اشاره کرد.

سیستم تعلیق خودرو دو وظیفه مهم دارد. وظیفه اول سیستم تعلیق خودرو کاهش ارتعاشات و نوسانات جاده ها و مسیر های ناهموار به منظور جلوگیری از وارد شدن ضربه به اتاق و سر نشینان خودرو می باشد. هم چنین سیستم تعلیق خودرو در جهت وارد شدن کمترین فشار به خودرو، وظیفه کنترل هدایت خودرو و برخورد مناسب سطح لاستیک ها و جاده ها را بر عهده دارد.

  1. رام

رام یکی از اجزای جلوبندی ماشین بوده که متصل کننده بخش های دیگر جلوبندی خودرو به اتاق خودرو می باشد. رام از جنس فلز بوده و از دو طرف به شاسی ها وصل شده است.

اجزای جلوبندی : رام

  1. فنر

فنر از قطعات اصلی جلوبندی خودرو می باشد که خاصیت کشسانی داشته به طوری که اگر به آن نیرو وارد شود، خاصیت ارتجاعی و برگشتی آن سبب می شود پس از برداشته شدن نیرو، به حالت اولیه بازگردد.

فنر های مورد استفاده در سیستم جلوبندی خودرو شامل فنر های مکانیکی، فنر های هوایی یا پنوماتیک و فنر های روغنی یا هیدرولیک می باشند که به ترتیب به شکل جامد، گاز و مایع می توانند وزن اتاق خودرو را تحمل کرده و میزان فشار و ارتعاشات وارد به خودرو در هنگام رانندگی در جاده های ناهموار را کم می کنند.

اجزای جلوبندی: فنر

بیشترین ضربات وارد به خودرو به فنر ها منتقل شده و فنر ها به دلیل ارتعاش پذیری زیاد، قابلیت خنثی کردن ضربات را دارند. توجه کنید که ارتفاع زدن و تغییر فنر در خودرو باعث به وجود آمدن اشکال در سیستم جلوبندی خودرو می شود.

در بخش های مختلف خودرو از نمونه های متنوع فنر استفاده می شود. انواع مختلف فنر در جلوبندی خودرو عبارتند از:

  • فنر های لول
  • فنر های تخت
  • فنر های پیچشی

فنر های لول: فنر های لول معروف ترین و پرکاربرد ترین فنر های مورد استفاده در جلوبندی خودرو می باشد. فنر های لول با پیچیدن یک میله با سطح مقطع دایره ای شکل به دور یک استوانه ساخته می شوند.

فنر های لول در جلوبندی

فنر های تخت: همان طور که از نام فنر های تخت مشخص است، به صورت ورقه های تخت در اندازه های مختلف ساخته شده و بر روی هم قرار گرفته اند. فنر های تخت از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و از جنس شمش های فلزی می باشد. به منظور تعلیق چرخ های عقب از فنر های تخت استفاده می شود.

فنر های تخت در جلوبندی

فنر های پیچشی: فنر های پیچشی نوع سوم فنر های مورد استفاده در جلوبندی خودرو می باشد. فنر های پیچشی از یک میله با خاصیت پیچش و انعطاف به منظور تامین گشتاور پیچشی استفاده می شود.

فنر های پیچشی در جلوبندی

  1. کمک فنر

کمک فنر یکی از اجزای جلوبندی خودرو بوده که به دلیل خاصیت کشسانی بیشتر نسبت به فنر، نقش مهمی در خنثی کردن نوسانات کوچک جاده بر عهده دارد. کمک فنر قطعه ای مکانیکی بوده که نزدیک هر چرخ خودرو نصب شده است. یک سر کمک فنر به اتاق یا شاسی خودرو وصل می شود و سر دیگر آن به جز متحرک سیستم تعلیق مانند طبق یا پوسته اکسل وصل می شود.

اجزای جلوبندی: کمک فنر
کمک فنر بار خودرو را تحمل نمی کند و بر ارتقا خودرو هم تاثیر گذار نیست و با کنترل حرکات متناوب سعی در خنثی شدن ضربات وارد به اتاق و سر نشنیان خودرو دارد. کمک فنر خودرو بسته به کارکرد مخصوص و محل نصب آن ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در ادامه با انواع کمک فنر در سیستم جلوبندی خودرو آشنا می شویم:

  • کمک فنر روغنی یا هیدرولیکی
  • کمک فنر گازی یا بادی
  • کمک فنر اهرمی
  • کمک فنر تلسکوپی
  • کمک فنر هیدرو استاتیکی
  1. سیبک

سیبک یکی از اجزای مهم موجود در جلوبندی خودرو است که به صورت کروی شکل و از جنس فلز ساخته شده است. سیبک درون محفظه ای فولادی با روکش پلاستیکی قرار گرفته است. سیبک فرمان از یک سو به طبق های خودرو و از سمت دیگر به متعلقات چرخ وصل شده است. وظیفه هدایت خودرو بر عهده سیبک فرمان بوده و با چرخش فرمان خودرو به هر طرف، سیبک فرمان هم به همان طرف چرخش خواهد کرد.

سیبک جلوبندی

سیبک فرمان وظیفه خنثی کردن حرکت های ناخواسته مانند رسیدن به دست انداز بر عهده دارد. هم چنین سیبک فرمان وظیفه جلوگیری از اصطکاک بین دو قطعه  و حرکت روان خودرو در جاده ها بر عهده دارد. خرابی سیبک فرمان می تواند منجر به لرزش فرمان و به وجود آمدن مشکل در جلوبندی خودرو گردد.

  1. سیبک مفصلی (قرقری) فرمان

به منظور وصل کردن جعبه فرمان به سیبک فرمان از سیبک مفصلی یا قرقری فرمان استفاده می شود. سیبک قرقری فرمان به دلیل وصل بودن به جعبه فرمان به بازیی فرمان نیز شناخته می شود. سیبک مفصلی فرمان با انتقال نیروی کششی جعبه فرمان به سیبک فرمان باعث انسجام و یکپارچگی جعبه فرمان می شود.

سیبک مفصلی (قرقری) فرمان

  1. طبق یا سینی

طبق قطعه ای فلزی است که از طریق آن سیستم تعلیق به شاسی خودرو وصل می شود. طبق یا سینی در واقع بازویی بوده که از یک طرف توسط بوش به شاسی خودرو متصل بوده و هم چنین برای اتصال به چرخ خودرو از اتصال کاسه و گوی استفاده می شود. از طرفی تنظیم زاویه چرخ های خودرو بر عهده طبق خودرو می باشد.

اجزای جلوبندی: طبق یا سینی

  1. میل تعادل یا میله موج گیر

میل تعادل یکی از قطعات موثر در جلوبندی خودرو است که به منظور حفظ تعادل در خودرو استفاده می شود. میل تعادل با اتصال دو سر فنر های چپ و راست به یکدیگر، نیروی وارده به چرخ خودرو را بین چرخ ها قسمت کرده و از خم شدن و متمایل شدن خودرو به یک سمت یا همان چپ شدن ماشین در زمانی که خودرو در پیچ جاده قرار دارد، جلوگیری می کند.

میل تعادل یا میله موج گیر

میل تعادل در بین تعمیر کاران به میله موج گیر معروف است و بین دو سینی پایین نصب می شود. میل تعادل با خنثی کردن نوسانات ریز موجود در جاده هنگامی که خودرو در پیچ جاده به سمت چپ در حل حرکت است باعث کج شدن کمتر اتاق خودرو می شود. کارکرد میل موجگیر بدین صورت است که طبق های پایین در جهت مخالف حرکت خودرو چرخیده و باعث چرخش میل تعادل می شود و بع دلیل مقاومت و استحکام بالای میل تعادل، تعادل خودرو در ناهمواری ها و پیچ جاده ها بر آورده می شود.

  1. سگ دست

سگ دست اصلی ترین قطعه جلوبندی خودرو می باشد که قطعه ای لولا مانند است و دیسک های ترمز، کالیبر ترمز، فرمان ماشین، کمک فنر ها، توپی و اتصالات چرخ ها به سگ دست بسته و متصل است.

قطعات جلوبندی: سگ دست

سگ دست به عنوان یک قطعه کاربردی در بخش جلوبندی خودرو به منظور چرخش چرخ های خودرو روی محور فرمان روی میل سگ دست به چرخش در می آید. هم چنین وظیفه نگهداری چرخ ها نیز بر عهده سگ دست می باشد. قطعاتی شامل دیسک های ترمز، فرمان اتومبیل، اتصالات چرخ ها و توپی چرخ  برای عملکرد صحیح جلوبندی خودرو به سگ دست متصل هستند.

  1. شغال دست

شغال دست که یکی از قطعات موجود در جلوبندی خودرو می باشد وظیفه منتقل کردن نیرو به سگ دست را بر عهده دارد. سیبک فرمان به شغال دست متصل بوده و قسمت ها میل فرمان و میل کمک توسط پیچ هایی از شغال دست به سگ دست متصل شده اند.

قطعات جلوبندی: شغال دست

  1. اکسل

اکسل محور مرکزی چرخ یا دنده می باشد که به منظور چرخش آزادانه چرخ یا دنده در محیط های مختلف از آن استفاده می شود. اکسل با کمک یک یاتاقان یا بوش در موقعیت مخصوص خود درون دنده یا چرخ ثابت می ماند.

قطعات جلوبندی: اکسل

  1. بوش

بوش خودرو به عنوان عایق بین اجزای خودرو قرار گرفته تا از وارد شدن ضربه به شاسی و بدنه خودرو جلوگیری کند. بوش خودرو عملیات کاهش ضربه را با انتقال انرژی از یک جسم متحرک به جسم دیگر انجام می دهد.

بوش خودرو

  1. دسته موتور

دسته موتور یکی از قطعات مهم به کار رفته در جلوبندی خودرو بوده که به موتور خودرو متصل است. دسته موتور مانع از ضربه های موتور شده و در نتیجه عدم لرزش و منسجم شدن حرکت خودرو می شود. هم چنین موتور های احتراق داخلی خودرو در هنگام احتراق سوخت اتومبیل دچار لرزش شده که برای مهار این ارتعاشات به وجود آمده از دسته موتور استفاده می شود.

دسته موتور خودرو

در صورتی که هنگام رانندگی با لرزش موتور و تکان خوردن شدید در اثر وارد شدن ضربه به موتور روبرو شدی، اشکال از دسته موتور بوده و باید به تعمیرکار خودرو مراجعه کرد.

  1. توپی سر کمک

توپی سر کمک به قسمت فوقانی کمک فنر وصل شده و برای خنثی کردن ضربات وارد شده از سمت کمک فنر در ناهمواری ها مورد استفاده قرار می گیرد.

توپی سر کمک خودرو

  1. گردگیر

گردگیر که از اجزای مهم جلوبندی خودرو می باشد، از وارد شدن ضربه به سایر قطعات جلوبندی مانند سیبک و کمک فنر جلوگیری کرده و از آن ها حفاظت می کند.

گردگیر خودرو

برخی دیگر از سایر دوره های پرطرفدار در آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان شامل آموزش صافکاری خودرو ، آموزش نصب دزدگیر خودرو ، آموزش تعمیرات ایسیو ، آموزش ریمپ ایسیو و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

3.8/5 - (6 امتیاز)

یک پاسخ به “معرفی اجزای جلوبندی خودرو و کاربرد هر کدام”

  1. از ارایه مطالب مفید و سودمند شما بهره بردیم. بسیار عالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *