0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه
آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان

علت‌ روشن نشدن موتور سیکلت

علت روشن نشدن موتورسیکلت
چکیده مطلب :

روشن نشدن موتورسیکلت ناشی از عوامل مختلفی است که شناخت آنها برای هر موتورسوار ضروری است. برای عیب یابی صحیح، باید به صورت مرحله به مرحله پیش رفت و هر بخش را به دقت بررسی کرد. در این مقاله به بررسی مهم ترین دلایل روشن نشدن موتورسیکلت می پردازیم.

آیا تا به حال برای شما پیش آمده که در یک روز سرد زمستانی یا در میانه راه، موتورسیکلت تان روشن نشود و ندانید علت چیست؟ این مشکل دلایل مختلفی دارد، از مسائل ساده مانند تمام شدن بنزین یا خرابی باتری گرفته تا مشکلات پیچیده تر مکانیکی و الکتریکی. شناخت این دلایل و راه های رفع آنها به موتورسواران کمک میکند تا در مواقع ضروری بهترین تصمیم را بگیرند. اما سؤال اینجاست که چگونه میتوان تشخیص داد مشکل از کجاست و آیا می توان بدون مراجعه به تعمیرکار، برخی از این مشکلات را برطرف کرد؟ در ادامه به بررسی مهم ترین دلایل روشن نشدن موتورسیکلت و راه های رفع آنها می پردازیم. با شرکت در کارگاههای عملی آموزش تعمیرات موتور سیکلت در فن آموزان، صفر تا صد عیب یابی و تعمیر انواع موتورهای سواری را یاد می گیرید.

آموزش تعمیرات موتور سیکلت

اگر از آن دسته افرادی هستید که علاقمند به تعمیر و سرویس موتورسیکلت می باشید میتوانید در دوره های فن آموزان شرکت کنید و براحتی پس از پایان کلاس وارد بازار کار شوید.

تماس با فن آموزان

دلایل روشن نشدن موتورسیکلت

  • مشکلات مربوط به باتری
  • مشکلات مربوط به سیستم سوخت رسانی
  • مشکلات مربوط به سیستم جرقه زنی
  • مشکلات مربوط به سیستم برق
  • مشکلات مربوط به موتور
  • مشکلات کلاچ
  • شل شدن سیم‌ ها و اتصالات
  • فعال بودن قطع‌ کن سوئیچ
  • غیرفعال بودن سوپاپ سوخت
  • خرابی سیستم تزریق سوخت
  • خرابی شمع‌ ها
  • ‌‌‌گرفتگی شیر کنترل سوخت
  • سوختن فیوزها
  • ‌‌‌خرابی لوله وکیوم
  • ‌‌‌ گرفتگی صداخفه‌ کن
  • تنظیم نبودن ساسات

مشکلات مربوط به باتری

خالی شدن شارژ باتری به دلیل استفاده نکردن طولانی مدت از موتورسیکلت، روشن ماندن تجهیزات برقی یا خرابی سیستم شارژ رخ میدهد. سولفاته شدن قطب های باتری که با رسوبات سفید یا سبزرنگ مشخص می شود، مشکل رایج دیگری است که باعث کاهش جریان الکتریکی می شود. برای تشخیص مشکلات باتری، باید ولتاژ آن را با مولتی متر اندازه گیری کرد؛ ولتاژ نرمال باید بین 12.6 تا 13.2 ولت باشد. عمر متوسط باتری موتورسیکلت بین 2 تا 5 سال است و نشانه هایی مانند شارژ نگه نداشتن، تورم بدنه یا نشت اسید، نشان دهنده نیاز به تعویض باتری است.

مشکلات مربوط به باتری

مشکلات مربوط به سیستم سوخت رسانی

سیستم سوخت رسانی موتورسیکلت شامل باک، پمپ بنزین، فیلتر بنزین، لوله های سوخت و کاربراتور یا انژکتور است. گرفتگی فیلتر بنزین یکی از شایع ترین مشکلات است که به دلیل استفاده از سوخت نامرغوب یا تجمع رسوبات رخ می دهد. در موتورسیکلت های کاربراتوری، گرفتگی ژیگلورها و مجاری کاربراتور باعث اختلال در سوخت رسانی میشود. در موتورسیکلت های انژکتوری، رسوب گرفتن انژکتورها یا خرابی سنسورها مشکل ساز میشود. وجود آب در باک باعث زنگ زدگی قطعات فلزی و اختلال در سیستم سوخت رسانی میشود. خرابی پمپ بنزین که وظیفه انتقال سوخت از باک به موتور را دارد، باعث نرسیدن سوخت کافی به موتور میشود.

مشکلات مربوط به سیستم سوخت رسانی

مشکلات مربوط به سیستم جرقه زنی

خرابی شمع یکی از رایج ترین مشکلات است که با رسوب کربن روی الکترودها یا فرسودگی آنها مشخص می شود. کویل معیوب ولتاژ کافی برای ایجاد جرقه قوی تولید میکند و CDI معیوب باعث اختلال در زمان بندی جرقه می شود. شمع سیاه نشان دهنده مخلوط غنی سوخت و شمع سفید نشان دهنده مخلوط رقیق است. وایر شمع معیوب یا قطع شده نیز باعث نرسیدن جریان الکتریکی به شمع و در نتیجه عدم ایجاد جرقه میشود.

مشکلات مربوط به سیستم جرقه زنی

مشکلات مربوط به سیستم برق

سیستم برق موتورسیکلت شامل دسته سیم ها، رله ها، سوئیچ، استارت و آلترناتور است که هر کدام دلیل روشن نشدن موتور میباشند. قطعی سیم ها، اتصال کوتاه، خرابی رله ها یا سوئیچ از مشکلات رایج هستند. استارت معیوب موتور را به گردش در می آورد و آلترناتور خراب باعث شارژ نشدن باتری می شود. اتصالات شل یا اکسید شده باعث قطع و وصل شدن جریان برق شوند. رطوبت و نفوذ آب به سیستم برق نیز می تواند باعث اتصالی و خرابی قطعات الکتریکی شود.

مشکلات مربوط به سیستم برق

مشکلات مربوط به موتور

مشکلات مکانیکی موتور که شامل کمپرس پایین، خرابی رینگ و پیستون، مشکلات سوپاپ یا میل لنگ است، جدی ترین و پرهزینه ترین مشکلات هستند. کمپرس پایین که معمولاً به دلیل فرسودگی رینگ ها یا سوپاپ ها رخ می دهد، باعث کاهش قدرت موتور و مشکل در روشن شدن می شود. خرابی میل لنگ باعث لرزش و صدای غیرعادی می شود و به قطعات دیگر موتور نیز آسیب میرساند. نشتی روغن یا دود غیرعادی از اگزوز نشان دهنده مشکلات داخلی موتور است. برای پیشگیری از این مشکلات، انجام سرویس های دوره ای منظم، تعویض به موقع روغن و رعایت دوره آب بندی در موتورهای نو ضروری است.

مشکلات مربوط به موتور

مشکلات کلاچ

زمانی که صفحات کلاچ فرسوده می‌ شوند، انتقال قدرت به درستی صورت نمی‌ گیرد. همچنین ضعیف شدن فنر کلاچ باعث لغزش و عدم درگیری مناسب شود. تنظیم نبودن کابل کلاچ نیز منجر به فشار نامناسب بر روی صفحات و در نتیجه عدم روشن شدن موتور میشود. در برخی موارد، روغن کاری نامناسب یا نشتی روغن به داخل محفظه کلاچ نیز عامل این مشکل می باشد.

مشکلات کلاچ

شل شدن سیم‌ ها و اتصالات

سیم‌ های شل باعث قطع و وصل شدن جریان برق میشوند که مستقیماً بر عملکرد جرقه‌ زنی و سیستم سوخت‌ رسانی تأثیر می‌ گذارد. همچنین، اکسید شدن ترمینال‌ های باتری و اتصالات آن، شل شدن سوکت‌ های برق و آسیب دیدگی روکش سیم‌ ها باعث اختلال در مدار الکتریکی میشود.

فعال بودن قطع‌ کن سوئیچ (Kill switch)

قطع‌ کن سوئیچ یا Kill switch یک مکانیزم ایمنی مهم در موتورسیکلت است که برای توقف اضطراری موتور طراحی شده است. این کلید روی فرمان موتور قرار دارد و در حالت عادی باید در وضعیت روشن (ON) باشد. گاهی اوقات، موتورسوارن بعد از استفاده از این کلید در شرایط اضطراری، فراموش می‌ کنند آن را به حالت اول برگردانند. در این حالت، حتی با وجود باز بودن سوئیچ اصلی، موتور روشن نخواهد شد. همچنین، خرابی مکانیکی خود کلید یا قطع شدن سیم‌ های آن نیز باعث عدم روشن شدن موتور میشود. بنابراین، همیشه قبل از استارت زدن، باید از قرار داشتن این کلید در وضعیت صحیح اطمینان حاصل کرد.

فعال بودن قطع‌ کن سوئیچ
غیرفعال بودن سوپاپ سوخت

این قطعه وظیفه کنترل جریان سوخت از باک به کاربراتور را بر عهده دارد. در بسیاری از موتورسیکلت‌ ها، این شیر دارای سه حالت ON (باز)، OFF (بسته) و RES (مخزن ذخیره) است. اگر شیر بنزین در حالت OFF باشد، سوخت به کاربراتور نمی‌ رسد و موتور روشن نخواهد شد. همچنین، گرفتگی یا خرابی این شیر باعث عدم انتقال سوخت میشود. رسوبات و آلودگی‌ های موجود در سوخت نیز باعث گرفتگی مسیر سوخت و در نتیجه عدم روشن شدن موتور میشوند.

غیرفعال بودن سوپاپ سوخت
خرابی سیستم تزریق سوخت

سیستم تزریق سوخت در موتورسیکلت‌ های مدرن، یک مجموعه پیچیده از قطعات الکترونیکی و مکانیکی است که وظیفه تأمین سوخت مورد نیاز موتور را بر عهده دارد. خرابی هر یک از اجزای این سیستم، از جمله پمپ بنزین، انژکتورها، سنسورهای مختلف و واحد کنترل الکترونیکی (ECU) باعث اختلال در سوخت‌ رسانی و در نتیجه روشن نشدن موتور میشود. گرفتگی فیلتر بنزین، خرابی رگلاتور فشار سوخت و یا قطع شدن سیم‌ های سنسورها نیز از دیگر عوامل مؤثر در این زمینه هستند.

خرابی شمع‌ ها

خرابی یا فرسودگی شمع‌ ها به شکل‌ های مختلف مانند سوختن الکترودها، رسوب گرفتگی، روغن سوختگی یا فاصله نامناسب بین الکترودها ظاهر میشود. هر یک از این موارد باعث ضعیف شدن جرقه یا عدم جرقه‌ زنی میشود. همچنین، خیس شدن شمع‌ ها در اثر نشت سوخت یا روغن نیز مانع از جرقه‌ زنی مناسب میشود. به همین دلیل، بازدید و تمیز کردن منظم شمع‌ ها و تعویض به موقع آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.

خرابی شمع‌ ها

‌‌‌گرفتگی شیر کنترل سوخت

شیر کنترل سوخت یا پتکاک، مسئول تنظیم جریان سوخت به کاربراتور است. گرفتگی یا خرابی این شیر باعث اختلال در جریان سوخت میشود. رسوبات و ناخالصی‌ های موجود در بنزین به مرور زمان در این شیر رسوب کرده و مسیر عبور سوخت را مسدود میکنند. همچنین، خرابی واشرها و اورینگ‌ های این شیر باعث نشتی یا قطع کامل جریان سوخت میشود. تمیز کردن منظم این شیر و تعویض به موقع قطعات فرسوده آن از بروز مشکلات جلوگیری میکند.

‌‌‌گرفتگی شیر کنترل سوخت

سوختن فیوزها

فیوزها به عنوان محافظ مدارهای الکتریکی موتورسیکلت عمل می‌ کنند. سوختن فیوزها به دلایل مختلفی مانند اتصال کوتاه، نوسانات برق، یا استفاده از تجهیزات الکتریکی اضافی رخ میدهد. وقتی فیوز اصلی یا فیوز مربوط به سیستم جرقه‌ زنی می‌ سوزد، موتور روشن نخواهد شد. علاوه بر تعویض فیوز سوخته، باید علت اصلی سوختن فیوز نیز شناسایی و برطرف شود.

‌‌‌خرابی لوله وکیوم

پارگی، ترک خوردگی یا جدا شدن این لوله‌ ها باعث اختلال در عملکرد کاربراتور یا سیستم تزریق سوخت میشود. نشتی در لوله‌ های وکیوم باعث ورود هوای اضافی به سیستم شده و نسبت سوخت و هوا را به هم میزند. بازدید منظم این لوله‌ ها و تعویض به موقع آنها در صورت مشاهده هرگونه آسیب ضروری است.

گرفتگی صداخفه‌ کن

صداخفه‌کن یا اگزوز با گذشت زمان دچار گرفتگی میشود. این گرفتگی به دلیل تجمع دوده و رسوبات حاصل از احتراق ناقص سوخت ایجاد می‌ شود. گرفتگی شدید صداخفه‌ کن باعث ایجاد فشار معکوس در سیستم خروجی موتور شده و مانع از روشن شدن آن میشود. تمیز کردن منظم صداخفه‌ کن و رفع گرفتگی‌ های احتمالی از بروز این مشکل جلوگیری میکند.

گرفتگی صداخفه‌ کن

تنظیم نبودن ساسات

ساسات یا چوک در موتورسیکلت‌ های کاربراتوری وظیفه غنی کردن مخلوط سوخت و هوا در زمان روشن کردن موتور در حالت سرد را بر عهده دارد. تنظیم نبودن ساسات یا خرابی مکانیزم آن باعث مشکل در استارت زدن موتور میشود. گاهی اوقات، گیر کردن اهرم ساسات در وضعیت نامناسب یا پارگی کابل آن نیز باعث این مشکل میشود. بررسی و تنظیم منظم ساسات، به خصوص قبل از شروع فصل سرما، اهمیت زیادی داردتنظیم نبودن ساسات موتور سیکلت

اگر درباره دوره های اتومکانیک سوالی دارید از کارشناسان ما بپرسید!

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

Hidden
این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .
person
دریافت مشاوره رایگان

آموزشگاه فن آموزان، دوره های تخصصی اتومکانیک را توسط اساتید برتر و با ارائه مدرک فنی حرفه ای با اعتبار بین المللی برگزار می کند. از جمله دوره های پرطرفدار این دپارتمان می توان به دوره های آموزش برق خودرو، آموزش مکانیک خودرو  و… اشاره نمود. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید.

کامنت بگذارید

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس
واتساپ
icon-angle icon-bars icon-times