حقوق و مزایای کار پاره وقت چگونه محاسبه می شود؟

فرمول محاسبه مزد ساعتی به صورت (مزد ماهانه × 12) ÷ (52 × 44) است که در آن مزد ماهانه همان حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار، 12 تعداد ماههای سال، 52 تعداد هفتههای سال و 44 ساعات کار موظف هفتگی است. جزئیات بیشتر نحوه محاسبه حقوق و مزایای کار پاره وقت را در ادامه بخوانید.
شیوه انجام کار پاره وقت یا نیمه وقت بدین صورت است که فرد یا در ساعات مشخصی در محیط کار حضور پیدا میکند و یا در منزل کار را به صورت دورکاری پیش میبرد. در این صورت فرد فقط حقوق و مزایای خود را بسته به میزان کار دریافت می کنند. اما اگر بخواهد مزایای قانونی را نیز دریافت کند باید چکار کرده و چگونه ان را محاسبه کند؟ برای این مورد قانون موارد مختلفی را تعیین کرده که در صورت اطلاع از آنها به آسانی می توان در این خصوص اقدام کرده و برای پیشبرد امور خود از آن استفاده نمود. در این نوشته آموزشگاه فن آموزان به نحوه محاسبه حقوق و مزایای کار نیمه وقت پرداخته شده است.
آموزشگاه فن آموزان دوره های آموزش حسابداری را در کارگاههای مجهز و بصورت صفر تا صد عملی ویژه بازار کار برگزار می کند. این دوره ها زیر نظر سازمان فنی حرفه ای بوده و در پایان دوره کارآموزان می توانند مدرک فنی حرفه ای با اعتبار بین المللی دریافت کنند. برای مشاهده جزئیات بیشتر روی تصویر زیر کلیک کنید:
عناوین این نوشته:
- کار پاره وقت از نظر قانونی چیست؟
- کارمند یا کارگر نیمه وقت چه کسی است؟
- فرمول محاسبه مزد ساعتی یا پاره وقت
- آیا در کار نیمه وقت می توان تقاضای بیمه کرد؟
- نحوه محاسبه عیدی برای کارکنان پاره وقت
- میزان مرخصی در قرارداد پاره وقت
- محاسبه اضافه کاری در قرارداد کار پاره وقت
- محاسبه سنوات در قرارداد کار پاره وقت
- آیا کارمندان نیمه وقت شامل افزایش حقوق می شوند؟
کار پاره وقت از نظر قانونی چیست؟
کار پاره وقت از منظر قانون کار ایران و مطابق با ماده ۳۹ قانون کار مصوب سال ۱۳۶۹، به شغل هایی گفته میشود که ساعات کار آن کمتر از میزان متعارف (۴۴ ساعت در هفته) است. در این موارد حقوق و مزایای فرد هم بسته به نوع آن تعیین می شود . طبق تبصره ماده ۳۹ قانون کار، مزایای قانونی از قبیل کمک هزینه مسکن، خواربار، کمک عائله مندی یا حق اولاد ، پاداش افزایش تولید و سود سالانه باید به نسبت ساعات کار و به صورت مساوی با کارگران تمام وقت پرداخت شود.
همچنین طبق ماده ۱۴۸ قانون کار افرادی که برای کارفرما کار می کنند باید برای این حالت بیمه نیز دریافت کرده و حق بیمه هم براساس میزان کارکرد فرد تعیین می شود. برای مثال هر ۸ ساعت کار در روز به مثابه (اندازه) یک روز کاری است و اگر شخصی سه ساعت کار کند باید هر سه روز یک روز کار برای وی تعیین شود.
کارمند یا کارگر نیمه وقت چه کسی است؟
کارمند نیمه وقت فردی است که تمامی روز و یا بر اساس ساعت کاری استاندارد در محضر کارفرما نبوده و ممکن است بسته به نیاز کارفرما در زمانهای مشخصی مشغول به انجام کار شود. نکته قابل توجه این است که تعیین وضعیت نیمه وقت یا تمام وقت بودن یک شغل، کاملاً بر اساس توافق طرفین و در چارچوب قرارداد کار صورت می گیرد.
این موضوع در ماده ۷ قانون کار به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است. در واقع، قانون گذار با هدف ایجاد انعطاف پذیری بیشتر در روابط بین کارگر و کارفرما تعیین ساعات کار نیروهای نیمه وقت را به توافق میان کارگر و کارفرما واگذار کرده است. این حالت سبب می شود که افرادی که به این نوع نیروها نیازمند هستند با سهولت بیشتری با یک دیگر به توافق رسیده و براساس امور قانونی کار خود را به پیش ببرند.
بیشتر بخوانید : آموزش کامل سود عملیاتی و غیر عملیاتی
فرمول محاسبه مزد ساعتی یا پاره وقت
منظور از مزد ساعتی یا پاره وقت حالتی است که طی آن فرد بر اساس میزان کارکرد خود از کارفرما پول دریافت میکند. بدین صورت که میزان کار باید کمتر از ۴۴ ساعت در هفته بوده و در صورتی که به این میزان برسد باید مطابق قانون کار محاسبه نماید و تمامی مزایا را بر اساس شرایط قانونی دریافت کند.
فرمول محاسبه مزد ساعتی به صورت (مزد ماهانه × 12) ÷ (52 × 44) است که در آن مزد ماهانه همان حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار، 12 تعداد ماههای سال، 52 تعداد هفتههای سال و 44 ساعات کار موظف هفتگی است.
با توجه به این فرمول کارفرما در هر شرایطی باید حقوق را به صورت ثابت و بسته به قرارداد پرداخت کرده و در نهایت برای انجام آن اقدام نماید. در مواردی که کارفرما حاضر به نوشتن قرارداد نیست فرد می تواند تا زمان انجام این کار عملیات را به تاخیر انداخته و در نهایت آن را با توجه به قرارداد مجدد و یا توافق جدید به پیش ببرد.
آیا در کار نیمه وقت می توان تقاضای بیمه کرد؟
براساس قانون تامین اجتماعی کارگران و کارکنان نیمه وقت اگر روزی ۲ ساعت و یا ماهی ۱۵ روز کار کنند می توانند طی یک تقاضا از کارفرما تقاضای رد کردن بیمه را بنمایند، در این حالت شیوه انجام کار بدین صورت است که کارفرما ۲۳ درصد و کارگر هم ۷ درصد حق بیمه را پرداخت میکند. در نهایت باید اشاره کرد که کارفرما موظف است که از همان روز اول کاری اقدام به بیمه فرد کرده و در غیر این صورت در صورت هرگونه حادثه کارفرما مکلف به جبران خسارات وارده تا حد ممکن است.
کارگران نیمه وقت با داشتن بیمه می توانند از خدمات درمانی، مزایای بازنشستگی و بیمه بیکاری (در شرایط خاص) بهره مند شوند. البته محدودیت هایی نیز وجود دارد، از جمله سقف سنی 50 سال برای شروع بیمه، هرچند برای برخی مشاغل استثنائاتی در نظر گرفته شده است.
برای اطمینان از رعایت حقوق طرفین، ثبت دقیق ساعات کار، نگهداری مدارک و مستندات و پیگیری منظم وضعیت بیمه ضروری است. یک نکته که باید بدان اشاره شود این است که کارگر باید یک نسخه از تقاضای بیمه خود را تحویل کارفرما داده و یک نسخه را برای خود نگهدارد.
شروع یادگیری : آموزش نرم افزارهای حسابداری
نحوه محاسبه عیدی برای کارکنان پاره وقت
پرداخت عیدی یکی از موارد مهمی است که براساس آن کارفرما باید مطابق قانون حداقل به میزان دو ماه و حداکثر به میزان سه ماه از حقوق فرد را به عنوان عیدی به کارفرما پرداخت نماید. این مورد برای کارکنان پاره وقت تیز وجود دارد و براساس فرمول زیر قابل محاسبه است.
فرمول محاسبه عیدی برای کارکنان پاره وقت
عیدی پاره وقت = (ساعات کارکرد واقعی ÷ 2376) × عیدی کامل
مثال محاسبه عیدی
اگر کارمندی به صورت پاره وقت با حقوق پایه ماهانه 8 میلیون تومان و ساعت کار هفتگی، 20 ساعت (معادل 1040 ساعت در سال) مشغول به کار باشد میزان عیدی دریافتی وی به میزان زیر خواهد بود:
عیدی کامل = 8,000,000 × 2 = 16,000,000 تومان
نسبت کارکرد = 1040 ÷ 2376 = 0.44
عیدی پاره وقت = 16,000,000 × 0.44 = 7,040,000 تومان
استفاده از فرمول بالا به شما کمک خواهد کرد که در صورت ایجاد هر گونه مشکلی در این باره در مراجع قانونی به سهولت بتوانید از حقوق خود دفاع نمایید. در این مورد بهترین کار این است که هم کارگر و هم کارفرما تمامی ساعات کاری را به صورت کامل ثبت نمایند.
میزان مرخصی در قرارداد پاره وقت
یکی از بخش های مهم دیگر که در قانون کار بدان اشاره شده است مرخصی است. براساس قانون کارگران در ماه ۲۱ ساعت می توانند مرخصی داشته باشند. این مورد در خصوص کارکنان پاره وقت هم صادق بود و براساس میزان ساعت کاری آنها محاسبه می شود . فرمول آن بدین صورت است.
(ساعات کار هفتگی ÷ 44) × 26 روز
این مورد برای کارمندان تمام وقت بوده و اگر فردی که به صورت نیمه وقت کار می کند در این رابطه درخواست مرخصی داشته باشد میزان مرخصی وی براساس فرمول زیر محاسبه می شود
برای مثال اگر کارمندی ۲۰ روز درهفته کار کند
مرخصی سالانه = (20 ÷ 44) × 26 = 11.82 روز
در هر صورت شما می توانید براساس این فرمول در یک سال ۱۲ روز مرخصی کامل دریافت نمایید. علاوه بر مرخصی استحقاقی فرد می تواند از مرخصی های قانونی مانند استعلاجی، بارداری و … هم استفاده کند.
محاسبه اضافه کاری در قرارداد کار پاره وقت
براساس قانون اضافه کاری برای قراردادهای پاره وقت نیز وجود دارد. در ماده 59 قانون کار ذکر شده است که، کارفرمایان موظفند برای ساعات اضافه کاری، 40 درصد اضافه بر مزد ساعت عادی را به کارکنان پرداخت کنند. این قانون برای تمامی کارکنان، اعم از تمام وقت و پاره وقت، لازم الاجرا است. لازم به ذکر است که حداقل ساعات اضافه کاری برای فرد به میزان ۴۴ ساعت در ماه است و کارفرما نمی تواند بیشتر از این تقاضای اضافه کاری داشته باشد.
شروع یادگیری : آموزش مدیر مالی
محاسبه سنوات در قرارداد کار پاره وقت
یکی دیگر از حقوق کارگران در قانون پرداخت سنوات است که برای تمامی افراد باید پرداخت شود. این مورد در خصوص کارگران و کارمندان نیمه وقت نیز صدق میکند، بدین صورت که براساس فرمول زیر می توان محاسبه سنوات را انجام داد:
سنوات = (آخرین حقوق ماهانه × تعداد سالهای خدمت) × (ساعات کار هفتگی ÷ 44)
برای مثال کارمندی که دارای ۲۰ ساعت کار در هفته با دو سال سابقه کار است دارای سنواتی به میزان 9,090,909 تومان است.
سنوات = (10,000,000 × 2) × (20 ÷ 44) = 9,090,909 تومان
این روش برای سایر افراد نیز قابل استفاده بوده و با استفاده از یک ماشین حساب به راحتی قابل محاسبه برای همه است.
آیا کارمندان نیمه وقت شامل افزایش حقوق می شوند؟
بله کارکنان نیمه وقت هم می توانند برای کار خود درخواست افزایش حقوق را بدهند و اگر کارفرما از افزایش حقوق این افراد کوتاهی کند تخلف کرده است. این میزان از افزایش حقوق براساس قانون و همچنین تصمیم شورای عالی کار تصویب شده و برای کارکنان پاره وقت به صورت زیر محاسبه می شود.
درصد افزایش حقوق × (ساعات کار هفتگی ÷ 44) × حقوق پایه
این مورد در خصوص سایر مزایا نیز به همین روال قابل محاسبه است.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید.
"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد