0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

رایزر برق ساختمان چیست

رایزر برق ساختمان چیست

رایزر یکی از قطعات به کار رفته در برق کشی ساختمان می باشد که از آن به منظور کابل کشی داخلی ساختمان استفاده می گردد. از رایزر در پروژه های مختلف مسکونی و صنعتی استفاده می شود. کابل های رایزر برق در انواع مختلفی وجود دارند که در موارد مختلف کاربرد داشته و از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار می باشند. در این مقاله به این که رایزر برق ساختمان چیست و معرفی انواع رایزر برق ساختمان پرداخته شده است.

آموزش برق ساختمان

پیشنهاد ویژه: دوره آموزش برق ساختمان ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و آموزش تابلو برق صنعتی بصورت کاملا عملی در کارگاه مجهز با 30% تخفیف. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

رایزر چیست

کابل رایزر Riser که ابتدا به این دلیل نامگذاری شد که بین طبقات یک ساختمان چند طبقه بالا می رود. این کابل ها کابل ستون فقرات نیز نامیده می شوند. کابل رایزر در واقع مجرای اصلی سیستم توزیع محل است که از محل ورود این ارتباطات به یک ساختمان، صدا، داده و فیلم حمل می گردد.

کابل به خودی خود تنها بخشی از سیستم ستون فقرات ساختمان است. سایر مولفه ها، علاوه بر امکانات ورودی سرویس، شامل مسیرهای کابل، جعبه های مخابراتی، اتاق تجهیزات و سخت افزار مربوطه و امکانات پشتیبانی می باشد.

کابل رایزر را می توان برای ارتباطات داده ای (از جمله ویدیو)، دسترسی به دوربین مدار بسته یا ارتباطات صوتی استفاده کرد. از آنجا که نیازهای کابل برای هر سرویس متفاوت است، برنامه ریزی برای این کابل ها می تواند دشوار گردد.

این بدان دلیل است که استفاده های بعدی از سیم کشی ستون فقرات می تواند از حد قابل پیش بینی تا محدوده های کاملا ناشناخته باشد. پیشنهاد می شود که سیستم های جداکننده جداگانه ای برای برنامه های مختلف (مانند صدا و داده) که مسیرهای موازی را از طریق مسیرها، باکس ها و اتاق های تجهیزات دنبال می کنند ایجاد گردد.

اگر بخواهیم یک تعریف کلی داشته باشیم می توانیم بگوییم لوله ای که دارای زاویه عمودی نسبت به زمین باشد، رایزر نام دارد. ساختمان های مختلف دارای دو رایزر می باشند که یکی از آنها برای عبور تاسیسات مکانیکال و دیگری جهت عبور تاسیسات الکتریکال می باشند. جدا بودن این رایزرها از یکدیگر باعث افزایش ایمنی شده و عایقی در بین آنها بر طبق استاندارد قرار می گیرد.

سایر دوره های پرطرفدار : آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش نصب دوربین مدار بسته

انواع رایزر برق

رایزرها در انواع مختلفی وجود داشته و هر یک در موارد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله رایزرهای موجود می توان به رایزرهای تاسیسات الکتریکی، رایزرهای آب، رایزر فاضلاب، رایزر کشاورزی، رایزر هواکش، رایزر مدار گرمایشی و غیره اشاره کرد. در این مقاله بیشتر تمرکز ما بر روی رایزرهای برق یا تاسیسات الکتریکی می باشد. تا انتهای مقاله با ما باشید تا در رابطه با این رایزرها اطلاعات بیشتری به دست آورید.

 انواع رایزر برق

  • رایزر تاسیسات الکتریکی و انواع آن

رایزرهای تاسیسات الکتریکی همانطور که از نامشان پیداست در موارد برق کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. این رایزرها در دو نوع جریان قوی و جریان ضعیف وجود دارند و هر یک دارای کاربرد ویژه ای می باشد.

در کابل های برق که دارای ولتاژ 220 ولت و 380 ولت می باشند از رایزرهای با جریان قوی استفاده می شود و رایزرهای جریان ضعیف را نیز در مواردی مانند آنتن های مرکزی، تلفن، آیفون، سیستم های اعلام حریق و دوربین های مدار بسته به کار می برند.

در صورت به کار بردن رایزر جریان قوی و ضعیف در کنار هم نیاز است تا در بین آنها فاصله ای حداقل 30 سانتی متری رعایت شود. در طبقات مختلف ساختمان یک دریچه یا جعبه تقسیم به صورت مجزا بر روی رایزرهای جریان قوی و ضعیف قرار می دهند تا از طریق آن بتوان کابل های هر طبقه را مشاهده نمود و به آنها دسترسی راحتی داشت.

محل نصب رایزرهای تاسیسات برقی

رایزرها نباید به گونه ای نصب شوند که با تابلوی اصلی یا تابلوی کنتورها فاصله زیادی داشته باشد و تلاش می شود تا فاصله نصب آنها را از یکدیگر تا حد ممکن کم نمود. نقشه های برق رایزر باید از قبل مشخص باشند و در این نقشه ها محل دقیق رایزر و همینطور ابعاد آنها به صورت دقیق مشخص می گردد و این مورد به برقکاران ساختمان کمک بسیاری می نماید تا کابل کشی را به درستی انجام دهند.

محل نصب رایزر برق ساختمان

اما در صورتی که این مشخصات در نقشه تعیین نشده باشد نیاز است تا مهندسین برق با تفکر و تحقیق در این رابطه، ابعاد دقیق رایزرها و محل نصب آنها را مشخص نمایند.

در ادامه به ارائه توضیحاتی در رابطه با معرفی سایر رایزرها می پردازیم.

  • رایزر مدار گرمایشی

معمولا در سیستم های موتورخانه از لوله های رایزر به فراوانی استفاده می شود. کاربرد لوله رایزر در موتورخانه به این صورت است که آبی که توسط سیستم های مختلف در موتورخانه گرم می شود توسط این لوله بالا رونده به سمت بالا هدایت شده و به داخل ساختمان وارد می گردد. یک لوله رایزر دیگر هم برای برگشتن آب به پایین قرار می دهند تا چرخه آب در گردش باشد. در

رابطه با رایزرهای مدار گرمایشی باید نکاتی از قبیل قطر، جنس و نحوه قرارگیری لوله رعایت گردد تا بتوان از این لوله ها نهایت استفاده را برد.

  • رایزر آب در ساختمان

یکی از لوله های رایزر آب که در ساختمان به کار می رو از سمت کنتور هدایت شده و به سمت بالا حرکت می کند و ساختمان هر چند طبقه که باشد این لوله آب را به آن طبقات منتقل می کند.

نوع دیگری از لوله های رایزر آب در ساختمان از سمت کنتور به پشت بام رفته و در آنجا به شکل U مجددا به پایین می آید. این لوله می تواند به منشعب شدن لوله ها در طبقات مختلف کمک نماید و آب را در طبقات مختلف تقسیم کند. قطر لوله رایزر آب از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در بسیاری از ساختمان هایی که با مشکلات آب مواجه می باشند پس از بررسی های لازم مشخص می شود که لوله رایزر به کار رفته از قطر مناسبی برخوردار نبوده و معمولا دارای قطر بسیار کمی می باشد.

علاوه بر موارد گفته شده در صنایع کشاورزی نیز برای آبیاری زمین ها از لوله های رایزر استفاده می شود و انتقال آب به محصولات با استفاده از این لوله ها صورت می گیرد. همچنین در صنایع مهمی مانند صنعت نفت و پتروشیمی از لوله های رایزر به فراوانی استفاده می شود و این لوله ها نقش مهمی در انتقال سیالات مختلف بر عهده دارند.

طریقه نصب رایزر در ساختمان

با توجه به این که چه میزان کابل برق در ساختمان مورد استفاده قرار گرفته است می توان ابعاد رایزرها را انتخاب نمود. میزان کابل های برق می توانند مربوط به موارد مختلفی مانند تلفن سیستم دوربین مدار بسته، اعلام حریق و غیره باشند.

نکته ای که در مورد رایزرها وجود دارد این است که نباید به هیچ عنوان از آنها در چاله آسانسور استفاده نمود. همانطور که گفته شد ابعاد رایزرها وابسته به تعداد کابل های ساختمان مورد نظر بوده و به همین دلیل می توان گفت در ساختمان هایی با متراژ کوچک تر ابعاد و عمق رایزرها بسیار کم بوده و برعکس در ساختمان های بزرگ و چند طبقه مانند برج های مختلف باید از رایزرهای با ابعاد زیاد استفاده نمود. معمولا در این موارد به دلیل ابعاد بالای رایزرهای مورد استفاده، از یک اتاق مجزا برای نگهداری آنها استفاده می نمایند.

برای اجرای رایزرها نیاز است تا از ساپورت و یا لوله های برق استفاده گردد؛ همچنین برای انجام این کار استفاده از نردبان یا سینی کابل نیز قابل کاربرد می باشد. مکانی که تابلوهای فرعی قرار دارند باید نسبت به رایزرهای اصلی جانمایی گردد.

پس از نصب باید بر روی همه کابل ها برچسبی را قرار داد و نوع کابل و شماره واحد را بر روی آن نوشت تا در صورت به وجود آمدن مشکل، برای رفع آن بتوان دسترسی راحتی به کابل های برق و رایزرها داشت.

جمع بندی

لوله رایزر را می توان یکی از مهم ترین لوله ها در ساختمان سازی دانست که نقش مهمی را در بخش های مختلف ساختمان ایفا نموده و کاربردهای مختلفی از جمله لوله های آب، دوربین های مدار بسته، سیستم اعلام حریق، تلفن، آیفون و آنتن مرکزی دارد. در این مقاله ما به معرفی لوله رایزر و به ویژه لوله رایزر برق ساختمان پرداختیم و در رابطه با کاربردهای این لوله بحث نمودیم.

برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید . برخی دیگر از سایر دوره های در حال برگزاری در موسسه فن آموزان شامل آموزش نصب کرکره برقی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش PLC ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش برق صنعتی و … می باشد. برای اطلاع از لیست تمامی دوره ها به صفحه اصلی سایت مراجعه نمایید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *