0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

تابلو برق خازنی چیست و چه کاربردی دارد؟

تابلو برق خازنی چیست و چه کاربردی دارد؟
چکیده مطلب :

در حال حاضر دنیای الکترونیکی جدید نیاز به انرژی زیادی دارد. به منظور پاسخگویی به این نیاز، باید انرژی به شکل الکتریکی ذخیره شود تا دسترسی به آن آسان گردد. به منظور ذخیره بارهای انرژی الکتریکی و نیز تنظیم جریان انرژی به هنگام نیاز، خازن ها ایده آل به نظر می رسند.

بر کسی پوشیده نیست که افزایش برق می تواند سیستم های الکتریکی شما را خراب کند. مدارها برای تحمل مقدار محدودی الکتریسیته طراحی شده اند و هنگامی که جریان بیش از حد از آن عبور می کند، می تواند باعث گرم شدن بیش از حد سیم کشی شود. این ممکن است به اجزای الکتریکی حیاتی آسیب برساند یا حتی منجر به آتش سوزی شود. تابلو برق (سوئیچ گیرها) برای محافظت از تجهیزات متصل به منبع تغذیه در برابر خطر اضافه بار الکتریکی طراحی شده اند.

آموزش تابلو برق صنعتی

برق در زندگی روزمره برای بشر مهمترین موهبت به شمار می رود، اما وقتی نوبت به تامین برق رسید، باید به طور ایمن انجام شود. بنابراین، برای حفظ سطح امنیتی توزیع برق، استفاده از وسایل ایمنی بسیار سخت است. انواع مختلفی از دستگاه ها وجود دارند که به محافظت از وسایل برقی و همچنین اتصالات آن در مناطق مختلف صنعتی، مسکونی و غیره کمک می کنند که برای رفع این مشکل از دستگاه سوئیچ گیر به دلیل ویژگی ها و عملکردهای متفاوتی که دارد استفاده می شود. این دستگاه برای کمک به حمل و توزیع بار و در عین حال حفظ کانکتورهای الکتریکی استفاده می شود. این به شناسایی ایرادات و اتصالات خرابی کمک می کند تا بتواند آسیب را کاهش دهد.

آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان دوره آموزش تابلو برق صنعتی و آموزش plc را بصورت کابردی و با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان در کارگاههای مجهیز برگزار می کند. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

فیلم معرفی تابلو برق خازنی و کاربردهای آن

تابلو برق چیست؟

Switchgear که نام دیگر آن تابلو برق است، یک اصطلاح است که طیف گسترده ای از وسایل سوئیچینگ را توصیف می کند که همگی یک نیاز مشترک را برآورده می کنند: کنترل، محافظت و جداسازی سیستم های قدرت. اگر چه ممکن است این تعریف شامل دستگاه هایی برای تنظیم و اندازه ‌گیری یک سیستم قدرت، قطع کننده ‌های مدار و فناوری‌ های مشابه باشد.

در صورت نوسان برق، یک تابلو برق موثر فعال می شود و به طور خودکار جریان برق را قطع می کند و سیستم های الکتریکی را از آسیب محافظت می کند. تابلوهای برق همچنین برای خاموش کردن تجهیزات به منظور تست ایمن، تعمیر و نگهداری و رفع عیب استفاده می شوند.

ویژگی های تابلو برق (Switchgear)

از ویژگی های اصلی تابلو برق می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ارائه کنترل دستی
  • عملکرد سریع
  • تبعیض کاملا مشخص
  • قابلیت اطمینان کامل

اجزای تابلو برق یا سوئیچ گیر

همانطور که گفته شد، اصطلاح تابلو برق ممکن است به تعدادی سیستم و اجزای مختلف اشاره داشته باشد. نمونه های سوئیچ گیر شامل موارد زیر است:

  • سوئیچ ها
  • فیوزها
  • جدا کننده ها
  • رله ها
  • قطع کننده مدار
  • صاعقه گیر

بیشتر بخوانید: تجهیزات تابلو برق صنعتی

انواع تابلو برق

سه کلاس مختلف از سیستم های تابلو برق وجود دارد: ولتاژ پایین (LV)، ولتاژ متوسط (MV) ​​و ولتاژ بالا (HV). برای تعیین اینکه کدام سیستم تابلو برای شما مناسب است، ولتاژ طراحی هر سیستم را با درجه ولتاژ تابلو برق مطابقت دهید.

  • تابلو برق ولتاژ بالا (HV)

تابلو برق فشار قوی آنهایی هستند که توان 75 کیلوولت یا بیشتر را کنترل می کنند. از آنجایی که این قطع کننده ها برای استفاده در ولتاژ بالا طراحی شده اند، اغلب دارای ویژگی های ایمنی بهبود یافته هستند.

تابلو-برق-ولتاژ-بالا-HV

  • تابلو برق ولتاژ متوسط (MV)

تابلو برق ولتاژ متوسط ​​در سیستم های 1KV تا 75KV استفاده می شود. این تابلو اغلب در سیستم های شامل موتورها، مدارهای تغذیه کننده، ژنراتورها و خطوط انتقال و توزیع یافت می شود.

تابلو-برق-ولتاژ-متوسط-MV

  • تابلو برق ولتاژ پایین (LV)

تابلو برق ولتاژ پایین برای تنظیم سیستم های تا 1 کیلو ولت طراحی شده است. این ترانسفورماتورها معمولاً در سمت های ولتاژ پایین ترانسفورماتورهای توزیع قدرت یافت می شوند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

تابلو-برق-ولتاژ-پایین-LV

  • واسطه ایزوله کننده

علاوه بر سطوح مختلف ولتاژ، تابلو برق ممکن است توسط واسطه ایزوله که هر کدام برای محافظت از دستگاه های برق دار از خطاهای الکتریکی استفاده می کنند، تعریف شود. محفظه تابلو برق ممکن است از عایق های مختلف با خواص دی الکتریک متفاوت یا ویژگی های دیگر استفاده کند.

  • هوا

اگر چه کم هزینه ترین گزینه عایق (و در نتیجه رایج ترین گزینه) است، اما هوا دارای قدرت دی الکتریک پایینی است که آن را به یک عایق نسبتا ضعیف تبدیل می کند. در نتیجه، دستگاه های عایق هوا معمولاً بزرگتر از دستگاه های عایق شده توسط واسطه های دیگر هستند.

  • مایع

سیال در مقایسه با هوا عایق بهتری ارائه می دهد و به همان اندازه ارزان است. سیال همچنین مزیت اضافی خنک کننده را برای سیستم های گرم شده بیش از حد فراهم می کند.

  • گاز

گاز تحت فشار همچنین استحکام دی الکتریک بیشتری را در مقایسه با عایق هوای استاندارد ارائه می دهد. اگرچه هگزا فلوراید گوگرد یک گاز عایق رایج برای سیستم های تابلو برق است، اما ممکن است به جای آن از گازهای دیگری استفاده شود.

  • روغن

روغن دارای استحکام دی الکتریک بالایی است و همچنین ممکن است مزایای خنک کنندگی را افزایش دهد.

  • جامد

اگرچه مواد جامد و غیر رسانا کمتر رایج و گران‌ تر از سایر گزینه ‌ها هستند، اما می ‌توانند استحکام دی الکتریک استثنایی و همچنین مقاومت در برابر تخریب شیمیایی و حرارتی را ارائه دهند.

بیشتر بخوانید: انواع تابلو برق صنعتی

بانک خازنی چیست؟

بانک خازن ترکیبی از خازن های متعدد با رتبه مشابه است که به صورت موازی یا سری به یکدیگر متصل می شوند تا انرژی الکتریکی را جمع آوری کنند. سپس بانک حاصل برای خنثی کردن یا اصلاح تاخیر ضریب توان یا تغییر فاز در منبع تغذیه AC استفاده می شود. همچنین می توان از آنها در منبع تغذیه DC برای افزایش کل انرژی ذخیره شده یا افزایش ظرفیت جریان موج دار منبع تغذیه استفاده کرد.

به طور کلی از بانک های خازنی به دو منظور استفاده می شود:

  • تصحیح ضریب توان
  • جبران توان راکتیو

خازن ها اثر معکوس با موتورهای القایی دارند که در آن جریان زیادی را خنثی می کنند و در نتیجه این بانک خازن قبض برق شما را کاهش می دهد.

نحوه عملکرد تابلو برق خازنی

انواع مختلف تابلو برق ممکن است فرآیندهای عملیاتی متفاوتی را دنبال کنند. با این حال، تابلو برق های اساسی یک فرآیند نسبتاً ساده را دنبال می‌کنند:

در صورت بروز خطای الکتریکی، رله مدار تریپ را می بندد و بارهای پایین دست را قطع می کند. این به بقیه مدار اجازه می دهد تا بدون اختلال به کار خود ادامه دهد و در عین حال از تجهیزات حیاتی در برابر آسیب محافظت می کند.

وظایف تابلو برق خازنی

از وظایف اصلی این تجهیزات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از تجهیزات در برابر اتصال کوتاه و جریان خطا محافظت می کند.
  • این دستگاه مدارها را از منابع تغذیه ایزوله می کند.
  • با اجازه دادن به بیش از یک منبع برای تغذیه بار، در دسترس بودن سیستم را افزایش می دهد.
  • می تواند مدارهای الکتریکی را در شرایط عادی و غیر عادی باز و بسته کند.
  • در شرایط عادی، می تواند به صورت دستی کار کند، بنابراین ایمنی اپراتور و همچنین استفاده مناسب از انرژی الکتریکی را تضمین می کند.
  • در شرایط غیرعادی به صورت مکانیکی عمل می کند. هنگامی که یک خطا رخ می دهد این دستگاه عیب را تشخیص داده و قسمت آسیب دیده در سیستم قدرت را جدا می کند. بنابراین از سیستم قدرت در برابر آسیب محافظت می کند.

کاربردهای تابلو برق خازنی

در حال حاضر دنیای الکترونیکی جدید نیاز به انرژی زیادی دارد. به منظور پاسخگویی به این نیاز، باید انرژی به شکل الکتریکی ذخیره شود تا دسترسی به آن آسان گردد. به منظور ذخیره بارهای انرژی الکتریکی و نیز تنظیم جریان انرژی به هنگام نیاز، خازن ها ایده آل به نظر می رسند.

کاربرد-تابلو-برق-خازنی

در اینجا تعدادی از کاربردهای رایج بانک های خازنی ذکر شده است:

  • خازن شنت: شنت به مکانیزمی گفته می شود که با ایجاد مسیری که مقاومت کمی دارد، جریان الکتریکی را از یک نقطه دیگر در مدار عبور می دهد. در کاربردهای بای پس نویز الکتریکی، برای تغییر مسیر نویزی که فرکانس بالا دارد، به سمت زمین قبل از اینکه در سراسر سیستم منتشر شود، به ویژه در بار، از خازن‌ها استفاده می گردد. بانک های خازنی شنت برای بهبود بخشیدن به کیفیت منبع الکتریکی و در نهایت بهبود راندمان سیستم های قدرت استفاده می گردد.
  • ذخیره انرژی: همانند خازن های تکی، بانک های خازنی نیز هنگامی که به مدار شارژ وصل می شوند انرژی الکتریکی را ذخیره کرده و وقتی تخلیه می شود انرژی الکتریکی را آزاد می نماید. عموما از خازن ها هنگامی که به حفاظت از منبع تغذیه در دستگاه های الکترونیکی زمان تعویض باتری نیاز است، استفاده می گردد.
  • تصحیح ضریب توان: از بانک های خازنی در موتورها و ترانسفورماتورها به منظور تغییر فاز منابع AC و یا تصحیح نمودن تاخیر ضریب توان استفاده می شود. ضریب توان یک سیسیتم برق AC در واقع مقایسه نمودن توان مصرفی بار می باشد که توان واقعی بار نامیده می شود، تقسیم بر توانی که به بار عرضه می شود که توان ظاهری نامیده می شود.
  • جبران توان راکتیو
  • بهبود کیفیت برق
  • بهبود مقطعی ولتاژ
  • دور زدن نویز

انواع بانک خازنی

به طور کلی، واحد یک بانک خازنی به عنوان واحد خازن شناخته می شود. ساخت این واحدها مشابه واحد تک فاز قابل انجام است. این واحدها عمدتاً به شکل یک اتصال ستاره/مثلث برای ایجاد یک بانک خازن کامل سه فاز به هم متصل می شوند. در حال حاضر اغلب واحدهای خازن موجود از نوع تک فاز هستند در حالی که واحدهای خازن سه فاز به ندرت ساخته می شوند. سه نوع بانک خازنی وجود دارد که در زیر به آنها پرداخته می شود.

  • فیوز داخلی: طراحی یک فیوز داخلی می تواند در یک آرایش خاص انجام شود. با توجه به رتبه بندی آن، عناصر مختلف به صورت سری و موازی متحد می شوند. حفاظت از هر عنصر خازن را می توان به طور جداگانه از طریق یک واحد فیوز انجام داد. همانطور که از نام آن پیداست، عناصر خازن، و همچنین واحدهای فیوز، در یک پوشش قرار گرفته اند. در این نوع بانک، اندازه هر عنصر خازن در رتبه بندی بسیار کوچک است.

بنابراین اگر هر یک از عناصر خازن شکسته شود، هیچ اثری در عمل بانک وجود نخواهد داشت. این نوع بانک خازن می تواند به طور مناسب کار کند حتی یک یا بالاتر از عناصر خازن خراب شده باشد.

مزایای اصلی نوع ذوب شده داخلی این است که نصب آن بسیار ساده و همچنین نگهداری ساده است. نقطه ضعف یک ذوب داخلی این است که وقتی چندین عنصر خازن از کار بیفتند، کل بانک باید عوض شود. بنابراین امکان تعویض یک واحد وجود ندارد.

  • فیوز خارجی: در فیوز خارجی، واحد فیوز برای هر واحد خازن به صورت خارجی داده می شود. در صورت بروز هر گونه خطا در هر واحد خازن، واحد فیوز آسیب می بیند. هنگامی که واحد فیوز واحد خازن معیوب را جدا می کند، این بانک بدون هیچ گونه وقفه ای سرویس خود را حفظ می کند.

در این نوع اتصال واحدهای خازن به صورت موازی برای هر فاز بانک قابل انجام است. هنگامی که یک واحد با شکست مواجه شود، تأثیر زیادی بر عملکرد کل بانک نخواهد داشت. هرگاه یک واحد خازن در یک فاز وجود نداشته باشد، ظرفیت آن تک فاز در مقایسه با دو فاز دیگر کمتر خواهد بود.

  • بدون فیوز: در این نوع، اتصال چند واحد فیوز به صورت سری انجام می شود تا یک رشته خازن ایجاد شود. این رشته ها به صورت موازی به هم متصل می شوند تا برای هر فاز یک بانک خازن بسازند. پس از آن، سه بانک فاز مشابه در اتصال ستاره/مثلث به هم متصل می شوند تا یک بانک سه فاز کامل ایجاد شود.

از طریق آرایش فیوزینگ داخلی یا خارجی، رشته ‌های خازن محافظت نمی ‌شوند. بنابراین در این نوع سیستم، اگر هر یک از واحدهای رشته ای به دلیل اتصال کوتاه یا خطا از کار بیفتد، در این صورت هیچ تغییری در جریان جریان در سراسر این رشته ایجاد نمی شود زیرا چندین خازن دیگر به صورت سری از طریق این مسیر متصل می شوند.

مشاهده و دانلود pdf مقاله: تابلو برق خازنی چیست و چه کاربردی دارد؟

آموزشگاه فن آموزان بالغ بر هشتاد دوره تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق را با اعطای مدرک معتبر و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. جهت اطلاعات بیشتر از طریق شماره 02191321001 با ما تماس بگیرید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

دوره های فنی پردرآمد برای ورود به بازار کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *