انواع موتورهای به کار رفته در لباسشویی

انواع موتورهای به کار رفته در لباسشویی

ماشین لباسشویی وسیله ای الکترومکانیکی است که لباس ها را برای شما می شوید. در واقع می تواند در حین چرخاندن لباس ها با سرعت بالا، شسته و آبکشی کند. این وسیله ساده اما مفید در طول سال ها تکامل یافته است. امروزه ماشین‌های لباسشویی درب جلو و ماشین‌های لباسشویی درب از بالا با ارائه سهولت در شستشوی لباس‌ها بر جهان حکمرانی می‌کنند. در ادامه با نحوه کار ماشین لباسشویی، انواع آن، اجزاء و قطعات تشکیل دهنده ماشین لباسشویی و به طور خاص به بحث در مورد انواع موتورهای بکار رفته در ساخت آنها می پردازیم.

آموزش تعمیرات لوازم خانگی

آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان دوره آموزش تعمیرات لوازم خانگی را بصورت حرفه ای و پیشرفته و دوره آموزش تعمیرات ماشین لباسشویی را با تمرکز تخصصی بر تعمیر دستگاه لباسشویی برگزار می کند. جهت شرکت در دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

فیلم معرفی انواع موتورهای لباسشویی

دستگاه ماشین لباسشویی

ماشین لباسشویی ماشینی است که برای شستن انواع لباس ها بدون هیچ گونه تلاش فیزیکی استفاده می شود. با ماشین لباسشویی نیازی نیست لباس ها را با دست مالش دهید یا فشار دهید تا آب از آن خارج شود. ماشین لباسشویی به شما این امکان را می دهد که لباس های خود را به طور خودکار بدون نظارت بر عملکرد آن بشویید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که لباس ها را در دستگاه قرار دهید و حالت شستشو را انتخاب کنید. ماشین لباسشویی به طور خودکار مقدار آب و مواد شوینده مورد نیاز را دریافت می کند و همچنین به طور خودکار تایمر شستشو، آبکشی و خشک کردن را بر اساس حالت انتخابی و مقدار لباس تنظیم می کند.

انواع ماشین لباسشویی

بسته به موقعیت بارگیری لباس ها در ماشین لباسشویی، دو نوع ماشین لباسشویی وجود دارد. ماشین لباسشویی درب از بالا و ماشین لباسشویی درب از جلو. هر دوی اینها در ادامه توضیح داده شده است:

ماشین لباسشویی با درب بالا: در این نوع ماشین لباسشویی، لباس ها از بالای ماشین لباسشویی بارگیری می شوند. یک پوشش در قسمت بالایی وجود دارد که به بارگیری و تخلیه لباس ها در ظرف گرد کمک می کند که عملکرد ماشین لباسشویی و همچنین آبکشی و خشک کن در ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک را انجام می دهد. ماشین لباسشویی با درب بالا، برای افرادی که نمی خواهند بدن را در حین بارگیری لباس در ماشین خم کنند، ترجیح داده می شود. لازم به ذکر است که این ماشین لباسشویی بیشتر از ماشین لباسشویی درب جلو در بسیاری از نقاط جهان استفاده می شود.

انواع ماشین لباسشویی

ماشین لباسشویی درب جلو: در این ماشین، لباس ها از جلو بارگیری می شوند. بررسی‌ها نشان داده است که ماشین‌های لباسشویی درب جلو انرژی الکتریکی، آب و مواد شوینده کمتری مصرف می‌کنند و همچنین نتایج شستشوی بهتری نسبت به ماشین لباس‌شویی درب بالا دارند.
انواع مدل لباسشویی

  • انواع ماشین لباسشویی با درب بالا

بسته به مجموع ویژگی های اتوماتیک موجود در ماشین لباسشویی، ماشین های لباسشویی با درب بالا نیز به دو دسته تقسیم می شوند: ماشین لباسشویی نیمه اتوماتیک و ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک. بیایید جزئیات این دو را ببینیم:

ماشین لباسشویی نیمه اتوماتیک: دارای وان یا ظروف جداگانه برای لباسشویی و خشک کن می باشد. دو تایمر جداگانه وجود دارد که زمان شستشو و خشک کردن را تنظیم می کند. برای شستن لباس ها باید لباس ها را در ظرف شستشو قرار دهید، مقدار کافی آب و مواد شوینده بریزید و سپس تایمر را تنظیم کنید. پس از مدت زمان مشخص شده، ماشین لباسشویی متوقف می شود. می‌توانید لباس‌ها را درآورید و در زیر نور آفتاب خشک کنید یا با تنظیم زمان مناسب، آن‌ها را تا حدودی در ظرف خشک‌کننده، خشک کنید.

ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک: در ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک تنها یک وان وجود دارد که به عنوان ماشین لباسشویی، آبکشی و همچنین خشک کن عمل می کند. بسته به تعداد لباس و یا وزن لباس، دستگاه مقدار کافی آب و مواد شوینده را به صورت خودکار دریافت می کند و تایمر شستشو و خشک شدن خودکار را تنظیم می کند. فقط کافی است اتصال آب را فراهم کنید، مواد شوینده را هر چند وقت یکبار در فضای نگهداری آن قرار دهید و لباس ها را بگذارید، ماشین لباسشویی تمام اتوماتیک بقیه کارها را به صورت خودکار انجام می دهد.

اجزای ماشین لباسشویی و عملکرد آن ها

لوازم خانگی امروزه به طور چشمگیری پیشرفته شده اند. قطعات استفاده شده از آخرین تکنولوژی روز می باشد. شما باید بتوانید برخی از این قطعات را شناسایی کنید تا با مشکلات جزئی که ممکن است در هنگام استفاده از ماشین لباسشویی با آن مواجه شوید، مقابله کنید. بیایید نگاهی به قطعات و عملکرد آنها در ماشین لباسشویی بیندازیم تا ببینیم چگونه با هم کار می کنند.

اجزای ماشین لباسشویی

  • همزن لباسشویی

همزن داخل وان ماشین لباسشویی قرار دارد. برای از بین بردن کثیفی لباس ها، باید آنها را در آب صابون هم بزنید. این قسمتی است که چرخه تمیز کردن را در لباسشویی انجام می دهد. در طول چرخه تمیز کردن، به طور مداوم می چرخد و به همین دلیل لباس شما نیز می چرخد. این به پاک کردن کثیفی از لباس شما کمک می کند.

همزن لباسشویی

  • لوله زهکشی لباسشویی

پس از اتمام چرخه تمیز کردن، آب مواد شوینده صابونی باید تخلیه شود. در اینجا لوله های تخلیه وارد عمل می شوند و کاری را که برای آن ساخته شده است انجام می دهند. در نتیجه به حذف آب کمک می کند.

  • موتور لباسشویی

ماشین های لباسشویی مدرن از موتورهای پیشرفته استفاده می کنند. این به همزن کمک می کند تا چرخش لازم را برای پاک کردن کثیفی از لباس ایجاد کند. سرعت چرخش را می توان با تنظیمی که قبل از شروع لباسشویی انتخاب می کنید تغییر یا تعیین کرد.

موتور ماشین لباسشویی

  • برد مدار چاپی لباسشویی

تمام قطعات و مدارهای الکتریکی روی برد مدار چاپی یا PCB یافت می شوند. این قسمت مادربرد یک ماشین لباسشویی است. در حالی که تنظیم یک چرخه تمیز کردن را برای شستشو انتخاب می کنید، PCB اطلاعات را دریافت کرده و برای انجام به قسمت های مختلف ارسال می کند. در دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی در آموزشگاه فن آموزان تعمیر بردهای الکترونیکی لوازم صنعتی و خانگی بصورت کامل از پایه تا پیشرفته آموز داده می شود.

  • پروگرمر (برنامه ریز)

برنامه نویس را می توان در قسمت بیرونی ماشین لباسشویی یافت. این به شما امکان می دهد سطح آب، دما و نوع چرخه تمیز کردن را که می خواهید انجام دهید، تعیین کنید. شما همچنین می توانید مدت زمان چرخه تمیز کردن، نوع شیر آب و ترموستات را انتخاب کنید.

  • وان لباسشویی

دو نوع وان در ماشین لباسشویی وجود دارد – وان داخلی و خارجی. وان داخلی جایی است که لباس ها را برای شستن، آبکشی و خشک کردن بارگذاری می کنید. وان بیرونی از وان داخلی در طول چرخه تمیز کردن پشتیبانی می کند.

  • شیر کنترل ورودی آب

هنگامی که لباس ها را در ماشین لباسشویی قرار می دهید، دریچه به طور خودکار باز می شود و وان داخلی ماشین را پر می کند. سطح آب با تنظیمی که هنگام شروع یک برنامه جدید انتخاب می کنید تعیین می شود. به آن شیر برقی نیز می گویند.

  • پمپ آب لباسشویی

پمپ آب در طول چرخه تمیز کردن، آب را از طریق ماشین لباسشویی به گردش در می آورد. در طول چرخه شستشو، آب را دوباره به گردش در می آورد و در چرخه چرخش، آب را تخلیه می کند. این کاری است که پمپ آب انجام می دهد.

  • تایمر لباسشویی

تایمر را می توان در دو حالت دستی و اتوماتیک استفاده کرد. هنگام شستشوی دستی می توانید تایمر را به تنهایی تنظیم کنید. همچنین در حالت اتوماتیک، بسته به تعداد لباس هایی که بارگیری کرده اید و نوع چرخه شستشو، زمان به صورت خودکار تنظیم می شود.

  • پخش کننده (دیسپنسر) مواد شوینده

دیسپنسر مواد شوینده سینی است که قبل از شروع فرآیند تمیز کردن، مواد شوینده را طبق نیاز خود در آن قرار می دهیم. برخی از ماشین‌های لباسشویی می‌توانند مواد شوینده اضافی را در دیسپنسر نگه دارند. و بسته به لباسشویی به طور خودکار مقدار مورد نیاز شوینده را مصرف می کند و مابقی آن در دیسپنسر نگهداری می شود.

  • شیلنگ ورودی آب

در اکثر ماشین های لباسشویی مدرن، آب از طریق این شیلنگ ورودی از شیر ورودی به ماشین لباسشویی تامین می شود. شیلنگ همراه با ماشین لباسشویی دارای طول 1.5 تا 2 متر است. در صورتی که شیر آب نزدیک دستگاه شما نباشد، می توانید شلنگ 2.5 تا 5 متری را جداگانه خریداری کنید.

  • شیلنگ تخلیه

شیلنگ تخلیه، آب را پس از هر چرخه تمیز کردن تخلیه می کند. طول این شلنگ تخلیه کمتر از شیلنگ ورودی آب است. اگر به شلنگ بلندتری نیاز دارید، باید آن را جدا از بازار خریداری کنید.

وظیفه موتور الکتریکی در ماشین لباسشویی

یک موتور الکتریکی در ماشین لباسشویی وظیفه چرخاندن همزن داخل درام را بر عهده دارد، جایی که تمام لباس های کثیف شما در آنجا می روند. همزن آب گرم و مواد شوینده را با هم مخلوط می کند تا کف پاک کننده تولید کند. این به رها شدن کثیفی از روی لباس‌ها و داخل آب کمک می‌کند و به شما این امکان را می‌دهد که در مرحله بعد آنها را تمیز کنید. همزن به شفت اصلی موتور الکتریکی وصل شده است، بنابراین همانطور که می چرخد، لباس های شما نیز می چرخند – این یک دستگاه ساده است که به شما کمک می کند اطمینان حاصل کنید که تمام آلودگی ها و باکتری ها از لباس شما پاک می شود.

انواع موتورهای مورد استفاده در ماشین لباسشویی

همانطور که برای ما شناخته شده است، موتور لباسشویی به عنوان قلب آن است. باشد. اکنون می خواهم انواع موتورها در ماشین لباسشویی را به طور تقریبی به دسته های زیر معرفی کنم:

  • موتور تسمه ای

فناوری موتورهای تسمه ای، استفاده از تسمه نقاله را برای اتصال موتور به وان شستشو در نظر گرفته است. همانطور که موتورها می چرخند، تسمه ها از چرخش درام در هر دو جهت اطمینان حاصل می کنند. با این حال، در نتیجه استفاده طولانی مدت، تسمه ها ممکن است فرسوده شوند و نیاز به تعویض داشته باشند.

موتور یونیورسال: یک موتور یونیورسال به این دلیل یونیورسال نامیده می شود که می تواند با مشخصات تقریباً یکسانی در هر دو منبع AC و DC کار کند. به دلیل خاصیت کارکرد در انواع منابع ولتاژ و  همچنین فشردگی، مزایای بسیاری دارد. از ویژگی های این موتور در درجه اول می توان به سرعت متغیر و گشتاور انتقال بالا اشاره کرد. گشتاور راه اندازی بالایی را فراهم می کند. سرعت می تواند تغییر کند، اندازه کوچک و ارزان است. قطعات کلیدی موتور یونیورسال عبارتند از آرمیچر، سیم پیچ میدان، استاتور، قاب و صفحه، و پولیش. یک موتور یونیورسال با منبع DC یا AC تک فاز کار می کند.

موتور یونیورسال لباسشویی

هنگامی که موتور یونیورسال با منبع DC تغذیه می شود، به عنوان یک موتور سری DC کار می کند. هنگامی که جریان در سیم پیچ میدان جریان می یابد، یک میدان الکترومغناطیسی تولید می کند. همین جریان از هادی های آرمیچر نیز جاری می شود. هنگامی که یک هادی حامل جریان در یک میدان الکترومغناطیسی قرار می گیرد، نیروی مکانیکی را تجربه می کند. به دلیل این نیروی مکانیکی یا گشتاور، روتور شروع به چرخش می کند. جهت این نیرو با قانون دست چپ فلمینگ مشخص می شود.

هنگامی که با منبع AC تغذیه می شود، همچنان گشتاور یک جهته تولید می کند. از آنجا که سیم پیچ آرمیچر و سیم پیچ میدان به صورت سری به هم متصل می شوند، در یک فاز هستند. از این رو، همانطور که قطبیت AC به طور متناوب تغییر می کند، جهت جریان در آرمیچر و سیم پیچ میدان به طور همزمان معکوس می شود. بنابراین، جهت میدان مغناطیسی و جهت جریان آرمیچر برعکس می شود به گونه ای که جهت نیروی وارد شده توسط هادی های آرمیچر ثابت می ماند. بنابراین، صرف نظر از منبع AC یا DC، موتور یونیورسال بر اساس همان اصل کار می کند که موتور سری DC کار می کند.

  • موتور بدون تسمه یا دیجیتال

در ساخت این نوع موتورها از هیچگونه تسمه و یا گیربکسی استفاده نشده است، بلکه از جریان مستقیم بهره می برند. موتورهای بدون تسمه انواع مختلفی دارند. این نوع موتور از برد و یا درایور برای راه اندازی استفاده می کند.

موتور دایرکت درایو (Direct Drive): فناوری دایرکت درایو شامل اتصال درام شستشو به طور مستقیم به موتور است. در موتورهای دایرکت درایو، سیم‌پیچ‌های مسی مستقیماً با آهن ‌رباها تماس پیدا نمی‌کنند و از این رو، اصطکاک وجود ندارد و در نتیجه صدای کمتری تولید می‌شود. علاوه بر این، این ماشین ها مجهز به فناوری پیشرفته کنترل ارتعاش هستند. علاوه بر این، قطعات متحرک کمتری به دلیل عدم وجود قرقره و تسمه وجود دارد. از این رو، این ماشین ها هزینه های تعمیر و نگهداری کمتری را متحمل می شوند.

موتور دایرکت درایو لباسشویی

  1. موتور BLDC: موتور الکتریکی DC بدون جاروبک (BLDC) یک موتور الکتریکی است که از منبع ولتاژ جریان مستقیم تغذیه می‌کند و به ‌جای استفاده از جاروبک ها، مانند موتورهای DC معمولی، به‌صورت الکترونیکی تغییر می‌کند. امروزه موتورهای BLDC نسبت به موتورهای DC معمولی محبوب‌تر هستند، اما توسعه این نوع موتورها تنها از دهه 1960 که الکترونیک نیمه هادی توسعه یافت، امکان پذیر بود. کنترل کننده پالس های جریان را به سیم پیچ های موتور می دهد که سرعت و گشتاور موتور سنکرون را کنترل می کند. این نوع موتورها در تولید مقدار زیادی گشتاور در محدوده سرعت بسیار کارآمد هستند. در موتورهای بدون جاروبک، آهنرباهای دائمی حول یک آرمیچر ثابت می چرخند و بر مشکل اتصال جریان به آرمیچر غلبه می کنند. جابجایی با الکترونیک دارای دامنه وسیعی از قابلیت ها و انعطاف پذیری است. آنها به دلیل عملکرد روان و نگه داشتن گشتاور در حالت ساکن شناخته شده اند.

موتور آسنکرون: موتور الکتریکی که با جریان متناوب کار می کند به عنوان موتور آسنکرون شناخته می شود. این موتور عمدتا بر روی جریان القایی درون روتور از میدان مغناطیسی دوار استاتور کار می کند. در این طراحی موتور، حرکت روتور را نمی توان از طریق میدان متحرک استاتور هماهنگ کرد. میدان چرخان استاتور این موتور می تواند جریانی را در سیم پیچ های روتور القا کند. به نوبه خود، این جریان نیرویی برای فشار دادن روتور در جهت استاتور ایجاد می کند. در این موتور چون روتور با استاتور هم فاز نیست، گشتاور تولید می شود.

مزایا و معایب موتورهای تسمه دار

اگرچه ماشین‌های لباسشویی بدون تسمه معمولا ماشین‌های لباسشویی بهتری هستند، اما ماشین‌های لباسشویی تسمه‌ای هنوز هم شایستگی‌های خاص خود را دارند که تضمین می‌کند هرگز به طور کامل از بین نخواهند رفت.

مزایا این نوع موتورها شامل موارد زیر می باشد:

  • ارزان تر و راحت تر پیدا کردن دست دوم
  • می توان به صورت دستی و بدون کمک خارجی تعمیر کرد
  • پیدا کردن قطعات برای آن آسان تر است

معایب این نوع موتورها را می توان موارد زیر دانست:

  • قطعات بیشتر به معنای چیزهای بیشتری است که می توانند خراب شوند، که به نوبه خود به معنای قابلیت اطمینان کمتر است
  • طول عمر کمتر در مقابل موتورهای بدون تسمه (دایرکت درایو)
  • چرخه شستن کندتر
  • لباس ها کندتر خشک می شوند
  • به دلیل درایو تسمه فقط می تواند در یک جهت بچرخد
  • از آب و برق بیشتری استفاده می کند و به مرور زمان قبوض آب و برق شما را افزایش می دهد

مزایا و معایب موتورهای بدون تسمه

مانند هر ماشین دیگری، ماشین لباسشویی بدون تسمه دارای مزایا و معایبی است که باعث می شود برای برخی افراد ارزش استفاده از آن را داشته باشد و برای برخی دیگر ارزش آن را ندارد. بیایید نگاهی به این مزایا و معایب در زیر بیاندازیم.

مزایای موتورهای بدون تسمه

  • احتمال خرابی آن کمتر از لباسشویی تسمه ای است
  • حتی پراکندگی نیرو به این معنی است که لباس ها به طور یکنواخت شسته می شوند
  • قطعات کمتر برای شکستن به معنای قطعات کمتر برای تعویض است
  • چرخه های شستشو کوتاه تر
  • سرعت چرخش بیشتر به این معنی است که لباس ها سریعتر خشک می شوند
  • صرفه جویی در مصرف انرژی بیشتر، صرفه جویی در هزینه قبوض آب و برق
  • می تواند برای باز کردن گره لباس ها به هر دو صورت بچرخد

معایب موتورهای بدون تسمه

  • تعمیر آن از ماشین لباسشویی تسمه ای گران تر است
  • تقریباً غیرممکن است که خودتان آن را تعمیر کنید، بلکه باید با یک تکنسین تماس بگیرید
  • قیمت آن گران تر از لباسشویی های تسمه ای

در پایان باید گفت که، ماشین لباسشویی بدون شک یکی از پرکاربردترین لوازم خانگی است و از اهمیت بالایی برخوردار است. موتور ماشین لباسشویی به عنوان واحد اصلی هدایت کننده تمام اعمال آن است. معمولاً ماشین‌های قدیمی‌تر از یک موتور القایی فاز-تقسیم شده که به دلیل ارزان بودن موتور در چنین وسایلی استفاده می‌شود، بهره می بردند. در صورتی که موتور از کار بیفتد، ماشین لباسشویی احتمالاً مشکلاتی را ایجاد می کند که عملکرد معمول ماشین لباسشویی را مختل می کند. مشکلات رایج ماشین لباسشویی عمدتاً به دلیل عملکرد نامنظم موتور است.

آموزشگاه فن آموزان مرکز تخصصی آموزشهای دوره های الکترونیک، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق در تهران می باشد که تمامی دوره های خود را از جمله آموزش plc ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش برق ساختمان ، آموزش برق صنعتی ، آموزش تعمیرات پکیج و بیش از هشتاد دوره آموزشی دیگر را با ارائه مدرک معتبر و تحت ظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

1.5/5 - (2 امتیاز)
نویسنده مطلب
سهراب بهرامی
سهراب بهرامی

سهراب بهرامی هستم. به مدت یازده سال با شرکت ها و نمایندگی تعمیرات لوازم خانگی برندهای مختلف همکاری داشته ام. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیر انواع لوازم خانگی از جمله یخچال ، ظرفشویی ، لباسشویی ، مارکروفر و دیگر وسایل خرد و بزرگ را به اشتراک می گذارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *