تشریح سیکل برودت یخچال و اجزای بکار رفته در آن
یکی از دلایل اصلی استفاده از یخچال و فریزر در مشاغل و منازل، سرد نگه داشتن مواد غذایی است. یخچالها مهم هستند زیرا مواد غذایی برای مدت طولانیتری تازه میمانند، بنابراین به کاهش ضایعات در خانه ها و مشاغل کمک میکند. آنها همچنین با حفظ کیفیت غذا برای مدت طولانیتری به افزایش سود در کسب و کارها کمک میکنند و به سرآشپزها فرصت میدهند تا بهترین غذاهای خود را آماده نمایند.
تولید بیشتر مواد غذایی که در شرایط عادی بسیار فاسد شدنی هستند، نیاز به مکانیسمهای ذخیره سازی را افزایش داده است که از هدر رفتن ناخواسته جلوگیری میکند. با این حال، همانطور که یخچال بخش مهمی از زندگی ما است، یک سوال باقی میماند، یخچال چگونه کار می کند و چگونه چنین دمای سردی را برای مدت طولانی حفظ مینماید؟
در این مقاله قصد داریم در مورد چرخه تبرید با جزئیاتی مانند تعریف تبرید، چرخه سیستم تبرید چیست؟ اصل یخچال چیست؟ یخچال از چه قطعاتی تشکیل شده است؟ کار سیکل تبرید و نمودار آن بحث کنیم. قبل از شروع ابتدا لازم است اصطلاح تبرید را درک کنید.
آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان دوره تخصصی آموزش تعمیرات لوازم خانگی و نیز دوره های کوتاه مدت تر نظیر آموزش تعمیرات یخچال ، آموزش تعمیرات لباسشویی و … را بصورت عملی در کارگاههای مجهز و تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
تبرید چیست؟
تبرید به معنای خنک کردن فضا، ماده یا سیستم برای کاهش یا حفظ دمای آن، کمتر از دمای محیط است (در حالی که گرمای حذف شده در دمای بالاتر دفع میشود). به عبارت دیگر، تبرید خنک کننده مصنوعی (ساخت بشر) است.
فرایند سیکل تبرید تراکمی
سیکل تبرید تراکمی شامل گردش یک مبرد مایع در چهار مرحله از یک سیستم بسته است. همانطور که مبرد در سیستم گردش میکند، به طور متناوب فشرده و منبسط میشود و حالت خود را از مایع به بخار تغییر میدهد. با تغییر حالت مبرد، گرما توسط سیستم جذب و دفع میشود و دمای فضای مطبوع را کاهش میدهد.
مرحله 1: فشرده سازی سیال
در مرحله اول سیکل تبرید، مبرد به صورت بخار کم فشار وارد کمپرسور میشود. کمپرسور مبرد را به بخاری با فشار بالا متراکم میکند و باعث گرم شدن آن میشود. هنگامی که مبرد فشرده و گرم شد، از کمپرسور خارج شده و وارد مرحله بعدی چرخه میشود.
مرحله 2: ورود سیال به کندانسور
پس از خروج از کمپرسور، مبرد بخار داغ وارد مرحله بعدی چرخه یعنی تراکم میشود. در مرحله تراکم، مبرد وارد کندانسور میشود و از طریق یک سری لوله S شکل جریان مییابد. همانطور که بخار داغ از کندانسور جریان مییابد، هوای خنک توسط یک فن در سراسر لولهها دمیده میشود.
از آنجایی که هوای دمیده شده در لولهها خنکتر از مبرد است، گرما از لوله به هوای خنکتر منتقل میشود. این انتقال حرارت باعث میشود که مبرد بخار داغ به دمای اشباع خود برسد و سپس حالت خود را به مایعی با فشار بالا تغییر میدهد. هنگامی که مبرد در حالت مایع با فشار بالا قرار گرفت، آماده خروج از کندانسور و رفتن به مرحله اندازهگیری و انبساط چرخه است.
مرحله 3: اندازه گیری و انبساط
مرحله سوم نحوه عملکرد سیستمهای تبرید تراکمی شامل ورود مبرد مایع با فشار بالا به دستگاه اندازهگیری یا شیر انبساط است. دستگاه اندازهگیری برای حفظ فشار بالا در سمت ورودی و همچنین انبساط مبرد مایع و کاهش فشار در سمت خروجی کار میکند. در طول فرآیند انبساط، دمای مبرد مایع نیز کاهش مییابد.
مرحله 4: تبخیر
در حالت مایع خنک و کم فشار، مبرد اکنون آماده ورود به مرحله تبخیر است، جایی که در نهایت گرما از فضای در حال تهویه خارج میشود. در مرحله تبخیر، مبرد مایع خنک از دستگاه اندازهگیری خارج شده و وارد لولههای سیمپیچی در اواپراتور میشود. سپس از فنها برای دمیدن هوای گرم از فضای مطبوع در سراسر کویلهای اواپراتور استفاده میشود. مبرد خنکتر در کویلهای اواپراتور شروع به جذب گرمای هوای گرمتر میکند و باعث کاهش دما در فضای مطبوع میشود.
در همین حال، هنگامی که مبرد گرما را از هوا جذب میکند، شروع به جوشیدن میکند و به بخار کم فشار تبدیل میشود. سپس بخار کم فشار به داخل کمپرسور کشیده شده و چرخه دوباره شروع میگردد.
اجزای چرخه تبرید
یک یخچال استاندارد دارای عناصر مکانیکی است که دستیابی و حفظ دمای سرد را برای آن آسان میکند. آنها اجزایی هستند که چرخه تبرید را حفظ میکنند. این قطعات به منظور ارائه اثرات مورد نظر بسیار تخصصی هستند.
آنها شامل یک کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط/ دستگاه اندازه گیری یا گاز و یک اواپراتور هستند. علاوه بر این، یخچال باید از مبرد استفاده کند، مادهای که برای ایجاد اثر خنک کننده استفاده میشود. مبرد باید از تمام این اجزا عبور کند و در هر کدام برای رسیدن به دمای مورد نیاز تغییر مییابد.
-
کمپرسور
کمپرسور در سیستم تبرید به افزایش فشار مبرد تبخیرکننده کمک میکند و باعث میشود دمای اشباع آن افزایش یابد، بهطوری که از آب دریا یا هوا بالاتر باشد و کندانسور را خنک کند. کمپرسور همچنین گردش مبرد را با پمپاژ آن در اطراف سیستم تقویت میکند.
لازم به ذکر است که مبرد به صورت گاز کم فشار و دمای پایین وارد کمپرسور میشود و به صورت گاز پرفشار و با دمای بالا از کمپرسور خارج میگردد. حال این سوال مطرح میگردد که چرا فشردهسازی انجام میشود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که فشردهسازی برای افزایش دما و فشار مبرد انجام میشود.
-
کندانسور
کندانسور با متراکم کردن مبرد کار میکند. مبرد ورودی به کندانسور داغ و تحت فشار است. سپس کندانسور مبرد را با تبدیل آن به حالت مایع خنک میکند. سه نوع کندانسور وجود دارد.
- خنککننده هوا: این را در یخچالهای کوچکی مانند یخچالهایی که در خانه استفاده میشوند، پیدا خواهید کرد. آنها زمانی ایدهآل هستند که مقدار مبرد کم باشد. کندانسور خنککننده هوا ، به نام کندانسور کویل نیز نامیده میشود زیرا دارای کویلهای آلومینیومی یا مسی در پشت یخچال است. کویلها مساحت سطح را برای خنک کردن مبرد افزایش میدهند. کندانسورهای هوا خنک بیشتر به دو دسته تقسیم می شوند. کندانسور همرفت طبیعی که از جریان طبیعی هوا برای خنک کردن مبرد استفاده میکند و کندانسور همرفت اجباری که از یک فن برای جذب هوای سرد استفاده میکند.
- کندانسورهای آب خنک: اینها در کارخانههای بزرگ که مبرد بیشتری وجود دارد استفاده میشود. آنها از آب برای ایجاد اثر خنک کننده بر روی مبرد استفاده میکنند. مبردهای آب خنک بیشتر به سه دسته تقسیم میشوند.
- نوع لوله در لوله یا دو لوله
- نوع پوسته و کویل
- نوع پوسته و لوله
سیستمهای خنک کننده با آب معمولاً هنگام کار در دمای محیط بالاتر، بهتر عمل میکنند.
- کندانسورهای تبخیری: اینها در گیاهان یخی استفاده میشوند و ترکیبی از کندانسورهای آب خنک و هوای خنک هستند. به این ترتیب، آنها از مزایای هر دو نوع کندانسور برخوردار میباشند.
-
شیر انبساط
شیر انبساط رگولاتوری است که از طریق آن مبرد از سمت فشار قوی سیستم به سمت فشار پایین جریان مییابد. اثر گاز آن فشار تحویل کمپرسور را دیکته میکند که باید به اندازهای باشد که دمای اشباع مبرد بالاتر از دمای محیط خنک کننده باشد.
افت فشار از طریق رگولاتور باعث میشود دمای اشباع مبرد کاهش یابد به طوری که در دمای پایین اواپراتور به جوش میآید. در واقع، با عبور مایع از شیر انبساط، افت فشار باعث میشود دمای اشباع آن کمتر از دمای واقعی آن باشد.
مقداری از مایع در شیر انبساط میجوشد و گرمای نهان را از باقی مانده میگیرد و باعث کاهش دمای آن میشود. به عبارت دیگر، شیر انبساط مبرد مایع را کنترل میکند و اختلاف فشار بین کندانسور و اواپراتور را حفظ مینماید، در حالی که مبرد را با سرعت صحیح به اواپراتور میرساند. این کار در سیستمهای مدرن به صورت ترموستاتیک کنترل میشود.
انواع مختلفی از شیرهای انبساط وجود دارد. آنها عبارتند از:
- لوله مویین
- فشار ثابت یا شیر دریچه گاز خودکار
- شیر انبساط ترموستاتیک
- شیر شناور
-
اواپراتور
اواپراتور گرمای داخل یخچال را جذب میکند و به عنوان واسطه ای برای تبادل گرما از محصولات ذخیره شده (بار) به مبرد عمل مینماید. در بیشتر موارد، اواپراتور سردترین قسمت یخچال یا فریزر است.
در اینجا، مبرد سرد است و با سرعت کمتری حرکت میکند تا گرمای بیشتری را از بار جذب کند. با جذب گرما، گرمتر میشود و به گاز تبدیل میگردد. با تبخیر مبرد گرمای بیشتری از بار جذب میشود. مبرد، که اکنون داغ و به شکل گازی است، سپس به داخل کمپرسور رانده میشود.
در نهایت اینکه سیکل تبرید اساساً شامل حرکت مبرد از یک مکان به مکان دیگر و به اشکال مختلف با هدف نهایی کاهش دما چه در قالب کابینت، پیشخوان یا حتی اتاق سرد است. یکی از اهمیتهای اصلی یادگیری نحوه عملکرد یخچال شما این است که بدانید چگونه تجهیزات را به طور موثر تمیز و نگهداری کنید. به عنوان مثال، درک اینکه یخچال شما از کندانسور هوای خنک استفاده میکند به شما کمک می نماید تا موقعیت ایدهآلی را برای دستگاه خود پیدا کنید تا کار آن آسانتر شود و مصرف انرژی کاهش یابد. با درک اصول اولیه، تنها در این صورت است که میتوان از تبرید آنها به طور کامل بهرهمند شد.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان برق خود دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش طراحی برد ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش برق ساختمان ، آموزش برق صنعتی و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر را با اعظای مدرک فنی حرفه ای برگزار می کند. جهت دریافت جزئیات بیشتر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
سهراب بهرامی هستم. به مدت یازده سال با شرکت ها و نمایندگی تعمیرات لوازم خانگی برندهای مختلف همکاری داشته ام. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیر انواع لوازم خانگی از جمله یخچال ، ظرفشویی ، لباسشویی ، مارکروفر و دیگر وسایل خرد و بزرگ را به اشتراک می گذارم
دیدگاهتان را بنویسید