0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه و اجزای تشکیل دهنده هر کدام

تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه و اجزای تشکیل دهنده هر کدام
چکیده مطلب :

در این نوشته تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه و اجزای تشکیل دهنده هر کدام ، منظور از موتور چهار زمانه و دو زمانه ، چرخه کامل موتور چهارزمانه ، موتورهای 2 زمانه قوی تر هستند یا 4 زمانه؟ قطعات یک موتور چهار زمانه و دو زمانه و دیگر نکات این موتور ها بررسی می شود.

موتورهای احتراق داخلی دو نوع 2 زمانه و 4 زمانه هستند، اگرچه هر نوع موتور مزایای خود را دارد، خودروهای سواری و کامیون ‌های امروزی از موتورهای 4 زمانه استفاده می ‌کنند، زیرا مصرف سوخت آن ‌ها بیشتر است، سر و صدای کمتری دارند و آلایندگی کمتری دارند.

موتورهای دو زمانه معمولا در کاربردهای سبک مانند موتورسیکلت های با ظرفیت کم، اسکوترها، موتور سیکلت ها، اره های برقی و ماشین های چمن زنی و… استفاده می شوند.

اکثر خودروها، کامیون ها و شاسی بلندهای جدیدتر موتورهایی دارند که مصرف سوخت بسیار بالایی دارند. برای اینکه هر موتوری به درستی کار کند، باید فرآیند احتراق را تکمیل کند، که شامل چهار مرحله مکش، تراکم، احتراق و تخلیه در یک موتور چهار زمانه یا دو مرحله برای موتور دو زمانه است.

سیستم روغن کاری در موتورهای 4 زمانه نسبت به موتورهای 2 زمانه روغن کمتری مصرف می کند. همچنین در موتورهای دو زمانه سیستم روانکاری با مخلوط کردن روغن با بنزین در هنگام سوخت‌گیری فراهم می‌شود که بر آلایندگی بالای آن می‌افزاید.

برای درک تفاوت بین این دو موتور، باید بدانید که کورس حرکتی و مراحلی که بالا نیز شمردیم چیست. برای سوزاندن سوخت چهار مرحله لازم است که در ادامه چهار مرحله را با توضیحات بیشتر بررسی می کنیم.

آموزشگاه فن آموزان دوره جامع آموزش مکانیک خودرو های داخلی و خارجی را بصورت صفر تا صد عملی در تعمیرگاههای مجهز به تجهیزات به روز برگزار می کند. این دوره تحت نظارت سازمان فنی و حرفه ای و با اعطای مدرک معتبر ارائه می شود. برای مشاهده جزئیات و سرفصل های کامل این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:

آموزش مکانیک خودرو

منظور از موتور چهار زمانه و دو زمانه چیست؟

بسته به نوع موتور مورد استفاده از نظر داشتن مراحل زیر، می توانیم موتور را به چهار زمانه یا دو زمانه طبقه بندی کنیم که عبارتند از:

  • ورود مخلوط سوخت و هوا
  • متراکم کردن
  • احتراق
  • خروج گازهای سوخته

موتورهای 4 زمانه رایج ترین نوع موتور هستند و در همه چیز از خودرو گرفته تا ژنراتور استفاده می شوند.

موتورهای 4 زمانه دارای سوپاپ هایی برای فرآیندهای ورودی و خروجی مخلوط سوخت هوا هستند.

اکثر موتورهای امروزی موتورهای 4 زمانه هستند زیرا کارآمد هستند، آلودگی کمتری تولید می‌کنند و روغن و سوخت را از هم جدا نگه می‌دارند تا مجبور نباشید هنگام سوخت‌گیری بنزین و روغن را از قبل مخلوط کنید.

موتورهای 4 زمانه دارای توازن قدرت، قابلیت اطمینان و راندمان مناسب سوخت هستند. تقریبا تمام خودروهای سواری و کامیون‌ های امروزی دارای موتورهای 4 زمانه بنزینی یا دیزلی هستند.

موتورهای 2 زمانه در خودروهای سواری و کامیون ها مورد استفاده نیستند و بیشتر آنها برای موتورسیکلت ها، اره های برقی و ماشین های چمن زنی و… به کار می روند.

در موتورهای 2 زمانه هیچ سوپاپی برای مرحله ورودی و اگزوز وجود ندارد. در عوض، آنها از پورت های ورودی و خروجی اگزوز استفاده می کنند که توسط پیستون متحرک باز می شوند.

این نوع موتورها برای روانکاری پیستون هنگام حرکت به روغن نیاز دارند تا با بنزین مخلوط شود.

منظور از چرخه کامل موتور چهارزمانه چیست؟

هر چرخه در موتورهای چهار زمانه به چهار مرحله تقسیم می‌شود که چرخه کامل در موتورهای چهار زمانه منجر به دو بار چرخش میل لنگ می ‌شود که در ادامه به توضیح بیشتری در هر مورد می پردازیم.

  1. مکش: اولین مرحله مکش است. فرآیند کارکرد موتور با مکش ورودی شروع می شود، جایی که پیستون به پایین کشیده می شود. این کار اجازه می دهد تا مخلوطی از سوخت و هوا از طریق دریچه ورودی وارد محفظه احتراق شود.
  2. تراکم: مرحله دوم تراکم است و همان چیزی است که در طول این مرحله فشرده سازی اتفاق می افتد. تراکم زمانی اتفاق می افتد که پیستون به سمت بالا، یعنی به سمت سیلندر حرکت می کند. در طول این مرحله، دریچه ورودی بسته می شود که با حرکت پیستون به سمت بالای محفظه احتراق، سوخت و هوا را فشرده و آماده احتراق می کند.
  3. احتراق: سومین مرحله، احتراق است. در این مرحله پیستون به بالای سیلندر می رسد، گازهای فشرده شده توسط شمع مشتعل شده و یک انفجار کوچک در داخل محفظه احتراق ایجاد می کند که باعث می شود پیستون به سمت پایین برگردد.
  4. تخلیه: تخلیه فرآیند احتراق در موتور چهار زمانه را تکمیل می کند، زیرا پیستون توسط شاتون به سمت بالا رانده شده در حالی که دریچه اگزوز باز می شود و گازهای خروجی سوخته را از محفظه احتراق خارج می کند.

چرخه موتور چهار زمانه

کورس یا stroke، یک دور در نظر گرفته می شود. بنابراین وقتی اصطلاح دور در دقیقه را می شنوید، به معنی یک دور کامل موتور یا چهار مرحله ای است که در بالا شمرده شدند.

بنابراین، هنگامی که یک موتور در دور آرام 1000 دور در دقیقه کار می کند، به این معنی است که موتور شما فرآیند چهار زمانه را 1000 بار در دقیقه یا حدود 16 بار در ثانیه کامل می کند.

پس در یک جمع بندی کلی برای یک موتور 4 زمانه چرخه کامل عبارتند از:

  • مکش: دریچه ورودی باز شده و سوخت با یک حرکت رو به پایین به داخل کشیده می شود.
  • تراکم: با حرکت پیستون به سمت بالا، سوخت فشرده می شود.
  • احتراق: پس از متراکم شدن سوخت، برای تولید نیروی موتور مشتعل می شود.
  • تخلیه: سوپاپ اگزوز باز می شود و گازهای خروجی از سیلندر خارج می شوند.

تفاوت های موتورهای 4 زمانه و 2 زمانه چیست؟

موتور چهار زمانه

موتور دو زمانه

هر چرخه کامل موتور چهار زمانه برای دو دور چرخش میل لنگ می باشد. هر چرخه کامل موتور دو زمانه برای یک دور چرخش میل لنگ است.
به دلیل ماهیت نامتعادل پیستون که به طور متناوب مرحله احتراق را دارد، به چرخ طیار یا فلایویل سنگین نیاز دارد. این موتور به دلیل ضربات یکنواخت در مرحله احتراق برای هر دور چرخش میل لنگ از فلایویل سبک تری استفاده می کند.
ساختار موتور از نظر وزنی سنگین است. موتورهای دو زمانه سبک تر ساخته می شوند و دارای اجزای متحرک کمتری هستند.
دارای سوپاپ هایی است که آنها را به اجزای پیچیده تری تبدیل می کند که به تسمه یا زنجیر تایم نیاز دارند. از پورت هایی استفاده می کند که خیلی پیچیده نیستند.
قیمت موتور بیشتر است. قیمت موتور ارزان تر است.
با توجه به اصطکاک بسیاری از قطعات متحرک، راندمان مکانیکی پایین تر است. دارای قطعات متحرک کمتری هستند، بنابراین راندمان مکانیکی بالاتر است.
راندمان سوخت بیشتر است. چرا که ورودی هوا و خروجی دود از اگزوز با هم یکسان نیستند. راندمان سوخت پایین است و به همین دلیل مکش و تخلیه دود با هم هستند.
موتورها می توانند از نوع آب خنک یا هوا خنک باشند.، بنابراین این موتورها در مقایسه با موتورهای دو زمانه خنک ‌تر هستند. دمای موتور در مقایسه با موتورهای چهار زمانه بیشتر است. معمولا موتورهای دو زمانه هوا خنک هستند و به همین دلیل هم دارای دمای بالا هستند. موتورهای دو زمانه آب خنک کمی وجود دارند.
مصرف سوخت کمتر بوده و مخلوط سوخت و هوا به طور کامل می سوزد. مصرف سوخت بیشتر است و به همین دلیل مقداری از سوخت نسوخته از اگزوز خارج می شود و آلودگی را نیز سبب می شود.
موتورها بزرگتر هستند و نیاز به فضای بیشتری دارند. موتورهای دو زمانه جمع و جورتر است و به فضای کمتری نیاز دارند.
سیستم روانکاری و روغن کاری پیچیده بوده و به اجزای بیشتری نیاز دارند. سیستم روغن کاری ساده است و نیازی به اجزای اضافی ندارد.
عملکرد موتورها آرام تر و نرم تر هستند. موتورها صدای بلندی و ارتعاشات بیشتری دارند.
موتور دارای سوپاپ های ورودی و خروجی هستند که برای باز و بسته شدن به میل بادامک نیاز دارند. موتورهای دو زمانه بدون نیاز به میل بادامک هستند.
مصرف روغن برای روان کاری کم است. مصرف روغن روانکار بالاست.
قطعات متحرک ساییدگی و فرسودگی کمتری دارند. فرسودگی قطعات متحرک بسیار زیاد می باشد.
این موتورها در خودروهای سواری و کامیون ها استفاده می شوند. بیشتر روی موتور سیکلت ها، موتورسیکلت های کوچک و اسکوترها استفاده می شوند.

سیستم روغن کاری در موتورهای 2 زمانه

سیستم روغن کاری موتور برای تامین تمام قسمت های متحرک موتور به منظور کاهش اصطکاک و دما استفاده می شود.

در موتورهای 2 زمانه از سیستم روغنکاری اسپری و ریز (mist) استفاده می شود. زیرا نمی توان از روغن کاری میل لنگ استفاده کرد. چرا که قسمت پایین میل لنگ در موتورهای 2 زمانه برای فشرده سازی مخلوط سوخت و هوا مورد استفاده می شود. بنابراین امکان وجود روغن روان کننده در سیستم وجود ندارد.

موتورهای 2 زمانه قوی تر هستند یا 4 زمانه؟

در موتورهای 2 زمانه، احتراق با هر دور چرخش میل لنگ صورت می گیرد، بنابراین در هر دور در دقیقه، دو برابر قدرت یک موتور 4 زمانه با اندازه مشابه تولید می کند.

موتورهای 2 زمانه نیز قدرت تحویل آنی بیشتری دارند و نسبت قدرت به وزن بهتری دارند. برای همین است که آنها بیشتر در موتورسیکلت های سبک وزن استفاده می شوند که ویژگی های شتاب عالی و راندمان سوخت خوب را به وسیله نقلیه می دهند.

قطعات یک موتور چهار زمانه و دو زمانه

قطعات یک موتور 2 زمانه عبارتند از:

  • سیلندر
  • سر سیلندر
  • کاربراتور
  • میله رابط
  • میل لنگ و محفظه میل لنگ
  • شمع
  • پورت های ورودی و خروجی دود
  • پیستون

قطعات موتور دو زمانه

قطعات یک موتور چهار زمانه عبارتند از:

  • شمع
  • سوپاپ هوا و دود
  • مانیفولد هوا و دود
  • انژکتور
  • سیلندر
  • سر سیلندر
  • پیستون
  • میل لنگ
  • شاتون
  • فلایویل

در ادامه به توضیح چند قطعه می پردازیم.

پیستون: در یک موتور، یک پیستون نیروهای منبسط کننده گاز را از طریق یک میله اتصال به چرخش مکانیکی میل لنگ منتقل می کند.

میل لنگ: میل لنگ بخشی است که حرکت رفت و برگشتی را به حرکت چرخشی تبدیل می کند.

شاتون: شاتون حرکت را از پیستون به میل لنگ منتقل کرده و به عنوان بازوی اهرمی عمل می کند.

فلایویل: فلایویل یک وسیله مکانیکی دوار است که برای ذخیره انرژی استفاده می شود.

دریچه های ورودی و خروجی: دریچه های ورودی و خروجی به ما اجازه می دهد تا با سوخت هوای تازه وارد شده و مخلوط هوا و سوخت مصرف شده را از سیلندر خارج کنیم.

شمع موتور: شمع قطعه ای است که جریان الکتریکی را به محفظه احتراق می رساند تا مخلوط هوا و سوخت را مشتعل کند و منجر به انبساط ناگهانی گاز می شود.

مشاهده و دانلود pdf مقاله: تفاوت موتورهای چهار زمانه و دو زمانه و اجزای تشکیل دهنده هر کدام

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
آرمان قاضیانی
پرهام انتظامی

پرهام انتظامی هستم. هشت سال سابقه کار در حوزه تعمیرات خودرو  موتورسیکلت از جمله مکانیکی و تعمیر موتور و گیربکس خودرو ، جلوبندی ماشین ، دیاگ زدن و ... دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با مکانیک خودرو را با شما به اشتراک می گذارم.

دوره های مکانیکی پردرآمد برای ورود به بازار کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *