نحوه کار ماشین خشک کن لباس

نحوه کار ماشین خشک کن لباس

ماشین­ های شوینده به­ طور کامل تشریح شد یک ماشین لباسشوئی پس از پایان فرآیند شستشو با چرخش دور تند موتور و حرکت دورانی چلیک (مخزن لباس ماشین) و بر اثر نیروی گریز از مرکز آب لباس ­ها را به خارج از ماشین هدایت نموده و البسه در زمان خروج از لباسشوئی ٪۷۰ آب و رطوبت خودر را از دست داده اند و با قرار گرفتن در مجاورت هوای آزاد به سرعت خشک می شوند.

با این وجود برخی به دلایل متعدد لباس ­ها را به هنگام خروج از ماشین کاملا خشک می خواهند از این رو طراحی و ساخت ماشین های لباسشوئی با خشک کن لباس ضرورت یافت . برخی از این ماشین­ها مستقلاً خشک کن و برخی دیگر بصورت ترکیبی با ماشین لباسشوئی ساخته می شوند.

اجزای اصلی یک ماشین دارای خشک کن لباس

در شکل ۱-۲۲ اجزاء اصلی ماشین لباس خشک کن مستقل و در شکل ۲-۲۲ اجزاء یک ماشین خشک کن ترکیبی نشان داده شده است.

ماشین دارای خشک کن لباس

شکل ۱-۲۲: اجزاء اصلی یک ماشین لباس خشک کن

اجزاء ماشین خشک کن

شکل 2- 22 : اجزاء یک ماشین خشک کن ترکیبی

در ادامه به عملکرد برخی از قطعات اصلی ماشین­های خشک کن لباس اشاره می شود:

۱- موتور ماشین خشک کن لباس

منظور از موتور در واقع عامل اصلی به چرخش در آوردن فن خشک کن است. فن به انتهای شافت موتور متصل شده و حرکت هوای گرم بداخل دیگ لباس های شسته شده را تسریع می نماید. این موتور ممکن است از نوع یونیورسال – قطب چاکدار و یا آسنکرون باشد که کاربرد موتور یونیورسال در ماشینهای خشک کن لباس کاربردی بیشتری دارد.

شکل ۳-۲۲: مجموعه موتور فن و المنت های لوله ای

٢- تایمر ماشین خشک کن لباس

تایمر ها به منظور کنترل زمان عملکرد خشک کن لباس از حساسیت و اهمیت فوق العاده بالایی برخوردارند. این تایمرها می توانند از نوع مکانیکی ، الکترونیکی و یا حتی از نوع عادی باشند که بنابه خواست و اراده شرکت سازنده یکی از انواع آن مورد استفاده قرار می­گیرد. با پایان کار تایمر خشک کردن البسه نیز پایان می پذیرد .

٣- المنت های ماشین خشک کن لباس

المنت ها در واقع وظیفه گرم نمودن هوای دمیده شده توسط فن متصل به موتور خشک کن را برعهده دارند. المنت ها عموما از نوع لوله ای غلافدار بوده که در مبحث آبگرمکن برقی بطور کامل مورد تشریح قرار گرفت. در شکل ۳-۲۲ نیز المنت ها دیده می شوند.

4- ترموستات های ماشین خشک کن لباس

تجمع هوای گرم در مخزن می تواند علاوه بر خشک نمودن البسه به عایق بندی لاستیک ها نیز آسیب برساند. از اینرو همواره دمای داخل مخزن لباس و همچنین گرمای خروجی از کانال­های مختص خروج هوای گرم توسط ترموستات ها مورد سنجش قرار گرفته و با افزایش دمای یاد شده به هر دلیل ، با عملکرد ترموستات ها روند ایجاد هوای گرم قطع خواهد شد.

این ترموستات ها عموماً از نوع بی متالی بوده و ترکیب آنها و اجزاء ساختمانشان در مبحث ۲-۱-۱۹ – ب کاملاً تشریح شده است. در شکل ۴-۲۲ مدار الکتریکی ماشین خشک کن لباس نشان داده شده است.

ترموستات ماشین خشک کن

شکل ۴-۲۲: مدار الکتریکی ماشین لباس خشک کن ترموستات قطع

اجزاء اصلی ماشین خشک کن لباس

شکل 5- 22: اجزاء اصلی یک خشک کن

چگونگی عملکرد دستگاه ماشین خشک کن لباس

این ماشین­ها بشكل مستقل خشک کن و یا ترکیبی ساخته می شوند. در نوع ترکیبی امکاناتی به لباسشوئی اضافه می شود تا البسه خروجی در پایان عملکرد ماشین کاملاً خشک باشد. لباسشوئی- خشک کن های ترکیبی از دو مکانیسم تهویه و یا نوع کندانسوری برای از بین بردن رطوبت لباس استفاده می کنند.

در نوع تهویه ای هوای مکیده شده ابتدا گرم شده و سپس استفاده می گردد. در نوع تهویه ای ، هوای مکیده شده ابتدا گرم شده و سپس به لباس­های در حال چرخش دمیده می شود.

هوای مرطوب نیز توسط پمپ خروجی مکیده شده و به خارج از ماشین هدایت خواهد شد. در ماشین خشک کن نوع کندانسوری یک سیستم هوای گرم در مداری بسته و در ترکیب با کندانسور رطوبت البسه را از بین می برد.

نوع کندانسوری ماشین­های خشک کن نیاز به ترکیب پیچیده ای از قطعات مکانیکی و همچنین طراحی خاص در زمان ساخت دارد که هزینه تولید ، نگهداری و همچنین تعمیر را دشوار می نماید از اینرو عموما از نوع مکانیسم تهویه ای در خشک کن های لباس استفاده می شود.

جریان هوای مرطوب در نوع کندانسوری در بخشی از سیستم بسته مایع شده و این ناحیه سرد عموما خارج از بدنه ماشین مستقر می شود. این سیستم توسط جریان آب سرد خنک نگه داشته می شود. بدیهی است بخار آب هوای گرم بر اثر سردی آب سرد خنک کننده به مایع تبدیل شده و توسط پمپی از ماشین خارج می گردد.

عیب یابی در ماشین های خشک کن لباس:

عیب ۱: به محض ورود دو شاخه دستگاه خشک کن به داخل پریز برق اصلی منزل و یا فیوز مختص دستگاه قطع می شود.

علّت و رفع عیب: آن چه بدهی بنظر می رسد آن است که دستگاه دارای اتصال بدنه و یا اتصال کوتاه شدیدی شده است. پیشنهاد می شود ابتدا سیم ارت دستگاه را از بدنه جدا نموده و سپس ضمن داشتن فاصله لازم با ماشین و همچنین رعایت کلیه نکات ایمنی مجددا دو شاخه را بطور لحظه ای وارد پریز برق نمائید.

اگر این بار برق قطع نشد دستگاه اتصال بدنه بسیار قوی داشته و کار با ماشین مادامی که محل اصلی عیب شناسائی و رفع نشده است بسیار خطرناک می باشد. می توان قطعه معیوب که قطعا یک قطعه الکتریکی است (و عموما! از نوع موتور الکتریکی) را به کمک آوومتر (مبحث ۹-۱) شناسائی نموده و در صورت امکان ، رفع عیب و در غیراینصورت تعویض نمود.

اما اگر با این آزمایش فیوز قطع نشد ، دستگاه اتصال بدنه نداشته و مشکل در یکی از قطعات اصلی و یا مدار الکتریکی ماشین بوجود آمده که می بایست با دقت قطعات و مدار الکتریکی بررسی ، محل عیب شناسایی و رفع شود.

عیب ۲: دستگاه خشک کن اصلا روشن نمی شود.

علّت ۱: پریز برق ندارد.

رفع عیب: پریز را بوسیله قسمت ولتاژ آومتر و یا ولت­مر مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده عيب به رفع آن بپردازند.

علّت ۲ : دو شاخه و یا سیم رابط دچار مشکل شده

رفع عیب: ابتدا دستگاه را از برق جدا کنید و پس از آن ورودی برق را در ترمینال اصلی ماشین به یکدیگر ارتباط دهید. در صورت سالم بودن دو شاخه و کابل (سیم رابط) به محض اتصال رابطهای آومتر (1×R ) به دو شاخه  ، عقربه منحرف شده و اهم ناچیزی را نشان می دهد. در غیر این­صورت دو شاخه و سیم رابط که عموما بصورت یک پارچه ساخته می شوند را تعویض نمائید.

علّت ۳: درب اصلی ماشین خشک کن باز است و یا خوب بسته نمی شود.

رفع عیب: قبلاً به ضرورت استفاده از میکروسوئیچ در اینگونه ماشین­ها پرداخته شده است (مبحث ۲-۱-۱۹ – ب) صحت عملکرد میکروسوئیچ را بررسی نمائید. البته کامل بسته شدن درب نیز نکته بسیار مهمی است که فرسوده شدن لاستیکهای آب بندی درب گاهاً مانع از انجام صحیح این عمل می شود که در این صورت تعویض لاستیک دور درب ضرورت دارد.

علّت 4: تایمر اصلی دستگاه خشک کن خراب است.

رفع عیب: تایمر دستگاه بدون توجه به ساختمان داخلیش همچون یک کلید ساده تست می شود. یعنی رابط های آومتر را به پایه های اتصال برقش متصل سازید (سیم­های متصله از پایه ها قبلا جدا شود) و کلید گردان آومتر را بر روی (1×R) قرار دهید ، حال با حرکت کلید تایمر باید عقربه منحرف شده و اهم بسیار ناچیزی رانشان دهد در غیر اینصورت تایمر معيوب است.

عیب ۳: لباس ها هنگام پایان کار ماشین خشک کن کاملاً مرطوب هستند.

علّت ۱: مدار الکتریکی خشک کن معیوب شده است.

رفع عیب: با بررسی دقیق نقشه الکتریکی دستگاه صحت عملکرد هر قطعه را بررسی کنید. گاهاً جدا شدن یک سیم از محل اتصال خود می تواند عملکرد کلی ماشین را تا بدین حد مختل نماید. قطعاً در این بررسی آومتر از جمله ابزاری است که به یاریتان خواهد شتافت.

علّت ۲: سایر قطعات مدار خشک کن درست عمل نمی کند.

رفع عیب: اگر مدار الکتریکی دچار هیچ مشکلی نیست و هر قطعه در زمان انجام وظایف به مدار متصل می شود ، می تواند عیب به واسطه تنظیم نادرست تایمر اصلی خشک کن – خرابی ترموستات های کنترل دما در مخزن و یا خروجی هوای گرم – مسدود شدن مسیر هوای ورودی و یا هوای خروجی بر اثر تراکم انبوه کُرک لباس بر فیلتر خروجی هوا – خراب شدن المنت ایجاد گرما شکل گرفته باشد که لازم است صحت عملکرد هر قطعه به­ طور کامل بررسی شود.

عیب ۴: حرارت ایجاد شده در ماشین خشک کن محسوس است اما لباس ها خشک نیستند.

علّت ۱: پارگی تسمه

رفع عیب: صحت ارتباط تسمه با مخزن را بررسی کنید در صورت پارگی تسمه تعویض آن الزامی است. در صورت نچرخیدن مخزن لباس ها به­ طور یکنواخت خشک نمی شوند.

علّت ۲: قرقره صفحه گردان روی محور بطور درست قرار نگرفته است.

رفع عیب: همانطوریکه در شکل ۵-۲۲ دیده می شود صحت استقرار و عملکرد قرقره متحرک در عملکرد دستگاه خشک کن بسیار موثر است از این رو توسط پیچ تنظیم محل استقرار قرقره را تنظیم نمایید.

علّت ۳: تایمر تنظیم نیست.

رفع عیب: بطور معمول حداقل زمان لازم برای خشک شدن لباس ها ۱۵ دقیقه است. بنابر این تایمر را بگونه ای تنظیم نمائید تا دستگاه زمان لازم برای خشک کردن البسه را داشته باشد.

علّت 4: ترموستات ها معیوب هستند.

رفع عیب: در صورت معیوب بودن ترموستات ها ممکن است زمان عملکرد دستگاه بسیار تقلیل یافته و ترموستات با اندک دمای ایجاد شده مدار را قطع نماید. تعویض چنین ترموستاتی الزامی است.

علّت 5: مسدود شدن هوای خروجی

رفع عیب: براثر ازدیاد و تراکم کُرک و پشم لباس ها در فیلتر خروجی ، هوا محدود و در مواردی مسدود می شود. این اتفاق به ازدیاد دمای داخل ماشین انجامیده و از آنجا که هوا تبادل نمی شود ، لباس ها به­ طور کامل و یکدست خشک نمی شوند که تمیز کردن فیلتر خروجی آن ها در مقاطع زمانی مشخص الزامی است.

دوره های مربوط به آموزش تعمیرات لوازم خانگی در مجتمع آموزشی فن آموزان به طور کاملا عملی توسط اساتید مجرب و کاردان این مجموعه آموزش داده می شود.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
سهراب بهرامی
سهراب بهرامی

سهراب بهرامی هستم. به مدت یازده سال با شرکت ها و نمایندگی تعمیرات لوازم خانگی برندهای مختلف همکاری داشته ام. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیر انواع لوازم خانگی از جمله یخچال ، ظرفشویی ، لباسشویی ، مارکروفر و دیگر وسایل خرد و بزرگ را به اشتراک می گذارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *