اجزای مختلف وسایل برقی متنوع
امروزه در کمتر منزلی یکی از انواع وسایل برقی صنعتی یافت نمی شود. در این میان می توان به حضور و جایگاه دستگاه دریل در اکثر منازل اشاره نمود.
سایر وسایل برقی صنعتی عبارت اند از: اره برقی – سنگ کفساب – فرز خانگی و صنعتی – ماشین چمن زنی و غیره که در این میان و از مجموعه فوق دریل بدلیل کثرت و ضرورت حضور در منازل و کاربرد انبوهش مورد بررسی و تشریح قرار گرفته و علاقمندان می توانند برای درک عمیق نحوه عملکرد و تعمیر اینگونه وسایل ، مخصوصاً تعمیر موتورهای سوخته وسایل برقی صنعتی به کتاب آموزش آرمیچر پیچی به زبان ساده از اینجانب رجوع نمایند.
ساختمان دریل
دریل از یک مجموعه مکانیکی و قطعات الکتریکی تشکیل شده است (شکل ۱-۲۵).
شکل ۱-۲۵: ساختمان دریل
قطعات مکانیکی دریل
۱- قاب: عموماً از پلاستیکهای صنعتی مخصوص و مقاوم و در عین حال سبک ساخته می شود. کلیه قطعات در مجموعه قاب مستقر شده و تنها قسمت شافت انتهایی گیربکس از قاب خارج می شود تا به سه نظام و مته متصل گردد.
۲- سه نظام : سه نظام از قطعات فولادی متحرک تشکیل یافته و وظیفه اصلی آن تثبیت موقعیت مته های معمولی یا مته های فولادی برای ایجاد سوراخ در بدنه های مصنوعات چوبی ، فلزی و یا سیمانی است.
۳- مجموعه گیربکس : این مجموعه از تعدادی چرخ دنده تشکیل شده است که وظیفه اصلی آن کاهش سرعت زیاد موتور یونیورسال و افزایش قدرت گشتاور در سه نظام است ، بعبارتی دیگر در موتور یونیورسال سرعت بسیار زیاد (معمولاً بین ۲۰ الى ۲۷ هزار دور در دقیقه) است و بدیهی است این سرعت با قدرت اندکی که داراست عملا نمی تواند در سوراخکاری مورد استفاده قرار گیرد.
مجموعا گیربکس این سرعت را تا حدود ۱۵۰۰ دور در دقیقه کاهش داده و قدرت گشتاوری را در سه نظام و مته افزایش می دهد. در گذشته دریل هایی که به بازار عرضه می شد دارای گیربکس مخصوص فولادی بود و عمر طولانی و حداقل صدای ایجاد شده از محاسن چینی گیربکسی بشمار می آمد.
اما امروزه و بدلیل کاهش هزینه های تولید از یکسو و تولید انبوه محصولات کپی برداری شده چینی با استانداردهای بسیار ضعیف در تولید از دگر سو ، به تولید و بکارگیری گیربکس های نامرغوب از جنس آرتالون و یا سایر محصولات پلاستیکی فشرده انجامیده که متاسفانه عمر طولانی نداشته به سرعت تحلیل می رود و از یکسو به ایجاد صدای شدید و از سویی دیگر به کاهش قدرت دریل می انجامد (شکل ۲-۲۵).
شکل ۲-۲۵: ساختمان دریل
اجزاء الکتریکی دریل
۱- کلید اصلی
این کلید دارای دو حالت قطع و وصل است که البته با وارد نمودن فشار بر کلید به حالت وصل در آمده و بارها نمودن کلید مجددا به حالت قطع باز می گردد. میتوان گفت در دریل ها همواره از شستی فشاری استفاده می شود و حسب اشتباهی رایج و مرسوم ، آنرا کلید می نامند.
۲- موتور یونیورسال
اصلی ترین جزء مدار الکتریکی دریل و سایر وسایل برقی صنعتی را موتور آن ها تشکیل می دهد. این موتور عمدتا از نوع یونیورسال است زیرا از یکسو دارای وزن کم و از دگر سو دارای سرعت بسیار زیاد است و همچنین دارای عمر مفید نسبتاً مطلوب نیز می باشد.
در شکل ۲-۲۵ موتور یونیورسال به وضوع نشان داده شده است. با اتصال برق به وسایل برقی و عبور جریان الکتریکی از بالشتک های موتور یونیورسال و همچنین آرمیچر ، دو میدان مغناطیسی در تقابل با یکدیگر شکل می گیرد که در نهایت به چرخش آرمیچر خواهد انجامید.
آرمیچر در حال چرخش با درگیر شدن قسمت انتهایی آن با مجموعه گیربکس ، چرخ دنده ها را به چرخش در آورده و سرعت زیاد آن به سرعت کم اما با قدرت گشتاوری زیاد مبدل می شود.
گیربکس نیز سه نظام و در نهایت مته را به چرخش در می آورد. اصول کار و معایب و رفع عیب معایب ممکنه این موتورها بطور مفصل در مبحث ۱-۱۲-۱ مورد تشریح قرار گرفته است.
۳- آرمیچر
همانطور که توضیح داده شد چرخش آرمیچر در نهایت به چرخش مته خواهد انجامید و متاسفانه این قطعه همواره در معرض آسیب های جدی است و در اکثر موارد جرقه زنی شدید موتور دریل و یا سایر وسایل برقی صنعتی از بروز عیب در آرمیچر شکل می گیرد.
بروز عیب در آرمیچر ، شدت جرقه ها در زیر جاروبک ها را افزایش داده و موتور را سريعاً بطور بسیار جدی و شدید گرم می نماید. به موازات افزایش دما در موتور ، قدرت دستگاه شدیدا کاهش یافته و زیر بار متوقف می شود.
تغيير وتجدید سیم پیچی آرمیچر بسیار حساس ، دشوار و در عین حال لذت بخش و ارزشمند است. در کتاب آموزش آرمیچر پیچی از اینجانب سعی و تلاشم بر آن بوده تا دشواری های این عمل تخصصی و بسیار جالب را به حداقل برسانم و چه بسیار تماسهایی که توسط شما مخاطبین محترم صورت گرفته و مؤید این تلاش بوده است.
آرمیچر های صنعتی دارای نقشه های مختلف و متنوعی است که در ادامه به چند نوع از این نقشه ها اشاره می شود.
عیب یابی ماشین های برقی صنعتی
عيوب ممکنه در این دسته از وسایل برقی در یک دسته بندی کلی مکانیکی و یا الکتریکی است. مطالعه دقیق عیب یابی موتورهای یونیورسال وسعت نظر مضاعفی را به شما خواهد بخشید و کلیه عیوب احتمالی را با اشراف کامل به موضوع ، شناسایی و رفع خواهید نمود. به منظور پرهیز از دو باره گویی مطالب از تکرار آنها خودداری می شود.
دوره های آموزش تعمیرات انواع لوازم برقی مختلف اعم از دوره های آموزش تعمیرات لوازم خانگی و آموزش تعمیرات پکیج و آموزش تعمیرات کولر گازی در مجتمع آموزشی فن آموزان توسط اساتید مجرب این زمینه در کلاس های مجهز این مجتمع برگزار می گردد.
سهراب بهرامی هستم. به مدت یازده سال با شرکت ها و نمایندگی تعمیرات لوازم خانگی برندهای مختلف همکاری داشته ام. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیر انواع لوازم خانگی از جمله یخچال ، ظرفشویی ، لباسشویی ، مارکروفر و دیگر وسایل خرد و بزرگ را به اشتراک می گذارم