سیستم ضد یخ پکیج دیواری
در گذشته موتور خانه های مرکزی توسط شوفاژ یا رادیاتور آب گرم مورد نیاز منازل برای شستشو و استحمام را تامین می کرد. علاوه بر هزینه سوخت و نگهداری آن ها، فضای زیادی را هم اشغال می کرد.
اما امروزه پکیج ها جای ان ها را گرفته اند که هم مقرون به صرفه هستند و هم فضای کمتری را اشغال می کنند و برای هر واحد به صورت جداگانه نصب می شود تا مدیریت ان ها هم ساده تر باشد. علاوه بر منازل حتی در ادارات نیز کاربرد دارد. به طور کلی پکیج نوعی سیستم گرمایشی پر مصرف و پر طرفدار است که هم وظیفه آب گرمکن هم موتور خانه را انجام می دهد. در این مقاله سیستم ضد یخ پکیج دیواری را با هم بررسی میکنیم.
پکیج ها برای افزایش ایمنی دارای دودکش های دو جداره هستند که دود ناشی از احتراق به بیرون منتقل می شود و اکسیژن مورد نیاز دستگاه هم از بیرون تامین می شود تا اکسیژن داخل کاهش پیدا نکند. پکیج های دیواری بازدهی بالاتری دارند و روی دیوار آشپزخانه و یا آبدار خانه ها قرار می گیرند.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان تاسیسات خود دوره های تخصصی ویژه اشتغال نظیر دوره آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش لوله کشی ساختمان ، آموزش تعمیرات کولر گازی و … را تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای و با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان برگزار می کند. جهت اطلاع از نحوه شرکت در دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
- سوخت پکیج چیست؟
- انواع پکیج
- دسته بندی پکیج های گرمایشی از نظر سوخت مصرفی
- نحوه عملکرد تابستانه پکیج چگونه است؟
- نحوه عملکرد زمستانه پکیج چگونه است؟
- سیستم ضدیخ پکیج دیواری چیست؟
- نحوه عملکرد سیستم ضد یخ پکیج دیواری
- علت یخ زدگی پکیج های دیواری
- راه های جلوگیری از یخ زدن پکیج دیواری
- روشن گذاشتن سیستم پکیج
- تخلیه کامل آب داخل سیستم پکیج
- استفاده از ضد یخ در پکیج های دیواری
- استفاده از نوار چسب های حرارتی
- برنامه های سیستم پکیج
- عایق بندی پکیج دیواری و لوله ها
- استفاده از ضد یخ اتومبیل برای پکیج دیواری صحیح است؟
- با پکیج دیواری یخ زده چه کنیم؟
سوخت پکیج چیست؟
همانند سایر تجهیزات گرمایشی مانند بخاری، داکت اسپلیتها و کولرهای گازی، پکیچ ها هم به یک منبع سوخت برای گرم کردن اب مصرفی مورد نیاز خانه نیاز دارد که این سوخت در انواع پکیج های جدید ، برق و گاز است.
با وجود اینکه برای عملکرد پکیج به دو نوع سوخت و انرژی نیاز است اما در مقایسه با سایر وسایل گرمایشی با توجه به وظیفه ای که انجام می دهند یعنی تامین آب گرم مورد نیاز برای مصارف خانگی و تامین اب گرم مورد نیاز برای شوفاژ و رادیاتور، کم مصرف تر هستند.
انواع پکیج
پکیج ها با توجه به نحوه قرار گرفتن آن ها به دو بخش تقسیم می شوند:
پکیج زمینی: پکیج زمینی یک مخزن بزرگ دارد که همیشه پر اب گرم است و هرگاه سطح این آب کم شود سیستم به طور خودکار مخزن را پر اب گرم می کند. این نوع پکیج ها در متراژ های بالای 200 متر و منازلی که بیش از یک حمام دارند استفاده می شود.
پکیج دیواری: پکیج های دیواری روی دیوار نصب می شوند و فضای کمتری اشغال می کنند در نتیجه پر طرفدار تر از پکیج زمینی هستند. این پکیج ها در ظاهر همانند اب گرمکن هستند و زمانی که شیر آب را باز کنید سنسور های داخل پکیج شروع به گرم کردن اب می کنند تا آب مصرفی برای شستشو و استحمام همچنین آب مورد نیاز برای شوفاژ و رادیاتور را مهیا کند.
پکیج های دیواری دارای دود کش معمولی یا فن دار هستند که نوع فن دار ان برای واحد هایی کاربرد دارد که پکیج داخل محیط خانه قرار گرفته و یا به دودکشی به طول بیشتر از 3 متر نیاز دارد تا دود خارج شود. دود کش های فن دار معمولا دو جداره هستند یکی برای خروج دود حاصل از احتراق و دیگری برای تامین اکسیژن مورد نیاز برای احتراق.
دسته بندی پکیج های گرمایشی از نظر سوخت مصرفی
- پکیج گازسوز: بدون صدا هستند و روی دیوار یا روی زمین قرار می گیرند (پکیج دیواری یا زمینی)
- پکیج برقی: بدون صدا هستند و روی دیوار یا روی زمین قرار می گیرند (پکیج دیواری یا زمینی)
- پکیج گازوئیل سوز: در موتورخانه یا انباری بیرون از واحد مسکونی روی زمین قرار می گیرد (پکیج زمینی).
- پکیج دوگانه سوز در موتورخانه یا انباری بیرون از واحد مسکونی روی زمین قرار می گیرد (پکیج زمینی)
نحوه عملکرد تابستانه پکیج چگونه است؟
هرگاه نیاز به آب گرم داشته باشیم با باز کردن شیر اب، پکیج به صورت خودکار روشن می شود. به این صورت که ابتدا فرمان روشن شدن توسط برد کنترل الکترونیک صادر می شود سپس سنسور فشار، مشعل را روشن می کند. آب گرم مورد نیاز با استفاده از مبدل حرارتی ثانویه پوسته و لوله به سرعت مهیا می شود و هنگامی که شیر آب را ببندیم پکیج خاموش می شود.
نحوه عملکرد زمستانه پکیج چگونه است؟
از آن جایی که در فصول سرد سال علاوه بر مصارف خانگی برای عملکرد شوفاژ و رادیاتور هم به آب گرم نیاز داریم عملکرد پکیج متفاوت تر می شود. به این صورت که چون اولویت با آب مصرفی است هنگامی که شیر آب را باز کنیم سنسور برقی موقتا مدار رادیاتور را قطع می کند. سپس با بستن شیر آب سنسور برقی مدار رادیاتور را مجدد وصل می کند. به همین دلیل همیشه آب گرم در دسترس است.
بیشتر بخوانید: تنظیمات پکیج در زمستان
سیستم ضدیخ پکیج دیواری چیست؟
با توجه به مقررات کلی ساختمان، نصب پکیج های دیواری گازی در ساختمان های دارای متراژ پایین تر از 68 متر قانونی نمی باشد. به همین دلیل افراد اقدام به نصب این سیستم در بالکن نموده و ممکن است باعث یخ زدگی پکیج و لوله ها در فصل زمستان و شکستن رادیاتور ها و در نتیجه آسیب دیدگی پکیج دیواری شود. سیستم ضد یخ پکیج دیواری معمولا در تمامی مدل های پکیج دیواری به کار رفته و از یخ زدگی احتمالی سیستم در فصول سرد سال جلوگیری می کند. در صورتی که به مدت طولانی از پکیج دیواری استفاده نکرده و دما به پایین تر از 7 درجه سانتی گراد برسد، سیستم هیدرولیکی و حرارتی به کار رفته در پکیج دیواری شروع به کار کرده و دما را تا حد 10 درجه سانتی گراد بالا می برد.
نحوه عملکرد سیستم ضد یخ پکیج دیواری
پکیج دیواری از قطعات مختلفی مانند برد الکترونیکی، ترمیستور، پمپ آب، مشعل و غیره تشکیل شده است. همان طور که گفته شد پایین آمدن دما تا حد 7 درجه سانتی گراد موجب راه اندازی سیستم ضد یخ پکیج دیواری می شود. نحوه عملکرد سیستم ضد یخ پکیج دیواری به این صورت است که با تشخیص دما توسط ترمیستور یا NTC، برای بالا بردن دما و عدم یخ زدن لوله ها پمپ آب پکیج از طریق فرمان ارسال شده از سوی برد الکترونیکی روشن شده و موجب افزایش دما خواهد شد.
در صورتی که افزایش دما صورت نگرفته و دما به حد 0 درجه سانتی گراد برسد، برد الکترونیکی به مشعل فرمان اجرا داده و دما را تا 35 درجه بالا می برد. با رسیدن دمای آب به مقدار مورد نظر، مشعل پکیج از کار افتاده و پمپ آب هم خاموش می شود.
علت یخ زدگی پکیج های دیواری
یخ زدگی پکیج یکی از مشکلات رایج در پکیج های دیواری بوده که در دستگاه های نصب شده در خارج از منزل بیشتر رخ می دهد. یخ زدگی پکیج های دیواری باعث افزایش حجم دستگاه و آسیب رسیدن به قطعات اصلی پکیج مانند پمپ، رادیاتور و مبدل ها می شود. علت یخ زدگی پکیج های دیواری به استفاده نکردن از پکیج برای یک مدت طولانی مربوط می شود. به طوری که تمام آب در لوله ها و رادیاتور ها یخ می زند. به همین دلیل توصیه می شود از خاموش کردن پکیج دیواری در مناطقی که دما به زیر صفر درجه سانتی گراد می رسد بپرهیزید.
راه های جلوگیری از یخ زدن پکیج دیواری
هرگاه برای مدت طولانی از پکیج استفاده نکنیم لوله های پکیج دچار یخ زدگی می شوند هم چنین در انواع پکیج هایی که خارج از محیط منزل نصب می شود احتمال یخ زدگی بیشتر است و در صورت یخ زدن آب داخل پکیج و لوله ها ممکن است خسارات زیادی را متحمل شوید. راه های جلوگیری از یخ زدن پکیج دیواری عبارتند از:
- روشن گذاشتن سیستم پکیج
- تخلیه کامل آب داخل سیستم پکیج
- استفاده از ضد یخ در پکیج های دیواری
- استفاده ار نوار چسب های حرارتی
- برنامه های سیستم پکیج
- عایق بندی پکیج دیواری و لوله ها
روشن گذاشتن سیستم پکیج
روش کار این سیستم به این صورت است که شیرگاز ورودی را باز کنید و دو شاخه برق را به پریز وصل کنید و باید حتما یکی از رادیاتور های داخل منزل هم باز باشد. حال پکیج را روی حالت زمستانه با پایین ترین درجه قرار دهید.
دیگر هیچ نگرانی برای یخ زدگی وجود ندارد چرا که سیستم به طور خودکار در فواصل زمانی مشخص روشن می شود و شعله مشعل را روشن می کند و مانع یخ زدگی پکیج و لوله ها می شود. البته این روش برای افرادی که قبل از خروج از منزل تمامی اتصالات همچون برق و گاز را قطع میکنند، مناسب نیست.
بیشتر بخوانید: علت جوش آوردن پکیج چیست و چگونه آن را برطرف کنیم؟
تخلیه کامل آب داخل سیستم پکیج
دومین راهکار تخلیه کامل آب داخل سیستم پکیج است چرا که وقتی آبی وجود نداشته باشد عملا یخ زدن هم منتفی می شود. روش تخلیه آب به این صورت است که شیر آب سرد ورودی به پکیج را ببندید و شیر پر کن پکیج را باز کنید. سپس یکی از شیر های آب گرم را باز کنید و منتظر بمانید تا عقربه فشار پکیج عدد صفر را نشان دهد.
استفاده از ضد یخ در پکیج های دیواری
راهکار دیگری که باعث جلوگیری از ایجاد رسوب و هم چنین افزایش راندمان پکیج در طولانی مدت می شود، تزریق ضد یخ مخصوص رادیاتور است. اضافه کردن ضد یخ به پکیج های دیواری از هوا گیری سیستم نیز جلوگیری می شود. البته عملکرد ضد یخ در پکیج های دیواری دیجیتال و آنالوگ متفاوت می باشد. استفاده از ضد یخ پکیج دیواری باید به دقت انجام شود به طوری که حتی یک قطره هم نشتی وجود نداشته باشد. برای این کار می توانید از تعمیر کاران پکیج دیواری کمک بگیرید و قبل از شروع فصل زمستان این کار را انجام دهید.
در دستگاه های دیجیتال باید شیر گاز دستگاه را باز کنید. به این صورت که عقربه فشار دستگاه بین 1 تا 1.5 بار تنظیم شود. سپس دو شاخه را به پریز وصل کنید و سیستم فصل را روی حالت 0 قرار دهید.
در دستگاه های آنالوگ پس از باز کردن شیر آب، عقربه فشار دستگاه باید بین 1 تا 1.5 بار قرار بگیرد. حال کلید روشن خاموش را روی وضعیت روشن قرار دهید و کلید های تنظیم دمای آب گرم و شوفاژ را در حالت 0 تنظیم کنید.
استفاده از نوار چسب های حرارتی
برای جلوگیری از یخ زدگی پکیج دیواری خود می توانید از نوار چسب های حرارتی گرمایشی استفاده کنید. این نوار چسب ها المنت هایی دارند که با برق کار کرده و گرما تولید می کند. در نتیجه این گرما مانع یخ زدن پکیج و لوله ها می شود.
این چسب های حرارتی را از وسایل ساختمانی معتبر تهیه کنید و دور ناحیه مورد نظر بپیچید و سپس دو شاخه برق آن را به پریز برق متصل کنید. توصیه می شود حتما از حرارت ملایم آن برا جلوگیری از انجماد استفاده کنید.
برنامه های سیستم پکیج
یکی از آپشن هایی که در اکثر پکیج های دیواری به صورت پیشفرض موجود می باشد، سیستمی است که به طور خودکار مانع یخ زدگی پکیج می شود. برای اطلاع از وجود یا عدم وجود این قابلیت در پکیج خود باید به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنید.
عایق بندی پکیج دیواری و لوله ها
یکی از راه های جلوگیری از یخ زدن پکیج دیواری، عایق بندی پکیج دیواری و لوله ها می باشد. این مورد به حفاظت بیشتر سیستم در مقابل سرما کمک می کند. استفاده از پشم شیشه یا پشم سنگ در زیر لوله های پکیج یکی از راه های عایق بندی پکیج می باشد که در هنگام انجام این کار، باید دقت کنید تا به اجزای دیگر آسیبی وارد نشود.
استفاده از ضد یخ اتومبیل برای پکیج دیواری صحیح است؟
ممکن است افراد با شنیدن اسم ضد یخ به یاد ضد یخ اتومبیل افتاده و فکر کنند استفاده از ضد یخ اتومبیل برای پکیج دیواری نیز مناسب می باشد. در صورتی که این تصور اشتباه است. استفاده از ضد یخ اتومبیل برای پکیج دیواری موجب آسیب رسیدن به اجزای داخلی پکیج شده و عملکرد عادی پکیج دیواری را مختل خواهد کرد. بنابراین باید از ضد یخ های مخصوص رادیاتور پکیج دیواری مطابق با دستور العمل آن استفاده شود.
با پکیج دیواری یخ زده چه کنیم؟
برای رفع مشکل یخ زدگی پکیج ابتدا قسمت یخ زده لوله پکیج را پیدا کنید. معمولا بخش یخ زده لوله ها در مکانی قرار دارد که هوا در آن جا سرد تر است. در صورت یخ زدن آب، حجم آن افزایش پیدا می کند. پس مطمئن شوید لوله دچار شکستگی یا شکاف نشده باشد. چرا که در صورت ترکیدگی یک بخش مشکل به بخش های دیگر هم سرایت می کند. پس باید از یک متخصص کمک بگیرید.
با استفاده از یک سشوار بخش یخ زده لوله را گرم کنید تا یخ های آن ذوب شود و یا در صورت عدم وجود سشوار می توانید از یک حوله گرم برای این کار استفاده کنید. به این صورت که حوله را در آب داغ گذاشته و دور لوله یخ زده بپیچانید.
هم چنین می توانید از یک بخاری برای گرم کردن هوای محیط استفاده کنید تا لوله ها به آرامی گرم شوند و یخ آن ها ذوب شود. در صورتی که از آب گرم برای ذوب شدن یخ ها استفاده می کنید، مانع از ورود آب به بخش های دیگر پکیج دیواری مخصوصا برد الکترونیکی شوید. در ادامه پس از ذوب شدن کامل یخ ها، باید شیر پرکن پکیج را باز کرده تا آب وارد دستگاه شود. در صورت وجود نشتی در پشت مبدل صفحه ای، باید اقدام به تعویض اورینگ های مبدل کنید. در ادامه فشار دستگاه را بر روی 1.5 بار تنظیم نموده و پکیج دیواری را روشن کنید.
آموزشگاه فن آموزان بزرگترین مرکز آموزشهای الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق در تهران می باشد که بیش از هشتاد تخصصی نظیر آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش برق ساختمان ، آموزش کابینت سازی و … را با ارائه مدرک فنی حرفه ای و بصورت عملی برگزار می کند. برای دریافت مشاوره رایگان و دریافت اطلاعات بیشتر درباره دوره مورد نظر خود از طریق شماره 02191321001 با مجموعه تماس بگیرید.
امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.
دیدگاهتان را بنویسید