اجزای بکار رفته در پکیج
پکیج یک دستگاه گرمایشی پر طرفدار بوده که به جای استفاده ار موتور خانه ها و آبگرمن ها در منزل مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه پکیج ها به دلیل اشغال فضای کم، ایمنی بالا و مصرف سوخت بهینه در منازل و سازمان ها مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله ی آموزشگاه فن آموزان ضمن آشنایی با انواع پکیج، اجزای بکار رفته در پکیج و کاربرد آن ها را بررسی می کنیم.
آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان تاسیسات خود دوره های تخصصی ویژه بازار کار از جمله دوره آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج ، آموزش تعمیرات کولر گازی ، آموزش نصب کولر گازی و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر را بصورت عملی در کارگاههای مجهز برگزار می کند. جهت اطلاع از نحوه شرکت در دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
فیلم تشریح اجزای پکیج
انواع پکیج
پکیج ها بسته به نوع سوخت مصرفی، محل نصب، قابلیت ذخیره آب به سه دسته اصلی زیر تقسیم می شوند:
- پکیج دیواری
- پکیج زمینی
- پکیج زمینی ایستاده
-
پکیج دیواری
پکیج های دیواری با ظاهری شبیه به آبگرمکن دیواری به دلیل اندازه کوچک و اشغال فضای کم قابلیت نصب در کابینت آپارتمان های مسکونی و تراس ساختمان اداری کوچک را دارا می باشند. پکیج های دیواری یکی از پر طرفدار ترین نوع پکیج ها بوده که به دو صورت گاز سوز و برقی در بازار وجود دارند.
در پکیج های دیواری امکان گرم کردن سیستم گرمایشی و تامین آب گرم مصرفی به صورت همزمان به علت عدم وجود منبع ذخیرا آب گرم، وجود نداشته و گرم کردن آب گرم مصرفی در اولویت کار پکیج های دیواری می باشد.
-
پکیج زمینی
نوع دوم پکیج ها، پکیج دیواری بوده که در ساختمان های متراژ بالا مورد استفاده قرار می گیرند. این پکیج ها دارای مخزن اضافی بوده که آب گرم را همیشه در خود ذخیره می کند و در صورتی که آب درون مخزن خارج شود، مجددا از آب گرم پر خواهد شد. هم چنین در صورت قطعی برق، آب درون مخزن تا مدت کوتاهی گرم خواهد ماند.
پکیج های زمینی در انواع گازوئیل سوز و دو گانه سوز وجود دارند و به دلیل تولید سر و صدای زیاد مناسب برای خانه ها و آپارتمان ها نمی باشد و در موتور خانه ها و انبار خارج از ساختمان نصب می گردد.
-
پکیج زمینی ایستاده
نوع سوم پکیج ها، پکیج های زمینی ایستاده بوده که به صورت ترکیب پکیج دیواری و پکیج زمینی می باشد. پکیج های زمینی ایستاده در ساختمان های با متراژ بالا مانند ویلا ها مورد استفاده قرار می گیرند. پکیج زمینی ایستاده دارای توان حرارتی بالا بوده و وجود دو خروجی جداگانه و تامین دو دمای مختلف در مدار پکیج می باشد. برای مثال می توان پکیج زمینی ایستاده می توان یک ساختمان بزرگ را که از سیستم رادیاتوری و سیستم گرمایشی از کف استفاده می کند را نصب نموده و دمای مورد نیاز برای هر دو را تامین کرد.
اجزای پکیج و کاربرد آن ها
در ادامه به منظور آشنایی بیشتر با پکیج، اجزای مختلف آن را معرفی می کنیم. اجزای پکیج در دو نوع الکتریکی و مکانیکی در دستگاه وجود دارد.
- اجزای الکتریکی پکیج
- اجزای مکانیکی پکیج
اجزای الکتریکی پکیج
قطعات الکتریکی پکیج نقش مهمی در عملکرد صحیح پکیج داشته و به دسته های زیر تقسیم می شوند:
-
برد الکترونیکی پکیج
برد الکترونیکی مهم ترین جز الکتریکی پکیج بوده که به عنوان مغز دستگاه نیز شناخته می شود. وظیفه برد الکترونیکی پکیج، صادر کردن فرمان به قطعات اجرا کننده دستور ها و هم چنین کنترل و نظارت دستورات دریافت شده از سوی حسگر ها می باشد. برد الکترونیکی از دو بخش برد کنترل و نمایشگر تشکیل شده است که معمولا بر روی هم سوار شده اند.
برد الکتریکی پکیج از قطعات مختلفی تشکیل شده اند که عبارتند از:
- فیوز
- رله
- ترانس تغذیه
- آی سی رگولاتور
فیوز: فیوز یکی از قطعات برد الکترونیکی پکیج بوده که در ورودی برق اصلی قرار گرفته است و هنگامی که در برد الکترونیکی پکیج اتصال کوتاه رخ دهد، فیوز جریان برق را قطع نموده و از آسیب به قطعات دیگر پکیج جلوگیری می کند. در صورت خرابی فیوز، این قطعه قابل تعمیر نبوده و باید توسط تعمیرکار پکیج تعویض گردد.
رله: رله یک سوئیچ الکترومکانیکی بوده که به منظور متصل کردن مدار برقی از آن استفاده می شود. رله پس از قرار گرفتن در کنار شناور، الکترون ها را آزاد کرده و باعث عملکرد بهتر مدار برقی می شود. رله از ترکیب یک بوبین و یک سری کنتاکت تشکیل شده است.
ترانس تغذیه: ترانس تغذیه وظیفه تبدیل برق 220 ولت متناوب (AC) به 9 ولت و 18 ولت را انجام می دهد.
آی سی رگولاتور: از آن جایی که قطعات الکترونیکی در پکیج بسیار حساس می باشند، به منظور ثابت نگه داشتن و نداشتن نوسان ولتاژ تغذیه و قطعات از آی سی رگولاتور استفاده می شود.
-
حسگر های پکیج
حسگر های پکیج از دیگر قطعات الکترونیکی پکیج بوده که وظیفه اعلام وضعیت دستگاه را از طریق ارسال گزارش به برد الکتریکی دستگاه را بر عهده دارد. از نمونه های حسگر به کار رفته در پکیج می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- سنسور حرارتی یا NTC: سنسور حرارتی یا NTC به منظور اندازه گیری و کنترل دمای لوله مبدل مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که دمای لوله از مقدار معمولی بیشتر شود، به منظور پیشگیری از وقوع حوادث آتش سوزی، سنسور حرارتی دمای بالای لوله را به برد الکترونیکی گزارش داده و شعله پکیج خاموش خواهد شد.
- ترموستات دود: در صورت تخلیه نشدن گاز های حاصل از سوختن، کلاهک تعدیل را گرم شده و ترموستات دود که در بخش بالایی کلاهک تعدیل قرار گرفته است، با احساس دود های حاصل فرمان خاموش شدن پکیج را به برد الکترونیکی صادر می کند.
- ترموستات حد: ترموستات حد در مواقعی که سنسور حرارتی دچار مشکل شده است به کار گرفته می شود. در صورتی که دمای آب قرا تر از حد انتظار گرم شود، ترموستات حد با ارسال دستور خاموش شدن دستگاه به برد الکترونیکی، باعث روشن شدن چراغ قرمز خواهد شد.
- ترموستات اتاقی: ترموستات اتاقی فرمان قطع، وصل، کاهش یا افرایش دمای پکیج را با اندازه گیری دمای اتاق به برد ارسال می کند. استفاده از این قطعه مانع از عملکرد دائمی دستگاه شده و به عمر بیشتر پکیج کمک می کند.
- حسگر فشار هوا: حسگر فشار هوا یا پرشر سوئیچ هوا یکی از حسگر های مهم مورد استفاده در پکیج بوده که با بررسی روشن یا خاموش بودن فن، فن دستگاه را به منظور خارج کردن گاز های حاصل از احتراق را روشن می کند.
- حسگر فشار آب: حسگر فشار آب که با نام پرشر سوئیچ آب نیز شناخته می شود، وظیفه بررسی و کنترل میزان آب موجود در دستگاه را بر عهده دارد. بدیت ترتیب که در صورتی که مقدار آب موجود در دستگاه کم بوده یا فشار کمی داشته باشد، حسگر فشار آب اجازه شروع به کار را به پکیج نخواهد داد.
- فلوسوئیچ یا کلید جریان: فلوسوئیچ یا کلید جریان که در مسیر ورودی آب به پکیج قرار دارد، از شناور هایی تشکیل شده است. زمانی که پکیج به آب گرم نیاز دارد، از طریق اتصال برقرار شده توسط کلید جریان، با ارسال پیام مبنی بر نیاز دستگاه به آب گرم به برد الکترونیکی توسط فلوسوئیچ دستگاه آب گرم مورد نیاز را تامین خواهد کرد.
- فلومتر یا فلورگلاتور: فلومتر یا فلورگلاتور که از قطعات مهم پکیج می باشد از توربین های کوچک و سوکت سه سیمه ساخته شده است. این قطعه با قرار گرفتن در مسیر ورودی آب به پکیج، مقدار دبی آب راب ر حسب لیتر بر دقیقه محاسبه کرده و با باز شدن آب، فنر داخلی به سمت بالا حرکت می کند و دستوری را مبنی بر باز شدن آب را به برد الکتریکی پکیج ارسال می کند.
-
اجزای تحت فرمان برد الکترونیکی پکیج
دسته سوم اجزای الکتریکی پکیج، قطعات مجری فرمان برد الکترونیکی بوده که هیچ کنترلی از خود ندارند و پس از دریافت دستورات مربوط به خود از سوی برد الکترونیکی، وظایف خود را انجام می دهند.
- پمپ سیرکولاسیون: پمپ خطی یا پمپ سیرکولاسیون در مسیر برگشت گرمایش قرار گرفته که به منظور گردش آب در مسیر بسته از آن استفاده می شود. یکی از اقدامات ضروری هنگام راه اندازی پکیج، تخلیه هوای موجود در پمپ و بررسی محور ها به منظور گردش صحیح می باشد. پمپ سیرکولاسیون توسط خازن به صورت سری در مدار الکترونیکی نصب می گردد.
- شیر کنترل گاز: شیر کنترل گاز به منظور کنترل گاز مورد استفاده برای تشکیل شعله و روشن شدن پکیج و تنظیمات شعله مورد استفاده قرار می گیرد.
- شیر موتوری: شیر موتوری در پکیج با کنترل کردن آب موجود در پکیج، هنگامی نیاز به آب گرم فعال شده و با فشار وارد کردن قسمت سوپاپ به دخل موجب وارد شدن آب گرم به مبدل ثانویه می شود.
- شیر هواگیری: شیر هواگیری در دو نوع پلاستیکی و برنجی به منظور تخلیه هوا در پکیج ها مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه شیر هواگیری جنس برنجی به دلیل عدم ایجاد رسوب در آن پر طرفدار بوده و بیشتر استفاده می شود.
- بای پس: در مواقعی که آب به دلیل وجود رسوب به پمپ نمی رسد، از بای پس استفاده می شود. در این مواقع با باز شدن فنر درون بای پس، مشکل حل شده و آب به پمپ می رسد.
اجزای مکانیکی پکیج
اجزای مکانیکی پکیج به منظور انجام وظیفه مشخص خود مورد استفاده قرا می گیرند و نیازی به دریافت فرمان از سوی برد الکترونیکی نمی باشد. اجزای مکانیکی پکیج شامل موارد زیر است:
-
مبدل حرارتی
مبدل حرارتی وظیفه انتقال گرما تولید شده از مشعل به آب را انجام می دهد. مبدل حرارتی از لوله های مارپیچی از جنس مس تشکیل شده که به وسیله تیغه ها بهم متصل شده اند و در قسمت بالایی مشعل قرار گرفته اند.
-
منبع انبساط دیافراگمی
انتقال گرما در پکیج باعث افزایش حجم و انبساط می شود. این افزایش حجم باعث خرابی و نشتی لوله ها شده و ممکن است دستگاه منفجر شود. منبع انبساط دیافراگمی وظیفه خنثی کردن فشار اضافی و تخلیه آب اضافی دستگاه را بر عهده دارد. هم چنین مانع از ورود هوا به داخل پکیج می شود. با توجه به عملکرد مهم منیع انبساط لازم است قبل از نصب پکیج، فشار منبع انبساط بررسی و کنترل گردد.
منبع انبساط از دو صفحه فلزی تشکیل شده که دیافراگمی از جنس پلاستیک در بین آن ها قرار گرفته است و در ظرفیت 8 لیتر و بالاتر در پکیج ها استفاده می شوند.
-
محفظه احتراق
محفظه احتراق در مرکز پکیج واقع شده و عمل احتراق و تهویه در آن اتفاق می افتد.
امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.
دیدگاهتان را بنویسید