0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی

شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی

کولر گازی یک وسیله سرمایشی و تهویه مطبوع است که در فصل ها و محیط های گرم مورد استفاده قرار می گیرد. قاعدتا مانند هر وسیله دیگری کولر گازی نیز از قطعات مختلفی تشکیل شده است این قطعات شامل :

  1. کمپرسور 2. فن   3. کنداسور    4. لوله مویی 5.خازن     6. شیر برقی       7.کنتاکتور    8. سیکل و لوله های تبرید می باشند

در این مقاله قصد داریم  به بررسی کارکرد سیکل، نحوه شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی بپردازیم:

آموزش نصب کولر گازی

سیکل تبرید چیست و عمکرد آن

سیکل تبرید به عمل سردسازی می گویند یعنی در آن یک ماده سیال مانند آب به وسیله یک ماده سیال دیگری که همان گاز کولر است سرد می شود.

سیکل تبرید اجزایی دارد که  اصلی ترین اجزای آن عبارتند از : کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور.

روش کار سیکل تبرید به این صورت است که در  سیکل تبرید، هوا از قسمتی گرفته شده و به قسمتی دیگر، که همان هوای آزاد است، منتقل می‌ شود.  به این صورت که ابتدا مبرد گاز فشار بالا توسط کمپرسور متراکم  شده و به صورت بخار داغ پرفشار وارد کندانسور می ‌شود. این گاز بعد از عبور از یک مسیر پر پیچ و خم، حرارت خود را به محیط موجود داده و تبدیل به مایع داغ پرفشار می شود.  سپس این مایع مبرد وارد شیر انبساط می ‌شود.

مایع مبرد پس از عبور از داخل شیر انبساط، فشار آن کم می شود. یک مایع سرد کم‌ فشار بوجود آمده که  وارد اواپراتور می ‌شود. اواپراتور خود نیز  یک کویل پر پیچ و خم است که در یونیت داخل ساختمان قرار دارد.

مایع کم ‌فشار، حرارت  محیط اطراف خود را می‌ گیرد و از این طریق هوای آن محیط را خنک می‌ سازد.

مایع مبرد با گرفتن گرمای محیط، بخار می شود و به شکل مبرد گازی در می ‌آید. این گاز مبرد، مجددا وارد کمپرسور می‌ شود و سیکل تبرید برقرار می ماند.

سیکل تبرید خود از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام به صورت جداگانه وظایف خاص خود را انجام می دهند.

  1. ترموستات ضد یخ،  زمانی شروع بکار می کند که دما پایینتر از دمای میزان تنظیم شده باشد
  2. کنترل کننده های فشار، که خود سه نوع می باشند : فشار بالا ، فشار پایین ، فشار روغن
  3. کنترل  کننده دما و رطوبت
  4. شیر برقی
  5. مبدل های فشار به جریان
  6. فلوسوئیچ و …

شستن سیکل و لوله های کولر گازی

قطعات موجود در کولر گازی  پس از نصب و استفاده باید به صورت  مرتب و دوره ای سرویس و شستشو داده شوند تا  این وسیله عملکرد بهتری داشته باشد. بنابر این یک سرویس کار کولر گازی باید آشنایی لازم با این موارد را داشته باشد و آنها را به نحو احسن در هر دوره انجام دهد. چرا که اگر این شستشو فراموش  شود، وجود هر گونه جسم خارجی درون سیکل کولر گازی، ممکن است  باعث ضعیف شدن یا سوختن کمپرسور شود.

شستن سیکل و لوله های کولر گازی

قبل از انجام هر کاری مانند سرویس و شستشوی شست وشوی سیکل کولر گازی باید نکات مهمی را رعایت کنیم که سلامت جان سرویسکار و سلامت بقای وسیله برقی را تضمین کند نکاتی ساده ولی اساسی از قبیل قطع جریان برق ، چک کردن گاز موجود ، استفاده از ابزار مناسب و …

شست و شوی سیکل و لوله های کولر گازی معمولا به دو روش انجام می شود:

  1. شستشوی  سیکل کولر گازی با استفاده از گاز ازت
  2. شستشوی سیکل کولرهای گازی با استفاده از گاز (آر 22)

آموزشگاه فن آموزان یکی از برترین مجموعه های پیشرو در زمینه آموش تعمیرات کولر گازی و آموزش نصب کولر گازی محسوب می شود، شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان خبره مجموعه تماس حاصل فرمایید.

شستن سیکل کولر گازی با گاز ازت

در روش نخست  شستن دستگاه به واسطه گاز ازت با فشار زیادی  انجام می شود که موجب خالی شدن سیستم از هر نوع الاینده و روغن فاسد می گردد. این روش بهترین و مطمئن ترین راه برای  شستشوی دستگاه سرمایشی و گرمایشی می باشد.

جالب است بدانید که شستن سیکل های (کولر گازی) بوسیله  ازت روشی علمی و جهانی است که  تمام دنیا از این روش به منظور شستشوی سیکل تهویه مطبوعکولر گازی استفاده می کنند. پس این عاری شدن سیستم از هرگونه الاینده ای باعث می شود که بگوییم این روش بهترین راه برای شست و شوی سیکل های کولرهای گازی می باشد و بهترین راه برای  تضمین سلامت  بیشتر کولرهای گازی می باشد.

برای شست وشو زمانی که سیستم باز است و کمپرسور هنوز بر روی سیستم بسته نشده است ،در دو مرحله میتوان  اقدام به شستشوی سیستم کولر گازی نمود.

مرحله اول :  شستن سیستم پنل داخلی و لوله های مربوط به آن

مرحله دوم: شستن کندانسور و لوله های بیرونی

برای  شروع به این کار ابتدا یک (والف و مغزی ) را به سر لوله وصل کنید ، بعد کپسول ازت را به آن متصل کنید و در نهایت ازت را باز کنید .

با وارد شدن فشار به سیستم، همه ی روغن های لجن شکلی که در پنل داخلی قرارگرفته ، از لوله برگشت خارج می شود و سیکل ها شست وشو داده می شوند.

این کار را چند بار با کاهش و افزایش فشار ازت باید انجام داد تا روغن موجود در سیکل ها به صورت کامل خارج شود.

پس از شستشوی سیکل کولر گازی دقت داشته باشید باید کنداسور را نیز بشویید اما این بار برای انجام این کار از فشار کمتری از ازت  برای شست وشو استفاده کنید.

توجه داشته باشید که ابتدا سیستم را با استفاده از ازت تمیز کنید و بعد از آن ، از سیال شستشو دهنده استفاده کنید. چون با فشار ازت مواد آلوده و روغن های لجن شده خارج  می شوند و باعث می شود که  سیال شستشو دهنده  خیلی بهتر دیواره های لوله ها را تمیز نماید.

شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی با استفاده از گاز آر 22

در خصوص روش دوم باید بگوییم که این روش ، روش اصولی و صحیحی نمی باشد ؛ زیرا اولا : این گاز برای محیط زیست  بسیار مضر می باشد و در هنگام شارژ گاز کولر گازی مقداری از این گاز در هوا معلق باقی می ماند .

شستشوی کمپرسور کولر گازی

ثانیا :  اثر پاک کنندگی و شست و شویی این گاز مانند گاز ازت نیست ، یعنی  سیستم  و سیکل های کولر را به طور کامل پاک نخواهد کرد.

ثالثا : از نظر اقتصادی  این روش اصلا مقرون به صرفه نیست ، بنابراین سعی کنید تنها در صورت عدم امکان استفاده از  روش اول از این روش استفاده کنید.

این روش توسط هیچ متخصصی توصیه نمی شود اما در خصوص نحوه شست وشوی آن برای افزایش اطلاعات عمومی توضیحی خواهیم داد.

مراحل این روش نیز مانند تمامی  مراحل شست وشو با گاز ازت می باشد  با این تفاوت که ابتدا باید یک بطری ( توزن) درون سیکل ها بریزید و این به دلیل فشار کم گاز آر 22 است  ، توزن باعث می شود  که روغن حل شود  و عمل خروج آن از  سیکل ها راحتر انجام شود . دراینجا باید گاز به صورت مایع وارد سیستم شود تا به وسیله فشار جوشش گاز روغن خارج شود ، این کار باید به فواصل زمانی کوتاه چند مرتبه انجام شود.

دقت کنید که گاز را برای مدت طولانی درون سیستم رها نکنید چراکه باعث آسیب رساندن به سیستم می شود. باید توجه داشته باشید که برای جلوگیری از سوختن  دستانتان با گاز آر 22 حتما از دستکش استفاده کنید.

در خصوص شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی در هر دو روش باید به نکاتی توجه کنید.

  1. قبل از شست و شو شیرهای انبساط و فیلتر ها را جدا کنید – زیرا  شیرها و فیلترها مانند موانعی در مسیر شست و شو عمل می کنند پس بهتر است جدا شوند.
  2. قبل از استفاده سیال شست وشو دهنده به خواص شیمیایی دقت کنید – زیرا برخی از مواد شیمیایی سیال  سمی و قابل اشتعال می باشند ؛ همچنین برخی از سیالات شست و شو دهنده باعث تخریب و فرسودگی  سیکل های برودتی  می شوند.
  3. دقت کنید اگر طول لوله ها بیش از 15 متر است بهتر است کوتاه تر شود پس آن را برش بزنید زیرا سیال شستشو در لوله هایی با طول کمتر فشار بیشتری خواهد داشت و باعث شست و شوی بهتر لوله ها خواهد شد.
  4. از تخلیه سریع سیال های شستشو خود داری کنید ؛ زیرا زمانی که با فشار بالا و به آرامی در لوله ها حرکت می کند می تواند بهتر آلودگی ها را پاک کند.
  5. در سیستم های تهویه مطبوع دو تکه که اواپراتور یا همان پنل داخلی در محیط مسکونی نصب می شود، شستشو را به نحوی انجام دهید که سیال از اتاق وارد سیستم شود و به محیط بیرون منتقل گردد.

6. برای جلوگیری از آلودگی محیط  به وسیله روغن های  خروجی از سیستم بهتر است  که  خروجی سیال شستشو دهنده را درون یک مخزن قرار دهیم.

آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان برگزار کننده دوره های آموزشی ویژه اشتغال و بازار کار از جمله آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش plc ، آموزش لوله کشی ساختمان و … در تهران می باشد. برای مشاهده عناوین بیش از هشتاد دوره آموزشی در حال برگزاری به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
امیررضا فیروزبخت
امیررضا فیروزبخت

امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.

یک پاسخ به “شستشوی سیکل و لوله های کولر گازی”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *