کابل کشی فیبر نوری و نکاتی درباره نصب آن

کابل کشی فیبر نوری

با آمدن کابل‌های فیبر نوری به بازار، مردم بسیار از آن استقبال کردند و تا به حال سعی کرده‌اند در صنایع مختلف از آن استفاده کنند. این کابل از رشته‌های شیشه و پلاستیک ساخته شده و داده‌ها را در قالب نور هدایت می‌کند. در کابل کشی فیبر نوری با توجه به حساس بودن کابل‌ها، باید یکسری نکات مهم را رعایت کنید که در ادامه می‌خواهیم علاوه بر معرفی کابل فیبر نوری، به این نکات و بستر‌های کابل کشی فیبر نوری بپردازیم.

آموزش فیبر نوری

کابل‌های فیبر نوری

کابل‌های فیبر نوری از رشته‌های شیشه ای یا پلاستیکی استاندارد برای انتقال سیگنال داده به وسیله نور استفاده می کند. این کابل مانند کابل‌های مسی قابلیت الکتریکی ندارد و داده ها را در قالب پالس های نوری منتقل می‌کند. بعد از آمدن این کابل‌ها به بازار، مردم از آن بسیار استقبال کردند. علت استقبال زیاد مردم از آن، پهنای باند بسیار بالای این کابل‌ها، استفاده در فواصل طولانی، عدم ایجاد نویز، کم وزن و انعطاف پذیر بودن آن و هزینه ی نگهداری پایین آن است که مردم را برای خرید این کابل و استفاده از آن تشویق می‌کرد. کابل‌های فیبر نوری در شبکه‌های مخابراتی و اینترنتی، صنایع هوایی و نظامی و پزشکی بیشترین استفاده را دارند.

انواع مسیر‌های عبور فیبر نوری در ساختمان

برای کابل کشی فیبر نوری به بستری مناسب نیاز دارید. در کل سه روش برای کابل کشی وجود دارد.

  1. روش روکار

در روش روکار با توجه به استاندارد‌هایی که وجود دارد از داکت یا ترانک استفاده می‌کنند. محاسبات مربوط به این روش به محاسبات سطح مقطع کانال یا داکت بستگی دارد. اگر از این روش برای کابل کشی استفاده می‌کنید، باید به فاصله کانال‌ها یا داکت‌ها از وسایل گرمایشی و سرمایشی توجه کنید‌. محل اجرای داکت‌ها باید به گونه‌ای باشد که کمترین میزان تغییر دما به آن تحمیل شود. همچنین در این روش از پلاک‌های شناسایی کابل استفاده کنید تا برای مسئول و نگهدارنده آن معلوم باشد.

مسیر کابل کشی فیبر نوری در ساختمان

اتصالات در روش روکار

نوع فیبر میزان خمش آن را معلوم می‌کند. پس فضا اتصالات باید به گونه‌ای باشد که اگر فیبری با استاندارد G.۶۵۷D استفاده کردید، با محدودیت فضا روبه رو نشوید. حداکثر اشغال فضا برای فیبر نوری ۴۰ درصد است که اگر رعایت شود با تجمع فیبر‌ها در نقطه اتصال رو به رو نمی‌شوید.

  1. روش داخل سقف و دیوار

اگر می‌خواهید کابل کشی را از طریق سقف انجام دهید باید از ابزار مناسبی برای نصب استفاده کنید تا فیبر‌ها روی سقف کاذب رها نشوند. همچنین فضای دسترسی به کابل‌ها نباید از ۸ سانتی‌متر کمتر باشد. اگر می‌خواهید اتصالات داخل ساختمان را به سقف وصل کنید، در طول مسیر باید از ایجاد خم‌های اضافی جلوگیری کنید.

  1. روش کف ساختمان

وقتی می‌خواهید از کف ساختمان برای کابل کشی فیبر نوری استفاده کنید باید به نکات مهم توجه لازم را داشته باشید. کاانال‌های مسیر فیبر نوری در این روش در زیر لایه‌ای از بتن یا کف کاذب قرار می‌گیرد. در این روش محل قرار گیری کابل‌ها به معماری ساختمان بستگی دارد و ممکن است فاصله آن تا کف ساختمان زیاد یا کم باشد. اگر از این روش برای کابل کشی فیبر نوری استفاده می‌کنید، سعی کنید کانال‌های فیبر نوری را در مکان‌هایی قرار دهید که کمترین میزان رفت و آمد روی آن‌ها انجام می‌شود. تا از فشاری که بر اثر رفت و آمد زیاد به کانال‌ها وارد می‌شود، جلوگیری شود. فضایی را که کانال‌ها در آن قرار می‌گیرند باید حداکثر میزان ظرفیت، یعنی ۴۰ درصد را برای کابل‌های فیبر نوری داشته باشند.

استفاده از میکرو داکت در کف ساختمان

در کل ایجاد یک مسیر مستقل در کف ساختمان برای عبور کابل‌های فیبر نوری کمی غیر اقتصادی است. اما اگر در کف ساختمان‌ها از میکرو داکت استفاده کنید، میزان امنیت و سلامت فیبر‌ها تضمین می‌شود. اگر از میکرو داکت استفاده می‌کنید به این نکته توجه کنید که به دلیل جنس داکت‌ها، بیشتر از ۶۰ میلی‌متر روی آن‌ها بتن ریزی نکنید. همچنین به دلیل این‌که در هر مسیر نباید بیشتر از ۳ اتصال وجود داشته باشد، جنس میکرو داکت‌ها را به گونه‌ای انتخاب کنید که حداکثر ظرفیت ۴۰ درصد آن پر شود.

نکاتی درباره استفاده از میکرو داکت

  • در مسیر کابل کشی فیبر نوری با استفاده از میکرو داکت نیاید هیچ پیچ خوردگی وجود داشته باشد.
  • بتن ریزی روی مسیر‌ها را می‌توانید به صورت یک مرحله‌ای یا دو مرحله‌ای انجام دهید.
  • بین دو اتصال نباید بیشتر از ۲۵ متر فاصله وجود داشته باشد.
  • در مسیر میکرو داکت‌ها نباید بیشتر از دو انحنای ۹۰ درجه یا یک انحنای ۱۸۰ درجه وجود داشته باشد. که در صورت وجود، باید از Pull Box استفاده کنید.
  • اگر میکرو داکت‌ها به نقطه‌های تجمیع شده می‌رسند باید ۲.۵ تا ۷.۵ سانتی متر بالاتر از کف اتاق قرار بگیرند.

اموزشگاه فن اموزان با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور دوره های تخصصی الکترونیک و تعمیرات نظیر آموزش برق ساختمان ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و … را در کارگاههای مجهز برگزار می کند. برای دریافت جزئیات بیشتر با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

مفصل بندی کابل کشی فیبر نوری

مانند هر نوع کابل دیگری کابل‌های فیبر نوری نیز طول های محدودی دارند. در کابل کشی فیبر نوری برای اتصال کابل ها به یکدیگر به یک نوع رابط نیاز دارید که به این رابط‌ها، مفصل می‌گویند. مفصل های فیبر نوری ویژگی های متنوع و اختصاصی دارند که با توجه به بستر پیاده سازی شده جهت محافظت از رشته‌های متصل شده به هم، از نفوذ گرد و خاک، آب و مواد دیگر استفاده می‌شوند.

مفصل بندی کابل کشی فیبر نوری

انواع بستر فیبر نوری

لازم است کابل کشی فیبر نوری در بستری مناسب انجام شود. این بستر با توجه به نوع مسیر، دارای دو نوع زمینی و هوایی می‌باشد که در ادامه به بررسی هر کدام می‌پردازیم.

  • زمینی

همانطور که از اسمش پیداست کابل کشی فیبر نوری زمینی در زیر زمین انجام می‌شود. با توجه به این‌ موضوع که فیبر نوری بسیار حساس است، باید بستر مناسبی برای کابل کشی انتخاب شود؛ تا کابل دچار فشار یا آسیب نشود. یکی از مناسب‌ترین و با کیفیت‌ترین کابل برای کابل کشی زیرزمینی، کابل فیبر نوری ۱۲ کور خاکی شهید قندی SM OSSC DJ می‌باشد.

  • هوایی

یکی دیگر از روش‌های کابل‌ کشی فیبر نوری، کابل‌ کشی هوایی است. در بعضی از مناطق، شرایط برای کابل کشی زمینی فیبر نوری وجود ندارد و شرایط و زیر ساخت‌های مناسبی برای کابل کشی هوایی وجود دارد. پس از این روش استفاده می‌شود‌ تا از هزینه‌های اضافی خودداری شود. کابل فیبر نوری ۱۲ کور هوایی شهید قندی  SM ADSS یکی از کابل‌های مناسب و با کیفیت برای کابل کشی هوایی می‌باشد.

الزاماتی لازم درباره کابل کشی فیبر نوری

  • به دمای محدوده توجه کنید

برای نصب کابل‌ها مکان‌هایی را انتخاب کنید که در محدوده دمایی مورد نیاز باشند. اگر به محدوده دما توجه نشود، سبب بروز ضعف بیش از حد می‌شود.

  • سعی کنید کابل را خم نکنید

در کل فیبر نوری از فولاد قوی‌تر است اما هنگام نصب کابل فیبر نوری، اگر آن را بسیار خم کنید، به کابل فشار آمده و به احتمال زیاد بشکند. در صورت شکستن کابل، به الیاف آن آسیب وارد می‌شود. آسیب وارد شده بلافاصله قابل مشاهده نیست، اما به مرور عمر کابل کاهش می‌یابد.

  • آزمایش فرآیند کابل کشی را فراموش نکنید

یک اشتباه رایج که توسط نصاب‌ها انجام می‌شود این است که کابل کشی فیبر را پس از تحویل آزمایش نمی‌کنند. امکان آسیب رسیدن به کابل‌ها در هنگام حمل و نقل و هنگام نصب وجود دارد. پس قبل از هر کاری کابل‌ها را آزمایش کنید.

فرایند کابل کشی فیبر نوری

  • به کابل‌ها فشار وارد نکنید

تحت هیچ شرایطی به کابل‌ها فشار وارد نکنید؛ چون ممکن است سبب خمیدگی و تغییر شعاع کابل‌ها شود. این اتفاق سبب می‌شود که کابل‌ها قابلیت خود را از دست داده و به درستی کار نکنند.

  • از مصرف مواد غذایی و سیگار هنگام کار خودداری کنید

در جایی که فیبر شیشه‌ای لخت است، از مصرف هرگونه ماده غذایی یا سیگار و نوشیدنی خودداری کنید. زیرا شیشه برهنه می‌تواند شکاف‌هایی را ایجاد کند که پیدا کردن و حذف آن بسیار مشکل است.

افت مجاز در ساختمان‌ها چقدر است؟

طبق یک دستورالعمل‌ در یک شبکه GPON با لیزر کلاس +B، حداکثر افت مجاز در اتصال‌های OLT و ONT معادل ۲۸db است. مقادیر زیر برای ساختمان‌ها مجاز می‌باشد:

  • ساختما‌های ویلایی تک واحده: افت < ۱.۵db
  • ساختما‌های بزرگ با روش Direct cabling: افت < ۱.۵db
  • ساختمان‌های بزرگ با روش Splice With Splitter: افت < ۲۰۸db

دستورالعمل هایی نصب و راه‌اندازی فیبر نوری

  1. قبل از هر چیزی از افراد آموزش دیده و ماهر برای نصب و کابل کشی فیبر نوری استفاده کنید تا اشتباهات نصب به حداقل برسد.
  2. در مکان‌هایی که دسترسی به آن‌ها راحت است، علامت فیبر نوری را نصب کنید. این کار باعث می‌شود در صورتی که آن‌ مکان‌ها نیاز به تعمیر داشته باشند، افراد جانب احتیاط را رعایت کنند.
  3. کابل‌های فیبر نوری باید در کانال‌های اختصاصی خود قرار گیرند. کابل‌های مسی و فیبری را در داکت‌ها و کاست‌های مشترک قرار ندهید.
  4. در صورتی که متوجه شدید یک قسمت از کابل فیبر نوری نیاز به تعمیر دارد، برنامه های تعمیر فوری را مهیا کنید.
  5. سعی کنید حتما یک کابل فیبر نوری را در طول فرآیند نصب، سه بار به طور جداگانه تست کنید: قبل از نصب، تست جوش و تست پذیرش نهایی.
  6. تا حد امکان سعی کنید کابل کشی فیبر نوری را به طور مستقیم انجام دهید، کابل کشی با زاویه ممکن است به فیبر نوری آسیب برساند.
  7. در فواصل ۴۰ تا ۱۰۰ متری از روان کننده مناسب ژاکت کابل استفاده کنید.
  8. وقتی بیش از حد به کابل فشار وارد شود، کابل در کانال پیچ خورده یا شناور خواهد شد که هر دو حالت باعث آسیب به فیبر می‌شوند. پس برای تعیین حداکثر فشار قابل تحمل کابل، باید یک آزمایش انجام دهید.
  9. هرگز فیبر را به طور مستقیم نکشید. بلکه هنگام نصب باید اعضای مقاوم کابل فیبر را بکشید.
  10. متناسب با مکان مورد نظر، از فیبر نوری طویل استفاده کنید. زیرا جوش زدن فیبر نوری هزینه و محافظت ویژه‌ای لازم دارد. سعی کنید از یک قطعه فیبر استفاده کنید.

کلام آخر: در این مطلب سعی کردیم درباره کابل کشی فیبر نوری و بستر‌های نصب آن سخن بگوییم‌.‌ همچنین نکاتی را که در موقع نصب فیبر نوری باید رعایت کنید را به شما یادآوری کردیم. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم کابل کشی فیبر نوری دارای دو نوع زمینی و هوایی می‌باشد که هر کدام از آن‌ها باید متناسب با بستر موجود انتخاب شوند. اگر درباره نصب و کابل کشی فیبر نوری دچار مشکل شدید یا سوالی برایتان پیش آمد، می‌توانید سوال خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا در صورت امکان به سوال شما پاسخ دهیم.

برخی دیگر از سایر دوره های تخصصی و پردرآمد که در آموزشگاه فن اموزان ارائه می شود شامل آموزش plc ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات پکیج و بیش از هشتاد دوره دیگر می باشد. تمامی دوره ها بصورت عملی در کارگاههای مجهز ارائه می شود. ثبت نام و مشاوره رایگان از طریق شماره 02191321001 امکانپذیر است.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
سیامک رشوند
سیامک رشوند

سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمامی حقوق این وبسایت متعلق به آموزشگاه فن آموزان فیدار می‌باشد. (طرف قرارداد با خانه کارگر)
اینستاگرام
تلگرام
یوتیوب
آپارات
بستن X
ارتباط با فن آموزان
تماس با فن آموزان تلگرام واتس آپ ایتا روبیکا بله