کنترلر دوربین مدار بسته
کنترلر دستگاهی است که به وسیله آن می توان پایه دوربین Pan –tilte را کنترل نمودند و به وسیله این دستگاه مقدار زوم ، حرکت به چپ و راست و بالا پایین کردن دوربین های مذکور را تعیین کرد . کنترلر به طور کلی بر دو نوع است :
تک کانال
چند کانال
تقاضای بالایی که برای دوربین های مدار بسته وجود دارد باعث شده تا سازندگان این دوربین ها انواع متنوعی از آن را با توجه به نیاز افراد تولید کرده و وارد بازار نمایند. یکی از انواع این دوربین ها، دوربین های مدار بسته گردان می باشد که قابلیت چرخش و تصویربرداری از تمامی زوایای فضا را دارد.
در کنار آن، انواع تجهیزات جانبی نیز در دوربین های مدار بسته به کار می رود که می توانند امکانات تازه ای را در اختیار فرد قرار داده و بسیاری از کارها را راحت تر نمایند. از جمله این تجهیزات کیبورد کنترلر دوربین مدار بسته می باشد که از آن در انواع دوربین های گردان استفاده می شود. اگر می خواهید بدانید که کنترلر دوربین مدار بسته چیست و چه کاربرد و مزایایی دارد ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
عناوین این نوشته:
اهمیت تصویر بردای از زوایای مختلف
در بسیاری از مکان ها نیاز است تا تصاویر از نقاط مختلف دریافت شود. مکان های مانند فروشگاه ها و مراکز خرید بزرگ که نیاز به کنترل کردن نقاط مختلف دارند، باید توسط دوربین های مختلف نظارت گردند.
علاوه بر آن در ادارات و شرکت های مختلف که افراد زیادی در یک بخش مشغول به فعالیت هستند، ممکن است نیاز به کنترل شدن توسط مدیریت داشته باشند. در این صورت نیاز است تا از چند دوربین در زوایای مختلف اتاق استفاده شود و هر یک به تصویربرداری از ناحیه ای خاص بپردازد. اما این امکان نیز وجود دارد که دوربین هایی را در این اماکن به کار برد که قابلیت چرخش را داشته و نیازی به نصب چندین دوربین در یک مکان نخواهد بود.
معرفی دوربین های گردان یا ptz
دوربین های مدار بسته گردان با نام های مختلفی شناخته می شوند که از آن میان می توان به دوربین های PTZ، دوربین های اسپید دام، دوربین های fast DOM، دوربین های چرخشی و … اشاره کرد. این دوربین ها قابلیت چرخش 360 درجه افقی و 180 درجه عمودی را داشته و از قابلیت زوم اپتیکال برای بیشتر کردن وضوح تصویر نیز برخوردار نیز باشند.
در بسیاری از مکان ها، نقاطی به نام نقاط کور وجود داشته که امکان تصویربرداری از آنها با استفاده از دوربین های مدار بسته ثابت وجود نداشته و می توان برای دریافت تصویر مناسب از این مکان ها از دوربین های گردان استفاده کرد. استفاده از دوربین های گردان می تواند در مواقعی کودک یا فردی سالمند را در منزل دارید که باید به طور دائم حرکات وی را کنترل نمایید بسیار کارآمد بوده و می تواند مفید واقع شود.
امکان اتصال این دوربین ها به تلفن همراه و یا کامپیوتر شخصی وجود داشته و فرد می تواند از راه دور به مشاهده تصاویر دریافتی آنها بپردازد.
اما دوربین های گردان یا PTZ نیاز به حضور یک اپراتور دارند که محل مورد نظر برای تصویربرداری را مشخص کرده و جهت چرخش دوربین را تنظیم نمایند. عدم حضور اپراتور باعث می شود تا دوربین گردان مانند یک دوربین عادی عمل کرده و هیچ گونه حرکتی نداشته باشد. برای این کار نیاز به تجهیزاتی می باشد که بتوان با استفاده از آنها اقدام به حرکت دادن و تنظیم زاویه مورد نططر دوربین نمود.
کنترلر دوربین مدار بسته چیست؟
کیبرد کنترلر دوربین مدار بسته یکی از تجهیزات جانبی در دوربین های مدار بسته گردان می باشد که با وجود قطعاتی که دارد امکان تنظیم زاویه و جا به جایی دوربین توسط کاربر وجود خواهد داشت. با وجود این دستگاه می توان بر روی تصاویری که جزئیات آنها مد نظر است به مقدار دلخواه زوم کرده و و یا دوربین را به سمت دیگری هدایت کرد.
کنترلر دوربین مدار بسته می تواند در انواع دوربین های آنالوگ و تحت شبکه که به صورت اسپید دام می باشند مورد استفاده قرار گیرند. امکان برقراری ارتباط دستگاه کنترلر دوربین مدار بسته یا joy stick با سایر اجزا مانند دستگاه DVR، دوربین ها و سایر اجزا وجود دارد و این کار به واسطه RS485 صورت می گیرد.
اجزای تشکیل دهنده کنترلر دوربین مدار بسته
یک کیبرد کنترلر از اجزای مختلفی تشکیل شده است که این اجزا در کنار هم می توانند منجر به کنترل کردن دوربین های مدار بسته گردان در ساختمان های مختلف گردند.
اهرمک یا دسته فرمان برای تنظیم زاویه دید دوربین طراحی شده است و با استفاده از آن می توان مقدار زوم و بزرگنمایی تصویر را به میزان دلخواه تغییر داد. در واقع می توان گفت از این وسیله به منظور pan یا حرکت افقی دوربین، tiltیا حرکت عمودی دوربین و zoom یا بزرگنمایی تصویر، در دوربین های مدار بسته گردان که به آنها pan tilt zoom یا PTZ گفته می شود استفاده می شود.
یکی دیگر از اجزای به کار رفته در کنترلر دوربین های مدار بسته صفحه کلید آن می باشد که با استفاده از آن می توان شماره دوربینی که قصد داریم زاویه آن را تنظیم کنیم، انتخاب کرده و دوربین مورد نظر را کنترل نماییم.
بر روی کنترلرهای دوربین مدار بسته یک صفحه نمایش نیز وجود دارد که فرد علاوه بر مشاهده تصاویر بر روی مانیتور دوربین، می تواند تنظیم تصاویر را بر روی این صفحه نمایش نیز مشاهده کرده و کنترل و تنظیم دوربین را راحت تر انجام دهد.
از دیگر اجزای موجود در کیبورد کنترلر دوربین های مدار بسته پورت های مختلفی است که بر روی آنها وجود دارد و هر یک قابلیت اتصال به دستگاه دیگری را داشته و امکانات جالبی را برای کاربر مهیا می کند. با توجه به اهمیت وجود پورت ها در این دستگاه، در ادامه به معرفی انواع پورت های موجود می پردازیم.
پورت های موجود در کنترلر دوربین مدار بسته
وجود پورت های مختلف در دستگاه باعث می شود تا بتوان اتصالات مختلفی را بر روی آن انجام داد و کاربردهای این دستگاه را گسترش داد.
وجود پورت RS-232 باعث می شود تا بتوان دستگاه DVR را به کنترلر دوربین متصل نمود. پورت RS458 یک درگاه واسط می باشد که می توان از طریق آن همه دوربین های اسپید دام را راه اندازی نمود و به وسیله کنترلر به تنظیم همه آنها پرداخت.
با استفاده از پورت آداپتور یک سر نری از آداپتور می تواند برق 12 ولت سیستم را تامین نماید.
پورت RJ11 در کنترلر دوربین های مدار بسته برای اتصال به خط تلفن تعبیه شده است و وجود پورت USB امکان اتصال فلش به دستگاه برای پشتیبان گیری از تصاویر و یا اتصال موس به دستگاه را فراهم می نماید.
انواع کنترلر دوربین مدار بسته
به صورت کلی کنترلرها دارای دو نوع تک کانال و چند کانال وجود دارند که از کنترلرهای تک کانال برای کنترل کردن تک پایه حرکات افقی و عمودی استفاده شده و کنترلرهای چند کانال همانطور که از نامشان پیداست به منظور کنترل کردن چندین پن تیلت (حرکت های افقی و عمودی دوربین) مورد استفاده قرار می گیرند.
کلیدها و شاسی های مختلفی بر روی این دستگاه قرار داده شده است که شاسی های سمت چپی کنترل کردن حرکات افقی و عمودی را کنترل نموده و شاسی های سمت راست به انجام زوم و آیریز کردن تصاویر دوربین مدار بسته می پردازند. کلید پاور قرار گرفته بر روی دستگاه نیز باعث خاموش و روشن کردن کنترلر می گردد.
روشن کردن کنترلر
به منظور روشن نمودن دستگاه و راه اندازی آن باید اتصال کابل ها به پورت RS458 صورت گیرد و تمامی دستگاه ها از طریق این واسطه به یکدیگر متصل گردند. کابل Cate5 می تواند گزینه مناسبی برای اتصال به این پورت باشد که طول ایده آل برای این کابل 1219 متر بوده و اگر نیاز به طول بیشتری از این کابل بود نیاز است تا از یک دستگاه ریپیتر برای تقویت سیگنال ها استفاده شود.
برای روشن کردن کنترلر نیز نیاز است تا تمامی دستگاه ها به کیبرد وصل شده و همه دستگاه ها به غیر از کیبرد روشن گردند. پس از این که مطمئن شدید که در نمایشگر دوربین، تصاویر نشان داده می شود می توانید کیبرد را روشن نمایید.
جمع بندی
دوربین های اسپید دام یا دوربین های مدار بسته گردان انواعی از دوربین های پرکاربرد می باشند که با توجه به قابلیت حرکت کردنی که دارند امکان مشاهده تمام زوایای محیط با استفاده از آنها وجود داشته و دید وسیعی را در اختیار کاربر قرار می دهند.
برای کنترل کردن و حرکت دادن زاویه این دوربین ها و همچنین بزرگنمایی تصاویر، می توان از دستگاهی به نام کنترلر دوربین مدار بسته استفاده کرد. این دستگاه کاربردی از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شده است که در این مقاله به تمامی این اجزا اشاره نمودیم. برندهای مختلفی از این دستگاه در بازار وجود دارد که در هنگام خرید و انتخاب آنها باید موارد بسیاری را مد نظر قرار داد.
آموزشگاه فن آموزان برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش نصب دوربین مدار بسته می باشد.برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.