همه چیز درباره دوربین های مداربسته آنالوگ
این دوربین ها نسل ابتدایی دوربین های مداربسته می باشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده می کنند. صدا و تصویر این دوربین ها هر یک توسط کابل دو رشته ای جداگانه منتقل می شوند که یک رشته از سیمها نقش جلوگیری از نویز بر سیم اصلی را ایفا می کند
آیا اطلاعاتی در مورد دوربین مداربسته آنالوگ مزایا و معایب و کاربردهای آن دارید؟در این مقاله قصد داریم شما را با تمامی این موارد به طور کامل و جامع آشنا کنیم.
همانطور که میدانید امروزه تجهیزات الکترونیکی در زندگی ما نقش بسیار مهمی دارند. وجود این تجهیزات آن قدر کاربردی بوده است که وجود برخی از آنها در بعضی از بخشهای حیاتی زندگی، الزامی است. دوربینهای مداربسته آنالوگ یکی از این وسیلهها میباشد. این دوربین مزایای بسیار زیادی دارد و استفاده از آن در بسیاری از بخشهای زندگی، کاربردی است.
این مدل از دوربینها در انواع مختلفی طراحی و تولید میشوند و امروزه در بازار هر فرد میتواند بسته به نیاز خود، یکی از آنها را جهت استفاده تهیه نماید.
وجود این دوربینها در ساختمانها باعث شده است افراد احساس امنیت بیشتری داشته باشند. در این مقاله در ابتدا جهت آشنایی شما عزیزان، در مورد این دوربین پر استفاده مطالبی را توضیح میدهیم و در ادامه مزایا، معایب و کاربردهای آن و همچنین انواع این دوربین مدار بسته و کاربرد هر کدام را به طور کامل و جامع شرح میدهیم.
عناوین این نوشته:
- دوربین های مداربسته آنالوگ
- عملکرد دوربین های مداربسته آنالوگ
- نمایش و مانیتور در دوربین مدار بسته
- تغذیه ی دوربین ها مداربسته
- ضبط تصاویر
- تجهیزات و اجزاء تشکیل دهنده دوربین مداربسته آنالوگ
- مزایای دوربین مدار بسته آنالوگ
- معایب سیستم مدار بسته آنالوگ
- کاربرد دوربین های مداربسته آنالوگ
- انواع دوربین مدار بسته آنالوگ
- انواع دوربین های مداربسته با قابلیت چرخش و بزرگنمایی
- نحوه ی ارتباط دوربین های مداربسته با قابلیت چرخش و زوم با DVR
دوربین های مداربسته آنالوگ
سال های زیادی است که این دوربینها به بازار عرضه میشوند و میتوان گفت که یکی از دوربینهای قدیمی صنعت محسوب میشوند. در این دوربینها، یک ضبط کننده دیجیتالی قرار دارد که وظیفهی ثبت تصاویر را به عهده دارد و پس از آن، آنها را به فرمت دیجیتال در میآورد. سنسورهای تصویر CCD برای پردازش، تصاویر را به فرم دیجیتالی تبدیل میکنند، اما پیش از آن که ارسال ویدئو انجام شود، لازم است که به حالت آنالوگ برگردانده شوند. در نتیجه این دوربین میتواند همچون ضبط کنندههای مانیتور و ویدئو، فیلم را دریافت نماید.
همانطور که از نام این دوربینها پیداست، مشخص است که با موجی به نام موج آنالوگ کار میکنند و بسته به امواج آنالوگ، کیفیت تصاویر ضبط شده مشخص میشود. در واقع این نوع دوربینها، آنالوگ دریافتی توسط حسگرها به یک تقویت کننده فرستاده میشود و سپس ارسال آن به خروجی انجام میشود. از محدوده فرکانس امواج آنالوگ، به صورت بیسیم ارسال فیلم ها انجام میشود. نویز همیشه امواج آنالوگ را تحت تأثیر قرار می دهد و کابلهایی که در این دوربینها استفاده میشود، تأثیر مستقیمی در سطح رزولوشن تصاویر خروجی می گذارد.
این دوربینها شامل تی وی لاین محدود میباشند. همچین هر چه عدد تی وی لاین بیشتر باشد، یعنی سطح رزولوشن تصاویر بالاتر است. اما لازم است بدانید که برای هدفهای نظارتی، تصاویری که وضوح 1.3 مگاپیکسلی آنالوگ دارند، کفایت میکند. البته لازم است بدانید که این دوربینها در رابطه با رزولوشن معایبی دارند که در بخش معایب این دوربین، این موضوع را به صورت کاملتر توضیح میدهیم. در بخش بعدی اجزاء تشکیل دهندهی دوربین مدار بسته آنالوگ را نام برده و هر کدام را به طور خلاصه توضیح میدهیم.
عملکرد دوربین های مداربسته آنالوگ
نحوه ی عملکرد و اصول تصویربرداری این دوربین های مداربسته تفاوتی با دوربین های مداربسته شبکه ندارد، تفاوت اصلی در نوع خروجی این دوربین های مداربسته است که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده می کند و سخت افزار آن رابط BNC و انواع کابل های کواکسیال همچون RG59 است در حالی که خروجی دوربین های مداربسته شبکه ی دیجیتال بوده و جهت انتقال آن از کابل و رابط شبکه همچون CAT6 استفاده شده است.
کابل دو رشته ای جداگانه ای صدا و تصویر این دوربین های مداربسته را منتقل می کند که یک رشته از سیم ها نقش جلوگیری از ایجاد نویز بر سیم اصلی را ایفا می کند. کابل متداول برای تصویر این دوربین ها مداربسته کابل کواکسیال RG59 است، گرچه ارتباط تصویر این دوربین های مداربسته با کابل های مختلف بر حسب نیاز امکان پذیر است.
کیفیت دوربین مداربسته آنالوگ، همان گونه که از نامشان پیداست تابعی از امواج آنالوگ است. امواج آنالوگ همواره در معرض نویز قرار دارند. نویزهای مختلف الکترومغناطیسی و نویزهای ناشی از نوسانات برق همواره یکی از تهدیدات جدی بر کیفیت دوربین مداربسته های مدار بسته ی آنالوگ هستند. به همین دلیل استفاده از کابل ها و تجهیزات با کیفیت بالا روی کیفیت تصویر در این نوع دوربین های مداربسته تاثیر به سزایی دارد.
زمانی که نیاز به ارسال تصاویر و صدا به صورت بی سیم باشد، این دوربین های مداربسته ضعف بزرگی از خود نشان می دهند. اگر قرار باشد تصاویر به همان صورت آنالوگ انتقال یابند باید از محدوده فرکانس امواج آنالوگ استفاده شود و این مسئله کیفیت تصویر را بیش از پیش تحت تاثیر امواج نویز و تداخلی قرار می دهد. ضمن اینکه امکان رصد کردن تصاویر در این محدوده برای هر شخص دیگری به سادگی فراهم می شود. بنابراین هیچ وقت نمی تواند راه امن و مطمئن برای ارسال تصاویر آنالوگ باشد.
برای ضبط تصاویر آنالوگ نیز چاره ای جز روی آوردن به سیستم دیجیتال نیست. بنابراین در نهایت باید تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل شوند. بدین منظور از دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال (DVR) استفاده می شود. DVR دستگاه مختص ضبط و کنترل تصاویر دوربین های مداربسته آنالوگ است. این دستگاه امکان کنترل و ارتباط دیجیتال با شبکه را نیز فراهم می کنند.
جدول معایب و مزایای سیستم های آنالوگ
معایب دوربین های مداربسته آنالوگ | مزایای دوربین های مداربسته آنالوگ |
کیفیت پایین تر | قیمت پایین |
امکان نویزپذیری | تنوع گسترده در بازار ایران |
هزینه ی بالای سیم کشی | سادگی نصب نسبت به دوربین های دیجیتال |
ارتباط بی سیم با کیفیت پایینی و ناامن |
در هر حال یکی از مزایای اصلی دوربین های مداربسته آنالوگ قیمت پایین تر آنهاست که البته در پروژه های بزرگ به دلیل بالا بودن هزینه های سیم کشی، این مزیت کمرنگ می شود.
نمایش و مانیتور در دوربین مدار بسته
مانیتور وظیفه ی نمایش تصاویر ضبط شده به وسیله ی دوربین مداربسته را بر عهده دارد. مانیتور یک سیستم مداربسته می تواند یک تلویزیون یا یک مانیتور باشد که تفاوت در نوع ورودی آنهاست. برای تلویزیون باید از ورودی آنالوگ استفاده کنید، اما مانیتور باید با سوکت VGA به تقسیم کننده وصل شود.
تغذیه ی دوربین ها مداربسته
در یک سیستم مداربسته، تغذیه ی دوربین ها می تواند به دو صورت انجام گیرد: تغذیه ی مرکزی و تغذیه ی مجزا. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند.
سیستم تغذیه ی مرکزی این امکان را به وجود می آورد که تغذیه ی همه دوربین های مداربسته از یک محل کنترل شود. همچنین امکان به کارگیری UPS وجود خواهد داشت. ولی تنها مشکل آن این است که در صورت بروز عیب در منبع تغذیه ی همه دوربین های مداربسته از کار می افتند. همچنین در صورت بروز اتصالی ممکن است منبع تغذیه ی اصلی آسیب ببیند و در این صورت باید هزینه ی بیشتری متحمل شد. در چنین سیستمی طول کابل کشی نیز افزایش می یابد چرا که باید از هر دوربین مداربسته یک سیم تغذیه هم به منبع تغذیه (که معمولا در محل نمایش تصاویر قرار دارد) کشیده شود.
در سیستم تغذیه ی مجزا برای هر یک از دوربین های مداربسته یک منبع تغذیه ی مجزا در نظر گرفته می شود. در این حالت در صورت بروز مشکل تنها همان دوربین مداربسته از مدار خارج می شود و یا یک منبع تغذیه آسیب می بیند. عیب بزرگ چنین سیستمی عدم امکان کنترل تغذیه ی دوربین های مداربسته از یک محل و استفاده از UPS است.
ضبط تصاویر
برای انتقال تصاویر در دوربینهای مداربسته آنالوگ از کابل کواکسیال استفاده می شود. برای کاهش پیچیدگی، خروجی دوربین های مداربسته با استانداردهای رایج تلویزیونی PAL و NTSC یکسان سازی شده اند. بالاترین تفکیک پذیری قابل دسترسی در این استانداردها 540 TVL است. یعنی تفکیک پذیری بالات از 540 TVL قابل نمایش و انتقال با استانداردهای تلویزیونی نیست و در واقع مقداری از جزئیات تصویر به هدر خواهد رفت. البته دوربین های مداربسته با تفکیک پذیری بالاتر از 540 TVL نویز کمتری خواهند داشت.
نکته با اهمیت بعدی در مورد کیفیت تصویر دوربین های مداربسته آنالوگ، محل نمایش تصویر دوربین است. تبدیل سیستم تصویری دوربین مداربسته از آنالوگ به دیجیتال تا حدی به کاهش کیفیت تصویر دوربین مداربسته منجر می شود. از این رو مشاهده ی تصویر دوربین مداربسته در یک تلویزیون آنالوگ کیفیت بهتری از یک مانیتور خواهد داشت. به همین دلیل تمامی فروشندگان دوربین مداربسته از تلویزیون های آنالوگ برای نمایش کیفیت دوربین مداربسته استفاده می شود.
تجهیزات و اجزاء تشکیل دهنده دوربین مداربسته آنالوگ
در این بخش قصد داریم جهت آشنایی بیش تر شما با این دوربین پر کاربرد، مهمترین اجزای آن را نام برده و در مورد هر کدام توضیح مختصری ارائه دهیم.
اجزا و تجهیزات در این دوربینها به دو دسته کلی تقسیمبندی میشوند، این دو دسته عبارتاند از: تجهیزات passive و تجهیزات active
- تجهیزات passive: کلمهی passive به معنای غیر فعال است و به اجزایی گفته میشود که در تولید، تقویت سیگنالها و هدایت آنها نقشی ندارند. برای تجهیزات passive میتوان به اجزایی همچون رک و داکت اشاره کرد. در ادامه به توضیح مهمترین اجزا در تجهیزات passive خواهیم پرداخت.
- رک چیست؟ دستگاه DVR در محفظه و یا کمدی قرار گرفته است، به این محفظه یا کمد رک میگویند. برای کنترل اتصالات دوربینها، لازم است که به رک مراجعه کنید و دستگاه DVR را از بین دستگاه موجود، پیدا کنید.
- داکت چیست؟ به محفظه پلاستیکی بلندی که وظیفه دارد از کابلها در محیطهای دارای سقف حفاظت کند، داکت میگویند. برای آن که کابلها جای کمتری را اشغال کنند و از خرابی آنها بر اثر عوامل محیطی و شلوغی جلوگیری شود، از داکت استفاده میشود.
- لوله فلکسی چیست؟ لولهای فلزی با روکش پلاستیک که انعطافپذیر میباشد را، لوله فلکسی میگویند. وظیفه لوله فلکسی این است که از کابلها در محیطهایی که غیر مسقف هستند، محافظت کند.
نوع دیگری از لولهها وجود دارند که فلزی بوده و قابلیت انعطافپذیری ندارند. این لولهها نیز وظیفه دارند از کابلها محافظت کنند. اما اگر بخواهید به کابلها دسترسی داشته باشید، با وجود لولههای فلزی این کار امکانپذیر نمی باشد.
- تجهیزات active: قطعات active یا قطعات فعال به قطعاتی گفته میشود که به برق وصل میشوند و در تولید، تقویت سیگنالها و هدایت آنها نقش دارند.
دستگاه دی وی آر و هارد دیسک از مهمترین اجزا در تجهیزات active میباشند. در ادامه به توضیح این اجزای مهم در تجهیزات active خواهیم پرداخت.
دوربین آنالوگ یکی از مهمترین اجزا در این تجهیزات میباشد. دوربین وظیفه دارد از محیط مورد نظر فیلمبرداری کرده و ویدئو و تصاویر تهیه شده را به دستگاه دی وی آر که همان سرو مرکزی است، ارسال کند.
- دستگاه DVR چیست؟ این دستگاه وظیفه دارد تمام اجزا را مدیریت نماید. به همین دلیل است که آن را به عنوان سرو مرکزی میشناسند. دستگاه DVR وظایف بسیار مهمی دارد که میتوان به نمایش، ذخیره، حذف، و بازبینی و بسیاری از اعمال دیگر که بر روی فیلمها انجام می شود، اشاره کرد.
- رسانه ذخیرسازی چیست؟ برای آن که اطلاعات به صورت دائمی ذخیره شوند، از رسانه ذخیرهسازی استفاده شده است. این دستگاه در دوربینهای مدار بستهای که امروزه طراحی و تولید میشوند، بسیار متنوع میباشد. اما لازم است بدانید که هارد به عنوان مهم ترین رسانه ذخیرهسازی شناخته شده است.
- نمایشگر چیست؟ به دستور دی وی آر، اطلاعاتی که بر روی هارد ذخیره شده است، بر روی نمایشگر نشان داده میشوند. امکان نمایش ویدئوهایی که از قبل ذخیره شده است و همچنین ویدئوهای زنده بر روی نمایشگر وجود دارد.
- کابل چیست؟ برای اتصال اجزاء در سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ از کابلها استفاده میشود. در دوربین مدار بسته آنالوگ از کابل کواکسیال استفاده میشود. این کابل به نام کابل RG59 شناخته میشود. این کابل شبیه به کابل آنتن تلویزیون میباشد.
کابلهای اتصال به تجهیزات، فیش و کابل سیم برق از دیگر کابل های مورد نیاز در دوربین مدار بسته آنالوگ میباشد.
مزایای دوربین مدار بسته آنالوگ
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، دوربین آنالوگ امروزه به عنوان یکی از پر استفادهترین دوربینها شناخته شده است. در این بخش قصد داریم مزایای این دوربین را برایتان نام برده و در بخشهای بعدی به توضیح این مزایا بپردازیم.
از جمله مهمترین مزایا در این دوربین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینهی مناسب: یکی از بهترین مزیتهای دوربین مدار بسته آنالوگ قیمت به صرفه آنها میباشد. این دوربینها در مدلهای متنوعی طراحی شده و به بازار عرضه میگردد. دوربینهای آنالوگ نسبت به دوربینهای دیجیتال قیمت بسیار مناسبتری دارند و برای تهیه آن ها نیازی نیست که هزینهی زیادی را در نظر بگیریم. همچنین میتوان گفت به همین دلیل است که امروزه بسیاری از افراد برای خرید این دوربینها اقدام میکنند.
- نصب آسان: یکی دیگر از مزیتهای استفاده از دوربینهای آنالوگ، نصب آسان آنها میباشد. همانطور که در قسمتهای قبل گفتیم سرور مرکزی در این دوربینها، دستگاه DVR میباشد و میتوان گفت که این دستگاهها نسبت به دستگاههای NVR بسیار راحتتر راهاندازی میشوند. همچنین نصب دوربینهایی که دارای دستگاه DVR میباشند، نسبت به آنهایی که دارای دستگاه NVR هستند، بسیار راحتتر انجام میشود. در ادامه مزیت دیگری از دوربینها را شرح میدهیم.
- پهنای باند کم: الگوی فیلمبرداری دوربینهای آنالوگ به این صورت است که با نرخ پایین تصاویر را ایجاد میکنند و لازم است بدانید که برای ارسال کردن آنها نیازی به پهنای باند بالا نیست. این مزیت، نکات مثبت دیگری را نیز در پی دارد، که میتوان به کاهش هزینه نیز اشاره کرد.
معایب سیستم مدار بسته آنالوگ
در این بخش معایب دوربین مدار بسته آنالوگ را نام برده و هر کدام را توضیح خواهیم داد.
معایب دوربینهای آنالوگ عبارت است از:
کابل کشی: برای آن که دوربینها به دستگاه مرکزی متصل شوند، نیازمند کابل میباشید. هنگامی که تصمیم به نصب دوربین آنالوگ میکنید، خواهید دید که باید تعداد بسیار زیادی کابل در اختیار داشته باشید. مسلم است که این تعداد کابل زیاد، نیازمند صرف هزینهی زیادی میباشد. بنابراین می توان کابلکشی این دوربینها در هنگام نصب را به عنوان یک عیب در دوربین آنالوگ به حساب آورد.
کیفیت پایین تصاویر: یکی از بزرگترین عیبها در این دوربینها، کیفیت پایین تصاویر در آنها میباشد. تصاویری که در فاصلههای زیاد توسط دوربینهای آنالوگ گرفته میشود، کیفیت پایینی دارد و مقدار گرین در آنها زیاد است. این عیب باعث میشود در هنگام خواندن شماره پلاک خودروها و یا شناسایی چهره افراد نیز، دچار مشکل شوید.
مساحت تحت پوشش: عمق تصویربرداری در این دوربینها، بالا نیست. بنابراین برای مکانهایی که مساحت زیادی دارند، لازم است که از تعداد بیش تری دوربینهای آنالوگ استفاده شود تا بتوان تمام محیط را تحت پوشش قرار داد.
داشتن محدودیت در محل قرارگیری: دوربینهای آنالوگ وابسته به کابل شبکه میباشند. تا فاصله مشخصی امکان ارسال سیگنال وجود دارد. در نتیجه میتوان گفت که تنها در شعاع و مسافت مشخصی میتوان از دوربین مدار بسته آنالوگ استفاده کرد.
محدودیت در اتصال: دستگاههای DVR شامل اتصالات ورودی متنوعی میباشند. همچنین لازم است بدانید قابلیت اتصال به دستگاه DVR تنها برای تعداد مشخصی دوربین، امکانپذیر است.
رمزنگاری: امکان رمزگذاری بر روی سیگنالهای آنالوگ وجود ندارد. در نتیجه امکان دریافت و شنود غیر مجاز دوربینهای آنالوگ خیلی آسانتر است.
کاربرد دوربین های مداربسته آنالوگ
دوربینهای آنالوگ با توجه به معایبی که دارند، هنوز هم در میان افراد طرفداران زیادی دارند. امروزه در بازار ایران این دوربینها به تعداد زیادی فروخته میشوند. یکی از دلایلی که بسیاری از افراد از این دوربینها استفاده میکنند، نیاز نبودن به دانش شبکهای است. در این بخش قصد داریم کاربرد این دوربینها را نام برده و هر کدام را توضیح دهیم.
از مهمترین کاربرد دوربینهای آنالوگ میتوان به استفاده از آنها در سیستمهای حفاظتی اشاره کرد. البته لازم است بگوییم که استفاده از این دوربینها تنها مربوط به سیستمهای حفاظتی نمیباشد و در بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارند. در ادامه کاربردهای دیگر این دوربین را توضیح خواهیم داد.
مهمترین کاربرد دوربینهای مداربسته آنالوگ عبارت است از:
- جلوگیری از ارتکاب جرایم: همانطور که در بخش قبلی هم اشاره کردیم، این دوربینها در سیستمهای حفاظتی بسیار پرکاربرد میباشند. به عنوان مثال میتوان به کاربرد آنها در جلوگیری از ارتکاب جرایم اشاره کرد. این جرایم میتوانند جرایم رانندگی، جرایم جنایی و بسیاری موارد دیگر باشد، که برای جلوگیری از وقوع آنها از دوربین مدار بسته آنالوگ استفاده میشود. بنابراین میتوان استفاده از این دوربینها را در مکانهایی که وقوع جرایم در آنها ممکن است، پر کاربرد دانست.
- کاربرد صنعتی: این دوربینها کاربردهای صنعتی زیادی دارند. به عنوان مثال میتوان به استفاده از آنها در کارخانههای صنعتی اشاره کرد. در مکانهایی که حضور انسان در آن جا خطرناک است و امکان وقوع حادثه وجود دارد، استفاده از این دوربینها بسیار پر کاربرد است. به عنوان مقال میتوان به نیروگاههای شیمیایی و یا کارخانجات صنعتی اشاره کرد.
- کنترل ترافیک: از دیگر کاربردهای این دوربینها میتوان به کنترل ترافیک اشاره کرد. همچنین میتوان به تصادفات و جرایم رانندگی که در محلها رخ میدهد، توسط این دوربینها نظارت کامل داشت. به عنوان مثال میتوان در صورت نیاز از اطلاعات ذخیره شده در دوربین مدار بسته آنالوگ، پلاک خودرو مورد نظر را پیدا کرد.
- امنیت نقل و انتقالات: از این دوربینها برای مکانهایی که نمیتوان به آنها دید کامل داشت و در آن مکانها ورود و خروج افراد صورت میگیرد، میتوان استفاده کرد. به عنوان مثال میتوان به مکانی همچون مترو اشاره کرد که در آن روزانه افراد بسیاری رفت و آمد دارند اما نیروی انسانی نمیتواند به تمام محل، دید کامل داشته باشد و به همین منظور از دوربین آنالوگ جهت برقراری امنیت استفاده میشود.
انواع دوربین مدار بسته آنالوگ
انواع این دوربینها عبارت است از:
دوربین دام: ظاهر این نوع دوربینها، گنبدی شکل است. این مدل از دوربینها در شکلهای متنوعی طراحی شده و به بازار عرضه میشوند. همچنین طراحی آنها به گونهای است که بیشتر از آنها برای نصب روی سقف استفاده میشود.
دوربین مدار بسته اسپید دام: نام دیگر این دوربینها، دوربینهای چرخشی است و تقریبا شبیه دوربینهای دام میباشند. اما در این دوربینها ویژگی خوبی که وجود دارد، این است که سرعت زوم آنها بالاتر است. همچنین از این دوربینها میتوان در مکانهایی که مساحت بیشتری دارند، استفاده کرد.
دوربین مدار بسته مینیاتوری: این مدل ها کوچک میباشند و به عنوان دوربینهای مخفی در بسیاری از مکانها از آنها استفاده میشود. در محیطهایی که نیاز به دوربین نامحسوس است، میتوان از این دوربینها استفاده کرد.
دوربین مدار بسته مادون قرمز: در این دوربینها برای تشخیص تصاویر از نور مادون قرمز استفاده میشود. در اطراف لنز این دوربینها، تعدادی ال ای دی نصب شده است و نور در تاریکی توسط یک سنسور روشن میشود.
دوربین مدار بسته صنعتی: از این دوربینها تنها برای مصارف صنعتی استفاده نمیشود. شکل این دوربینها به صورت مکعب مستطیل است و معمولا میتوان لنزی را به صورت مجزا بر روی آنها نصب کرد. از دوربین مدار بسته صنعتی میتوان در خارج و یا داخل ساختمان استفاده کرد.
دوربینهای مدار بسته ضد آب: قاب برخی از دوربینها به گونهای طراحی شده است که امکان نفوذ آب به درون آنها وجود ندارد. در برخی از دوربینها، لنز دوربین نیز به گونهای طراحی شده است که ضد آب باشد. اما لازم است بگوییم که در بیشتر موارد تنها قاب دوربینها قابلیت ضد آب دارند. به عنوان مثال اگر بخواهیم از دوربین مدار بسته آنالوگ در فضای باز استفاده کنیم، لازم است که به سراغ دوربینهای ضد آب برویم.
دوربین های آنالوگ با قابلیت چرخش و بزرگنمایی: دوربین های مداربسته چرخشی به دوربین های مداربسته گفته می شود که قابلیت چرخش دوربین مداربسته در جای خود به وسیله ی کنترل کننده یا به طور اتوماتیک در آن فراهم شده باشد. این دوربین های مداربسته بیشتر در مواقعی استفاده می شوند که نیاز است کاربر در صورت لزوم بتواند دوربین مداربسته را به هر جهت که می خواهد، بچرخاند.
قابلیت بزرگنمایی (زوم) نیز مشخصه ای است که اجازه می دهد در هر جا که لازم باشد کاربر بتواند زوم کند. دوربین مداربسته چرخشی با قابلیت بزرگنمایی که PTZ نیز نامیده می شود، کامل ترین نوع دوربین مداربسته است که با استفاده از دستگاه کنترلر و صفحه کلید، جهت نظارت بر محیط های پرتردد و وسیع مورد استفاده قرار می گیرد.
این دوربین های مداربسته بر روی سقف، دیوار و یا دکل های مخصوص نصب می شوند و با قابلیت های ویژه ای که دارند، منطقه وسیعی را به جای به کارگیری چند دوربین مداربسته ثابت، تحت پوشش کامل قرار می دهند. با استفاده از این دوربین مداربسته می توان سوژه ی مورد نظر را در امتداد 360 درجه تعقیب کرد.
انواع دوربین های مداربسته با قابلیت چرخش و بزرگنمایی
دوربین های مداربسته زوم: در دوربین مداربسته ی آنالوگ و یا دیجیتال می توان تصویر زنده و یا ضبط شده را بزرگ کرد. البته در دوربین های مداربسته آنالوگ بزرگنمایی با پایین آمدن کیفیت همراه است. اما مقدار بزرگنمایی ممکن است کافی نباشد و نیاز به مشاهده ی جزئیات بیشتری باشد. برای حل این مشکل از لنزهای زوم می توان استفاده کرد.
این لنزها به صورت مکانیکی به حرکت در می آیند و بدون افت کیفیت، سوژه ی مورد نظر را 30 تا 40 برابر بزرگ تر نشان می دهند. معمولا در کنار لنزها عددی در کنار حرف X نوشته می شود که هر چه بزرگ تر باشد، میزان بزرگنمایی بیشتر است. این دوربین های مداربسته که از پایه ی ثابت استفاده می کنند، در محل هایی همچون راهرو و معابر کاربرد خوبی دارند و از قیمت مناسبی نیز برخوردار هستند .
پایه های گردان: لنز زوم فقط در یک راستا و یک خط حرکت می کند و تصاویر بزرگ تر نمایش داده می شود. یعنی دقیقا به سمت مرکز تصویر حرکت می کند، در حالی که ممکن است شما بخواهید گوشه ی تصویر را چندین برابر بزرگ تر ببینید. این مسئله هم راه حلی دارد. پایه های گردان خود با دو نوع گردان افقی و عمودی با علائم اختصاری P/T-P مشخص می شوند که این دو نوع در دو مدل داخل محوطه ای و یا فضای باز قابل تفکیک هستند . پایه های گردان معمولا قابلیت گردش 360 درجه ی افقی و تا 180 درجه ی عمودی را دارند. عموما پایه ی گردان در فضاهایی که امکان دید وسیع را به وجود می آورد و هم زمان می توان کنترل کلی بسیاری از قسمت ها را به عمل آورد، استفاده می شود. به عنوان مثال، یک دوربین مداربسته نصب شده روی پایه ی گردان به هنگام گردش می تواند درب ورودی، راه پله، تعدادی فروشگاه، آسانسور و غیره را کنترل نماید.
پایه ی گردان
دوربین های مداربسته اسپید دام چرخشی: مدتی است که دیگر به ندرت از دوربین مداربسته به همراه لنز زوم، پایه ی گردان چهار جهته، کاور و پایه ی ثابت برای اتصال پایه ی گردان به سقف یا دیوار استفاده می شود و به جای آن از دوربین مداربسته ی دام چرخشی Speed dome یا Fast Dome استفاده می شود.
این دوربین های مداربسته ابزار بسیار قدرتمندی جهت تصویربرداری در سیستم های دوربین مداربسته اند، به طوری که در محیط های باز و سالن های تولیدی بزرگ در مواردی بهترین گزینه انتخابی هستند، این نوع دوربین مداربسته در یک پوشش نیم کره ای شیشه ای به چرخش در می آید و در چهار جهت با سرعت دلخواه تصاویر را اسکن می کند. به جای استفاده از چند دوربین مداربسته برای کنترل محل می توان از یک دوربین مداربسته دام متحرک استفاده کرد، چرا که قابلیت چرخش 360 درجه ی افقی و 90 یا 180 درجه ی عمومی را دارند.
با استفاده از صفحه کلید این دوربین های مداربسته امکان علامت گذاری به طور مثال 16 نقطه وجود دارد تا دوربین مداربسته فقط همان نقاط را به صورت خودکار نمایش دهد. در هر نقطه دلخواهی بزرگنمایی کند و برای دیدن محیط اطراف با سرعت دلخواه به چرخش درآید.
قابلیت بزرگنمایی تصویر به صورت اپتیکال از خصوصیات بارز این دوربین هاست. این نوع دوربین های مداربسته در دو نوع، قابل استفاده در محیط داخلی و قابل استفاده در محیط خارج (عایق در برابر رطوبت و گرد و غبار) در بازار موجودند و اکثرا قابلیت دید در شب را دارند و با حداقل نور محیط تصویربرداری می کنند.
این دوربین های مداربسته بسته به نوع آن قدرت زوم اپتیکال و سرعت چرخش متفاوتی دارند که معمول ترین و متداول ترین آنها از زوم اپتیکال x22 و بیشتر برخوردارند. در خطوط تولیدی و یا محوطه های بزرگ این دوربین های مداربسته به خوبی به کار می روند زیرا زاویه و میدان دید آنها مشخص نیست. سیستم های مشابه کوچکی با قدرت زوم x10 برای محیط های نسبتا بزرگ اداری مثل بانک ها و سالن های کنفرانس و … نیز وجود دارد که از راه دور قابل کنترل هستند.
نحوه ی ارتباط دوربین های مداربسته با قابلیت چرخش و زوم با DVR
جهت کنترل این دوربین های مداربسته از درگاه RS- 485 (درگاه های +TX و –TX) DVR استفاده می شود و برای تغذیه این دوربین های مداربسته نیاز به کابل برق جداگانه ای است تا برق آن از یک منبع تغذیه ی بیرونی تامین شده تا عملیات کنترل به خوبی انجام شود
این دوربین های مداربسته از طریق صفحه کلیدهای مخصوص به خود، یا از طریق کامپیوتر، و یا خروجی RS 232 تجهیزات DVR قابل کنترل و برنامه ریزی هستند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی ما بر این بوده است که شما را با دوربین مدار بسته آنالوگ مزایا و معایب و کاربردهای آن آشنا کنیم. همانطور که در بخشهای این مقاله هم خواندید این دوربینها کاربردهای بسیاری دارند و امروزه بسیاری از افراد جهت تأمین امنیت محل مورد نظر، اقدام به خرید این دوربینها میکنند. قیمت این دوربینها نیز همانطور که گفته شد، نسبت به دوربینهای دیجیتال بسیار مناسبتر است و از این رو افراد زیادی برای خرید این نوع از دوربین مدار بسته را انتخاب میکنند.
آموزشگاه فن آموزان برگزار کننده دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق از جمله دوره های آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش plc ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش نصب اعلام حریق آدرس پذیر و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.