معرفی انواع تایمر برق صنعتی

معرفی انواع تایمر برق صنعتی

تایمرهای برقی یا رله های زمانی وظیفه دارند تا مدار را برای مدت زمانی خاص کنترل کنند. یا به عبارت دیگر این تایمرها به عنوان تنظیم کننده زمان ، بین دو عملکرد متفاوت در مدار مورد استفاده قرار می‌گیرند. تایمر ها در صنعت از کاربرد بسیار زیادی برخوردار هستند. معمولاً این تایمرها در تابلوهای اتوماسیون ، فرمان ، راه اندازی خودکار دستگاه ، عبور از حالت ستاره به مثلث ، راه اندازی موتورهای سنگین سه فاز و….. کاربرد دارند.

آموزش تابلو برق صنعتی

پیشنهاد ویژه: دوره های آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش plc  و آموزش تعمیرات برد الکترونیکی را بصورت عملی و ویژه کار با 30% تخفیف در آموزشگاه فن آموزان. برای ثبت نام و دریافت مشاوره رایگان با شماره های 02191321001 تماس بگیرید.

انواع تایمر برق صنعتی

تایمرهای برق به دسته ها و انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. تایمرهای برق از نظر کاربرد و عملکرد به دسته های زیر تقسیم می شوند:

  • تایمر تکرار شونده یا چشمک زن
  • تایمر شمارش معکوس
  • تایمر روزانه
  • تایمر هفتگی
  • تایمر تاخیر در وصل
  • ذخیر در قطع

از دیگر انواع تایمر های برق صنعتی می توان به دو دسته تایمر برق آنالوگ و تایمر برق دیجیتال اشاره کرد. همچنین تایمرهای برق موتوری یا الکترومکانیکی ، تایمر الکترونیکی ، تایمر هیدرولیکی ، تایمر حرارتی از دیگر انواع تایمرهای برق صنعتی می باشند.

  1. تایمر برق تکرار شونده یا چشمک زن

در این نوع از تایمرها با تنظیم دو زمان روشن بودن دستگاه متصل و خاموش بودن آن می‌توانیم دستگاه مورد نظر خود را به طور مکرر خاموش و روشن کنیم. در بعضی از تایمر های تکرار شونده می توانیم حتی تعداد دفعات تکرار را نیز تنظیم کنیم. به طور مثال وقتی می‌خواهیم روشنایی یک تابلوی مغازه را برای جلب توجه هر ۵ ثانیه یکبار کاموش و روشن کنیم.

یا اینکه یک نوار نقاله را در خط تولید ۱۰ ثانیه روشن و ۵ ثانیه به جهت چسباندن برچسب خاموش کنیم.و این کار را  به تعداد دفعات دلخواه ، هر چند دفعه که می خواهید تکرار کنیم. محدوده کارکرد و کاربرد این نوع تایمر بسیار گسترده است.

  1. تایمر شمارش معکوس

تایمر شمارش معکوس همان تایمر تاخیر در قطع و گاهاً تاخیر در وصل می باشد. ما از این تایمر بیشتر در مصارف خانگی استفاده می کنیم. مثل روشن بودن هود به مدت زمان دلخواه و یا قطع تغذیه شارژر موبایل به دلیل افزایش طول عمر باتری.

  1. تایمر روزانه

در تایمر روزانه ما مانند ساعت های معمولی زمان فعلی را در دستگاه تنظیم می کنیم و پس از آن بازه های زمانی که میخواهیم وسیله برقی متصل به تایمر در آن بازه ها روشن باشد را مشخص می کنیم.

پس تایمر هر روز در بازه زمانی مشخص شده دستگاه مورد نظر شما روشن خواهد شد و در خارج از آن بازه زمانی دستگاه را خاموش نگه می‌دارد. کارکرد و کاربرد این نوع تایمر نیز بسیار گسترده می باشد. از جمله کاربردهای این تایمر می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • استفاده از آن به عنوان تایمر ساعت کار
  • روشن و خاموش کردن تجهیزات تراریوم در شبانه روز
  • روشن کردن تابلوی مغازه شب هنگام ، به صورت خودکار
  • روشن کردن نمای ساختمان در شب و خاموش کردن آن در روز با تایمر
  • باز کردن شیر برقی یا روشن کردن پمپ با مدت زمان دلخواه با هدف آبیاری گیاهان
  • و…
  1. تایمر هفتگی

در این نوع تایمر نیز مانند تایمرهای روزانه شما توانایی این را دارید که بازه های زمانی روشن و خاموش شدن دستگاه را مشخص کنید ، و تنها تفاوت آن در این است که شما می توانید در روزهای خاصی از هفته این کار را انجام بدهید. در تایمر روزانه برنامه تنظیم شده توسط شما هر روز تکرار خواهد شد. این در حالی است که در تایمرهای هفتگی شما می توانید برای هر روز از هفته برنامه روشن و خاموش شدن خاصی تنظیم کنید. از کاربردهای آن می توان به آبیاری توسط شیر برقی یا پمپ به صورت یک روز در میان و……. اشاره کرد.

علاوه بر تایمر هفتگی شما می توانید برای تعطیلات سالانه یا تعطیلات درازمدت خود از تایمر یا تایم سوئیچ سالانه استفاده کنید. در این مدل تایمرها برای روزهای یک سال می توانیم ، زمان های متفاوتی را تنظیم کنیم و پس از آن برای سالهای بعد نیز این زمان ها تکرار خواهند شد.

از کاربرد این نوع تایمر ها می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • تهویه گلخانه ها
  • روشن و خاموش کردن چراغ های خیابان ها و معابر
  • زنگ زدن در یک زمان مشخص برای ادارات و مدارس
  • ساعت نجومی
  • آب پاشی در مسابقاتی همچون چوگان و گلف
  1. تایمر برق تاخیر در وصل

با تحریک پایه شروع تایمر ، روشن میشود. از کاربردهای آن می توان در موتورهای دمنده (هواکش ) و راه اندازی چند موتور یا کمپرسور به ترتیب ( با هدف جلوگیری از جریان آن بیش از حد) ، هشدار باز بودن درب و غیره اشاره کرد.

  1. تایمر تاخیر در قطع

در این نوع تایمر برق با تحریک پایه شروع تایمر و یا با اتصال به تغذیه تایمر ، تایمر شروع به شمارش می کند و پس از اتمام شمارش خروجی تایمر خاموش خواهد شد. از کاربردهای آن می توان به استفاده از این نوع تایمر در راه پله ها و سیستم تهویه مطبوع اشاره کرد.

  1. تایمرهای برق بادی یا پنوماتیکی

تایمر های پنوماتیکی در اصل نوعی از تایمر های مکانیکی محسوب می شوند و احتیاجی به برق ندارند. این تایمرها از یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته تشکیل شده‌اند. عملکرد این تایمر های بادی به استفاده کردن از کنتاکت بستگی دارد. یکی از موضوعات قابل توجه در مورد این تایمرهای برق این است که قبلاً بیشتر مورد استفاده قرار می‌گرفتند. این تایمرها توسط دو برند اشنایدر و تل مکانیک وارد بازار می شدند. در دنیای امروزه استفاده از تایمر الکترونیکی ، نسبت به تایمر های پنوماتیکی از رونق بیشتری برخوردار است.

  1. تایمر های برق دیجیتالی

نوع دیگری از تایمر برق ها که از آنها استفاده می شود ، تایمرهای دیجیتالی می باشند و این تایمرها با استفاده از دو کلید up /down قابل تنظیم می باشند. ما با استفاده از تایمر های دیجیتالی می توانیم به راحتی اقدام به زمان بندی کنیم. امکان احتمال خطا در این تایمرها به شدت ضعیف است. یعنی می توان گفت اصلاً امکان خطا در این تایمرهای دیجیتالی ممکن نیست. به همین دلیل شما می توانید برای تنظیم زمان بدون هیچ نگرانی خاصی از تایمر های دیجیتالی استفاده کنید.

تایمر برق آنالوگ

یکی دیگر از مزایای این تایم های دیجیتالی این است که ، این تایمر ها دارای صفحه های نمایشگر می باشد. و از این رو شما می توانید همه چیز را بطور دقیق و واضح بر روی این نمایشگر ها مشاهده کنید.  از جمله چیزهایی که شما می توانید بر روی این نمایشگر ها مشاهده کنید مانند : تغییرات زمانی و تعمیرات پیش فرض ، همه با هم هر میتوانید بر روی این صفحه های نمایشگر تایمر های برق ببینید.

  1. تایمر برق آنالوگ

در این نوع تایمر ها معمولاً زمانی که سپری شده را نمایش نمیدهند ، اما از طریق یک هشدار دهنده وضعیت تایم را مشخص میکند. این هشدار دهنده معمولاً یک چراغ کوچک است که بر روی تایمر‌قرار دارد. در این نوع تایمر ها معمولاً زمان با استفاده از پتانسیومتر هایی قابل تنظیم می باشد. و با استفاده از این پتانسیومتر ها یا پیچ های قابل تنظیم به راحتی می‌توان باز بندی زمان مانند (ثانیه ، میلی ثانیه و میکرو ثانیه)، میزان زمان مورد نیاز برای تغییر وضعیت تایمر و غیره را تنظیم کرد.

شما می توانید با تغییر دادن وضعیت هر یک از پتانسیومتر ها تغییراتی را که بر روی تایمر ایجاد می شود را بر روی صفحه تایمر مشاهده کنید. پیشتر اشاره کردیم که زمان سپری شده در این تایمرها نمایش داده نمی شود ، اما از طریق یک اندیکاتور وضعیت تایمر را مشخص می‌کنند.

  1. تایمر موتوری یا الکترومکانیکی

از تایمر موتوری یا الکترومکانیکی از چرخش دیسک زائده داری که به یک موتور کوچک وصل است ، برای اندازه گیری دقیق زمان استفاده می شود. برخورد زائد به میکروسوئیچ مقابل آن عمل تنظیم زمان را انجام می‌دهد. با توجه به دور ثابت موتور فاصله زائده بر روی چرخ دیسک به وسیله پیچ تنظیم به منظور مشخص کردن مدت زمان تایمر قابلیت تنظیم را دارد.

تایمر موتوری یا الکترومکانیکی

  1. تایمر الکترونیکی

از این نوع تایمرها برای تنظیم زمان های کمتر از ثانیه تا چندین ثانیه استفاده می‌شود. در ساختمان این تایمر ها از مدارات و آی سی های الکترونیکی بهره برده شده است. استفاده از وضعیت شارژ و دشارژ خازن ، از ساده‌ترین مکانیزم اندازه گیری زمان در تایمرهای الکترونیکی می باشد. این نوع تایمرها از دقت بسیار بالایی در اندازه گیری زمان برخوردار هستند.

تایمر الکترونیکی

  1. تایمر حرارتی

در تایمر حرارتی مانند عملکرد بی متال بعد از عبور جریان فلز ، بیمتال پس از گرم شدن خم می شود و با میکروسوئیچ داخلی تایمر برخورد میکند. از جمله معایب این تایمر می‌توان به دقت پایین آن اشاره کرد. همچنین عوامل محیطی بر روی عملکرد این تایمر اثر می‌گذارد.

تایمر حرارتی

  1. تایمر هیدرولیکی

در تایمر هیدرولیکی پس از وصل برق از جابجایی روغن داخل تایمر برای اندازه گیری زمان استفاده می شود. در این تایمر ها از سیستم هیدرولیکی به منظور تاخیر در مدار نیز استفاده می شود. همانطور که گفته شد در این تایمرها از مدت زمان جابجایی روغن ، به منظور تنظیم زمان استفاده می‌شود.

آموزشگاه فن آموزان علاوه دوره های آموزشی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر برق صنعتی و پی ال سی ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات پکیج و بیش از هشتاد دوره دیگر را بصورت تضمینی و عملی در کارگاههای مجهز و توسط اساتید مجرب برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *