علائم خرابی باتری ماشین

علائم خرابی باتری ماشین

باتری خودروهای سربی، از صفحات سرب و دی‌اکسید سرب غوطه‌ور شده در محلول الکترولیت (حدود 35 درصد اسیدسولفوریک و 65 درصد آب) تشکیل شده است. آگاهی از نحوه مراقبت از آن و عواقبی که می‌تواند باعث خرابی باتری ماشین شود، مهم‌ترین نکات برای استفاده بهتر از باطری است.

آموزش برق خودرو

باتری خودرو از مواردی است که فقط زمانی که کاملاً خراب می‌شود به آنها توجه می‌کنیم. وقتی که باتری کار می‌کند، ماشین شما را راه‌اندازی می‌کند، به رادیو، چراغ‌ها، برف‌پاک‌کن‌ها و هر چیز دیگری که از برق در ماشین شما استفاده می‌کند، برق می‌رساند وقتی با مشکلاتی در عملکرد باتری خود روبرو می‌شوید، (مانند قطع شدن رادیو، کم‌نور شدن چراغ‌های جلو و روشن نشدن خودرو به‌ویژه در اول صبح روزهای سرد!) یعنی به‌زودی با خرابی باتری ماشین مواجه خواهید شد.

پیشنهاد ویژه: دوره های آموزش برق خودرو و آموزش مکانیک خودرو بصورت تخصصی و عملی در تعمیرگاه مجهز با 30% تخفیف و تجدید دوره رایگان در اموزشگاه فن اموزان. برای ثبت نام و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

باتری ماشین چگونه کار می‌کند؟

یک باتری خودرو انرژی ایجاد شده توسط دینام ماشین را ذخیره می‌کند. این کار با صفحات سربی داخل محفظه باتری و یک مایعی از اسیدسولفوریک که در صورت فعال بودن جریان الکتریکی واکنش نشان می‌دهد، ذخیره می‌شود و انرژی تولید شده را ذخیره می‌کند و باتری خودرو را “شارژ” می‌کند. سپس باتری می‌تواند این نیرو را در مواقع موردنیاز تأمین کند.

با گذشت زمان واکنش‌های شیمیایی با کاهش واکنش‌پذیری سرب و اسید، کمتر می‌شوند. این باتری ها بسته به استفاده از آنها، معمولاً بین سه تا هفت سال دوام می‌آورند.

مهم‌ترین کاری که باتری خودرو انجام می‌دهد شروع به کار موتور است. هنگامی که موتور کار می‌کند، دینام انرژی بیشتری تولید می‌کند که توسط باتری ذخیره می‌شود. اما ازآنجاکه دینام درحالی‌که موتور خودرو خاموش است کار نمی‌کند، سیستم جرقه‌زنی از انرژی ذخیره شده در باتری استفاده می‌کند.

درحالی‌که موتور خاموش است، انرژی ذخیره شده در باتری ماشین شما برای تغذیه برق از جمله رادیو، پنجره‌ها یا هر چیزی که ممکن است از فندک اتومبیل خود تغذیه یا شارژ کنید استفاده می‌شود، پس وقتی خودرو خاموش است شارژ آن را بیش از اندازه هدر ندهید و هر زمان که موتور کار نمی‌کند، هرگونه سیستم الکتریکی را در ماشین خود اجرا نکنید چون خطر تخلیه باتری و سپس نداشتن قدرت کافی برای روشن شدن مجدد موتور برای شارژ مجدد وجود دارد.

مشکلات خودرو که با خرابی باتری اشتباه گرفته می‌شود

  • اتصال کوتاه سلول به دلیل خرابی عایق بین صفحات مثبت و منفی
  • اتصال کوتاه به دلیل مواد ورقه‌ای ریخته شده در زیر صفحات
  • کم شدن یا بی‌بار شدن گوگرد پس از مدت طولانی استفاده‌نکردن
  • خوردگی یا آسیب پایانه‌های مثبت و منفی
  • خرابی اتصالات داخلی در اثر خوردگی

علائم خرابی باطری خودرو

قبل از خرابی باتری ماشین ممکن است علایمی وجود مشکلی در باتری را هشدار دهند. سیستم‌های الکتریکی معمولاً اولین مواردی هستند که تحت تأثیر فرسودگی باتری قرار می‌گیرند. ممکن است متوجه شوید رادیو ماشین شما یا چراغ‌های برف پاک‌کن متفاوت از قبل (کند یا سریع) عمل می‌کنند.

 علائم خرابی باطری خودرو

یکی دیگر از نشانه‌هایی که ممکن است متوجه آن شوید بوی باتری است که اغلب شبیه تخم‌مرغ‌های پوسیده می‌باشد. این امر به خاطر تلاش برای شارژ انرژی بیشتر است که اغلب در نتیجه نقص در سیستم شارژ اتفاق می‌افتد که باید برطرف شود، در غیر این صورت به‌احتمال زیاد همین اتفاق در مورد باتری جدید نیز رخ خواهد داد.

در برخی موارد این امر می‌تواند باعث برآمدگی خود باتری شود. در این شرایط حتماً توصیه می‌شود که ماشین خود را نزدیک متخصص واجد شرایط ببرید، زیرا تورم و بوی ناشی از باتری ناشی از اسیدسولفوریک در داخل بدنه است.

علت اصلی خرابی باتری ماشین

اگر برای مدت‌زمان طولانی از خودرو استفاده نکنید این امر ممکن است باعث خرابی باطری ماشین شود. باتری یک دستگاه الکتروشیمیایی است که به طور طبیعی باگذشت زمان شارژ خود را از دست می‌دهد. باتری ها حتی اگر به خودرو متصل نباشند نیز شارژ از دست می‌دهند.

علت خرابی باتری ماشین

سرعت تخلیه آنها در دماهای بالا سریع‌تر می‌شود زیرا واکنش شیمیایی داخل باتری افزایش می‌یابد. هرچه درجه حرارت بیشتر و وابسته به فناوری ساخت باتری باشد، سرعت تخلیه سریع‌تر است – در دمای 10 درجه سانتی‌گراد میزان تخلیه تقریباً 0.1 ولت در ماه است، این میزان در 30 درجه سانتی‌گراد به 0.4 ولت در ماه افزایش می‌یابد.

هنگامی که باتری به وسیله نقلیه متصل می‌شود، بارهای الکتریکی اضافی را از سیستم‌هایی مانند آلارم، حافظه ECU و سایر اجزا می‌گیرد. هرچه تجهیزات الکتریکی خودرو بیشتر باشد، جریان باتری بیشتر می‌شود و بنابراین سریع‌تر تخلیه می‌گردد.

هنگام روشن‌کردن موتور، حدود 5 درصد از باتری مصرف می‌شود. به طور معمول، برای شارژ مجدد به درایوهای معمولی بیش از 30 دقیقه نیاز است. در حرکت‌های کوتاه‌مدت شارژ بیشتری نسبت به آلترناتیو جایگزین می‌شود و بیشتر تخلیه شده و این امر باعث خرابی باتری ماشین می‌شود. هنگامی که میزان شارژ باتری خودرو به کمتر از 80 برسد و دوباره شارژ نشود، خرابی باطری خودرو دائمی می‌شود.

آسیب داخلی به باتری می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سولفاته: وقتی زیر 12.40 ولت باقی می‌ماند، کریستال‌های سولفات سرب شروع به بزرگ شدن کرده و در داخل باتری سفت می‌شوند و واکنش شیمیایی تولید انرژی الکتریکی را متوقف می‌کنند.
  • طبقه‌بندی اسید: یک باتری خودرو حاوی یک محلول الکترولیت از اسید و آب است که به‌منظور عملکرد صحیح، هنگام استفاده از باتری باید به طور مساوی مخلوط شود. کاهش استفاده از وسیله نقلیه می‌تواند باعث ایجاد وضعیتی به نام طبقه‌بندی اسیدی شود. اینجاست که اسید باتری نسبت به قسمت پایینی باتری بسیار قوی می‌شود. نتیجه‌اش این است که هنگام آزمایش، ولتاژ بالایی را نشان می‌دهد اما نمی‌تواند جریان کافی برای راه‌اندازی موتور را تأمین کند.

علت خالی شدن باتری خودرو

وقتی ماشین در حال کار است مطمئناً شارژ می‌شود، اما وقتی ماشین ثابت است باتری می‌تواند به‌راحتی خاموش شود. بسیاری از مردم متوجه می‌شوند که با پایین آمدن دما، اتومبیل آنها در راه‌اندازی مشکل پیدا می‌کند – این بدان دلیل است که برای انجام واکنش شیمیایی لازم که باعث کارکرد باتری می‌شود، هوا بسیار سرد است و در بسیاری از موارد، سرما می‌تواند تمام توان ذخیره شده در یک دستگاه را تخلیه کند. علاوه بر سرما، گرما نیز برای باتری‌ها مضر است چرا که خوردگی داخل باتری را افزایش داده و سریع‌تر آنها را “پیر” می‌کند.

علت خالی شدن باتری ماشین

برای بسیاری از افراد، خالی شدن باتری می‌تواند به‌خاطر خاموش نکردن چراغ‌ها هنگام خروج از ماشین یا گوش‌دادن به رادیو برای مدت طولانی بدون روشن ماندن موتور باشد.

جلوگیری از خرابی باتری ماشین

با استفاده منظم از وسیله نقلیه برای سفرهای بیش از نیم ساعت، می‌توان از آسیب‌های ناشی از استفاده کمتر از وسیله نقلیه جلوگیری کرد و مانع خرابی باتری ماشین شد. اگر این امکان وجود ندارد، باتری را تا آنجا که ممکن است باید شارژ کنید. توصیه می شود از شارژر هوشمند استفاده کنید که دارای حالت پالس است و می‌تواند به طور دائم به باتری نصب شده روی خودرو متصل شود.

در برخی از وسایل نقلیه، روشن‌کردن منظم موتور و اجازه کارکردن به مدت حدود 30 دقیقه می‌تواند شارژ کافی برای سالم نگه‌داشتن باتری را تأمین کند اما به دلیل نگرانی‌های محیطی و ایمنی وسایل نقلیه این کار را توصیه نمی شود.

در هنگام تخلیه، مانند زمانی که از باتری برای روشن‌کردن خودرو یا روشن‌کردن چراغ‌های جلو استفاده می‌شود، اسیدسولفوریک موجود در الکترولیت کاهش‌یافته و محلول الکترولیت با نسبت بیشتری از آب باقی می‌ماند. سولفات حاصل از اسید صفحات را می‌پوشاند و باعث کاهش سطح واکنش شیمیایی می‌شود. شارژ این واکنش شیمیایی را معکوس می‌کند و سولفات را به اسید بازمی‌گرداند.

محبوبیت باتری اسید سربی به دلیل وزن و هزینه کم بوده و استفاده از آن را در خودروها بیشتر است. این نوع باتری قادر است جریان موردنیاز استارت را برای چرخاندن موتور تأمین کند.

باتری انرژی موردنیاز برای استارت زدن موتور را ذخیره می‌کند. پس از روشن شدن موتور، باتری ماشین شما توسط سیستم موتور شارژ می‌شود. دینام انرژی موردنیاز از چرخش موتور را از طریق یک کمربند جهت تأمین شارژ فعلی می‌گیرد.

خوردگی در پایانه‌های باتری یکی از علل بسیار شایع عدم روشن شدن خودرو است. خوردگی که اغلب به شکل پودر سفید (سولفات سرب) ظاهر می‌شود، مقاومت را افزایش می‌دهد و مقدار جریان الکتریکی را که می‌تواند به موتور استارت وارد کند کاهش می‌دهد.

تمیزکردن دوره‌ای پایانه‌ها با استفاده از آب و برس سیمی از این امر جلوگیری می‌کند، برای این کار از دستکش و محافظ چشمی استفاده کنید زیرا پودر سفید سمی است و نباید استنشاق شود، بلعیده شود یا با پوست شما تماس پیدا کند. توجه داشته باشید خرابی باطری خودرو مربوط به سرویس بوده و به دلیل نقص تولید نیست. این خراب شامل ضمانت باتری نمی‌شود.

چگونه باتری ماشین شارژ می‌شود؟

باتری خودرو برای شارژ از دینام استفاده می‌کند. دینام موتوری است که وقتی موتور کار می‌کند به راه می‌افتد و باتری خودرو را شارژ می‌کند. این دستگاه مانند یک ژنراتور عمل می‌کند، از سوخت برای تولید انرژی استفاده می‌کند و مطمئن می‌شود که باتری خودرو دارای قدرت کافی برای کارکرد تمام اجزای الکتریکی خودرو شما است.

با افزایش سن و استفاده زیاد باتری خودرو، نگه‌داشتن شارژ ایجاد شده با آن بسیار مشکل خواهد بود و همین امر باعث می‌شود که باتری منسوخ شود.

آموزشگاه فن آموزان بزرگترین مرکز تخصصی آموزشهای مکانیک و اتومکانیک در تهران است که با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور ، دوره های آموزشی پردرآمد ویژه بازار کار از جمله برق و مکانیک خودرو ، آموزش تعمیرات ایسیو ، آموزش صافکاری خودرو ، آموزش نقاشی خودرو ، آموزش تعمیر موتور سیکلت ، آموزش نصب دزدگیر خودرو ، آموزش نصب ضبط و باند خودرو و … بصورت پیشرفته ، تخصصی و کاملا عملی در تعمیرگاههای مجهز برگزار می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
حمیدرضا هوشمند
مرتضی سازگار

مرتضی سازگار هستم؛ فعال در حوزه برق ماشین و باطری سازی. در این سایت آموخته های خود را در رابطه با برق خودرو و مباحث مرتبط با آن نظیر دزدگیر ماشین ، سیستم صوتی ماشین ، ایسیو و ... به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *