دلایل سولفاته شدن باتری ماشین و نحوه رفع آن

دلایل سولفاته شدن باتری ماشین و نحوه رفع آن

سولفاته شدن باتری ماشین فرآیند تشکیل بلورهای سولفات سرب بر روی سلول باتری است که در طول عمر هر باتری احتمال دارد رخ دهد. با این حال، سولفاسیون سریع می تواند با ذخیره طولانی، شارژ بیش از حد یا کم شارژ شدن باتری رخ دهد. با افزایش سولفات بر روی باتری، کارآیی باتری کمتر می شود. سولفوراسیون عامل خرابی های اولیه در باتری های سربی اسید است و می تواند منجر به هر یک از موارد زیر شود: از دست دادن قدرت میل لنگ، زمان شارژ طولانی تر، تجمع بیش از حد گرمای سیستم الکتریکی وسیله نقلیه شما، زمان کوتاهتر کار بین بارها، و در نهایت کوتاه شدن عمر باتری.

آموزش برق خودرو

پیشنهاد ویژه: دوره آموزش برق خودرو ، آموزش تعمیرات ایسیو و دوره جامع آموزش مکانیک خودرو بصورت عملی و تضمینی در آموزشگاه فن آموزان. برای ثبت نام و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

باتری سولفاته

یک باتری سولفاته دارای کریستال های سولفات سرب است و علت اصلی شکست، در باتری های سربی اسیدی است. آسیب های ناشی از سولفاته شدن باتری به راحتی قابل پیشگیری است و در برخی موارد، قابل برگشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سولفاته شدن باتری و نحوه جلوگیری از آن، در ادامه با ما همراه باشید.

سولفات شدن باتری چگونه رخ می دهد؟

سولفات زمانی رخ می دهد که یک باتری کاملا شارژ نشود، سولفات تجمع یافته و روی صفحات باتری باقی می ماند. هنگامی که باتری بیش از حد سولفاته می شود، می تواند مانع تبدیل مواد شیمیایی به الکتریکی شود و بر عملکرد باتری تأثیر زیادی می گذارد. هنگامی که باتری شما تجمع سولفات دارد، موارد زیر ممکن است رخ دهد:

  • زمان شارژ طولانی تر
  • تجمع بیش از حد گرما
  • زمان کوتاهتر بین شارژها
  • عمر باتری بسیار کوتاه تر
  • خرابی کامل باتری

دلایل سولفاته شدن باتری

همه باتری های اسید سرب در طول عمر خود سولفاته می شوند زیرا این بخشی از فرایند شیمیایی طبیعی یک باتری است. اما، وقتی سولفاته شدن افزایش می یابد و مشکلاتی ایجاد می کند از جمله این که:

  • بیش از حد شارژ می شود
  • باتری بالای 75 درجه ذخیره می شود
  • یک باتری بدون شارژ کامل ذخیره می شود

چگونه می توان سولفاتاسیون باتری را معکوس کرد. دو نوع سولفاته شدن ممکن است در باتری سربی شما ایجاد شود. برگشت پذیر و دائمی. اگر مشکل به موقع تشخیص داده شود، می توان سولفاته شدن باتری را معکوس کرد. با این حال، انجام این کار فقط باید توسط فردی انجام شود که  تجربه کار با باتری های سربی را داشته باشد.

انواع سولفاته شدن باتری

  • سولفات دائمی

سولفاته شدن دائمی زمانی رخ می دهد که باتری برای هفته ها یا ماهها در  شارژ پایین داشته باشد، بعید به نظر می رسد که بازسازی در این حالت امکان پذیر باشد.

  • سولفات برگشت پذیر

سولفاته برگشت پذیر را می توان با اعمال شارژ اضافی به باتری از قبل شارژ شده به شکل جریان تنظیم شده در حدود 200 میلی آمپر تصحیح کرد. ولتاژ پایانه باتری مجاز است بین 2.50 تا 2.66 ولت در سلول (15 تا 16 ولت در بلوک مونو 12 ولت) به مدت حدود 24 ساعت افزایش یابد. افزایش دمای باتری به 50-60 درجه سانتی گراد (122-140 درجه فارنهایت) در حین انجام خدمات اصلاحی به حل شدن بلورها کمک می کند.

در حالی که دستگاه های ضد سولفاته  برای جلوگیری و برگشت سولفاته شدن روی باتری سالم، پالس ها را به پایانه های باتری وارد می کنند، اما آسیب را به طور کامل برطرف نمی کنند و همیشه توصیه نمی شود.

چگونه می توان از سولفاتاسیون باتری جلوگیری کرد

یکی از ساده ترین راه ها برای جلوگیری از سولفوراسیون باتری، شارژ مناسب باتری است.،باتری باید به اندازه کافی شارژ شود تا از افت آن به کمتر از 12.4 ولت جلوگیری کند. با این کار از هزینه  تجمع سولفات جلوگیری می شود. همچنین لازم به ذکر است که  باتری نباید در دمای بالای 75 درجه نگه داری شود، اما به ازای هر 10 درجه  دمای اتاق، میزان تخلیه خودکار دو برابر می شود.جلوگیری از سولفاته شدن باتری یک فرآیند پیچیده نیست با آماده سازی منظم تعمیر و نگهداری باتری و پیروی از بهترین شیوه های شارژ می توان به آن دست یافت. گوگرد یکی از دلایلی است که نباید باتری خود را با شارژ خالی ذخیره کنید. هنگامی که سولفاته شدن صفحات سربی رخ داد، معکوس کردن اثرات بسیار بعید است، بنابراین باید از باتری ها از همان ابتدا مراقبت کرد.

نحوه تشخیص سولفاته شدن باتری

اگر باتری خودروی شما سولفاته شده باشد، علائم کاهش کارایی را مشاهده خواهید کرد. رایج ترین علامت باتری سولفاته آن است که خیلی خوب شارژ نمی شود یا از شارژشدن خودداری می کند. اگر شک دارید لوازم جانبی الکترونیکی شما آمپر کافی (تهویه مطبوع ضعیف، چراغهای جلو کم نور) را دریافت نمی کند، این می تواند یک نشانه سولفات شدن باتری شما باشد.

 نحوه تشخیص سولفاته شدن باتری ماشین

اگر باتری شما خیلی زود خراب شود می تواند در نتیجه سولفاته شدن باشد. می توانید ولتاژ باتری را آزمایش کنید. کمتر از 12.6 ولت به این معنی است که باتری شما کم شارژ است که ممکن است  در نتیجه سولفاته شدن باشد. همچنین امکان انجام آزمایش تشخیص تصفیه سولفاتاسیون بصری بر روی سلول های باتری وجود دارد. این امر به باز شدن باتری شما نیاز دارد، بنابراین توصیه می شود این کار را روی سطحی سرپوشیده، در منطقه ای با تهویه مناسب انجام دهید. درپوش های بالای باتری را با یک پیچ گوشتی سر تخت جدا کنید.

شما باید بتوانید داخل دریچه را  نگاه کرده و نمایی از سلول های باتری، جداکننده ها و سطح الکترولیت ها را مشاهده کنید. یک باتری سولفاته معمولی دارای سلولها و جداکننده هایی است که خاکستری و  است  و تشخیص آنها از یکدیگر سخت است. در یک باتری سالم، سلولهای سربی نقره ای تمیز بوده و به وضوح از جداکننده های سیاه متمایز می شوند. در زیر یک نمودار گرافیکی برای کمک به شناسایی بصری سولفاته شدن باتری آمده است.

نحوه رفع سولفات باتری ماشین

دو نوع سولفاته شدن باتری وجود دارد. سولفاته برگشت پذیر (نرم) و سولفاته شدن دائمی (سخت). اگر به موقع تشخیص داده شود، یک باتری نرم سولفاته به راحتی می تواند دوباره زنده شود. با استفاده از شارژرهای هوشمند NOCO G3500 ، G7200 ، G15000 یا G26000 تخلیه سلولی از باتری هرگز آسان نبوده است.

نحوه رفع سولفات شدن باتری

 راهنمای گام به گام رفع سولفوراسیون باتری با شارژرهای هوشمند NOCO :

  • تجهیزات خود را آماده کنید.
  • کاپوت خودرو را بکشید و باتری خود را پیدا کنید. مطمئن شوید که شارژر NOCO شما وصل است و دارای ویژگی حالت تعمیر 12 ولت است (فقط مدلهای G3500 ، G7200 ، G15000 ، G26000).
  • شارژر NOCO را با گیره های موجود به باتری خودرو وصل کنید.
  • شارژر NOCO را با گیره وصل کنید، یا با اتصال دهنده های چشمی ارائه شده به طور متصل شوید. مطمئن شوید که  ترمینال مثبت (+) و پایانه منفی (-) سر جای خود قرار دارد.
  • باتری را به طور کامل شارژ کنید
  • برای دستیابی به نتایج مطلوب، قبل از استفاده از حالت تعمیر 12 ولت، باتری خود را در یک چرخه کامل شارژ قرار دهید و باتری را به شارژ کامل برسانید.

راه اندازی حالت تعمیر

حالت تعمیر 12 ولت را در Genius Charger خود فعال کرده و آن را به باتری متصل کنید تا زمانی که باتری وارد حالت آماده به کار شود (نارنجی LED ). حالت تعمیر 12V می تواند تا چهار (4) ساعت طول بکشد تا روند بازیابی را تکمیل کند.

آزمایش باتری سربی 12 ولت یا 24 ولت پرکننده سربی

  • تمام درپوش های پرکننده را از باتری خود با دقت بردارید.
  • سطح الکترولیت مایع آب را بررسی کنید.
  • اگر سطح الکترولیت پایین است یا زیر صفحات قرار دارد، سولفاته شدن صفحه سربی، شدید است. زمان قابل توجهی برای شارژ مجدد/بازسازی نیاز است تا این صفحات به وضعیتی برگردند که انتظار می رود باتری به طور عادی کار کند.
  • هر سلول را فقط با نشانگر سطح مایع موجود در هر سلول با آب مقطر پر کنید. قبل از ادامه کار، باید با دستورالعمل های ایمنی و عملکرد کاملاً آشنا باشید.
  • قبل از تعیین وضعیت باتری، آن را با دستگاه شارژر BatteryMIN شارژ کنید تا مطمئن شوید  به آرامی و به طور کامل شارژ می شود.
  • اجازه دهید باتری به مدت حداقل 12 ساعت در طول شب “REST” شود.
  • باتری را فقط با هیدرومتر دما و/یا ولت متر نوع دیجیتال آزمایش کنید
  • در صورت بروز یکی از شرایط زیر، ممکن است باتری شما ز بین رفته باشد و مجبور شوید آن را کاملا سولفون زدایی کنید:
  1. باتری MINDer وضعیت باتری چراغ های LED (زرد) در عرض 72 ساعت (تک باتری)
  2. اندازه گیری اندازه گیری 1.120 است یا هیچ توپی در یک یا چند سلول روی هیدومتر شناور نیست
  • باتری را به سولفاتور شارژر باتری BatteryMINDer وصل کنید.
  • قبل از آزمایش مجدد، اجازه دهید باتری حداقل 72 ساعت در حالت تعمیر و نگهداری باقی بماند.
  • برای گرفتن نتایج بهتر از تستر هیدرومتر با جبران دما استفاده کنید.
  • اگر افزایش وزن مخصوص (SG) یا ولتاژ نشان می دهد که وضعیت باتری بهبود یافته است، به مدت 72 ساعت دیگر سولفور زدایی را ادامه داده و باتری را دوباره آزمایش کنید.
  • این روند را تا زمانی ادامه دهید که قرائت SG یا ولتاژ افزایش نیابد.

آموزشگاه فن آموزان مرکز تخصصی آموزشهای مکانیک و اتومکانیک در تهران دوره های ویژه بازار کار از جمله مکانیک و برق خودرو ، آموزش صافکاری ، آموزش نقاشی خودرو ، آموزش نصب دزدگیر خودرو ، آموزش نصب ضبط و باند خودرو ، آموزش تعمیر موتور سیکلت و … را تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. برای دریافت جزئیات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

4/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
حمیدرضا هوشمند
مرتضی سازگار

مرتضی سازگار هستم؛ فعال در حوزه برق ماشین و باطری سازی. در این سایت آموخته های خود را در رابطه با برق خودرو و مباحث مرتبط با آن نظیر دزدگیر ماشین ، سیستم صوتی ماشین ، ایسیو و ... به اشتراک می گذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *