از صفر تا صد سیم بندی پی ال سی
نحوه سیم بندی کنترل کننده های منطقی را در این مقاله از صفر تا صد توضیح داده ایم که براحتی بتوانید این کار را انجام دهید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
پیشرفت در تکنولوژی باعث استفاده از plc ها به جای کنترل پنل های سنتی در صنایع مختلف شده است. این کنترل گرها در واقع برنامه ای که توسط کامپیوتر نوشته شده است را به کنتاکتور یا رله ها به وسیله مدار رابط انتقال می دهد و بر طبق برنامه ای که نوشته شه است باعث راه اندازی و کنترل کردن دستگاه می گردد. در این مقاله به نحوه از صفر تا صد سیم بندی پی ال سی پرداخته شده است.
دوره های آموزش plc ، آموزش تابلو برق صنعتی و آموزش رباتیک تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور و بصورت عملی در آموزشگاه فن آموزان با ارائه مدرک معتبر قابل ترجمه برگزار می شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
معرفی کنترل گر منطقی
در اتوماسیون خط تولید کارخانه های مختلف و طراحی BMS از کنترلگر منطقی استفاده می شود. افرادی که پی ال سی کار هستند می دانند که سیم بندی plc از موارد مهمی است که باید به آن توجه نمود.
Programmable logic controller یک دستگاه است که قابلیت برنامه ریزی منطقی را دارد و می توانید دیتاهای مختلفی را به عنوان تغذیه به دستگاه داده و پردازش های مختلفی روی آنها انجام دهید و در ادامه به کنترل خروجی ها بپردازید.
کنترلگرها دارای دو نوع حافظه دائم و موقت می باشند و برنامه هایی که به آن داده می شود در حافظه آن ذخیره خواهد شد. از plc در مواردی مانند کنترل خط تولید، کنترل انواع ماشین ها و وسایل برقی و کنترل ماشین های پیشرفته استفاده می شود.
استفاده از plc دارای مزایایی می باشد که باعث استفاده گسترده از آن در سال های اخیر شده است. از جمله این مزایا می توان به توان مصرفی پایین آن اشاره کرد که باعث می شود تا توان مصرفی کل به شدت کاهش یابد.
همچنین در سیستم های plc قابلیت عیب یابی داخلی به میزان زیادی وجود دارد و توسط آن می توان به راحتی به عیب یابی سیستم پرداخت.
در سیستم های کنترلگر منطقی در صورتی که نیاز به تغییر نحوه کنترل و یا تغییر دادن ترتیب مراحل مختلف داشته باشیم نیازی به تغییر سیم بندی نخواهد بود و می توان با نوشتن برنامه به این کار پرداخت.
همچنین استهلاک مکانیکی در کنترلگرها بسیار کم می باشد و طول عمر بالاتری نیز دارد. ضریب اطمینان در این دستگاه نیز از ماشین های رله ای بسیار بیشتر است.
نحوه سیم بندی کنترلگرهای منطقی به چه صورت است؟
سیم بندی از مراحل بسیار مهمی است که در کنترلگرهای مختلف شکلی متفاوت داشته و برای نحوه سیم بندی به صورت دقیق برای هر دستگاه نیاز به مراجعه دیتاشیت آن دستگاه می باشد.
اما روش کلی آن یکسان بوده و با اطلاع از آن می توان به سیم بندی این دستگاه ها پرداخت. افرادی که در حوزه کنترلگرهای منطقی فعالیت می کنند نیاز است تا با دیتاشیت خوانی آشنایی داشته و قادر به سیم بندی کنترلگرها توسط دیتاشیت هایی که برای آنها وجود دارد باشند.
در ابتدا نیاز است تا ورودی کنترلگر را سیم بندی نماییم. در ورودی کنترلگرها سه جزء وجود دارد که این اجزا عبارتند از: تغذیه کنترلگر، سیم بندی COM و پایه های ورودی.
برای سیم بندی کنترلگر منطقی باید توجه نمود که تغذیه plc مقدار 24 ولت یا 220 ولت جریان متناوب می باشد. یک منبع تغذیه وجود دارد که این تغذیه توسط این منبع به کنترلگر داده می شود و موجب روشن شدن کنترلگر می گردد.
اما COM یک سطح ولتاژ مشترک است که فرمان ورودی های کنترلگر را تشخیص می دهد. در واقع با دادن ولتاژهای مختلف به COM می توان فرمان های مختلف را به کنترلگر صادر کرد.
به عنوان مثال در صورتی که به COM مقدار صفر ولت داده شود و به پایه های ورودی کنترلگر مقدار 24 ولت داده شود این تشخیص توسط کنترلگر داده می شود که فرمان آمده و ورودی فعال شده است.
حال اگر به COM مقدار 24 ولت داده شود فرمان فعال شدن ورودی توسط کنترلگر زمانی تشخیص داده می شود که به پایه های ورودی آن مقدار ولتاژ منفی یا صفر وارد شود.
در واقع برای فعال شدن پایه های ورودی نیاز است تا مابین این پایه ها و COM یک اختلاف ولتاژ وجود داشته باشد.
در زمان هایی که سیم بندی انجام می گیرد نیاز است تا به این نکته توجه نمود که توجه ویژه ای به سر سیم زدن سیم ها داشت و آنها را در پایه های ورودی به درستی محکم نمود.
در نهایت می توان گفت که برای ایجاد یک اختلاف ولتاژ در میان COM و پایه های ورودی معمولا باید به COM یک ولتاژ منفی و به پایه های ورودی یک ولتاژ مثبت نصب نماییم. زمانی که در ورودی ها که شامل کلید یا یک سنسور می باشد تغییری به وجود آمد در برنامه هم این تغییر صورت خواهد گرفت.
چگونه در سیم بندی، سنسور را به PLC متصل نماییم؟
یک سنسور القایی pnp وجود دارد که باید به همراه کلید فشاری یا PB به پایه های ورودی 0.00 و 0.01 متصل گردد. قابل ذکر است که برای این نوع سنسورها نیاز به دو عدد سیم داریم که یکی از این رشته سیم ها مثبت و دیگری منفی می باشد.
علاوه بر این دو سیم، یک رشته سیم دیگر نیز در این سنسورها وجود دارد که در هر لحظه به مشاهده یک جسم می پردازد. با انداختن ولتاژ مثبت بر روی آنها، در خروجی یک ولتاژ مثبت به ما داده می شود.
اتصال سنسور به کنترلگر منطقی لوگو
در صورتی که از کنترلگر منطقی لوگو استفاده می کنید نیاز است تا پس از نگاه کردن به دیتاشیت آن، در صورتی که ولتاژ ورودی 220 ولت داشت اتصال را به صورت مستقیم برقرار نمایید. ممکن است کنترلگر شما از ورودی 220 ولت پشتیبانی نموده و در نتیجه COM آن مجزا خواهد بود و باید نول به آن وصل گردد. اما به صورت کلی توصیه می شود که برای سنسورهایی که 220 ولتی می باشند از رله کنترلگر منطقی استفاده گردد، چرا که علاوه بر ارزان قیمت بودن سیم بندی راحت تری داشته و امکان به آسیب رساندن کنترلگر منطقی را نیز کمتر می کند.
برای استفاده از این رله باید بدانید که این رله ها از 3 پایه تشکیل شده اند که نیاز است تا از دو پایه آن استفاده نمود. برای اتصال سنسور القایی به کنترلگر منطقی لوگو نیاز است تا در ابتدا از سنسور به یک طرف رله کنترلگر که مربوط به ورودی رله می باشد برده شود و بعد از آن از پایه Normally close (NC) یک سیم گرفته و به ورودی کنترلگر وصل گردد.
این نکته قابل ذکر است که در سیم بندی کنترلگر، ورودی ها شامل کلید، سنسور، میکرو سوئیچ و … می باشد و خروجی های آن نیز در انواع ترانزیستوری و رله ای بوده و از چراغ سیگنال، شیرهای برقی، موتورها، جک ها و … تشکیل می شوند.
در کنترلگر های لوگو امکان نصب به دو صورت دیواری و بر روی ریلدر وجود دارد که در حالت دوم باید به این نکته توجه داشت که ماژول هایی که به ماژول های اصلی expand شده اند، از ولتاژ یکسانی برخوردار باشند.
در روش سیم بندی کنترلگر منطقی لوگو باید به اندازه سیم ها نیز دقت شده و قطر آنها در حدود 2.5 الی 5 میلی متر مربع باشد. در صورتی که از برق سه فاز استفاده می شود نیاز است تا هر گروه از ورودی ها را به یک فاز ویژه متصل نمود و برای دو گروه مختلف نمی توان از یک فاز یکسان استفاده کرد. همچنین فلزهای مختلف نباد به ورودی های لوگو متصل گردند.
آموزشگاه فن آموزان دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر دوره های آموزش برق صنعتی ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش تعمیرات لپ تاپ و بیش از هشتاد دوره دیگر را تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور و با اعطای مدرک معتبر برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.