0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

نصب و سیم کشی تجهیزات سیستم دزدگیر اماکن

نصب و سیم کشی تجهیزات سیستم دزدگیر اماکن
چکیده مطلب :

در نصب چشمی ها. باید نکات زیر را رعایت کرد یک چشمی را در معرض تابش مستقیم آفتاب یا نور چراغ ماشینهای عبوری از خیابان یا انعکاس نور از پنجره یا آینه قرار ندهید.
هیچ مانعی از قبیل میل و پرده یا سایر وسایل در برابر دید چشمی قرار گیرد.

یکی از بهترین دستاوردهای تکنولوژی در چند سال اخیر سیستم‌های دزدگیر اماکن می‌باشد که باعث از بین رفتن مشکلات و دغدغه‌های بسیاری شده است، وظیفه اصلی سیستم‌های دزدگیر اماکن این است که تمام حرکات و ورود‌های غیرمجاز در یک محدوده مشخص را گزارش دهند که ورود غیر مجاز می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد که توسط مدیر سیستم امنیتی تعیین می‌گردد.

دزدگیر‌های اماکن از قطعات و بخش‌هایی تشکیل شده‌اند و هر قسمت بر اساس ویژگی و ظرفیت خود نقش ویژه‌ای را بر عهده دارد، در این مطلب قصد داریم روش نصب و سیم کشی تجهیزات سیستم دزدگیر اماکن را به طور کامل و مفصل بررسی نماییم، در این راستا ابتدا لازم است با این تجهیزات آشنا شویم، در ادامه ابتدا به آشنایی با تجهیزات و سپس مراحل نصب تجهیزات خواهیم پرداخت.

 1.چشمی سیستم دزدگیر اماکن: یکی از ضروری‌ترین اجزای سیستم دزدگیر اماکن، چشمی آن می‌باشد که وظیفه آن دید زدن محیط و محدوده تعیین شده و تعریف شده برای سیستم می‌باشد، چشمی‌ها از حساسیت بالایی برخوردار هستند و با احساس کردن کوچک‌ترین حرکت یا تغییری شروع به واکنش دادن و اعلام هشدار می‌کنند.

در واقع شاید بتوان گفت اصلی‌ترین وظیفه در سیستم دزدگیر اماکن وظیفه چشمی می‌باشد، چشمی که به آن چشم الکترونیکی یا سنسور  فروسرخ نیز گفته می‌شود، با نام اختصاری PIR  نمایش داده می‌شود و بر اساس انتشار موج فروسرخ غیر فعال در منطقه تحت پوشش کار می‌کند. تجهیزات سیستم دزدگیر اماکن

  1. دستگاه مرکزی سیستم دزدگیر اماکن: دستگاه مرکزی در واقع حکم مغز سیستم را دارد و وظیفه آن دریافت کردن سیگنال از حسگرها و فرستادن دستور به آژیرها و هشدار دهنده‌ها می‌باشد، دستگاه‌های دزدگیر اماکن از نظر طراحی ساختاری و کاربری انواع مختلف و روش‌های متفاوتی دارند و دارای یک باتری و مدار شارژ باتری هستند.
  2. حسگرهای دیواری سیستم دزدگیر اماکن: معمولاً در اکثر مدل‌های دزدگیر‌های اماکن یک سری سنسورهای دیواری به کار گرفته می‌شود که به صورت یک پایه متحرک توسط شخصی که دستگاه را راه‌اندازی می‌کند به صورت افقی یا عمودی بر روی سطح دیوار قرار داده می‌شود.
  3. چشم‌های با سیم و بدون سیم: چشم‌های بدون سیم فقط برای حفظ زیبایی در محیط‌هایی که احتمال سیم کشی سیستم دزدگیر وجود ندارد، استفاده می‌شود زیرا گاهی اوقات ساختمان‌هایی وجود دارد که ظاهر آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اگر سیم کشی در آن انجام شود ظاهر آن ممکن است خراب شود و یا گاهی اوقات وجود سیم کشی در محدوده‌ای که می‌خواهید دزدگیر در آن نصب کنید ممکن است خطرناک باشد در این صورت باید از چشم‌های بدون سیم استفاده نمائید، این چشم‌های بدون سیم یا همان بی سیم از یک باتری داخلی تغذیه می‌کنند و قیمت بیشتری نسبت به چشم‌های با سیم دارند، در مقابل چشم‌های با سیم که توسط چهار رشته سیم کار می‌کنند و قابلیت این را دارند که توسط سیم‌ها نصب شوند، که از این چهار رشته سیم دو سیم برای تغذیه مثبت و منفی و دو سیم برای فرمان چشم استفاده می‌شود.
  4. هشدار دهنده‌های نوری: هشدار دهنده‌های نوری یا چراغ چشمک زن با توجه به این که در محیط باز یا بسته می‌خواهند قرار بگیرند، ساختار متفاوتی دارند و همزمان با آژیر و بلندگو عملکرد آن‌ها فعال می‌شود و به اعلام خطر در محیط کمک می‌کند.
  5. انواع حسگر در و پنجره سیستم دزدگیر اماکن: حسگرهای در و پنجره اولین نوع دزدگیر اماکن بودند که امروزه با پیشرفت دانش و تکنولوژی بشر ساختار درونی این حسگرها آپدیت شده و ارتقا یافته است، این سنسورها در دو نوع بی‌سیم و یا با سیم تولید می‌شوند که برای حفاظت کردن از درها از حسگرهای خاصی به نام مگنت استفاده می گردد، همچنین برای حفاظت و مراقبت از انواع پنجره‌ها از حسگرهای خاصی به نام حسگر لرزشی استفاده می‌شود.
  6. آژیر سیستم دزدگیر اماکن: آژیر یا بلندگو وظیفه دارد که سیگنال‌هایی که از پنل مرکزی دریافت می‌کند را تبدیل به هشدار صوتی نماید، آژیرها با توجه به این که قرار است در چه مکانی نصب شوند، می‌توانند ساختار ظاهری متفاوتی داشته باشند، برای مثال آژیرها و بلندگوهای سیستم دزدگیر اماکن که قرار است در فضای بسته مورد استفاده قرار گیرند، معمولاً دارای مشخصات مشابه با هم می‌باشند و بلندگوهای سیستم‌های اماکنی که قرار است در فضای باز به کار برده شوند، شیپوری و بوقی شکل می‌باشند و شرایط نصب در فضای بیرونی را دارند و اگر هم شرایط را نداشته باشند داخل یک سری محفظه‌های فلزی نصب می‌شوند تا از آن‌ها حفاظت شود، زیرا وقتی قرار است دزدگیر در محیط بیرونی نصب شود در معرض برف و باران و گرد و غبار و … قرار خواهد گرفت و با توجه به این که سیستم دزدگیر یک سیستم الکتریکی محسوب می‌شود خیس شدن باعث وارد آسیب جدی به آن می‌گردد.  
  7. تلفن کننده اتوماتیک سیستم دزدگیر اماکن: تلفن کننده که نام اصلی آن outo dialer است، یک دستگاه جانبی می‌باشد که مجاور پنل مرکزی تعبیه می‌گردد و بعد از اعلام هشدار توسط دستگاه دزدگیر اماکن و دریافت فرمان دزدی یا سرقت فعال می‌شود و پیام صوتی که از قبل توسط کاربر ثبت شده است را به وسیله تماس با شماره‌هایی که در حافظه ذخیره دارد، به کاربر منتقل می‌کند و ورود غیرمجاز به محیط را اطلاع می‌دهد، تلفن کننده ها در دو نوع خط ثابت و سیم کارتی تولید می‌شوند.
  8. پدال یا شاسی اضطراری سیستم دزدگیر اماکن: پدال یا شاسی ضروری در محدوده تحت نظر دزدگیر نصب می‌شود و در مواقع اضطراری این امکان را دارد که کاربر بتواند به صورت دستی آن را فعال نماید، شاسی‌های اضطراری دارای دو مدل no و nc هستند، تا قابلیت این را داشته باشند که در تمام ایستگاه حفاظتی نصب شوند و مورد استفاده قرار گیرند، این پدال‌ها یا شاسی‌ها بیشتر در مناطقی مثل موزه‌ها، جواهر فروشی‌ها، بانک‌ها و صرافی‌ها کاربرد دارند.
  9. مگنت سیستم دزدگیر اماکن: یکی دیگر از تجهیزاتی که در طراحی سیستم‌های دزدگیر اماکن به صورت بی سیم یا با سیم مورد استفاده قرار می‌گیرد، مگنت است که در معنی لغوی به معنای آهنربا می‌باشد، که وظیفه آن در سیستم دزدگیر نیز دقیقا به همین معنی لغوی یعنی ربایش آهن برمی‌گردد، این تجهیز از دو قسمت تشکیل شده است، یکی از قسمت‌ها برد می‌باشد و دیگری شامل آهن ربا است.

 مزایا و معایب استفاده از سیستم دزدگیر اماکن

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین مزیت‌های دزدگیرهای اماکن این است که هنگامی که افراد از سیستم‌های امنیتی مجهز در ساختمان اداری، تجاری، مسکونی و غیره خود استفاده می‌کنند و با قرار دادن تابلو دیگران را در جریان تحت پوشش بودن ساختمان توسط دزدگیر قرار می‌دهند، احتمال ورود سارقان به ساختمان بسیار کاهش پیدا می‌کند، زیرا سارقان می‌دانند که با توجه به  وجود این دزدگیرها چهره آن‌ها شناسایی خواهد شد و عملیات سرقت آن‌ها را بدون شک نافرجام خواهد بود.

بنابراین ریسک ورود به ساختمان‌های مجهز به سیستم‌های امنیتی و دزدگیر را تجربه نمی‌کنند،  یکی دیگر از مزایای نصب این گونه سیستم‌ها این است که کاربر می‌تواند از راه دور نیز ساختمان خود را مدیریت کند، یعنی فرد در هر نقطه از جهان که باشد می‌تواند سیستم دزدگیر خود را فعال یا غیر فعال کند و از طریق اینترنت با استفاده از یک گوشی یا یک لپ‌تاپ تصاویر ضبط شده را مشاهده و رفت و آمدها و کنترل کند.

از جمله معایب و مشکلات متداول این سیستم‌های دزدگیر اماکن نیز می‌توان به این موضوع اشاره کرد که گاهی اوقات در زمان مشخصی از روز آژیر خطا با تلرانس چند دقیقه‌ای به صدا در می‌آید که معمولاً ناشی از نور خورشید می‌باشد.

 همان طور که گفتیم دزدگیر اماکن یکی از تجهیزات ضروری برای انواع ساختمان‌ها محسوب می‌گردد، تا این جا به تجهیزات سیستم دزدگیر اماکن پرداختیم، در ادامه می‌خواهیم به نحوه نصب و سیم کشی این تجهیزات بپردازیم، برای نصب سخت افزار یک سیستم دزدگیر اماکن تنها  اقدامی که لازم است انجام دهید، اتصال سنسور‌ها به پنل دزدگیر اماکن است که برای این کار معمولاً از سیم‌های دو زوج استفاده می‌گردد.

  تامین تغذیه سیستم دزدگیر اماکن

 پنل سیستم دزدگیر و اعلام سرقت دارای یک ورودی برق است، در واقع هر دزدگیر اماکن نیاز به اتصال به برق 220 ولت متناوب دارد که برق شهری هم دقیقا این ویژگی‌ها را دارد یعنی متناوب است و میزان آن 220 ولت می‌باشد، برای فراهم شدن ولتاژ مورد نیاز آن در داخل پنل اعلام دزدی به دو صورت مدار تغذیه سوئیچینگ و یا مدار تغذیه ترانس نمایان می‌گردد که هر دو نوع وظیفه تبدیل برق متناوب یا ac به برق مستقیم یا dc رگوله شده با ولتاژ 12 ولت را بر عهده دارند.

اختلاف مدار تغذیه ترانس با مدار تغذیه سوئیچینگ را می‌توان به المان‌های کیفی آن ربط داد، مدار تغذیه سوئیچینگ وقتی در یک وسیله الکتریکی قرار بگیرد باعث سبک‌تر شدن، کوچک‌تر شدن و افزایش طول عمر محصول می‌شود و علاوه بر این قابلیت استفاده از دستگاه در ولتاژهای کاری مختلف نیز وجود دارد، یعنی در مواقع نوسانات برقی مدار تغذیه سوئیچینگ می‌تواند سالم بماند. قسمت ورودی برق در سیستم دزدگیر دارای دو ترمینال است که فاز و نول برق به آن متصل می‌شود.

با وصل کردن برق، دستگاه روشن می‌گردد، قسمتی بر روی دستگاه وجود دارد که به عنوان  کانکتور مشخص می‌گردد که وظیفه تامین برق چشم‌ها و سنسور‌ها را بر عهده دارد و باید خروجی  سنسورها، چشمی‌ها، دتکتور دود، دتکتور گاز  و سایر سنسورهای دارای تغذیه به این قسمت وصل شوند.

وصل آژیر به ترمینال مربوط به ترمینال مربوط به آن

ترمینال مربوط به وصل کردن مدار آژیر در سیستم دزدگیر اماکن با نماد SIR نشان داده می‌شود، SIR  مخفف کلمه SIREN است، در این مرحله باید آژیر که دارای پلاریته می‌باشد را به قسمت SIR وصل کنید، باید کاملا دقت و توجه داشته باشید که قسمت‌های مثبت و منفی ترمینال SIR و خود آژیر را در نظر داشته باشید، اگر به قطب‌های مثبت و منفی توجه نکنید و سهوا به صورت جا به‌ جا و اشتباهی اتصال را انجام دهید، آژیر و یا دستگاه می‌تواند آسیب جدی ببیند.

  وصل کردن بلندگو و اتصال سیستم دزدگیر به خط تلفن یا سیم کارت

 برای وصل کردن بلندگوی  سیستم دزدگیر اماکن ترمینال sp که در برد دزدگیر مشخص است و نشان دهنده speaker  می‌باشد را پیدا کنید و آن را متصل نمایید، در این قسمت رعایت قطب مثبت و منفی اهمیتی ندارد، برای وصل کردن پنل سیستم دزدگیر به خط تلفن شهری باید از ترمینال TEL که بر روی برد اصلی دزدگیر قرار دارد، استفاده کنید.

و اگر سیستم دزدگیر اماکن شما از نوع سیم‌ کارتی باشد، باید ابتدا محل قرار گرفتن سیم کارت را که معمولا بر روی برد یا زیر آن است را پیدا کنید و سپس سیم کارت را در آن جای دهید، برای این کار باید ابتدا برق و باتری را از سیستم جدا کنید، این عملیات حتما باید بدون وصل بودن به برق انجام شود، اگر در اتصال به برق عملیات قرار دادن سیم کارت را انجام دهید ممکن است دستگاه آسیب جدی ببیند.

 وصل کردن پنل دزدگیر اماکن و چشم حرکتی با سیم

 درون هر چشم حرکتی یا PIR sensor حداقل 4 عدد کنتاکت وجود دارد که دو کنتاکت مربوط به تغذیه چشمی  و دو کنتاکت هم برای هشدار چشم حرکتی می‌باشد، یک کنتاکت Tamper هم وجود دارد که معمولا آن را نصب نمی‌کنند، عملکرد Tamper به این صورت است که وقتی درب چشمی تیغه بسته می‌شود یا سوئیچ مکانیکی را فشار می‌دهید و اتصال برقرار می‌شود، اگر کسی سعی کند درب چشمی را باز نماید، Tamper  هشدار خواهد داد.

ترمینال‌های مربوط به تغذیه سنسور حرکتی را باید به AUX دزدگیر و ترمینال‌های مربوط به هشدار چشمی را باید به zone های دزدگیر وصل کنید، در واقع با استفاده از یک کابل دو زوج می‌توانید اتصال بین پنل دزدی و سنسورهای مختلف را برقرار نمایید، برای سایر سنسورها  نحوه وصل شدن به همین منوال می‌باشد و باید ترمینال‌های مربوط به تغذیه و آلارم حسگر را به ترمینال‌های مربوط به آن بر روی پنل دزدگیر نصب کنید.

وصل کردن پنل دزدگیر اماکن

  وصل کردن حسگرهای بی سیم به سیستم دزدگیر اماکن

در اتصال این سنسورها از سیم استفاده نمی‌گردد و  اکثر اوقات روی بسامد 265 مگاهرتز ایجاد می‌شود، در مکان‌ها و ساختمان‌هایی که امکان سیم کشی وجود ندارد، معمولا از حسگرهای بی سیم استفاده می‌گردد، برای وصل کردن این حسگرها چون در برندهای مختلف کدهای مشخص و تعیین شده‌ای وجود دارد و کدهای هر مدل و برند با سایر مدل‌ها و برندها متفاوت است،  نمی‌توان روش یکسانی برای همه در نظر گرفت.

به طور کلی برای تنظیم چشم بدون سیم به سیستم باید ابتدا  پنل را روی حالت stable و آماده برای دریافت کد قرار دهید، سپس حسگر بی سیم را تحریک کنید و عملیات ست شدن را انجام دهیم، حسگرهای بی سیم در ابتدا دارای یک سری کدهایی هستند که توسط شرکت سازنده به صورت خودکار و پیش فرض قرار داده شده است و لازم است شما قبل از ست نمودن کد حسگرها را با توجه به دفترچه راهنما تغییر دهید، برای انجام این عمل باید درب حسگر را باز نموده و آرایش بین جامپرهای روی برد آن را به صورت گفته شده در دفترچه راهنما تغییر دهید.

  وصل باتری به پنل سیستم دزدگیر اماکن

تقریباً تمام دزدگیر‌هایی که در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد خوشبختانه دارای ساپورت باتری بکاپ می‌باشند، بنابراین برای وصل کردن باتری پنل سیستم دزدگیر فقط لازم است تا باتری را در داخل دزدگیر جای داده و به وسیله سیم‌ها و کابل‌های کوتاهی که در درون پنل وجود دارد، قطب مثبت و منفی باتری را به زیر کنتاکت‌های bat  در پنل مرکزی سیستم وصل نمایید.

 بستن حسگرهای زیاد بر روی یک zone

 گاهی مواقع ممکن است لازم شود به دلایل مختلفی حسگرهای زیادی را روی یک zone تنظیم کنید، مثلاً زمانی که محیط مساحت زیادی دارد و یا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، لازم است تعداد زیادی حسگر در محیط نصب شود، با توجه به این که تعداد zone های روی پنل محدود است، در این مواقع مجبورید که چند عدد سنسور را روی یک zone تعریف کنید.

این کار در صورتی که حسگر بی سیم باشد و یا با سیم باشد، متفاوت خواهد بود، در حالی که حسگرها با سیم باشند، باید سنسورهایی که قصد دارید بر روی یک zone قرار دهید را به صورت سری و متوالی به یکدیگر وصل نمایید و بعد بر روی zone قرار دهید و در حالت دوم که حسگرها بدون سیم هستند همان طور که در قسمت نصب  سنسورهای بیسیم گفتیم، این سنسورها به وسیله یک سری کدهایی نصب می‌شوند.

بنابراین برای قرار دادن چند حسگر بر روی یک zone کافیست آرایش جامپرهای داخل تمام سنسورها را شبیه به هم انجام دهید، سپس  با ست کردن یکی از آن‌ها سایر حسگرها نیز بر روی پنل اصلی سیستم دزدگیر نصب خواهد شد.

 سخن پایانی

 با توجه به افزایش میزان سرقت‌ها در جامعه و به وجود آمدن روش‌های جدید سرقت در جامعه نیاز به استفاده از دزدگیر برای اماکن مختلف روز به روز بیشتر احساس می‌شود، بعد از تهیه دزدگیر یکی از چالش‌هایی که وجود دارد عملیات نصب آن می‌باشد که در این مطلب به آن پرداختیم، نصب‌ دزدگیر در عین حال که یک سری ریزه کاری‌ها و نکات خاصی دارد، اما در کل فرآیند ساده‌ای می‌باشد و با اندکی دقت و وقت گذاشتن می‌توان به راحتی نحوه انجام آن را یاد گرفت.

سپس بعد از آموزش و یادگیری روش نصب اگر از یادگیری و تسلط به مراحل اطمینان حاصل کردید، می‌توانید اقدام به نصب سیستم نمائید و در صورتی که احساس می‌کنید به طور کامل متوجه روش نصب نشده‌اید، حتما از دفترچه راهنما یا یک فرد متخصص کمک بگیرید و با آموزش نصفه و نیمه هیچگاه اقدام به نصب تجهیزات نکنید، زیرا در این صورت ممکن است در حین نصب خسارات و مشکلات جبران ناپذیری برای تجهیزات به وجود بیاید.

آموزشگاه فن آموزان برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش نصب دزدگیر اماکن می باشد . برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید .

1/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
سیامک رشوند
سیامک رشوند

سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *