مدارات مرتبط با برق خودرو

مدارات مرتبط با برق خودرو
چکیده مطلب :

مدارات مرتبط با برق خودرو و سیستم الکتریکی خودرو از باتری، استارت و دینام به عنوان اجزای اصلی تشکیل شده است. این سه قسمت در مجموع برای تامین انرژی وسیله نقلیه شما و اجزای الکتریکی آن (رادیو، چراغ‌ های داخلی و خارجی خودرو، صندلی ‌های برقی و…) کار می ‌کنند. این مقاله به تشریح مدارات برق خودرو می پردازد.

مدارات مرتبط با برق خودرو و سیستم الکتریکی خودرو از باتری، استارت و دینام به عنوان اجزای اصلی تشکیل شده است. این سه قسمت در مجموع برای تامین انرژی وسیله نقلیه شما و اجزای الکتریکی آن (رادیو، چراغ‌ های داخلی و خارجی خودرو، صندلی ‌های برقی و…) کار می ‌کنند. اگر یکی از این قسمت ها به درستی کار نکند، ماشین دچار مشکل می شود. مثلا، ماشین شما روشن نمی شود یا کلا کار نمی کند. آموزشگاه فن آموزان در این نوشته به اجزاء اصلی و دیگر قسمت های سیستم برق خودرو، نحوه تشخیص مشکلات برق در خودرو و علائم رایجی که می توان از روی‌ آن ها تشخیص داد، می پردازد.

آموزش برق خودرو

سیستم الکتریکی در خودرو چه کاری انجام می دهد؟

هر خودرو دارای یک سیستم الکتریکی متشکل از سه جزء بسیار مهم است: باتری، استارت و دینام. همه این اجزاء، سیستم الکتریکی خودرو را تشکیل می دهند که با هم کار می کنند و اگر یک مشکل الکتریکی که در هر یک از این اجزا شروع شود، سایر قسمت های سیستم را تحت تاثیر قرار می دهد.

سیستم الکتریکی در خودرو چه کاری انجام می دهد؟

به عنوان مثال، باتری قطعه ای است که نیروی مورد نیاز استارت را فراهم می کند و دینام انرژی مورد نیاز باتری را برای کار کردن فراهم می کند. این مثال به این معنی است که نقص فقط در یکی از این سه بخش مهم الکتریکی منجر می شود که آنطور که باید خودرو استارت نمی خورد یا کلا کار نمی کند.

با در نظر گرفتن این موضوع، نگاهی دقیق تر به هر جزء اصلی الکتریکی و نحوه عملکرد آن ها در ادامه می پردازیم.

  • باتری خودرو

باتری یک وسیله نقلیه، وظیفه تامین انرژی جریان های الکتریکی لازم را به خودرو قبل از شروع به کار دارد. تامین انرژی از احتراق گرفته تا سیستم های سوخت و خود استارت را شامل می شود. به همین دلیل است که اگر باتری خودرو ضعیف شده باشد، خودرو روشن نخواهد شد.

  • آلترناتور یا دینام

دینام هر بار که ماشین شما روشن است باتری را شارژ می کند. این قطعه تضمین می کند که شما منبع تغذیه کافی برای اجزای جانبی وسیله نقلیه خود را دریافت کنید.
یعنی پس از روشن شدن موتور، دینام کار را شروع می کند و شارژ باتری را تامین می کند که باعث کارکرد خودرو می شود.

  • استارت

استارت قطعه ای است که مسئول راه اندازی موتور است. باتری نیروی مورد نیاز را برای آن تامین می کند، اما نمی تواند موتور را به تنهایی روشن کند. در عوض، متکی به عملکرد تخصصی است که استارت در چرخش فلایویل فراهم می کند و میل لنگ را برای به حرکت درآوردن پیستون های موتور فعال می کند. این حرف به این معنی است که حتی اگر باتری نیز درست کار نکند، بدون استارت و نحوه عملکرد درست آن، امکان روشن کردن خودرو وجود نخواهد داشت.

  • دلکو

دلکو در مدار سیستم جرقه زنی خودرو قرار دارد که قطع و وصل مدار اولیه کویل، توزیع ولتاژ بین شمع ها بر حسب ترتیب احتراق و تنظیم خودکار آوانس را در خودرو انجام می دهند.

  • کویل

کویل در مدار جرقه زنی خودرو قرار دارد و به عنوان ترانسفورماتوری برای افزایش ولتاژ در خودرو می باشند. یعنی ولتاژ 12 ولتی باتری را بر حسب شرایط کاری موتور به 20 تا 24 هزار ولت افزایش می دهد. ولتاژ به اندازه ای افزایش می یابد که بتواند با الکترودهای شمع جرقه ایجاد کند. کویل از بدنه، هسته، سیم پیچ اولیه و ثانویه و مقاومت تشکیل شده است.

  • شمع

شمع برای ایجاد احتراق که ناشی از ترکیب سوخت و هوا در سلیندر است با استفاده از سیستم برق رسانی خودرو جرقه زده و این ترکیب مشتعل می شود که تمیز کردن و عوض کردن به موقع آن همیشه باید مد نظر باشد تا سیستم جرقه زنی خودرو با مشکل مواجه نشود.

  • سوئیچ موتور یا سوئیچ جرقه زن

سوئیچ موتور یا سوئیچ جرقه زن در مدار الکتریکی خودرو جهت قطع و وصل جریان سیستم جرقه استفاده می شود.

  • نشان دهنده ها

نشان دهنده ها در خودروها بر روی داشبورد هستند که برای مشاهده مقدار بنزین، درجه حرارت آب، فشار روغن، سرعت خودرو، دور موتور و… استفاده می شوند.

مدار الکتریکی نشان دهنده ها از دو قسمت پنل جلوی راننده و قسمتی که روی موتور نصب می شود تشکیل شده است. قسمتی که روی بدنه موتور قرار دارد از طریق سنسور اعداد را نشان می دهد و قسمتی که روبروی راننده است از نوع دیجیتال یا نموداری است.

  • شیشه شوی

مدار شیشه شوی در خودرو شامل مخزن، موتور، پمپ، نازل و لوله های پلاستیکی است که پمپ موقعی که نیاز داریم به مقدار مورد نیاز تحت فشار آب به لوله های پلاستیکی به نازل ها می فرستد.

  • مدار تایمر برف پاک کن

مدار تایمر برف پاک کن به راننده این امکان را می دهد که وقتی بارش برف و باران مدام نیست، روی آن تنظیم کند تا با مکثی کوتاه سرعت آن تنظیم شود.

  • شیشه گرم کن

شیشه گرم کن در مدار برق خودرو، جهت حذف بخار در روزهایی که هوا سرد است و شیشه خودرو ها بالا است مورد استفاده می باشد تا بخارات را حذف کند.

نحوه تشخیص مشکلات برق در خودرو

بهترین روش برای جلوگیری از خرابی سیستم ‌های الکتریکی در یک خودرو این است که همیشه خودرو را برای بررسی های منظم به باتری سازی که متخصص در تعمیر قسمت الکتریکی خودرو است، ببرید. نگهداری و نظارت منظم وسیله نقلیه بهترین راه برای جلوگیری از خرابی قسمت های الکتریکی قبل از وقوع آن است.

به این ترتیب، هر گونه مشکل بالقوه را می توان به سرعت، قبل از تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ برطرف کرد و همچنین به صرفه جویی در هزینه تعمیرات و قطعات در دراز مدت کمک می کند. با این حال، برای رانندگان نیز مهم است که مراقب علائمی باشند که نشان می دهد سیستم الکتریکی آنها آنطور که باید کار نمی کند.

چه علائمی نشان می دهد خودروی شما مشکل برقی دارد

مسائل برقی خودرو را نباید ساده گرفت. اکثر وسایل نقلیه امروزه بسیار بیشتر از قبل به سیستم های الکتریکی خود وابسته هستند. اگر دینام، باتری یا استارت از کار بیافتند، رانندگان اغلب با طیف وسیعی از مشکلات مواجه می شوند. پس با دانستن این علائم، باید در اسرع وقت وسیله نقلیه خود را به یک باتری ساز خودرو ببرید.

برخی از رایج ترین علائم هشدار دهنده مشکلات برق در خودرو که باید به آنها توجه کرد چیست؟

این علائم خرابی سیستم الکتریکی در ماشین عبارتند از:

  • موتور به درستی روشن نمی شود یا شروع به کار نمی کند.
  • کابل های باتری خورده شده و از بین رفته اند.
  • سوسو زدن یا کم نور شدن چراغ های بیرونی و داخلی اتومبیل
  • خاموش شدن مکرر فیوز یا سوختن
  • بوی سوختن قطعات پلاستیکی یا الکتریکی
  • چراغ هشدار باتری روی داشبورد روشن می شود.
  • و…

در ادامه به توضیح بیشتری می پردازیم.

  1. خودرو به راحتی روشن نمی شود

هنگامی که سیستم استارت می چرخد و باتری انرژی لازم را از طریق جرقه ای می فرستد تا سوخت مورد نیاز موتور برای روشن شدن را تامین کند، اما موتور به درستی کار نمی کند، این به طور معمول به این معنی است که جریان کافی از دینام، استارت یا باتری برای فعال کردن موتور جریان ندارد و در این حالت راننده اغلب هنگام چرخاندن کلید، صدایی شبیه کلیک را می ‌شنود، نه صدای معمول استارت زدن خودرو را.

اغلب اوقات در این مورد، مشکل از باتری یا گاهی اوقات از استارت است. البته اگر صدایی شبیه خراشیدن یا ساییدن در هنگام راه اندازی خودرو بیاید، معمولا به مشکل استارت مربوط می شود.

  1. خودرو قدرت لازم برای حرکت را ندارد

اگر دینام مشکلی داشته باشد، باتری منبع تغذیه مورد نیاز برای شارژ را نخواهد داشت و سیستم های الکتریکی شروع به از دست دادن برق خواهند کرد. اگر دینام خطا داشته باشد، خودرو در بیشتر مواقع روشن می شود اما نمی تواند به کار خود ادامه دهد، به خصوص برای مدت زمان طولانی. به همین دلیل است که باتری خراب نیز می تواند نشانگر مشکل اصلی در دینام باشد.

به خاطر داشته باشید که وجود مشکلات در باتری نیز می تواند منشا این مشکل باشد. باتری‌ ها معمولا فقط برای حدود پنج سال استفاده ساخته می ‌شوند، بنابراین غیرعادی نیست که با گذشت زمان قدرت لازم را نداشته و آن را از دست بدهند. در این صورت، استارت زدن خودرو نیز با مشکل مواجه خواهد شد.

  1. چراغ های خودرو دچار مشکل می شوند

هر چراغ روی وسیله نقلیه، انرژی خود را از سیستم الکتریکی می گیرد، بنابراین اگر چراغ ها دچار مشکل یا خراب باشند، اغلب می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی در باتری یا دینام باشد. چراغ های جلو و عقب بسیار مهم هستند، اما بسیاری از چراغ های دیگر وجود دارند که برای ایمنی راننده ضروری هستند، از جمله سیستم روشنایی داخلی و داشبورد که در این حالت با مشکل مواجه خواهید شد.

چراغ‌ ها در یک خودرو، رانندگان و دیگر وسایل نقلیه را ایمن نگه می‌ دارند، بنابراین اگر راننده متوجه شود که چراغ‌ های خودرو کم نور به نظر می‌ رسند یا آنطور که باید نور ندارند یا روشن نمی ‌شوند، باید به سرعت مشکل را بررسی کنند.

  1. فیوزهای سوخته

وسایل نقلیه دارای یک سیستم کنترل داخلی به نام فیوز هستند که تضمین می‌کند سیستم‌ های الکتریکی جریان زیاد یا اتصال کوتاه ایجاد نمی ‌کنند و از خطرات ناشی از آن شامل سوختن سیم کشی خودرو یا آتش گرفتن خودرو جلوگیری می کند.

فیوزها طوری طراحی شده اند که در صورت بروز مشکل برقی فدای سیستم می شوند، اما گاهی اوقات خود به خود نیز می سوزند. در حالی که سوختن فیوز به خودی خود یک مشکل جزئی است، سوختن چندین فیوز، به ویژه در کوتاه مدت، اغلب نشان دهنده یک مشکل الکتریکی اساسی است.

  1. بوهای عجیب

یکی از اولین مسائل مربوط به یک مشکل الکتریکی اغلب بوی غیرعادی هنگام حرکت وسیله نقلیه است. بوهای عجیب می توانند معانی مختلفی داشته باشند، اما بوهای مربوط به مشکلات الکتریکی اغلب با بوی مشخصی مثل سوختن پلاستیک همراه هستند.

اگر راننده در حین رانندگی متوجه بوی نامتعارف شود، همیشه باید فورا ماشین خود را کنار بکشد و منبع آن را شناسایی کند، به خصوص اگر هر یک از موارد فوقی که در یالا نیز اشاره شد را نیز متوجه شده باشد.

مشاهده و دانلود pdf مقاله: مدارات مرتبط با برق خودرو

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
حمیدرضا هوشمند
مرتضی سازگار

مرتضی سازگار هستم؛ فعال در حوزه برق ماشین و باطری سازی. در این سایت آموخته های خود را در رابطه با برق خودرو و مباحث مرتبط با آن نظیر دزدگیر ماشین ، سیستم صوتی ماشین ، ایسیو و ... به اشتراک می گذارم.

دوره های مکانیکی پردرآمد برای ورود به بازار کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *