اصول و استاندارد نصب کولرهای گازی

اصول و استاندارد نصب کولرهای گازی
چکیده مطلب :

عدم رعایت نکات فنی و نصبی، می تواند باعث آسیب به کولر و شاید افرادی شود که در آن محیط زندگی یا کار می کنند. در این مقاله به مراحل اصولی و استانداردهای نصب کولر گازی و این که حق مشتری چیست و نصاب ماهر کولرگازی چه مواردی را باید انجام دهد می پردازیم

اصول و استاندارد نصب کولر گازی اهمیت زیادی دارد. چرا که عدم رعایت نکات فنی و نصبی، می تواند باعث آسیب به کولر و شاید افرادی شود که در آن محیط زندگی یا کار می کنند. با توجه به این که استفاده از کولرهای گازی در سال های اخیر با توجه به حجم آپارتمان سازی زیاد شده است، باید فرد یا شرکتی را برای نصب کولرهای گازی انتخاب کنید که بتواند همه مراحل نصب کولر را به صورت اصولی و استاندارد انجام دهد تا مشکلات بعدی بوجود نیاید.

این موارد از بهترین مکان نصب و جایی که می تواند برای کولر در نظر گرفته شود شروع و سپس به انجام اتصالات و روشن کردن و تحویل آن می باشد. در ادامه مقاله به مراحل اصولی و استانداردهای نصب کولر و این که حق مشتری چیست و نصاب ماهر کولرگازی چه مواردی را باید انجام دهد می پردازیم، پس تا انتهای مقاله با آموزشگاه فن آموزان همراه باشید.

آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان در دپارتمان تاسیسات خودو دوره های تخصصی ویژه بازار از جمله آموزش نصب کولر گازی ، آموزش تعمیرات کولر گازی  و … را با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای و اعطای مدرک معتبر برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

آموزش نصب کولر گازی

کولرگازی چیست و اجزاء اصلی آن کدامند؟

کولرهای گازی به عنوان یک دستگاه تهویه مطبوع می باشد که با تبدیل گاز به مایع و برعکس، مثل یخچال خانه سرما تولید می کند. همچنین بعضی از این سیستم ها را می توان به صورت سیستم گرمایشی و سرمایشی با توجه به نوع برند استفاده کرد.

کولرهای گازی در حالت کلی از چهار جزء اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:

  • کمپرسور
  • کندانسور
  • اواپراتور
  • شیر انبساط (لوله مویی)

اگر سیستم تهویه مطبوع از نوع کولرگازی دیواری و… دارید، مهم است که از عملکرد عالی آن اطمینان داشته باشید، تا در تابستان و زمستان، به ترتیب از سرما و گرمای آن لذت ببرید.

اگر بخواهیم تفاوت کولرهای آبی و گازی را در یک پاراگراف به صورت مختصر و مفید شرح دهیم، این می شود که:

در سیستم کولرهای آبی از تبخیر آب برای خنک کردن محیط استفاده می شود و در کولرهای گازی از مبرد برای خنک کردن محیط استفاده می شود و بهترین گزینه برای جاهایی که دارای آب و هوای خشک می باشند کولر آبی می باشد که رطوبت هوا را نیز همراه با خنک کردن زیاد می کند.

سه گروه اصلی انواع کولرهای گازی

انواع کولرهای گازی یا سیستم های تهویه مطبوع در سه گروه اصلی جای می گیرند که عبارتند از:

  1. مونو بلوک که کلا یک تکه هستند. (مثل پنجره ای، دیواری، صنعتی قابل حمل و …)
  2. کولر اسپلیت که از چند جزء تشکیل شده است. (مثل سقفی کاستی،ایستاده، دیواری و…)
  3. چند تکه که مولتی اسپلیت (multi-split) هم گفته می شود و شبیه نوع اسپلیت هستند با کمی جزئیات بیشتر.

انواع کولر گازی

اگر می خواهید عواملی را که جهت نصب کولرگازی به صورت استاندارد و اصولی از طرف یک شخص یا شرکت باید در نظر گرفته شود بدانید، این موارد عبارتند از:

  • داشتن دوره های تعمیر و نصب و نگهداری برای برند خریداری شده
  • صلاحیت و تجربه کافی برای تعمیر و نصب دستگاه
  • هزینه مناسب همراه با سرعت عمل مناسب
  • استفاده از قطعات اورجینال در تعمیر و تعویض
  • گارانتی نصب، تعمیر و نگهداری و قطعات تعویضی
  • صادر کردن فاکتور برای شفافیت در کار انجام شده
  • استفاده از پشتیبانی های لازم در صورت نیاز، بعد از نصب
  • و…

بیشتر بخوانید: آموزش تعمیرات پکیج

اصول و استانداردهای لازم جهت نصب کولرگازی

اصول، استانداردها و عوامل لازم جهت نصب کولرگازی عبارتند از:

  • محاسبه ظرفیت کولر
  • نصب اجزاء داخلی کولر
  • لوله کشی در نصب کولرگازی
  • کابل‌های ارتباطی بین دو کولر، اصول و استانداردهای آن ها
  • یونیت بیرونی کولر، استانداردها و اصول نصب آن ها
  • ایجاد خلاء پس از نصب گولر گازی
  • تست نشتی پس از نصب گولر گازی
  • شارژ گاز اضافی برای کولرگازی
  • ملاحظات مربوط به برق و استانداردهای آن در کولر
  • راه اندازی کولرگازی بعد از نصب و تنظیمات لازم

استاندارد نصب کولرگازی

موارد ذکر شده را در ادامه شرح می دهیم.

  1. محاسبه ظرفیت کولرگازی

محاسبه ظرفیت کولر توسط کارشناس این کار می تواند جلوی هزینه های اضافی جهت تعمیر و نگهداری برای بعد از نصب را بگیرد.

مثلا عدم انتخاب دستگاه از نظر ظرفیت مناسب که بر حسب متراژ محیطی که می خواهیم در ان استفاده کنیم محاسبه می شود که اگر این مورد اشتباه باشد فشار زیادی به موتور دستگاه وارد شده و در عین حال نیز محیط را کامل خنک نمی کند و اصطلاحا میزان سرمایش کولرخریداری شده متناسب با اتاق خانه یا اداره نخواهد بود.

همچنین برعکس این مورد نیز ممکن است اتفاق بیافتد و سرمایش زیاد دستگاه باعث تنظیمات نامناسب و زودتر خراب شدن کولر شود.

برای این کار می توانید با مشاورین این کار که فروشندگان متخصص، نمایندگان یا تماس با شرکت های تولید کننده باشند کمک گرفته و با کارشناسی های لازم کولر مورد نظر خود را خریداری کنید.

ظرفیت سرمایشی معمولا بر حسب کیلووات یا BTU می باشد. هر چقدر هم ظرفیت سرمایشی کولر بیشتر باشد، قیمتی که بابت خرید آن باید بپردازید نیز بالاتر خواهد بود.

عوامل موثر در محاسبه ظرفیت کولرگازی

عوامل موثر در محاسبه ظرفیت کولرگازی عبارتند از:

  • متراژ محلی که باید کولر نصب شود.
  • آب و هوایی محیطی که کولر باید آن جا نصب شوند. (معتدل، گرمسیری و نیمه گرمسیری)
  • کاربری محیط یا ساختمانی که باید کولر در آن نصب شود. (مثلا رستوران ها، اتاق خانه، اتاق در یک اداره، داروخانه و… همچنین برای مکان هایی چون آرایشگاه ها، فروش فرش و… مناسب نباشد که باید مشورت کنید.)
  • عایق بندی جایی که باید نصب شود.
  • در نظر گرفتن تعداد دفعات باز و بسته شدن درب یا پنجره یا ورود و خروج
  • آفتاب گیر بودن محل نصب دستگاه
  • در نظر گرفتن تعداد نفراتی که در یک اتاق خانه، اداره و… هستند.
  • میزان استفاده از وسایل برقی و … در محیطی که کولر نصب خواهد شد. (مثل کامپیوتر و…)
  1. نصب اجزاء داخلی کولر گازی

بعد از محاسبه ظرفیت کولر و خرید کولرگازی مناسب متراژ محلی که می خواهیم از آن استفاده کنیم، نوبت به بهترین مکان نصب کولر بوده که قبلا در مورد آن صحبت کردیم که این مورد در انتشار باد و سرمای کولرگازی نقش مهمی دارد.

مثلا دستگاه باید در ارتفاع مناسب، یعنی در فاصله ای مناسب از زمین و سقف قرار گیرد تا بتواند عمل مکش را به درستی انجام داده و پس از تهویه مناسب محیط، بتواند آن را از دمپر به خارج تخلیه و هدایت کند. پس مواردی که برای این کار مهم می باشند عبارتند از:

  • تعیین بهترین ارتفاع از زمین برای نصب کولرگازی
  • نصب اصولی کولرگازی روی دیوار
  • نصب یا اتصال لوله تخلیه آب کولرگازی

بیشتر بخوانید: آموزش نصب پکیج

تعیین بهترین ارتفاع از زمین برای نصب کولرگازی

بهترین ارتفاع از زمین برای نصب کولرگازی 2.30 سانتی‌متر و حداکثر ان از کف زمین 3.20 سانتی متر است و از سقف نیز بین ۱۰ تا ۳۰ سانتی متر  که 20 سانتی متر به صوت میانگین می باشد.

برای ارتفاع سقف های کوتاه و بلندتر از استانداردهای ذکر شده هم باید با کارشناسان مشورت کنید تا بهترین نوع از کولر را برای شما پیشنهاد دهد.

البته با توجه به نوع برند دستگاه و … نیز شاید کمی تفاوت باشد که نصاب باید آن ها را در نظر بگیرد.

نصب اصولی کولر گازی روی دیوار

بعد از تنظیمات و محل قرارگیری و نصب کولر ، نوبت به نصب اصولی کولر روی دیوار می رسد که اگر درست نصب نشود ممکن است هنگام روشن شدن دستگاه لرزش و نشتی آب داشته و باعث آسیب به کولر شود. برای متصل کردن پایه های کولر با استفاده از یک تراز مناسب کارشناس نصاب کولر اگر محل قرار گیری و پیچ ها را درست و تنظیم کند این خرابی ها و مشکلات پیش نخواهد آمد.

نصب یا اتصال لوله تخلیه آب کولر گازی

پس از نصب روی دیوار نیز نوبت به نصب یا اتصال لوله تخلیه آب کولر می رسد. این لوله با توجه به عملکرد کولر که گرما و رطوبت محیط را جذب کرده و آن را به سرما تبدیل می کند نصب می شود که این روند باعث جمع شدن آبی در درین کولر می شود که باید تخلیه شود. در صورتی هم که فاصله محل تخلیه از پنل کولر زیاد باشد از پمپ برای این کار استفاده می شود.

  1. لوله کشی در نصب کولرگازی

همان طوری که ارتفاع از زمین و سقف برای نصب کولر مهم می باشد، سایز لوله ها متناسب با مدل انتخابی، طول و ارتفاع مناسب لوله ها هنگام نصب کولر نیز به همان اندازه مهم است. در لوله کشی و نصب کولرگازی مواردی که باید مد نظر داشت عبارتند از:

  • حداقل ارتفاع و طول لوله کشی موقع نصب کولرگازی
  • تله روغن (Oil Trap) در صورت نیاز در لوله کشی استاندارد کولرگازی
  • داکت کشی و عایق بندی لوله های کولرگازی

حداقل ارتفاع و طول لوله کشی موقع نصب کولرگازی

حداقل ارتفاع برای لوله کشی هنگام نصب کولرگازی مهم نیست و می توان حتی دو واحد را به صورت همسطح نیز نصب کرد. اما برای طول لوله کشی باید با توجه به مدل آن بین اجزاء مختلف دستگاه مثل پنل و موتور یا فاصله کندانسور با پنل، بین 5 تا 7.5 متر لوله کشی می باشد که باید استانداردهای ذکر شده در نظر گرفته شوند.

تله روغن (Oil Trap) در صورت نیاز در لوله کشی استاندارد کولرگازی

اگر پنل کولر در ارتفاع پایین‌تری نسبت به موتور نصب شود، در هر 5 الی 7.5 متر نصاب کولر به عنوان تکنسین نصاب قسمت هایی از لوله را به شکل دایره یا دو نیم دایره خم کرده و به عنوان یک تله روغن (Oil Trap) جهت جلوگیری از تجمع روغن پنل کولر می شود که پوسیده نشود.

اگر خم کردن لوله ها به درستی انجام نشود، باعث تغییر در فشار گاز شده و دستگاه به درستی کار نخواهد کرد. از طرفی ممکن است شما نیز به عنوان استفاده کننده دستگاه آن را ندانید یا چشم پوشی کنید که در این حالت گارانتی لازم توسط شرکت نیز ممکن است به دلیل سهوی بودن کار شامل حال شما نشده و با بر هم خوردن سیکل گازی کولر آسیب ببیند.

پس برش، پلیسه گیری بعد از برش لوله، خم استاندارد با تجهیزات لازم و جوشکاری مطابق استاندارد های ذکر شده و اصول مربوطه باید در نظر گرفته شده و رعایت شود.

بیشتر بخوانید: آموزش لوله کشی

داکت کشی و عایق بندی لوله های کولرگازی

بعد از لوله کشی و نصب مواردی که گفته شد، نوبت به عایق بندی لوله ها می باشد که اگر لوله ها در دید باشند بعد از آن هم برای این که ظاهری مناسب داشته باشند از داکت استفاده می شود.

  1. کابل‌ های ارتباطی بین دو کولر گازی، اصول و استانداردهای آن ها

تعداد، سایز و نوع کابل ‌ها در کولرهای گازی متفاوت بوده و کابل‌های ارتباطی بین دو کولرگازی، دارای اصول و استانداردهایی است که باید رعایت شوند. مثلا نوع کابل یا تعداد کابلی که در مدل و ظرفیت های مختلف استفاده می شود، متفاوت هستند که باید همه آن ها هنگام نصب رعایت شوند تا استاندارد اجرا شوند.

کابل های ارتباطی بین دو کولر گازی

همچنین با توجه به ظرفیت و مدل دستگاه، سایز کابل نیز متفاوت می باشد. ضمنا در برخی کولرها نیز کابل هایی برای فاز، نول، ارت، کمپرسور و… نیاز است و در نوع دیگر مثل اینورترها، فقط سه مورد اول، یعنی فاز، نول و ارت استفاده می شود. البته در این نوع کولرهای گازی از کابل های شیلد هم به دلیل جدا بودن برد ها استفاده می شود که باید این مورد نیز مد نظر باشد.

سیم ارت هم در وسائل برقی جزو الزامات برای تخلیه بار اضافی برق می باشد که اگر استفاده نشود دستگاه آسیب می بیند.

همچنین در اتصالات کابل ها هم باید تا جایی که امکان دارد یک تکه باشند. اگر امکان یک تکه بودن وجود نداشت، کابل‌ ها و اتصال آن ها باید با ترمینال برق انجام شود و با چسب برق به هم متصل نشوند تا ایمنی لازم در نظر گرفته شود.

  1. یونیت بیرونی کولر و استانداردها و اصول نصب آن ها

محل مناسب جهت نصب یوینت بیرونی کولرگازی با توجه به میزان صدای کولر، تابش آفتاب و محکم بودن محل نصب و قرار دادن پایه های دستگاه انجام می شود.

استاندارهای فاصله‌ کولرگازی با توجه به تهویه مناسب دستگاه و در دسترس بودن همه موارد جهت سرویس، تعمیر و نگهداری از جهات مختلف عبارتند از:

  • از پشت 30 سانتی‌متر
  • از جلو 70 سانتی‌متر
  • از طرفین نیز اگر روبروی دستگاه بایستیم به ترتیب برای سمت راست و چپ 60 سانتی‌متر و 30 سانتی‌متر می باشد.

البته با توجه به نوع دستگاه و برند مورد نظر این انداره ها می توانند متفاوت باشند که شخص نصاب باید ان ها را به عنوان کارشناس این کار بداند و در نظر بگیرد.

همچنین از پایه زمینی یا دیواری جهت نصب و قرار گیری روی زمین یا روی دیوار استفاده می شود که با استفاده از لرزه گیرها می توان لرزش و صدای موتو، فن و … در دستگاه را به حداقل ممکن رساند.

  1. ایجاد خلاء پس از نصب گولر گازی

ایجاد خلاء با پمپ وکیوم جهت خارج کردن رطوبت و اکسیژنی هست که در طی نصب دستگاه ممکن است در لوله ها باقی مانده باشد. ماندن رطوبت و اکسیژن و ترکیب آن در کولر گازی می تواند بر هم خوردن فشار گاز، گرفتگی مسیر سیکل تبرید و بیشتر شدن غلظت گاز شود و به دستگاه آسیب وارد کند.

تست نشتی پس از نصب کولر گازی

  1. تست نشتی پس از نصب گولر گازی

تست نشتی کولرهای گازی نیز با گاز ازت می باشد که لوله ها از این گاز پر شده و سپس تغییر فشارها جهت تست نشتی توسط نصاب و تکنسین کولرهای گازی انجام می شود.

  1. شارژ گاز اضافی در کولرگازی به چه منظوری انجام می شود؟

اگر هنگام لوله کشی کولر گازی بین دو واحد متراژ لوله ای که استفاده شده است زیاد باشد، باید شارژ گاز اضافی در کولرگازی در دستگاه به منظور حفظ سرمای مناسب دستگاه انجام شود که اگر این کار انجام نشود یا به درستی انجام نشود، دستگاه دچار کمبود گاز شده و در نتیجه دارای سرمای کمی خواهد بود.

  1. ملاحظات مربوط به برق و استانداردهای آن در نصب کولرهای گازی

همانطوری که قبلا نیز توضیح داده شد، سایز کابل برق و تعداد رشته آن از موارد مهم در پروسه نصب کولرگازی می باشد که باید متراژ کابل استفاده شده و سایز آن با توجه به میزان متراژ در نظر گرفته و انتخاب شود. به عنوان مثال متراژ کابل کنتور تا دستگاه اگر از 20 متر بیشتر شد، باید از یک سایز بزرگتر از حد استاندارد آن استفاده شود.

یکی دیگر از موارد دیگر برقی در کولرگازی، استفاده از فیوز مینیاتوری در کولرها می باشد که در کولرهای گازی نوع اینورتری در یونیت بیرونی و غیر از آن در پنل جهت محافظت از دستگاه در برابر جریان های اضافی استفاده می شود.

  1. راه اندازی کولرگازی بعد از نصب و تنظیمات لازم

در ابتدای کار  به وسیله‌ گیج فشار باید فشار دستگاه مجدد به خاطر حفظ سرمای مناسب دستگاه انجام و تست شود.

سپس نوبت به کارکرد صحیح دستگاه از نظر سیستم کنترلی و … می باشد که نصاب دستگاه آن را به مدت چندین دقیقه و به صورت یک سره روشن کرده و شروع به کار می کند تا موارد مختلف دستگاه را تست کرده و تحویل مشتری می دهد.

آموزشگاه فن آموزان مجری برگزاری دوره های فنی حرفه ای و ویژه بازار کار نظیر دوره آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش طراحی برد ، آموزش برق ساختمان ، آموزش برق صنعتی ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای می باشد. جهت اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها و شرایط ثبت نام با ما تماس بگیرید.

1/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
امیررضا فیروزبخت
امیررضا فیروزبخت

امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.

یک پاسخ به “اصول و استاندارد نصب کولرهای گازی”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *