پکیج زمینی چیست؟ معرفی جامع انواع پکیج زمینی

پکیج زمینی چیست؟ معرفی جامع انواع پکیج زمینی

پکیج های زمینی نیز مانند پکیج های دیواری جایگزینی مناسب برای سیستم حرارت مرکزی یا موتورخانه های قدیمی هستند. استفاده از پکیج زمینی با متراژهای بالا (ویلاها، سالن های ورزشی، بیمارستان ها، مراکر تجاری، خانه های چند طبقه و….) و گرمای زیاد مناسب می باشد و کاربرد دارند. همچنین پکیج های زمینی دارای مخزنی برای ذخیره آب هستند که در مواقع افت فشار یا قطع شدن آب می تواند گزینه مناسبی باشد.

البته استفاده از تجهیزات پکیج زمینی با برخی محدودیت ها نیز همراه است مثلا داشتن یک اتاق جداگانه جهت اخذ مجوز برای نصب و راه اندازی تجهیزات گازی، تجهیزات کوره و افزایش هزینه نصب، نحوه نصب دودکش، آماده سازی کف و … از جمله مواردی است که در پکیج های دیواری نیست و به عنوان هزینه جانبی و اضافی برای پکیج های زمینی می باشند.

آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان تاسیسات خود دوره های تخصصی ویژه بازار کار از جمله آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج ، آموزش تعمیرات کولر گازی و … را بصورت کاملا عملی در کارگاههای مجهز برگزار می کند. تمامی دوه ها تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور و با اعطای مدرک معتبر برگزار می شود. برای دریافت مشاهده سرفصل های دوره تعمیر پکیج با جزئیات کامل روی تصویر زیر کلیک نمایید:

آموزش تعمیرات پکیج

دسته بندی کلی انواع پکیج

پکیج ها در دو دسته بندی کلی دیواری و زمینی تقسیم بندی می شوند که از نظر سوخت مصرفی هم گازی، برقی، گازوئیلی و چندگانه سوز می باشند که نوع گازوئیلی و چندگانه سوز برای نوع زمینی استفاده می شود.
پکیج های دیواری و زمینی دارای تفاوت هایی برای انتخاب بین دو مدل می باشند، که باید از تفاوت های آنها آگاه باشید و درک کنید تا بتوانید براساس بهترین پارامترها، پکیجی مناسب را برای خود متناسب با نیاز خود انتخاب کنید که در ادامه تفاوت ها را بیان خواهیم کرد.

پکیج زمینی چیست و نحوه عملکرد آن ها چگونه است؟

پکیج های زمینی روی زمین و در فضاهای بیرون از ساختمان قرار می گیرند. چرا که سر و صدای زیادی دارند و فضای زیادی را اشغال می کنند. البته نوع برقی صدای کمتری دارد و در حالت کلی در پارکینگ، زیر پله و … می توان آن را اگر فضای کافی وجود داشته باشد نصب و راه اندازی کرد.

در نوع گازی و گازوئیلی که دارای مشعل هستند سوخت و هوا باید مهیا شود تا در محفظه احتراق شعله تشکیل شده و با این کار مبدل های حرارتی گرم شوند. این نوع پکیج ها دارای مبدل اولیه و ثانویه می باشند که آب گرم شده در مبدل اولیه برای گرمایش و رادیاتورها مورد استفاده می باشد و آب گرم شده در مبدل ثانویه برای آب گرم مصرفی می باشد.

پکیج های برقی زمینی نیز با توجه به عملکردی که در بالا ذکر شد، تنها تفاوت آن ها در المنت ها می باشد که گرمای لازم را برای استفاده تولید می کنند.

انواع پکیج زمینی از نظر سوخت مصرفی

انواع پکیج زمینی از نظر سوخت مصرفی عبارتند از:

  • پکیج زمینی برقی
  • پکیج زمینی گازی
  • پکیج زمینی گازوئیلی
  • پکیج های دو گانه سوز
  • پکیج های سه گانه سوز

پکیج های سه گانه سوز (برقی، گازی و گازوئیلی) را می توان در محیط های خیلی بزرگ که توجیه اقتصادی داشته باشد استفاده کرد.
پکیج های برقی زمینی که نوع تک فاز و سه فاز دارند را می توان در مناطقی که گاز ندارند استفاده کنند.

پکیج های دو گانه سوز نیز که گازی و گازوئیلی می باشند باید متناسب با شرایط محیطی، خانه یا نوع محل استفاده و… انتخاب انتخاب شود.

انواع پکیج زمینی

مزایای پکیج های زمینی

مزایای پکیج های زمینی عبارتند از:

  • در ابعاد و اندازه های مختلف و ظرفیت های حرارتی متفاوت طراحی و ساخته می شوند.
  • مستقل برای هر واحد می تواند استفاده شود.
  • مصرف سوخت کمتر در مقابل موتورخانه های قدیمی
  • نیاز به تعمیرات کم و با هزینه های کم نسبت به موتور خانه های قدیمی
  • اشغال فضای کم نسبت به موتورخانه های مرکزی
  • دارای کمترین هدر رفت انرژی و نیاز به لوله کشی کم
  • مخزن باعث مطمئن شدن از داشتن دائمی آب گرم می باشد.
  • برای گرمایش از کف نیز می توان به راحتی استفاده کرد.
  • و…

تفاوت های پکیج های دیواری و زمینی

در ادامه مقاله به تفاوت های کلی پکیج های دیواری و زمینی و همچنین قطعات پکیج های زمینی همراه با توضیحات آن ها می پردازیم.

  • تعداد مدارها و مبدل موجود در دستگاه

یک یا دو مبدله بودن پکیج، از جمله تفاوت های پکیج ها می باشند که تک مبدله ها فقط آب را گرم می کنند، یعنی به عنوان یک دستگاه گرمایشی عمل می کند. طراحی آن بسیار ساده است و اندازه و ابعاد دستگاه را نیز کاهش می دهد. در صورتی که از نوع تک مبدله استفاده شود، یک واحد اضافی نیز برای گرم کردن آب مورد نیاز است که باید جداگانه نصب و راه اندازی شود.

تفاوت پکیج زمینی و دیواری

پکیج زمینی تک مدار و تک مبدله برای تاسیسات گرمایشی که نیازی به تامین آب گرم ندارند مناسب هستند. همچنین برای خانه های بزرگ نیز به این شکل انتخاب می شوند که تمام توان دستگاه صرف گرمایش ساختمان شود.

مدل های دو مبدله قادر به گرم کردن همزمان سیستم گرمایشی و آب گرم مصرفی خانگی هستند. این نوع پکیج ها به طور قابل توجهی طراحی پیچیده ای دارند.

مدل هایی از مبدل ها نیز وجود دارند که اصطلاحا به آن ها بی مترمیک گفته می شود. چنین دستگاه هایی تا حد امکان جمع و جور هستند، آسان برای استفاده بوده، اما کمتر قابل اعتماد می باشند.

دستگاه های دارای دو مبدل حرارتی کاملا مجزا را می توان بهترین گزینه برای نصب در نظر گرفت. مدارهای آب گرم و سیستم گرمایشی در این حالت شده اند، بنابراین لازم نیست بخش گرمایش در زمان توزیع آب گرم مسدود شود. در حالی که در نوع مبدل دوترمیک دقیقا همین اتفاق می افتد.

  • نوع محفظه احتراق در پکیج ها

پکیج های گرمایشی را می توان به نوع محفظه باز یا بسته جدا و مجهز کرد. در نوع اول فقط از کشش طبیعی هوا برای کارکرد دستگاه استفاده می شود. یعنی اکسیژن لازم برای فرآیند احتراق از اتاقی که دستگاه در آن نصب شده است وارد محفظه می شود. بنابراین، اتاق باید مجهز به تهویه موثر باشد.

علاوه از موارد بالا نصب یک دودکش کامل از نوع عمودی ضروری است. در نوع محفظه بسته وجود یک فن اضافی از نوع باز آن را متمایز می کند که هوا را به دستگاه می رساند و گازهای دودکش را از آن خارج می کند و از اتاقک اکسیژن نمی گیرد.

دودکش ها در این مورد متفاوت هستند. در یک سیستم که نوع کواکسیال نصب می شود، در آن دو لوله به شکل دو جداره می باشند. داخلی برای حذف مواد حاصل از احتراق در نظر گرفته شده است و دومی نیز برای خارج شدن دود.

دودکش کواکسیال نه تنها به صورت عمودی، بلکه در برخی از زاویه ها و به صورت افقی نیز قابل نصب است. ضمنا وجود فن، کشش پایدار را تضمین می کند.

نوع محفظه بسته باعث افزایش راندمان پکیج می شود. راندمان بالا با مصرف سوخت کم از مزایای این پکیج ها می باشند.

  • نوع مشعل پکیج های زمینی

مشعل پکیج ها می تواند از نوع دو مرحله ای یا مدولاسیون باشد. در مورد اول فرض بر این است که دستگاه همیشه فقط یک سطح توان را ارائه می دهد. نوع دو مرحله ای این امکان را می دهد که یکی از دو سطح را انتخاب کنید.

مدولاسیون توان خروجی توسط دستگاه را فرض می کند. باید درک کرد که حداکثر قدرت گرمایش دستگاه همیشه مورد نظر نیست و به گفته کارشناسان این امر، از 15 تا 30 درصد مواقعی که دستگاه کار می کند استفاده می شود و در بقیه زمان ها، توان کمتری تولید می کند.

پبنابراین، نوع مدولاسیون اقتصادی تر هستند. آنها به دلیل کاهش تعداد خاموش و روشن شدن دستگاه، عمر مفید دستگاه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند.

از طرف دیگر توانایی کار در ظرفیت های کم، باعث صرفه جویی قابل توجهی در انرژی می شود. علاوه بر این، میزان گازهای دودکش و سایر مواد احتراق منتشر شده در هوا نیز کاهش می یابد.

  • استفاده از گازهای خروجی از دودکش

پکیج های معمولی طوری طراحی شده اند که گازهای دودکش همراه با بخار آب بلافاصله به بیرون رفته و تخلیه می شوند. در حالی که دما بالاست و می توان از این گرما مجددا استفاده کرد.

پکیج های چگالشی بخارها و گازهای آزاد شده در طی احتراق سوخت های گازی را جمع آوری کرده و آن را به مدارهای گرمایشی هدایت می کنند. با توجه به استفاده کامل تر از انرژی دریافتی، بهره وری گرمایشی در حالت کلی به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

بنابراین، می توان در مصرف سوخت صرفه جویی کرده و راندمان پکیج را به 100٪ -114٪ افزایش داد. معایب پکیج های چگالشی را بیشتر به طراحی پیچیده تر آن ها نسبت می دهند که به طور قابل توجهی هزینه را افزایش می دهد.

نکات مهم در انتخاب پکیج زمینی

توان گازی دستگاه

یکی از عوامل اصلی تعیین کننده انتخاب پکیج این مورد است. طبق استاندارد پیشنهاد می شود که توان مورد نیاز دستگاه را به ازای هر 10 متر مربع ساختمان به 1 کیلو وات توان تولید شده توسط واحد نیاز آن انتخاب کرد.

با این حال، این رقم نیز بسیار متوسط است. چرا که باید بقیه موارد موثر را نیز در نظر گرفت. این موارد عبارتند از:

  • اتلاف حرارت ساختمان
  • ارتفاع سقف های اتاق
  • تعداد در و پنجره ها
  • عایق حرارتی
  • و…

از نظر مصرف سوخت

در صورت امکان، توصیه می شود که مقرون به صرفه ترین پکیج ها را انتخاب کنید که شامل تمام مدل های چگالشی می شود. چرا که در مقایسه با دستگاه های معمولی در شرایط مشابه، آنها 15-30٪ سوخت کمتری مصرف می کنند.

تعداد مدار و مبدل دستگاه

منطقی است که در مورد خرید پکیج دو مداره فقط به شرط نیاز به تامین آب گرم فکر کنید. در این مورد، ارزش نصب دستگاه های دو مبدله فقط در یک ساختمان کوچک یا متوسط ارزش نصب دارند و برای خانه های بزرگ، نصب پکیج های دو مدار غیر عملی است، زیرا قدرت دستگاه برای کار با تمام توان اغلب کافی نیست. علاوه بر این، امنیت سیستم نیز کم خواهد بود.

نحوه عملکرد پکیج زمینی

جنس مبدل حرارتی استفاده شده و اولویت دار

جنس مسی را در نوع زمینی را در نظر نمی گیرند و فقط فولادی یا چدنی هستند. اگر می خواهید در هزینه خود صرفه جویی کنید، فولادی انتخاب می شود که ارزان است. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر نوع فولادی را انتخاب کنید، چند سال دیگر باید مبدل حرارتی را عوض کنید. اما جنس چدن گزینه ای عالی برای این مورد خواهد بود.

سیستم مدیریت پکیج

راحت ترین و ایمن ترین راه برای استفاده، کنترل اتوماتیک است. چرا که قادر به عملکرد مستقل، بدون کنترل دائمی بوده اما سیستم های پیچیده و گران قیمتی هستند.

با کنترل دستی می توان اقتصادی تر و با هزینه کم استفاده کرد، اما در این حالت باید کنترل ها دستی باشد.
یک گزینه عالی در عملکرد پکیج گازی وجود سنسور ترموستات یا حد داخلی است که اگر نداشته باشد، خرید و نصب ترموستات توصیه می شود تا انرژی و تجهیزات گرمایش و در کل دما بیش از حد هدر نرود.

ویژگی های ابعاد طراحی و ابعاد قابل قبول

ابعاد کل پکیج زمینی و ظاهر آن بر اساس مساحت اتاق کوره انتخاب می شود. تولید کنندگان طیف گسترده ای از مدل های مختلف با طرح ها و اندازه های مختلف را ارائه می دهند که به خریدار این امکان را می دهد دستگاهی را انتخاب کنند که با توجه به مساحت و مکانی که در نظر گرفته اند، بهترین را انتخاب کنند.

اگر فکر می کنید که ابعاد هر چه بیشتر باشد بهتر است، در اشتباهید. عملکرد تجهیزات به هیچ وجه با ابعاد مرتبط نیست. مثلا پکیج های دیواری که از نظر طراحی پیچیده تر هستند، از نظر اندازه کوچکتر از پکیج های زمینی هستند.

در طراحی پکیج های دیواری تک مبدله و دو مبدله گازی بسته به وظایف مورد استفاده قطعات زیر استفاده می شوند که عبارتند از:

  • یک یا دو پمپ سیرکولاسیون
  • مخزن انبساط بسته
  • گیج فشار
  • دماسنج
  • هواکش
  • دریچه اطمینان

برای پکیج های زمینی نیز نیاز به نصب جداگانه مخزن انبساط و پمپ دارند که در برخی موارد می توان از آنها صرف نظر کرد.

راندمان و مصرف برق پکیج های زمینی و دیواری

مدل های جدیدتر پکیج های زمینی راندمان 88-90٪ را دارند، در حالی که مدل های قدیمی در حدود 85٪ بودند. در مورد پکیج های دیواری نیز راندمان و میزان بازدهی آن ها در حدود 90-94٪ می باشند.

مسلما با توجه به موارد ذکر شده از نظر راندمان خروجی، نوع پکیج انتخابی در مصرف انرژی پکیج های با راندمان کمتر بیشتر است. اما ارزیابی کارایی فقط از روی مدل که زمینی و دیواری می باشد نباید مد نظر باشد و همچنین نباید فقط با روش نصب آن ها را مقایسه کرد.

راندمان برق در پکیج های زمینی و دیواری

مثلا در مورد پکیج های دیواری، پکیج های معمولی و چگالشی را داریم که دارای تفاوت هایی می باشند که از هم متمایز می شوند. در یک مقایسه کوتاه می توان مزایای پکیج های چگالشی را بیان کرد که عبارتند از:

  • در پکیج های غیرچگالشی و معمولی گرما به آب منتقل می شود و بقیه از طریق دودکش هدر می رود. در حالی که در نوع چگالشی این حرارت جذب شده و استفاده می شود و بازدهی از این طریق افزایش می یابد.
  • پکیج های چگالشی یکپارچه بوده و در کل جمع و جور می باشند و فضای کمی برای نصب نیاز دارند.
  • گزینه مناسب یا شاید بهترین گزینه برای خانه های کوچک هستند.
  • پکیج های چگالشی به دلیل این که آب را مستقیم از شبکه گرفته و پس از گرم کردن می تواند مصرف شود، انرژی کمتری به همین دلیل هدر می رود و نیاز به مخزن برای ذخیره آب گرم ندارند.
  • راندمان پکیج های چگالشی بالاتر است.
  • نوع چگالشی نسبت به معمولی انرژی کمتری مصرف می کند و از نظر زیست محیطی مناسب تر است.

تقریبا همه پکیج های های زمینی از نوع همرفتی بوده، ارزان تر هستند و کارایی کمتری را در کل نسبت به پکیج های دیواری دارند.
از طرف مقابل هم به دلیل داشتن سیستم طراحی و قطعات داخلی ساده تر بوده، تعمیر آنها ارزان تر است و این یک مزیت مهم می باشد.
برای پکیج های زمینی هم می توان از سیستم چگالشی استفاده کرد، اما در این صورت هزینه ها خیلی بالاتر رفته و گران تر تمام خواهد شد.

مبدل های حرارتی در پکیج های های زمینی و دیواری

مبدل های حرارتی در مدل های زمینی از جنس چدن هستند که در کل، سنگین، مقاوم در مقابل خوردگی، دارای ضخامت بالا و قابل اعتماد می باشند. همه این موارد باعث می شود تا پکیج های زمینی که دارای مبدل حرارتی چدنی هستند تا 25 سال بدون وقفه کار کنند.

مبدل های حرارتی در پکیج های دیواری از فولاد یا مس هستند. فولاد گزینه ای ارزانتر است و به دلیل ساخت نازک، مستعد تاب خوردگی و زنگ زدگی است و این مدل ها 12-13 سال عمر خواهند داشت. مس دوام بیشتری دارد و رسانای عالی برای هدایت گرما است، اما به دلیل هزینه تمام شد زیاد در استفاده از آن، فقط در مدل های گران قیمت استفاده می شود.

اتوماتیک بودن کارها در پکیج زمینی و دیواری

پکیج های دیواری از نظر اتوماتیک بودن کارها کامل تر هستند، بنابراین استفاده از آنها راحت تر و ایمن تر است. به عنوان مثال، آنها مجهز به حالت جلوگیری از یخ زدگی هستند، محافظت در برابر گرمای بیش از حد، مسدود کردن پمپ و… هستند.

از عملکرد خودکار در نوع زمینی می توان به کنترل گاز و جلوگیری از گرمای بیش از حد اشاره کرد. جرقه زنی خودکار در این پکیج کمتر رایج است.

پکیج زمینی یا پکیج دیواری برای ما بهتر است؟

ارائه یک فرمول کلی برای این مورد دشوار است، زیرا در هر موقعیتی با توجه به همه شرایط محیطی، آب و هوا، خانه و… باید تصمیم گرفت. اما در حالت کلی برای ویلا ها و خانه های بزرگ تر از 200 متر و در خانه هایی که دارای چند حمام هستند پکیج زمینی استفاده می شود. همچنین از پکیج های دیواری فن دار برای مکان هایی استفاده می شوند که پکیج را مثل آپارتمان ها نتوان بیرون از منزل نصب نکرد.

برخی دیگر از سایر دوره های پرطرفدار در آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان شامل آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش برق ساختمان ، آموزش برق صنعتی ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش طراحی برد  و بیش از هشتاد دوره تخصصی دیگر می باشد. جهت اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها و دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
امیررضا فیروزبخت
امیررضا فیروزبخت

امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *