
معرفی اجزای سیستم اعلام حریق
فهرست مطالب
- 1 سیستم های اعلام حریق چگونه کار می کنند؟
- 2 اجزای سیستم های اعلام حریق
- 2.1 کنترل پنل اعلام حریق
- 2.2 دستگاههای ورودی
- 2.3 ایستگاه های کششی
- 2.4 دتکتور دود
- 2.5 دتکتور کانال
- 2.6 دتکتور های حرارتی
- 2.7 دتکتور پرتو
- 2.8 دتکتور دود تنفسی یا نمونه برداری هوا
- 2.9 سوئیچ جریان آب
- 2.10 سوئیچ های دستکاری
- 2.11 دستگاه های اطلاع رسانی
- 2.12 دستگاه های شنیداری
- 2.13 بارق
- 2.14 بارق-شاخ
- 2.15 شماره گیر
- 2.16 منابع تغذیه NAC
سیستم اعلام حریق متشکل از دستگاه های الکترونیکی مختلفی است که با هم کار می کنند تا آتش سوزی یا سایر موارد اضطراری را شناسایی و به مردم اطلاع دهند. در طول سالها، سیستمهای اعلام حریق به طور فزایندهای پیچیده شدهاند، بنابراین ما راهنمایی را برای کمک به شما در درک تمام اجزای یک سیستم اعلام حریق و استفاده حداکثری از این فناوری ضروری آماده کردهایم.
پیشنهاد ویژه: دوره آموزش نصب اعلام حریق بصورت کاملا عملی در کارگاههای مجهزِ آموزشگاه فن آموزان با 30% تخفیف. جهت ثبت نام با شماره 02166477300 تماس بگیرید.
سیستم های اعلام حریق چگونه کار می کنند؟
هدف اصلی سیستم اعلام حریق تشخیص حریق و اطلاع سریع ساکنان ساختمان و خدمات اضطراری از یک مکان کنترل شده و نظارت شده مرکزی است. این سیستمها همچنین نظارت میکنند و محل و منشأ آلارمها را شناسایی میکنند و مشکلات اتصالات و سیمکشی را که ممکن است مانع از کارکرد صحیح سیستم شوند را تشخیص می دهند. اساساً سیستم های تشخیص حریق چهار عملکرد اصلی دارند.
- تشخیص
- هشدار
- نظارت
- کنترل کردن
این سیستم های بسیار پیشرفته از شبکه ای از لوازم، دستگاه ها و کنترل پنل ها برای انجام این چهار عملکرد استفاده می کنند. برای کمک به درک بهتر عملکرد یک سیستم هشدار، در زیر به جزئیات هر جزء خواهیم پرداخت.
اجزای سیستم های اعلام حریق
سیستم اعلام حریق از اجزای زیادی تشکیل شده است که عبارتند از:
- پنل کنترل اعلام حریق
- دستگاه های آغازگر
- ایستگاه های کششی
- دتکتور های دود
- دتکتور های کانال
- دتکتور های حرارتی
- دتکتور های پرتو
- ردیاب های دود تنفس یا نمونه گیری هوا
- سوئیچ های جریان آب
- سوئیچ های دستکاری
- دستگاه های اطلاع رسانی
- دستگاه های شنیداری
- بارق
- بارق/شاخ
- شماره گیرها یا ارتباطات
- منابع تغذیه NAC
در ادامه می خواهیم توضیح دهیم که هر جزء چه کاری انجام می دهد.
کنترل پنل اعلام حریق
پانل کنترل اعلام حریق که معمولاً به اختصار FACU نامیده می شود، “مغز” سیستم است. این قسمت پیام ها را از دستگاه های آغازگر دریافت می کند که به عنوان ورودی نیز شناخته می شوند و عملکردهای زیر را انجام می دهد.
روشن کردن اعلانها: با دریافت سیگنالها از ورودیها، FACU دستگاههای اطلاع رسانی لازم را که به عنوان خروجی نیز شناخته میشوند، روشن میکند. به افراد اطراف هشدار می دهد که مشکلی رخ داده است.
فراخوان آسانسور: FACU همچنین آسانسورها را فراخوانی می کند که امکان انتقال افراد توسط آسانسور را به منطقه پر از شعله یا دود از بین می برد.
خاموش شدن سیستم تهویه مطبوع: اگر این سیستم ها دود را در مجرای هوا تشخیص دهند، بسیاری از سیستم های اعلام حریق، واحد انتقال هوا را خاموش می کنند، بنابراین از انتشار دود به سایر قسمت های ساختمان جلوگیری می کنند.
اطلاع رسانی مرکز نظارت بر زنگ هشدار: FACU همچنین به یک ایستگاه مانیتورینگ نظارت از راه دور هشدار می دهد که به نوبه خود به خدمات اضطراری اطلاع می دهد.
به حداقل رساندن هشدارهای کاذب: یک سیستم اعلام حریق با طراحی یا نصب ضعیف که تعمیر و نگهداری، آزمایش و بازرسی معمولی را دریافت نمی کند، احتمالاً حتی زمانی که هیچ خطر واقعی وجود نداشته باشد، روشن می شود. هشدارهای نادرست مکرر باعث می شود افراد کمتر آنها را جدی بگیرند. هنگام شنیدن زنگ خطر آتش سوزی، بسیاری از مردم تصور می کنند که دلیلی برای نگرانی نیست، مگر اینکه بوی دود یا شعله آتش را ببینند.
برای به حداقل رساندن بروز هشدارهای کاذب، صنعت اعلام حریق برای طراحی، نصب، آزمایش، نگهداری و بازرسی مناسب سیستم فشار آورده است.
انواع پنل های اعلام حریق
پنل اعلام حریق می تواند یکی از دو نوع زیر باشد:
- آدرس پذیر: پانل های آدرس پذیر همه اجزای هشدار را به صورت جداگانه نظارت می کنند. هر دستگاه دارای یک آدرس مجزا است که به پانل اجازه می دهد تا از وضعیت آنها مطلع شود، مانند اینکه آیا به طور معمول کار می کند یا زنگ هشدار دچار مشکل است. به عنوان مثال، سیستمهای آدرسپذیر به افرادی که در میز پذیرش هتل کار میکنند این امکان را میدهند که با نگاه کردن به نمایشگر پانل هشدار، مکان دقیق رویداد را بدانند.
- غیر آدرسپذیر: این نوع سیستم همه دستگاههای راهاندازی را در مناطق قرار میدهد، به این معنی که کاربران باید از نظر فیزیکی هر دستگاه را در آن منطقه بررسی کنند تا دستگاه هشدار را پیدا کنند. به عنوان مثال، اگر شما یک سیستم غیر آدرسپذیر دارید و زنگ هشدار به صدا در میآید، چیزی شبیه به «منطقه زنگ هشدار 3، طبقه چهارم» به شما میگوید.
اکثر صاحبان و مدیران املاک، سیستم های آدرس پذیر را ترجیح می دهند، زیرا آنها مکان خاص زنگ هشدار را به شما اطلاع می دهند و وضعیت را بسیار سریعتر ارزیابی می کنند. برخی از پنلهای اعلام حریق همچنین میتوانند به ایستگاههای نظارت از راه دور هشدار دهند، که با خدمات اضطراری تماس بگیرند.
سه حالت پنل اعلام حریق
پانل های اعلام حریق به طور مداوم وضعیت سیستم اعلام حریق را کنترل و نشان می دهند. برای اکثر سیستم ها، سه حالت ممکن وجود دارد.
نرمال: “عادی” به این معنی است که همه لوازم، دستگاه ها، سی تجهیزات برقی و سیم کشی به درستی کار می کنند و هیچ آلارم فعالی وجود ندارد.
هشدار: این وضعیت یک زنگ فعال را نشان می دهد.
مشکل: اگر یک سیم کشی باز یا کوتاه در مدارهایی ایجاد شود که دستگاه های راه انداز و پانل اعلام حریق را به هم متصل می کند، یا اگر اتصال خط تلفن سیستم کار نمی کند، سیستم به حالت “مشکل” می رود که پانل کنترل نمایش داده خواهد شد.
دوره های مرتبط پرطرفدار: آموزش نصب دوربین مداربسته ، آموزش plc ، آموزش هوشمند سازی ساختمان
دستگاههای ورودی
دستگاههای ورودی آلارمها را راهاندازی میکنند، و درست مانند پنلهای هشدار، میتوانند آدرسپذیر یا غیر آدرسپذیر باشند. برخی از دستگاههای راهاندازی، مانند سوئیچهای جریان آب، به طور سنتی غیر آدرسپذیر هستند، اما می توانند به ماژولهای آدرسپذیر متصل میشوند. سوئیچ ها می توانند آدرس های خاصی داشته باشند که به آنها اجازه می دهد با سیستم های آدرس پذیر ارتباط برقرار کنند.
ایستگاه های کششی
یک ایستگاه کششی احتمالاً جزئی از سیستم اعلام حریق است که بیشتر با آن آشنا هستید. این قسمت دستگاهی است که به صورت دستی کار میکند و هنگامی که کسی دستگیره آن را میکشد، سیگنال هشدار را راهاندازی میکند. در حالی که ممکن است چند دقیقه طول بکشد تا دود به یک آشکارساز دود برسد، شما میتوانید یک ایستگاه کشش را در عرض چند ثانیه پس از آتشسوزی یا سایر موارد اضطراری فعال کنید، که امکان تخلیه سریعتر و واکنش سریعتر توسط آتشنشانی را فراهم میکند. ایستگاه های کششی در اندازه ها و اشکال مختلف موجود هستند و در صورت درخواست می توانند با پوشش های محافظ ارائه شوند.
دتکتور دود
دتکتور دود وسیله ای است که وقتی دود را حس می کند، سیگنال هشدار را راه اندازی می کند. این دستگاه ها بسته به نوع سنسوری که برای تشخیص ذرات دود استفاده می کنند، دو طبقه بندی دارند.
دتکتور های یونیزاسیون: این هشداردهنده ها حاوی آثار کوچکی از مواد رادیواکتیو بین دو صفحه دارای بار الکتریکی هستند. یون ها بین این دو صفحه باردار جریان دارند، اما ذرات دود این را مختل می کنند. اگر این اتفاق بیفتد، آشکارساز دود خاموش می شود.
دتکتور های فوتوالکتریک: دتکتور های فوتوالکتریک پرتوهای نور LED را در محفظه تشخیص خود ساطع می کنند. وقتی ذرات دود وارد این محفظه می شوند، پرتو نور را پراکنده می کنند و بخشی از آن را روی حسگر فوتوالکتریک آشکارساز منحرف می کنند. هنگامی که سنسور این نور را تشخیص می دهد، زنگ هشدار خاموش می شود.
دتکتور کانال
داکت دتکتورها ، دتکتورهای دود هستند که در کانال های تهویه مطبوع و گرمایش نصب می شوند. آنها واحدهای هواساز را خاموش می کنند و از عبور دود از طریق کانال های هوا در سراسر ساختمان جلوگیری می کنند.
دتکتور های حرارتی
انواع دتکتور های حرارتی
دتکتورهای حرارتی دستگاههای تشخیص حریق مجهز به حسگرهایی هستند که به گرما پاسخ میدهند. دو نوع اصلی از آشکارسازهای حرارتی موجود است.
دتکتورهای حرارتی افزایشی: این نوع دتکتور ها یحرارتی در صورتی که دما با سرعتی بیش از مقدار مشخص شده افزایش یابد، پاسخ خواهند داد.
دتکتورهای حرارتی با دمای ثابت: دتکتور های حرارتی دمای ثابت زمانی پاسخ خواهند داد که عناصر عملیاتی آنها به دمای از پیش تعیین شده برسد یا از آن فراتر رود. دو نوع آشکارساز دمای ثابت وجود دارد: آشکارسازهای خطی که دما را در سراسر یک منطقه نظارت می کنند و آشکارسازهای نقطه ای که دما را در یک مکان خاص نظارت می کنند.
دتکتور پرتو
این نوع دتکتور دود یک پرتو نور را در سراسر ناحیه محافظت می کند. اگر دود از مسیر پرتو عبور کند، آشکارساز پاسخ خواهد داد.
دتکتور دود تنفسی یا نمونه برداری هوا
این نوع آشکارساز از لوله هایی برای رساندن هوا یا دود به یک آشکارساز مرکزی مجهز به حسگر استفاده می کند که می تواند تغییرات جزئی در ترکیب شیمیایی هوا را تشخیص دهد. این آشکارسازها معمولاً بسیار حساس هستند.
سوئیچ جریان آب
سوئیچ های جریان آب از پاروهایی استفاده می کنند که در داخل لوله های پر از آب قرار دارند که به جریان آب پاسخ می دهند.
سوئیچ های دستکاری
سوئیچ دستکاری یک دستگاه راه انداز نظارتی است که اگر کسی دستگیره آن را از موقعیت معمولی خود حرکت دهد عمل می کند.
دستگاه های اطلاع رسانی
این دستگاهها یک اعلان دیداری یا شنیداری ارسال میکنند تا ساکنان ساختمان را برای تخلیه هشدار دهند.
دستگاه های شنیداری
وسایل شنیداری شامل آژیر، زنگ و بوق است.
بارق
بارق ها با چشمک زدن یک چراغ اعلان ها را ارسال می کنند.
بارق-شاخ
این دستگاهها با چشمک زدن چراغ و به صدا درآوردن آژیر اعلانها را برای هشدار به مردم ارسال میکنند.
شماره گیر
برخی از سیستمهای اعلام حریق دارای شمارهگیر داخلی یا خارجی هستند که برای تماس با مراکز نظارت یا ایستگاههای دریافت هشدار استفاده میشوند. ارتباطدهندهها میتوانند از سیگنالهای رادیویی، خطوط تلفن یا اتصال اینترنت برای حفظ تماس استفاده کنند. پانل ها ممکن است شماره گیر داخلی یا ارتباط دهنده داشته باشند.
منابع تغذیه NAC
سیستمهای امروزی به بسیاری از دستگاههای اعلان نیاز دارند که به منابع تغذیه اضافی مجهز باشند که به عنوان منبع تغذیه اعلان یا منبع تغذیه NAC شناخته میشوند. می توانید اینها را از طریق پنل اصلی پیدا کنید یا در صورت نیاز در اطراف ساختمان توزیع کنید.
چند نمونه از عملکردها و سیستم هایی که معمولاً با سیستم های اعلام حریق در ارتباط هستند عبارتند از:
- سیستم های خاموش کننده مانند سیستم های آبپاش اتوماتیک
- قطع برق و فراخوان آسانسور
- مدیریت دود
- کنترل فن و دمپر HVAC
- باز کردن قفل درب و باز کردن درب
- سیستم های امنیتی
- سیستم های اطلاع رسانی انبوه
- نظارت بر کپسول های آتش نشانی
با توجه به کد اعلام حریق و سیگنالینگ، برخی از موارد فوق “عملکردهای ایمنی در برابر آتش” هستند که به منظور بهبود ایمنی زندگی سرنشینان یا کنترل گسترش آتش هستند. شما می توانید به دلایل مختلف، مانند مزایای عملیاتی، اشتراک گذاری اطلاعات و صرفه جویی در هزینه، سایر عملکردها یا سیستم ها را ادغام کنید.
باید هر هفته، ماه، شش ماه یا یک بار در سال اجزای اعلام حریق خود را به صورت بصری بازرسی کنید. بازرسی بصری استاندارد شامل موارد زیر است.
تجهیزات کنترل: هر هفته این را بررسی کنید تا مطمئن شوید که سیستم به درستی کار می کند. این مورد شامل بازرسی LED ها، منبع تغذیه، فیوزها و دیدن سیگنال های مشکل است.
باتری ها: بسته به نوع باتری هایی که دارید، باید ماهی یک یا دو بار آنها را از نظر نشتی و خوردگی چک کنید.
دتکتورهای گرما، دتکتور های کانال و دتکتورهای دود: اینها را هر شش ماه یکبار بررسی کنید.
شما باید همه تجهیزات را سالیانه بازرسی کنید تا مطمئن باشید که هیچ تغییری بر عملکرد آن تأثیر نمی گذارد.
فن اموزان علاوه بر دوره اعلام حریق ، سایر دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات نظیر آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات پکیج و … را بصورت تضمینی و 100% عملی تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای کشور برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02166477300 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید