نحوه کار کولرهای آبی

نحوه کار کولرهای آبی
چکیده مطلب :

در واقع کولر آبی ماشینی است که در آن ابتدا آب را بر روی دیواره­هایی پوشیده از پوشال ، جاری ساخته و سپس هوا را از میان این پوشال­های خیس عبور می دهند. بنابراین هوای در حال وزش ، مرطوب شده و کاهش دمای محیط آغاز خواهد شد. در این مقاله ی آموزشگاه فن اموزان به معرفی اجزای مکانیکی کولرهای آبی پرداخته شده است.

از زمان­ های بسیار قدیم ، زندگی و اُتراق در جوار آبشارها و فواره­های بلند ، از جمله روش­های رهایی از گرما و کاهش دمای محیط بوده است که امروزه جای خود را به کولر آبی و گاری داده است.

زیرا جریان هوا ، به هنگام عبور از میان آب در حال ریزش ، ذرات آن را با خود همراه ساخته و برخورد چنین نسیمی با بدن انسان ، توانایی خنک کردن لازم را داراست. این برداشت اولیه و تبعیت از طبیعت ، اساس کار کولرهای آبی امروزی است. در واقع کولر آبی ماشینی است که در آن ابتدا آب را بر روی دیواره­هایی پوشیده از پوشال ، جاری ساخته و سپس هوا را از میان این پوشال­های خیس عبور می دهند. بنابراین هوای در حال وزش ، مرطوب شده و کاهش دمای محیط آغاز خواهد شد. در این مقاله ی آموزشگاه فن آموزان به معرفی اجزای مکانیکی کولرهای آبی پرداخته شده است.

دوره آموزش نصب کولر گازی از دوره های کوتاه مدت در دپارتمان تاسیسات آموزشگاه فن اموزان می باشد. در این دوره صفر تا صد نصب انواع برندهای کولر گازی بصورت صد در صد عملی در کارگاههای مجهز اموزش داده می شود. برای مشاهده سرفصل های این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:

آموزش نصب کولر گازی

اجزای مکانیکی کولر آبی

این اجزاء به شرح زیر می­باشند

  1. کانال خروجی کولر آبی

این کانال بین دریچه هوا و برزنت قرار داشته و هر چقدر بتوان از برخورد نور آفتاب با این قسمت جلوگیری نمود ، سرمای به وجود آمده ، تلفات کمتری داشته و راندمان خنک کنندگی کولر آبی افزایش خواهد یافت.

اجزای کولر آبی: کانال خروجی کولر آبی
کانال خروجی کولر آبی
  1. کانال داخلی کولر آبی

این کانال در داخل کولر قرار داشته و پروانه یا فن در مقابل آن جای دارد. بدیهی است هوای متراکمی که توسط فن ایجاد می­شود از طریق این کانال به سوی کانال خروجی هدایت خواهد شد.

قطعات کولر آبی: کانال داخلی کولر آبی
کانال داخلی کولر آبی
  1. بدنه کولر آبی

بدنه کولرهای آبی از ورقه­ های فلزی ساخته می­شود. به گونه­ای که سه سمت آن شبکه­های مخصوص ورود هوا و جهت چهارم آن دریچه خارجی کولر است.

همان طور که قبلاً اشاره شد ، هوای مکیده شده به داخل کولر از درپوشها عبور می کند و چون در این قسمت پوشالها به توسط آبی که بر رویشان ریخته شده کاملاً خیس هستند ، هوایی که به داخل کولر مکیده می شود ، ذرات آب را از پوشال­های خیس جدا نموده و به همراه خود حمل می­کند.

یکدست چیده شدن پوشال­ها در بدنه درپوش­ها از اهمیت زیادی برخوردار است. در غیر این صورت آب بر روی تسمه و یا پمپ ریخته و به سایر اجزاء الکتریکی دستگاه آسیب می­رساند.

  1. پارچه برزنتی کولر آبی

جهت جلوگیری از انتقال تنش و لرزش­های ماشین در حال کار به کانال­های حمل کننده هوای سرد ، الزاماً می­بایست این دو قسمت ، ارتباطی غیرمکانیکی داشته باشند. به همین جهت کاربرد پارچه برزنتی ضرورت می یابد. بدیهی است که این پارچه باید کاملاً سالم باشد و وجود هر گونه پارگی و یا مسیری جهت خروج هوای سرد از بدنه آن ، سرماسازی را شدیدا تحت تأثیر قرار خواهد داد.

  1. دریچه هوای خنک کولر آبی 

این دریچه در مدخل ساختمان تعبیه شده و هوای مرطوب ، پس از کانالهای موجود ، با عبور از این دریچه وارد محیط منزل می­شود.

اجزای کولر آبی: دریچه هوای خنک کولر آبی 

  1. ناودان ­های کولر آبی 

بر روی هر یک از درپوش­های کولر (در قسمت فوقانی) مسیری جهت ورود و توزیع آب وجود دارد که به ناودانی معروف است. آب پس از آن­که به توسط پمپ ، تحت فشار قرار گرفت به ناودان­ها هدایت شده با توزیع در سطح آن و نفوذ به پوشال­ها موجب خیس شدنشان شده و این عمل هوای خروجی کولر را به دلیلی که قبلاً مورد اشاره قرار گرفت مرطوب می سازد.

اجزای کولر آبی: ناودان ­های کولر آبی 

  1. آب پخش کن (سه راهه آب) در کولر آبی

همان طور که در قسمت ناودانی اشاره شد ، آب پس از آن­که توسط پمپ ، تحت فشار قرار گرفت به وسیله شلنگ به آب پخش کن و پس از آن در لوله هایی که تا ناودانی در پوش­ها امتداد دارند هدایت خواهد شد.

آب بندی در اتصال سه راهه به لوله های متصل به آن بسیار حائز اهمیت است. در غیر این صورت ریزش قطرات آب از سه راهه به روی تسمه و یا موتور می تواند منشاء ضایعات بعضی از قطعات دیگر دستگاه شود.

  1. پولی بزرگ – پولی کوچک و تسمه در کولر آبی

توسط دو پولی و تسمه رابط بین آن­ها نیروی مکانیکی به وجود آمده در الکتروموتور دو دور به محور فن منتقل می­شود. به این ترتیب با دور گرفتن موتور ، توسط تسمه ، محور فن نیز به چرخش در آمده و هوای لازم جهت انتقال رطوبت پوشال­ها به محیط منزل را فراهم می­سازد.

هم راستا بودن دو پولی فوق العاده با اهمیت است. در غیر این صورت تنش­های فن در حال چرخش افزایش یافته و عمر مفید تسمه نیز شدیدا کاهش می یابد. فن را می­توان به توربینی تشبیه کرد که وظیفه آن ایجاد هوای لازم در کولر است و اساسا متناسب با حجم هوایی که فن در هر دقیقه جابجا می سازد ، قدرت کولر تعیین می شود. حجم هوای کولر را براساس فوت مکعب در هر دقیقه بیان می کنند.

  1. شناور (فلوتر) در کولر آبی

از آن­جا که ذخیره آب در مخزن کولر آبی جهت ایجاد رطوبت هوا فوق العاده مهم است ، با استفاده از فلوتر ، سطح آب همواره ثابت نگه داشته می­شود. به محض کاهش آب مخزن ، با حرکت گوی پلاستیکی شناور به سمت پایین ، مسیر ورود آب شهر به مخزن کولر باز شده و تا رسیدن سطح آب به اندازه از قبل تعیین شده ، این عمل ادامه خواهد داشت. بدیهی است با افزایش سطح آب ، گوی نیز بالا آمده و به تدریج موجب انسداد (بسته شدن ) مسیر ورود آب خواهد شد. شناور از قسمت­های زیر تشکیل شده است.

اجزی کولرآبی: شناور (فلوتر) در کولر آبی

۱-گوی پلاستیکی

۲- واسطه

۳- میله با اهرم

۴- دیافراگم

۵ – زایده تنظیم کننده

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
امیررضا فیروزبخت
امیررضا فیروزبخت

امیررضا فیروزبخت هستم؛ حدود یازده سال است که کار تاسیسات انجام میدهم. از جمله موتورخانه، تعمیرات پکیج ، کولرهای گازی، چیلر ، وی آر اف ، انواع لوله کشی و تمامی رشته هایی که مربوط به تاسیسات می شود.

دوره های فنی پردرآمد برای ورود به بازار کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *