فوندانت چیست؟ آیا فوندانت خوردنی است؟
خمیر فوندانت یک خمیر خوراکی نرم و شکل پذیر است که به دلیل مزایای متعدد، به انتخابی محبوب برای تزیین کیک و شیرینی تبدیل شده است. فوندانت یک آیسینگ خوراکی است که از مواد 100% خوراکی ساخته شده است و استاندارد های غذایی هنگام تهیه آن نیز رعایت شده اند. مواد تشکیل دهنده خمیر فوندانت به نوع آن بستگی دارد. اما به طور کلی، مواد اصلی تشکیل دهنده خمیر فوندانت عبارتند از شکر، آب، ژلاتین یا پودر ژله، گلیسرول، کره، وانیل و رنگ خوراکی. به علاوه هیچ مانعی برای میل کردن ان وجود دارد چرا که مواد داخلی آن با بدن سازگار بوده و موجب ایجاد مسمومیت غذایی نمی شود.
فوندانت، یک خمیری خوراکی می باشد که از آب، قند، ژلاتین و گلیسرول تشکیل شده است. این ماده خوراکی به دلیل سهولت در استفاده و تنوع بی نظیر، در سال های اخیر به یکی از محبوب ترین مواد در تزئین کیک و دسر تبدیل شده است. در این مقاله ضمن تعریف خمیر فوندانت و مواد تشکیل دهنده آن، به بررسی انواع خمیر فوندانت و مزایا و مضرات آن می پردازیم.
اگر علاقه مند به کیک و شیرینی هستید میتوانید در دوره های آموزش کیک پزی و شیرینی پزی که به صورت صفر تا صد و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشوند شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
عناوین این نوشته:
خمیر فوندانت چیست؟
فوندانت یک خمیر نرم و شکل پذیر است که به دلیل مزایای متعدد، به انتخابی محبوب برای تزیین کیک و شیرینی تبدیل شده است. یکی از دلایل محبوبیت خمیر فوندانت این است که می تواند رنگ های خوراکی را به خود جذب کرده و در رنگ های متنوع برای کیک های عروسی و تولد به کار برده شود.
به علاوه قابلیت شکل پذیری بالای خمیر فوندانت موجب شده است تا استفاده از آن بسیار راحت باشد. لازم به ذکر است که خمیر فوندانت نسبت به سایر مواد مورد استفاده برای تزئین کیک، طول عمر و ماندگاری بالا تری داشته و دیر تر فاسد می شود.
یکی از قابلیت های منحصر به فرد خمیر فوندانت، امکان استفاده از آن به صورت ورقه های نازک است. به همین دلیل می توان از آن برای روکش کیک و یا درست کردن طرح های ظریف روی کیک های تولد استفاده کرد.
مواد تشکیل دهنده خمیر فوندانت
مواد تشکیل دهنده خمیر فوندانت به نوع آن بستگی دارد. اما به طور کلی، مواد اصلی تشکیل دهنده خمیر فوندانت عبارتند از شکر، آب، ژلاتین یا پودر ژله، گلیسرول، کره، وانیل و رنگ خوراکی.
ماده اصلی تشکیل دهنده خمیر فوندانت، شکر است که به آن طعم شیرینی می دهد. برای انعطاف پذیری بیشتر خمیر فوندانت، در تهیه آن از مقدار کمی آب استفاده می شود. ژلاتین یا پودر ژله به خمیر فوندانت قوام و خاصیت چسبندگی می دهد و برای جلوگیری از خشک شدن و ترک خوردن خمیر فوندانت، در تهیه آن از گلیسرول استفاده می شود.
برای این که طعم خمیر فوندانت بهتر شود از وانیل استفاده می شود و برای این که رنگ آن با کیک متناسب باشد، رنگ های خوراکی به آن اضافه می شود.
علاوه بر مواد ذکر شده، ممکن است در برخی از دستور پخت های خمیر فوندانت از مواد دیگری مانند پودر قند، نشاسته ذرت، صمغ عربی و گلوکز نیز استفاده شود.
کاربرد های خمیر فوندانت
بافت فوندانت با اکثر آیسینگ ها بسیار متفاوت است و این همان چیزی است که آن را منحصر به فرد می کند. فوندانت به چند شکل متفاوت وجود دارد و به همین دلیل آن ها در موارد مختلفی کاربرد دارند.
فوندانت بیشتر برای مجسمه سازی یا تزئین کیک یا شیرینی استفاده می شود. مطمئنا نام کیک های فوندانت را شنیده اید. فوندانت کشی یکی از سبک های تزئین کیک های تولد و عروسی می باشد که بین افراد بسیار محبوب است. در کشور ما هم چند سالی است که استفاده از فوندانت در صنعت قنادی گسترش یافته است و با کمک رنگ های خوراکی، با طیف وسیعی از خمیر فوندانت روبرو هستیم.
به این دلیل که خمیر فوندانت تا مدت زمان زیادی سالم می ماند و زود فاسد نمی شود، از آن برای مجسمه سازی نیز استفاده می شود و خمیر های مجسمه سازی را با آن ها درست می کنند. به علاوه آن ها در ایجاد آثار هنری مانند گل چینی و خمیر بازی نیز کاربرد دارند.
انواع خمیر فوندانت
- فوندانت مایع
- فوندانت خمیری
- فوندانت مجسمه سازی
فوندانت مایع
فوندانت مایع، خمیری کرم مانند و خوشمزه است که برای تزئین و طعم دهی به کیک، شیرینی، نبات و آب نبات استفاده می شود. این خمیر، بافتی نرم و لطیف دارد و به دلیل تنوع رنگی و قابلیت شکل پذیری بالا، به شما امکان می دهد تا خلاقیت خود را در تزیینات خوراکی به کار ببرید.
فوندانت مایع را می توان در خانه تهیه کرد یا به صورت آماده خریداری کرد. هم چنین باید فوندانت مایع را در ظرفی دربسته و در مکانی خنک و خشک نگهداری کرد. بهتر است در هنگام کار با فوندانت مایع، دستان خود را چرب کنید تا خمیر به دست نچسبد.
برای تهیه فوندانت مایع در خانه مراحل زیر را انجام دهید:
- شکر و آب را در قابلمه ای مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- ژلاتین و گلیسرین را به مخلوط شکر و آب اضافه کنید و هم بزنید تا حل شوند.
- مخلوط را تا زمانی که به دمای مورد نظر برسد، بپزید.
- پس از پخت، مخلوط را کمی سرد کنید و سپس با همزن برقی آن را بزنید تا هوا با آن مخلوط شود.
- در نهایت، طعم دهنده و رنگ مورد نظر خود را به فوندانت مایع اضافه کنید.
فوندانت خمیری
فوندانت خمیری، که به نام های فوندانت آیسینگ (icing) نیز شناخته می شود، خمیری خوراکی و انعطاف پذیر است که برای تزئین کیک، به ویژه کیک های تولد و عروسی، کاربرد فراوانی دارد. فوندانت خمیری را می توان با مواد مختلفی مانند ژلاتین، آگار، پودر قند و مارشمالو در خانه تهیه کرد. آگار یک ماده ژله ای مانند است که در صنت غذا و دارو کاربرد دارد و اضافه کردن آن برای تهیه فوندانت خمیری اختیاری می باشد.
هم چنین فوندانت خمیری نیز در بازار موجود و قابل تهیه است است که عمدتا از شکر و روغن هیدروژنه ساخته می شود. از کاربرد های فوندانت خمیری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشاندن کیک: فوندانت خمیری مانند خمیر پهن می شود و می توان از آن برای پوشاندن کامل کیک استفاده کرد.
- ایجاد طرح های برجسته: با استفاده از فوندانت خمیری می توان طرح های برجسته، گل ها و مجسمه های خوراکی خلق کرد.
- نوشتن و نقاشی: می توان با استفاده از ابزار های مختلف، روی فوندانت خمیری نوشت و نقاشی کرد.
- چسباندن قطعات تزیینی: فوندانت خمیری را می توان به عنوان چسب خوراکی برای چسباندن قطعات مختلف تزیینی روی کیک استفاده کرد.
فوندانت مجسمه سازی
فوندانت مجسمه سازی، نوعی خمیر خوراکی با قوام سخت تر است که آن را به گزینه ای ایده آل برای خلق مجسمه های خوراکی تبدیل می کند. این خمیر، مشابه فوندانت معمولی است، اما به دلیل سفت تر بودن، برای ساخت جزئیات ظریف و اشکال پیچیده مناسب تر است.
لازم به ذکر است که فوندانت مجسمه سازی بعد از خشک شدن، سفت می شود و شکل خود را حفظ می کند و ماندگاری بیشتری نسبت به دیگر تزیینات خوراکی کیک دارد.
آیا فوندانت خوردنی است؟
فوندانت یک آیسینگ خوراکی است که از مواد 100% خوراکی ساخته شده است و استاندارد های غذایی هنگام تهیه آن نیز رعایت شده اند. هیچ مانعی برای میل کردن آن وجود دارد چرا که مواد داخلی آن با بدن سازگار بوده و موجب ایجاد مسمومیت غذایی نمی شود.
اگرچه این ماده خوراکی است، اما ممکن است ببینید که مردم هنگام خوردن کیک فوندانت، آن را از روی کیک بر می دارند. زیرا معمولا مردم بافت یا طعم فوندانت را دوست ندارند. چرا که هضم آن به دلیل بافت سنگین آن سخت است. به علاوه به دلیل وجود درصد زیاد شکر در فوندانت، میل کردن آن برای افراد با بیماری های دیابتی و کودکان پیشنهاد نمی شود.
مضرات و مزایای فوندانت
حال که با فوندانت و انواع ان آشنا شدید، بهتر است با مضرات و مزایای فوندانت نیز آشنا شوید.
مزایای فوندانت شامل موارد زیر است:
- منبع انرژی: فوندانت مانند قند و شکر، منبعی برای تامین انرژی بدن است.
- قابلیت شکل پذیری بالا: خمیر فوندانت به راحتی شکل می گیرد و می توان از آن برای خلق طرح های متنوع و ظریف استفاده کرد.
- قابلیت جذب رنگ بالا: می توان به فوندانت رنگ های مختلف اضافه کرد و کیک و شیرینی را به شکلی جذاب تزیین کرد.
- ماندگاری بالا: فوندانت به دلیل مقدار قند بالا، دیر تر فاسد می شود و ماندگاری بیشتری نسبت به دیگر تزیینات کیک و شیرینی دارد.
- چسب خوراکی: از فوندانت مایع می توان به عنوان چسب خوراکی برای چسباندن قطعات مختلف تزیینی روی کیک و شیرینی استفاده کرد.
با وجود جذابیت فوندانت در شیرینی پزی و کیک پزی، مضراتی نیز دارد که باید به آن ها توجه کرد. در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- محتوای قند بالا: فوندانت از مقدار زیادی شکر درست می شود و به همین دلیل، مضرات آن همان مضرات قند و شکر خالص است.
- بیماری های قندی و کبدی: مصرف فوندانت باید در افرادی که بیماری های قندی و کبدی دارند، کنترل شود.
- رژیم های غذایی: افراد دارای رژیم های غذایی محدود یا منع مصرف قند، باید از مصرف فوندانت خودداری کنند.
- چاقی: مصرف بیش از حد فوندانت می تواند به چاقی و اضافه وزن منجر شود.
- پوسیدگی دندان: فوندانت به دلیل چسبندگی به دندان، می تواند باعث پوسیدگی دندان شود.
سارا شیری نژاد هستم، فارغ التحصیل صنایع غذایی از دانشگاه تهران و عاشق آشپزی. همکاری من با تیم فن آموزان برای محتواهای مرتبط با حوزه های آشپزی و صنایع غذا و خوراکی ها هستش. امیدوارم مطالبی که گذاشته میشه براتون مفید باشه.