سیسکو چیست و چه کاربردی دارد؟
سیسکو نام یک شرکت آمریکایی می باشد که به عنوان تولید کننده تجهیزات شبکه در مقایس های کوچک تا بزرگ در سراسر جهان شناخته شده است. در واقع می توان گفت سیسکو مجموعه محصولات مرتبط با طراحی و پیکر بندی شبکه های کامپیوتری می باشد که نقشی اساسی در توسعه و پیشرفت شبکه های کامپیوتری در سراسر جهان ایفا کرده است. این شرکت با ارائه طیف وسیعی از محصولات و خدمات، به سازمان ها و افراد در هر اندازه و مقیاسی کمک می کند تا شبکه های خود را به طور موثر و امن راه اندازی، مدیریت و بهینه سازی کنند.
سیسکو در واقع نام یک شرکت آمریکایی می باشد که به عنوان تولید کننده تجهیزات شبکه در مقایس های کوچک تا بزرگ در سراسر جهان شناخته شده است. بسیاری از مهندسان و مدیران شبکه برای برقرای ارتباط بین کاربران و هم چنین تامین امنیت در شبکه از مدل های متنوع روتر ها و سوئیچ های شبکه سیسکو استفاده می کنند. بنابراین آشنایی با تاریخچه سیسکو و هم چنین سیستم عامل آن برای آن ها ضروری می باشد. با ما همراه باشید تا در این مقاله ضمن تعریف سیسکو، به بررسی مزایا و معایب سیسکو بپردازیم.
اگر به مباحث شبکه و امنیت شبکه علاقه مند هستید میتوانید در دوره آموزش سیسکو که به صورت صفر تا صد و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشود شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده جزئیات و شرایط این دوره روی تصویر زیر کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
عناوین این نوشته:
سیسکو چیست؟
اگر در حوزه شبکه های کامپیوتری و نتورک فعالیت می کنید یا به این حوزه علاقه مند هستید، مطمئنا نام سیسکو را شنیده اید. در واقع می توان گفت سیسکو مجموعه محصولات مرتبط با طراحی و پیکر بندی شبکه های کامپیوتری می باشد که نقشی اساسی در توسعه و پیشرفت شبکه های کامپیوتری در سراسر جهان ایفا کرده است.
تمامی محصولات، نرم افزار ها و سیستم عامل سیسکو توسط شرکتی به نام سیسکو سیستمز (CISCO SYSTEMS INC) تولید و در دسترس عموم قرار گرفته است. این شرکت با ارائه طیف وسیعی از محصولات و خدمات، به سازمان ها و افراد در هر اندازه و مقیاسی کمک می کند تا شبکه های خود را به طور موثر و امن راه اندازی، مدیریت و بهینه سازی کنند.
این شرکت در سال 1984 میلادی توسط لئونارد بوساک و ساندرا لرنر در شهر سن خوزه کالیفرنیا تاسیس شد و تا به امروز به عنوان یکی از بزرگترین و شناخته شده ترین شرکت های فعال در حوزه فناوری اطلاعات شناخته می شود. با ما همراه باشید تا در ادامه تاریخچه تاسیس این شرکت را با هم بررسی کنیم.
درباره تاریخچه cisco
تاسیس شرکت سیسکو در واقع از دو دانشجوی دانشگاه استنفورد آمریکا شروع شد. لئونارد بوساک و ساندرا لرنر که هر دو در رشته کامپیوتر تحصیل می کردند، پس از فارغ التحصیلی در سال ۱۹۸۱ میلادی، در یک مدرسه شروع به کار کردند. لئونارد مسئول کامپیوتر های بخش علوم و ساندرا مسئول بخش آموزش بود.
لئونارد که علاقه زیادی به نوآوری داشت، پس از آزمون و خطا های زیاد، راهی برای اتصال شبکه های کامپیوتری دو بخش با استفاده از یک فناوری جدید پیدا کرد. او و ساندرا دریافتند که این فناوری، که “روتر” نامیده می شد، می تواند در دنیای بیرون از دانشگاه هم بسیار مفید باشد.
در سال ۱۹۸۴، شور و اشتیاق آن ها به دنیای شبکه، آن ها را به تاسیس شرکت سیسکو سیستمز، برگرفته از نام شهر سانفرانسیسکو، هدایت کرد. سپس دانشگاه استنفورد مجوز استفاده از نرم افزار روتر خود را به آن ها داد و این شرکت اولین محصول خود را به نام کارت رابط شبکه برای کامپیوتر های Digital Equipment Corporation در سال ۱۹۸۵ میلادی تولید کرد و در بازار به فروش رساند.
موفقیت بزرگ سیسکو با ارائه روتری که از چندین پروتکل شبکه پشتیبانی می کرد، رقم خورد. اما برای توسعه و رشد، به پول نقد نیاز داشتند. آن ها به سراغ شرکت سرمایه گذاری Sequoia Capital رفتند و در ازای دریافت پول، بخشی از کنترل شرکت را به آن ها واگذار کردند.
در سال ۱۹۹۰ میلادی، سیسکو سهام خود را به عموم عرضه کرد. اما این آغاز جدایی لئونارد و ساندرا از شرکتی بود که با علاقه و تلاش خود بنا کرده بودند. ساندرا از شرکت اخراج شد و لئونارد نیز به دنبال او رفت. سیسکو در دهه ۱۹۹۰ به سرعت رشد کرد. روتر های جدید و پیشرفته تر، ورود به حوزه سوئیچینگ شبکه با خرید شرکت Crescendo و نقل مکان به دفتر مرکزی جدید در شهر سن خوزه، از جمله این پیشرفت ها بودند. در سال ۱۹۹۸میلادی، سیسکو با شرکت سلسیوس در زمینه تلفن اینترنتی (VoIP) همکاری کرد و گامی دیگر در مسیر نوآوری برداشت.
امروزه، سیسکو به عنوان یکی از غول های دنیای شبکه های کامپیوتری شناخته می شود. ارائه طیف گسترده ای از محصولات و خدمات شبکه، باعث شده است تا افراد و سازمان ها در سراسر جهان به شبکه های کامپیوتری قدرتمند و امن دسترسی داشته باشند. این شرکت چند ملیتی آمریکایی در بیش از 115 کشور شعبه داشته و حدودا 35 هزار کارمند در سراسر دنیا را استخدام کرده است. اکنون یک شرکت چند ملیتی است و بیش از ۳۵۰۰۰ کارمند در بیش از ۱۱۵ کشور دارد.
سیسکو چه کاربردی دارد؟
همان طور که در قسمت های قبلی متوجه شدید، حوزه فعالیت شبکه سیسکو با شبکه های کامپیوتری مرتبط بوده و هدف عمده آن، ارائه خدمات و محصولات کاربردی برای کسب و کار های مرتبط با شبکه است. در این قسمت می خواهیم کاربرد سیسکو را بررسی کنیم.
سیسکو خدمات عالی را برای مسیریابی و Routing قابل اعتماد را در اختیار کاربران قرار می دهد. به نحوی که امنیت اطلاعات در مسیر انتقال داده فراهم شود. به علاوه این شرکت با داشتن خدمات بهینه سازی در حوزه شبکه های WAN باعث شده است نسبت به محصولات مشابه محبوبیت بیشتری داشته باشد. چرا که این خدمات وابسته به مقیاس و سایز شبکه ها نبوده و می تواند برای شبکه های نسبتا بزرگ نیز عملکرد عالی را از خود نشان دهد.
لازم به ذکر است که امروزه استفاده از سیسکو در حوزه شبکه بی سیم، رسانه ها مانند صدا، تصویر و پیام متنی نیز گسترش یافته است. هم چنین محصولات فوق العاده سیسکو در برقراری امنیت و اینترنت اشیا نیز کاربرد دارند.
نرم افزار و سیستم عامل سیسکو چیست؟
با توجه به وجود نرم افزار ها و سخت افزار های متنوع در حورزه شبکه کامپیوتری، به یک سیستم عامل نیاز داریم تا بتواند بین نرم افزار ها و سخت افزار ها ارتباط برقرار کرده تا در نهایت تجیهزات شبکه مانند روتر های و سوئیچ ها بتوانند به طور هماهنگ با هم کار کنند. شبکه سیسکو هم از این قاعده مستثنی نبوده و به یک سیستم عامل قوی نیاز دارد.
سیستم عامل Internetwork Operating System که به اختصار با نام IOS نیز شناخته می شود، سیستم عامل اختصاصی شرکت سیسکو می باشد که یک ارتباط قوی بین هسته روتر ها و سوئیچ های شبکه سیسکو برقرار کرده است. یکی از مزیت های این سیستم عامل، تنظیم دستور ها به صورت متنی می باشد. به گونه ای که برای انجام پیکربندی باید وارد محیط متنی این نرم افزار شده و دستورات خاصی را اجرا نمایید.
به علاوه این سیستم عامل که بر مبنای لینوکس ساخته شده است، می تواند روی انواع کامپیوتر های ویندوزی و سرور ها نصب شده از این بابت هیچ محدودیتی را برای کاربران ایجاد نمی کند.
همان طور که اشاره شد این سیستم عامل به طور اختصاصی برای شبکه سیسکو طراحی و پیاده سازی شده است. خبر خوب این است که با توجه به کاربرد گسترده سیستم عامل IOS در فعالسازی گره های شبکه، مسیریابی و برقرای امنیت ترافیک شبکه ، سه نوع سیستم عامل IOS در بازار موجود است تا کاربران بسته به سایز شبکه و هدف نهایی خود، از یکی از آن ها استفاده نمایند. انواع سیستم عامل IOS شبکه سیسکو عبارتند از:
- سیستم عامل IOS XE: این سیستم عامل یک دسته کد مشابه را برای اجرا روی لینوکس برای کاربرد ارائه می دهد و به نام Families نیز شناخته شده است.
- سیستم عامل IOS XR: این نوع جدید سیستم عامل IOS با نام Trains معروف شده و بر روی انواع شبکه های نرم افزاری اجرا می شود.
- سیستم عامل IOS NX-OS: برای شبکه های اترنت و سوئیچ های ذخیره سازی فیبر نوری از سیستم عامل NX-OS استفاده می شود.
ویژگی های سیستم عامل سیسکو
در این قسمت قصد داریم به معرفی ویژگی های سیستم عامل سیسکو بپردازیم و بررسی کنیم که به چه دلیل این سیستم عامل به عنوان یکی از بهترین تجهیزات شبکه در سراسر جهان شناخته شده اند.
یکی از خصوصیات کاربردی سیستم عامل IOS سیسکو، قابلیت اجرا و پیکربندی روی انواع سیستم های ارتباطی در لایه دوم و محیط های LAN و WAN می باشد. به این صورت که برای برقراری ارتباط به صورت امن در شبکه ها، بسته به نوع شبکه، از فیبر های نوری، سیسم های مسی و هم چنین شبکه بی سیم استفاده می کند.
به علاوه انعطاف پذیری عالی این شبکه ها موجب شده است که کاربران بتوانند امکانات بیشتری را روی دستگاه ها و تجهیزات خود نصب و پیکر بندی نمایند و در نهایت مدیریت سیستم کامپیوتری آسان تر شود. هم چنین سیستم عامل سیسکو، روند برنامه ریزی، طراحی و ساخت سیستم های پیچیده را پوشش می دهد و برای مقابله با انواع تهدیدات امنیتی و حملات سایبری، راهکار های کاربردی را ارائه می دهد.
مزایا و معایب شبکه سیسکو
حال که با محصولات شرکت سیسکو و کاربرد آن ها آشنا شدید، نوبت به این رسیده است که با مزایا و معایب این تجهیزات آشنا شوید. برای این که تصمیم بگیرید که آیا شبکه سیسکو برای شما مناسب است یا خیر، در قدم اول لازم است نیاز های خود را به طور کامل مشخص کنید. در ادامه پس از بررسی نکات مثبت و منفی این تجهیزات و تطبیق آن ها با نیاز خود، تصمیم نهایی خود را بگیرید.
مزایای استفاده از تجهیزات شبکه سیسکو عبارتند از:
- کیفیت و پایداری: سیسکو به دلیل کیفیت و پایداری محصولاتش مشهور است. تجهیزات این شرکت عمر طولانی دارند و به ندرت دچار مشکل می شوند.
- تنوع محصولات: سیسکو طیف وسیعی از محصولات را برای انواع شبکه ها، از کوچک تا بزرگ، ارائه می دهد. این تنوع، انتخاب را برای کاربران آسان می کند تا طبق بودجه خود، بهترین نمونه را خریداری کنند.
- نوآوری: سیسکو در زمینه نوآوری در صنعت شبکه پیشرو است. این شرکت به طور مداوم محصولات و خدمات جدیدی را برای پاسخگویی به نیاز های در حال تغییر مشتریان خود ارائه می دهد.
- امنیت: سیسکو به دلیل تعهد قوی به امنیت شناخته می شود. محصولات این شرکت دارای ویژگی های امنیتی پیشرفته ای هستند که از شبکه ها در برابر حملات سایبری محافظت می کنند.
- پشتیبانی: سیسکو پشتیبانی قوی از محصولات خود ارائه می دهد. این شرکت دارای شبکه ای گسترده از متخصصان پشتیبانی است که می توانند به کاربران در حل مشکلاتشان کمک کنند.
با وجود مزایا گسترده استفاده از تجهیزات شبکه سیسکو، آن ها با نکات منفی نیز همراه هستند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت: محصولات سیسکو به طور کلی گران تر از محصولات برند های دیگر هستند.
- پیچیدگی: برخی از محصولات سیسکو می توانند پیچیده باشند و پیکربندی آن ها توسط افراد معمولی دشوار باشد.
- عدم انعطاف پذیری: برخی از محصولات سیسکو به اندازه محصولات برند های دیگر انعطاف پذیر نیستند.
محمدرضا توسلی هستم. 6 سال سابقه کار در حوزه شبکه و مخابرات، امنیت شبکه و طراحی شبکه های داخلی دارم. در این سایت نوشته های مرتبط با شبکه، مخابرات، امنیت شبکه و اینترنت را به اشتراک می گذارم و امیدوارم مفید باشن.