فیوز الکترونیکی چیست؟ انواع فیوز الکترونیکی

فیوز الکترونیکی چیست؟ انواع فیوز الکترونیکی

فیوز یک قطعه الکترونیکی می باشد که از عبور جریان بیش از حد در مدار جلوگیری می کند، عنصر اصلی ساخت فیوز نواری فلزی است که در یک محفظه غیر رسانا قرار دارد، با عبور بیش از حد مجاز جریان نوار فلزی ذوب شده و فیوز می سوزد، هر فیوز تنها یک بار عمل می کند و برای کار کرد دوباره نیاز به تعویض یا تعمیر دارد.

آموزش تعمیرات برد الکترونیکی

امروزه هزاران گونه فیوز طراحی شده تا ما را از سالم بودن جریان الکتریکی در مدار مطمئن کند با تحمیل جریان خاص درجه بندی ولتاژی و سرعت واکنش خاص، فیوز ها به گونه ای طراحی شدند که بدون نیاز به دخالت اضافی از کارکرد جریان در مدار حفاظت می کنند و برای استفاده درست از فیوز به یک دژنکتور نیاز است ( نمونه های گونا گون زیادی از آن وجود دارد) و انتخاب آن ها بسیار مرتبت به نیاز کاربر می باشد.

در طراحی مدار های کنترلی همان طوری که در مورد قدرت الکتریکی برای مدار همین مطالعه باید انجام بشود روش های محافظت از قطعات مدار در مقابل موج های جریان و دما باید بررسی کافی بشوند و در زمینه حفاظت مدار کنترلی باید دو عامل مهم در نظر گرفته بشوند، یک اینکه وسیله مناسب برای قطع انرژی الکتریکی از مدار کلی در نظر گرفته بشود و دوم اینکه حفاظت در مقابل اضافه بار و اتصال کوتاهی که به مدار تحمیل می شود هم در نظر گرفته بشود.

مدار قدرت باید با استفاده از یک کلید قطع یا قطع کننده ی مداری غیر اتماتیک که قابلیت قطع شدن را داشته باشد، حفاظت از مدار را می شود با اضافه کردن یک فیوز مناسب به  مدار برای قطع کردن کلید قطع و واحد های قطع کننده مغناطیسی یا حرارتی مثل بی متال به مدار قطع کننده پیاده سازی کنیم.

مدار کنترلی معمولا به وسیله ی یک فیوز یا قطع کننده مدار حفاظت می شود. در صورت عدم استفاده از فیوز ممکن است قطعه های الکتریکی بسوزند وحتی منجر به آتش سوزی شود.

پیشنهاد ویژه: دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش طراحی برد و آموزش تعمیرات لوازم خانگی بصورت کاملا عملی با 30% تخفیف در آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان. برای ثبت نام و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

فیلم معرفی انواع فیوز الکترونیکی

ساختمان فیوز الکترونیکی و عملکرد آن

یک قطع فیوز یک عنصر فیوزی دارد که به وسیله یک ماده پر کننده احاطه شده و توسط بدنه فیوز حفاظت می شود، عنصر فیوزی به اتصالات فیوز یا تیغه ها یا غلاف های فلزی لحیم می شود عنصر فیوزی یک هادی با مشخصات دقیقا اندازه گیری شده است.

شکل قرار گرفتن عنصر جرم آن و مواد به کار رفته در ساخت آن مطابق با مشخصات حرارتی و ااکتریکی مدار به مدار فرق می کند، عنصر فیوزی مسیر عبور جریان از فیوز را فراهم می کند این عنصر متناسب با مقاومت الکتریکی و جریان باری که آن عبور می کند گرما تولید می کند حرارت تولید شده اثر عبور جریان از عنصر فیوزی توسط ماده ی پر کننده جذب می شود و از طریق بدنه فیوز به محیط اطراف اش منتقل می شود، ماده ی پر کننده ای مانند شن کوارتز انتقال حرارت موثر را فراهم می کند و این قابلیت را ایجاد می کند که فیوز های شما در ابعاد کوچک تری ساخته بشوند.

انتقال حرارت موثر این امکان را فراهم می کند که فیوز بتواند اضافه بار را بدون اینکه صدمه ببیند تحمل کند پس در واقع انتقال حرارت موثر باعث می شود فیوز شما در اثر اضافه بار آسیب نبیند در شرایطی که اتصال کوتاه اتفاق می افتد قسمت نازک تر سطح مقطع عنصر فیوزی سریع ذوب می شود، ضمنا ماده پر کننده در شرایط اضافه بار یا اتصال کوتاه از ادامه جرقه زنی بین دوتا تیغه جلوگیری می کند زمانی که اضافه بار به مدار تحمیل می شود عنصر فیوزی گرم می شود ولی سرعت تولید گرمای فیوز بیشتر از سرعت انتقال گرما توسط ماده ی پر کننده است.

در شرایطی که اضافه بار ادامه پیدا کند عنصر فیوزی ذوب خواهد شد و مدار قطع می شود( هر چه عبور جریان از عنصر فیوزی بیشتر باشد باعث می شود عنصر فیوزی بیشتر بسوزد) بنابر این فیوز ها دارای مشخصه ی معکوس زمان جریان هستند، به این معنی که هر چه اضافه جریان عبوری از فیوز بیشتر باشد زمان کمتری لازم است تا عمل فیوزی انجام بشود و مدار فیوزی باز شود.

انواع فیوز الکترونیکی

فیوز ها انواع مختلفی دارند مثل: فیوز ای سی، فیوز دی سی، فیوز کارتریج، فیوز موقتی، فیوز ولتاژ بالا، فیوز قابل سیم کشی موقت، فیوز حرارتی، فیوز اتومبیل و فیوز سطحی.

فیوز دی سی : این نوع فیوزها  فقط در یک جهت قادر به حرکت هستند و معکوس نمی شوند. عناطر داخلی فیوز به شرایط بیش از حد جریان واکنش می دهند که اغلب این شرایط با ذوب شدن همراه است. عناصر داخلی فیوز باید توانایی کافی برای قطع جریان در زمانی که جریان بیش از حد است را داشته باشند.

فیوز الکترونیکی dc

فیوز ای سی : خود به دو دسته فیوز های ولتاژ بالا و ولتاژ پایین تقسیم می شوند. فیوز های ای سی معمولا در اندازه های کوچک تولید می شوند. در هر ثانیه این فیوز ها چیزی بین 50 تا 60 بار از مینیمم تا ماکزیمم جریان نوسان می کنند. به همین دلیل امکان آرک زدن بین سیم های ذوب شده بسیار پایین است.

فیوز قابل سیم کشی مجدد: از انواع فیوز های قابل سیم کشی مجدد برای کاربرد های کوچک مانند سیم کشی خانه، صنایع کوچک(و در هر جایی که با جریان ضعیف کار می کند) استفاده می شود. ساختمان این فیوز ها شامل دو بخش می باشد.

بخش اول پایه ی فیوز است که دارای دو پایه می باشد این بخش از یک نوع چینی به نام پرسلین ساخته می شود. بخش دوم ابن فیوز دارای المنت اصلی می باشد که جنس این المنت از آلومینیوم، مس، قلع و سرب است.

مزیت این مدل فیوز ها این است که در صورت آسیب دیدن المنت می توانیم بدون خطر و به راحتی آن را جدا کرده و تعویض کنیم.

فیوز موقتی: فیوز های موقتی از انواع فیوز های کم ولتاژ و ال وی  هستند که بیشتر در سیم کشی خانه، صنایع کوچک و سایر کاربرد های کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.

فیوز های موقتی از دو بخش اصلی تشکتیل شده است، یک پایه فیوز که شامل ترمینال داخل و خارج و دوم فیوز حامل است که المنت فیوز را در خود جای داده است.

پایه ی فیوز به طور کلی از پرسلن ساخته شده است و المنت فیوز از مس، آلومینیم، سرب و غیره تشکیل شده است.

فیوز ولتاژ بالا:فیوز های ولتاژ بالا معمولا در سیستم های قدرت مورد استفاده قرار می گیرند و برای ولتاژ های بالا تر از 1500 ولت و تا 138000 درجه بندی می شوند.

فیوز های ولتاژ بالا یا اچ وی : برای محافظت از نرانسفورماتور ها با ترانسفورماتور های قدرت کوچک یا ترانسفورماتور های ابزار استفاده می شوند.

فیوز موجود در فیوز های ولتاژ بالا یا اچ وی از نقره یا مس تشکیل شده ایت(بعضی مواقع حتی از قلع استفاده می شود) به منظور اراِئه  عملکرد مطمئن و پایدار در فیوز های ولتاژ بالا یا اچ وی اتاق فیوز لینک با اسید بوریک پر می شود.

فیوز الکترونیکی ولتاژ بالا یا اچ وی

 

فیوز اتومبیل: فیوز ها نقش مهمی در اتصال الکتریکی اتومبیل دارند. بار بیش از حد یا اتصال کوتاه در ماشین یا دوچرخه می تواند خسارت فاجعه آمیزی به وسیله نقلیه و همچنین فرد وارد کند. فیوز های تیغه ای متداول ترین فیوز های  مورد استفاده در اتومبیل ها هستند.

در حالی که از فیوز های دیگری مانند گلست تیوب، بوش فیوز، فیوز لیمیترز و غیره نیز استفاده می شود. میزان ولتاژ فیوز های اتومبیل در مقایسه با سایر فیوز ها کمتر است.

کاربرد فیوز الکترونیکی

همان طور که در مطلب بالا هم گفتم فیوز یک قطع ای است که از عبور جریان های اضافه یا اضافه بار جلوگیری می کند. عملکرد آن نیز به همین صورت است که فیلامان فیوز در حالت عادی با اجزای مدار یک مدار بسته را تشکیل می دهند و در حالت اضافی جریان و اتصال کوتاه ذوب شده و مدار را باز می کند.

بیریکر ها از یک دسته کنتاکت جهت بسته شدن مدار استفاده می کنند، مکانیزم کلید زنی آنها دارای یک اهرم فلزی بوده و از طریق تحریک یک سیم پیچ و یا یک صحفه ی بی متال نوعی صفحه متشکل از دو فلز عمل می کند، در بریکر های مغناطیسی جریان اتصال کوتاه سیم پیچ را شارژ می کند و از طریق جذب اهرم فلزی باعث پریدن بریکر می شود، بریکر های حرارتی از یک باریکه ی بی متال استفاده می کنند به این ترتیب که اگر جریان بیش از حد مجاز از آن عبور کند تیغه ی بی متال منبسط شده و باعث عملکرد بریکر می شود. در فروشگاه های قطعات صنعتی می تونید بریکر های مغناطیسی و حرارتی را به صورت هم زمان مشاهده کنید .

فیوز ها نسبت به بریکر ها ارزان تر هستند و همچنین به دلیل بر خورداری از جریان شکست ایمن تر به نظر می رسند و روی هم رفته در بیشتر موارد فیوز ها و یا بلوک های فیوزی از بریکر های قابل غیاس کوچک تر و ایمن تر به نظر می رسند. یکی از معایب فیوز ها این است که پس از یک بار سوختن دیگر قابل استفاده نیست و نیاز به تعویض دارد.

آموزشگاه فن اموزان دوره های تخصصی الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق نظیر آموزش طراحی برد الکترونیکی و تعمیرات آن ، آموزش plc ، آموزش برق ساختمان ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش نصب دوربین مدار بسته و … را بصورت تضمینی و عملی در کارگاههای مجهز برگزار می کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و ثبت نام با شماره های 02191321001 تماس بگیرید.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *