پروگرام گوشی چیست؟ آموزش پروگرام هارد با easy jtag
پروگرام هارد با Easy JTAG یکی از روش های تخصصی در تعمیرات موبایل است که برای بازنویسی اطلاعات روی حافظه (هارد) گوشی های موبایل استفاده می شود. این کار در مواقعی انجام میشود که گوشی دچار مشکلات نرم افزاری یا سخت افزاری شده باشد که به بازیابی اطلاعات، تعویض یا تعمیر هارد نیاز دارد.
خراب شدن هارد انواع گوشی های موبایل یکی از مشکلات متداولی است که کاربران با آن مواجه می شوند. عوامل زیادی وجود دارند که می توانند باعث خراب شدن یا سوختن هارد گوشی شما شوند. ضرب دیدگی و آب خوردگی مهم ترین عواملی هستند که می توانند بعدها هارد شما را دچار مشکل کنند.
زمانی که هارد در اثر ضربه یا نفوذ آب به داخل دستگاه آسیب می بیند ممکن است از همان لحظه مشکل خود را بروز ندهد اما پس از مدتی ممکن است گوشی شما به صورت ناگهانی خاموش شود و دیگر روشن نشود. اگر با چنین چیزی مواجه شدید به احتمال زیاد هارد گوشی شما آسیب دیده است.یکی از روشهای حل مشکل تعویض هارد با باکس easy jtag می باشد. در این مطلب آموزش پروگرام هارد با easy jtag و تعویض هارد با باکس ایزی جیتگ را بررسی می کنیم.
اگر شما هم به تعمیرات موبایل علاقه مند هستید میتوانید در دوره آموزش تعمیرات موبایل که تحت نظر اساتید شناخته شده از مقدماتی تا پیشرفته و کاملاً عملی و تخصصی در آموزشگاه فن آموزان برگزار میشود شرکت کرده و مدرک فنی حرفه ای آن را دریافت کنید. جهت مشاهده جزئیات و شرایط این دوره روی تصویر بالا کلیک کنید و یا با آموزشگاه تماس حاصل فرمایید.
عناوین این نوشته:
پروگرام گوشی چیست؟
پروگرام گوشی به کاری گفته می شود که در آن نرم افزار داخلی یا سیستم عامل گوشی تلفن همراه مجدداً نصب یا به روزرسانی می شود. پروگرام گوشی شامل فلش کردن firmware، نصب رام (ROM) جدید یا به روزرسانی سیستم عامل به نسخه ای جدیدتر یا سفارشی میباشد.
از آنجایی که پروگرام کردن گوشی ریسک هایی مانند از بین رفتن اطلاعات، خرابی دستگاه یا باطل شدن گارانتی را به همراه داشته است، انجام آن باید با دقت و آگاهی کامل صورت گیرد. معمولاً تکنسین های مجرب یا افرادی که در زمینه تعمیرات موبایل تخصص دارند، این کار را انجام می دهند. همچنین، برخی کاربران پیشرفته که با مراحل کار آشنایی دارند، ممکن است به صورت دستی اقدام به پروگرام کردن گوشی خود کنند تا سیستم عامل های سفارشی یا قابلیت های ویژه ای را بر روی دستگاه خود فعال کنند.
JTAG چیست؟
JTAG یک استاندارد صنعتی برای تست و عیب یابی بردهای الکترونیکی است که در تعمیرات موبایل نیز کاربرد دارد. این تکنولوژی امکان دسترسی مستقیم به CPU و حافظه دستگاه را فراهم می کند و برای تعمیر گوشی هایی که از طریق روش های معمول قابل تعمیر نیستند، استفاده می شود. JTAG از طریق پین های مخصوص روی برد گوشی انجام می شود و نیاز به تجهیزات و دانش تخصصی دارد.
در فرآیند JTAG، تعمیرکار با لحیم کردن سیم های مخصوص به نقاط خاصی از برد، ارتباط مستقیم با پردازنده برقرار می کند. این روش امکان خواندن و نوشتن اطلاعات روی حافظه، پروگرام کردن و حتی تعمیر بخش های آسیب دیده نرم افزاری را فراهم می کند. JTAG در مواردی مانند بریک شدن کامل گوشی، مشکلات بوت و خرابی EMMC می تواند راهگشا باشد.
استفاده از JTAG نیاز به تجهیزات خاص مانند باکس های مخصوص، نرم افزارهای تخصصی و مهارت در لحیم کاری است. این روش به عنوان آخرین راه حل استفاده می شود زیرا ریسک بالایی دارد و در صورت اشتباه به آسیب جدی به برد منجر میشود. همچنین زمان بر است و نیاز به صبر و دقت زیادی دارد.
نحوه پروگرام هارد با ایزی جی تگ
پس از این که برنامه را باز کردید اولین کاری که باید انجام دهید این است که گزینه ی interface را تنظیم کنید. زمانی که روی آن کلیک میکنید با چهار گزینه رو به رو میشوید. دو گزینه ایزی جیتگ ISP است که مخصوص سیم کشی است و در آن نیازی به بیرون آوردن هارد نیست. گزینه بعدی E-socket است که برای هارد های EMC و EMCP است و گزینه آخر یعنی UFS مخصوص تکنولوژی های جدید است.
ما یک هارد EMC را پروگرام میکنیم پس گزینه E-socket را انتخاب میکنیم. همان طور که گفتیم ولتاژ مناسب برای بسیاری از هاردها 2.8 ولت است. در نرم افزار جدید امکان تغییر این ولتاژ وجود ندارد اما در ورژنهای قدیمی میتوان آن را به صورت دستی تنظیم کرد.
اگر هاردی که دارای حجم بالا مثلاً 64 گیگ است را روی ولتاژ 1.8 قرار دهید ممکن است نرم افزار هارد را شناسایی نکند. اگر هم ولتاژ زیاد یعنی 3.3 ولت را انتخاب میکنید مطمئن شوید که این ولتاژ برای هارد شما مناسب است زیرا در غیر این صورت هارد شما خراب خواهد شد.
بهترین ولتاژ 2.8 ولت است که تمام هاردها را پشتیبانی میکند. حتی اگر در ورژنی که از آن استفاده میکنید میزان ولتاژ قابل تغییر است به شما پیشنهاد میکنیم که همان گزینه ی 2.8 ولت را انتخاب کنید.
گزینه بعدی فرکانس و bus width است که هرچه عدد آنها بیشتر باشد سرعت انجام کار یعنی رید و رایت کردن بیشتر خواهد بود. تنظیمات سرعت باعث خرابی هارد شما نخواهد شد و اگر هارد شما قدیمی باشد به صورت خودکار عملیات با سرعت کمتری صورت میگیرد. سپس باید به سراغ گزینه ی Check EMMC/UFS بروید. زمانی که این گزینه را بزنید و سخت افزار خود را به باکس وصل کنید نرم افزار به سخت افزار کانکت میشود و برنامه هارد را شناسایی میکند. با کلیک روی این گزینه مشخصات هارد به نمایش در میآید.
در مرحله بعدی جهت پروگرام هارد با easy jtag به سراغ گزینه Read soft Partitions میرویم. تیک این گزینه را بزنید و مجدداً روی Check EMMC/UFS کلیک کنید. به این صورت پارتیشن هارد خوانده و نمایش داده میشود. پس از آن تیک گزینه Get firmware version را میزنیم تا مشخصات نرم افزار را هم مشاهده کنیم.
اگر این اطلاعات برایتان نمایش داده نشود به این معنا نیست که دامپ خراب است بلکه احتمال دارد فقط یک پارتیشن خراب باشد یعنی پارتیشنی که اطلاعات سیستم عامل را در اختیار ما میگذارد. اگر هنگام بکاپ گیری از هارد تیک گزینه Read soft Partitions را بزنید اما اطلاعات نشان داده نشود به احتمال زیاد دامپ هارد خراب است. در طول پروگرام هارد با easy jtag اصلاً از گزینه Stop استفاده نکنید زیرا ممکن است به هارد و دامپ آسیب وارد شود.
تعویض هارد با باکس ایزی جیتگ
برای این که بتوانید هارد را تعویض کنید به یک باکس احتیاج دارید. باکس ایزی جیتگ یکی از باکس هایی است که برای این منظور از آن استفاده می شود. در ابتدا ایزی جیتگ دارای نرم افزارهای مختلفی بود که هر کدام کار خاصی را انجام می دادند.
اما با پیشرفت تکنولوژی ایزی جیتگ مجبور شد که سیستم خود را کامل کند و یک نرم افزار قدرتمند تحت عنوان ایزی جیتگ پلاس عرضه کرد که در واقع همان ایزی جیتگ است که تمام نرم افزارها را در خود جای داده است.
چه زمانی لازم است هارد گوشی تعویض شود؟
امروزه خرابی هارد گوشی های هوشمند به یکی از معضلات رایج تبدیل شده است. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که از کجا متوجه شویم مشکل از هارد گوشی است و مشکل دیگری برای آن پیش نیامده است؟ پاسخ این سؤال این است که خرابی هارد گوشی ها هم نشانه ها و علائمی دارد که در صورت مشاهده آن ها متوجه می شوید که هارد گوشی آسیب دیده است.
البته لازم به ذکر است که هر کدام از این علائم نشان دهنده آسیب دیدن هارد هستند اما نمی توان گفت که به طور صد در صد و قطعی بر خراب بودن هارد دلالت می کنند.
برای مثال زمانی که هارد آسیب ببیند ممکن است گوشی مدام خاموش و روشن شود، زمانی که گوشی را ریست فکتوری می کنید اطلاعات از گوشی پاک نشوند، گوشی به طور کامل خاموش شود و روشن نشود، حتی ممکن است سیستم عامل بالا نیاید و گوشی هنگ کند (روی لوگوی شرکت سازنده قفل شود)، که البته در این مورد ابتدا گوشی را فلش می کنند و اگر مشکل حل نشد به دنبال مشکل سخت افزاری می گردند. ممکن است هارد آسیب دیده باشد یا CPU یا آی سی تغذیه دچار مشکل شده باشند.
یکی از علائمی که به طور قطعی خراب بودن یا سوختن هارد را نشان می دهد این است که روی گوشی نه می توان اطلاعاتی ریخت و نه می توان اطلاعاتی را پاک کرد.
علاوه بر این ها به نمایش درآمدن پیغام هایی همچون Encrypt Unsuccessful یا Internal storage damaged در هنگام بالا آمدن سیستم عامل گوشی هم می تواند نشان دهنده سوختن هارد باشد.
در بعضی از گوشی ها نظیر برخی مدل های هواوی و اچ تی سی زمانی که هارد خراب می شود گوشی هنگام بالا آمدن سیستم عامل مدام ویبره می رود.
قبل از این که هارد را تعمیر کنیم باید به درستی تشخیص دهیم که نیاز به تعمیر دارد یا تعویض. پس از این که عیب یابی صورت گرفت باید تشخیص دهید که مشکل از خود هارد است یا از دامپ آن.
گاهی اوقات هاردی که تشخیص داده ایم خراب است را پروگرام هارد میکنیم و درست میشود اما گاهی اوقات هم پارتیشنهای هارد سوخته است و لازم است که هارد تعویض بشود نه تعمیر. تشخیص این مسئله باید به صورت دقیق توسط تعمیرکار متخصص انجام شود.
پروگرام آیفون چیست؟
پروگرام آیفون به نصب مجدد یا به روزرسانی سیستم عامل iOS بر روی دستگاه های آیفون اشاره دارد. این عملیات از طریق نرم افزار iTunes یا Finder در مک انجام می شود و شامل ریستور (Restore) یا آپدیت کردن دستگاه است.
پروگرام کردن آیفون ممکن است برای رفع مشکلات نرم افزاری، بازگرداندن دستگاه به حالت کارخانه، حذف جیلبریک یا نصب نسخه بتا یا قدیمی تر iOS مورد نیاز میباشد. پروگرام آیفون به کاربر امکان می دهد تا مشکلاتی مانند کرش کردن برنامه ها، کندی عملکرد یا خطاهای سیستمی را برطرف کند.
در هنگام پروگرام کردن آیفون، اطلاعات موجود در دستگاه ممکن است حذف شود، بنابراین پیش از انجام این کار باید از اطلاعات مهم نسخه پشتیبان (Backup) تهیه شود. اپل ابزارها و راهکارهای رسمی برای این منظور ارائه داده است تا کاربران به صورت ایمن و مطمئن بتوانند دستگاه خود را پروگرام کنند.
با این حال، هرگونه دستکاری غیرمجاز یا استفاده از نرم افزارهای ناامن منجر به مشکلات جدی در عملکرد دستگاه میشود. بنابراین، توصیه می شود که پروگرام آیفون تنها از طریق روش های رسمی و با رعایت دستورالعمل های اپل انجام شود.
نحوه تعویض و پروگرام هارد آیفون
مرحله اول پروگرام هارد آیفون
اولین کاری که باید انجام دهید این است که با استفاده از ابزارها و پیچ گوشتی های مخصوص گوش را باز کنید. از باز کردن کامل گوشی خودداری کنید زیرا هنوز کابل فلکس صفحه نمایش به بدنه گوشی متصل است. پس از باز کردن پیچ ها و جدا کردن کابل فلکس می توانید صفحه نمایش را کاملاً جدا کنید و کنار بگذارید.همه پیچ هایی که مجموعه مادربرد را به بدنه متصل کرده اند باز کنید. ابتدا سینی سیم کارت و سپس مجموعه مادربرد را از گوشی جدا کنید.
مرحله دوم
مرحله دوم مرحله جدا کردن هارد از مجموعه مادربرد است. با یک تفنگ حرارتی به هارد گرما بدهید. کمی روغن لحیم کاری روی هارد بریزید و به حرارت دادن ادامه بدهید. اکنون با نوک یک جسم تیز چسب دور هارد را برش دهید و سپس به آرامی با نوک این چاقو یا جسم نوک تیز هارد را به طرف بالا هل بدهید تا بلند شود.
مرحله سوم
مرحله بعدی برای هاردهایی که اطلاعات آن ها قابل بازیابی و خواندن است کاربرد دارد. تمام چسب های دور هارد را بتراشید سپس هارد را وارد باکس مورد نظر کنید.
اطلاعات مموری را رید و کپی کنید. اکنون هارد را بیرون بیاورید و هارد جدید را جاگذاری کنید. ابتدا هارد جدید را ریست کنید تا تمام اطلاعات موجود در آن پاک شود. اطلاعات کپی شده را روی هارد جدید رایت کنید.
در داخل تنظیمات گوشی های سری آیفون را انتخاب کنید و سپس اطلاعات مورد نیاز برای برنامه ریزی هارد را پر کنید. تنظیمات وای فای را بازگردانی کنید. اکنون داده هایی که کپی کرده بودید را چک کنید و سپس آن ها را روی هارد جدید رایت کنید. اکنون هارد برنامه ریزی شده و آماده است.
مرحله چهارم
مرحله چهارم مرحله نصب هارد جدید روی مادربرد است. اول باید محل قرار گرفتن هارد را به طور کامل از چسب ها و مواد لحیم پاک سازی کنید.
برای این کار باید با نوک دستگاه لحیم به بقایای فلز لحیم کاری گرما بدهید. مقداری روغن لحیم کاری روی محل بریزید و دوباره به کارتان ادامه دهید. هر چند دقیقه یک بار روغن لحیم کاری را به محل اضافه کنید. این روغن از داغ شدن بیش از حد پایه هارد جلوگیری می کند. این کار را ادامه دهید تا تمام کانکتورها کاملاً تمیز شوند.
اکنون نوبت جاگذاری هارد جدید رسیده است. مقداری پودر و روغن لحیم کاری را مخلوط کنید و با استفاده از شابلون مخصوص به پشت مموری جدید بمالید. اکنون 250 درجه سانتی گراد به آن حرارت دهید.
در این حالت پودر لحیم ذوب می شود و به قسمت هایی که باید می چسبد. اکنون در محل اتصال هارد کمی روغن لحیم بریزید و دوباره محل را با گرمای 300 درجه سانتی گراد حرارت بدهید. با ذوب شدن پودر لحیم کاری پایه های هارد به کانکتورها متصل خواهد شد. اکنون اجازه دهید که هارد خنک شود. سپس مراحل باز کردن گوشی را به صورت برعکس دنبال کنید و گوشی را جمع کنید.
دلایل خراب شدن هارد موبایل
گاهی اوقات برخی از اشتباهات ما باعث سوختن و خراب شدن هارد موبایل می شوند. برای مثال زمانی که می خواهید گوشی خود را سافت ریست یا ریست فکتوری کنید باید توجه داشته باشید که حتماً شارژ باتری گوشی بیشتر از 70 یا 80 درصد باشد.
ریست کردن گوشی فرآیندی است که به ولتاژ بالایی احتیاج دارد. اگر میزان شارژ باتری کم باشد ولتاژ مورد نیاز به هارد گوشی نمی رسد و همین مسئله می تواند باعث سوختن یا آسیب دیدن هارد گوشی موبایل شما شود.
این مسائل هم برای گوشی های آیفون و هم برای گوشی های اندرویدی صدق می کنند. ضربه خوردگی، نفوذ آب به داخل گوشی و استفاده از شارژر نامناسب همگی می توانند باعث آسیب رساندن به هارد گوشی ها شوند.
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره موبایل خود را وارد کنید. "*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد
مقاله ای که خواندید حاصل تلاش تیم تحریریه دپارتمان برق فن آموزان بود. آموزشگاه فن آموزان برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لپ تاپ ،آموزش plc ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی و … با ارائه مدرک فنی حرفه ای می باشد.
نیما ستوده هستم. با سابقه دوازده سال فعالیت در زمینه تعمیرات گوشی های برندهای مختلف (از جمله سامسونگ ، آیفون ، شیائومی) با سیستم عامل های اندروید و ios در بازار تعمیر گوشی. در این سایت مطالب مرتبط با تعمیرات موبایل را به اشتراک می گذارم.