طراحی تابلو برق فشار ضعیف
به فضایی که تجهیزات مختلف برقی بر روی آن نصب می گردد و باعث محافظت از این تجهیزات می گردد تابلو برق گفته می شود. بسته بودن تابلوی برق در یک محفظه جداگانه باعث می شود تا مشکلاتی که ناشی از نصب تجهیزات و خطراتی که به علت عوامل محیطی مختلف مانند اتصال کوتاه رخ می دهد وجود نداشته و ایمنی بیشتری توسط تابلوی برق تامین گردد. در این مقاله به معرفی تابلو برق فشار ضعیف و نحوه ساخت و طراحی تابلو برق فشار ضعیف پرداخته شده است.
البته نیازی نیست تا حتما برای تابلوی برق یک فضای بسته را در نظر گرفت. دسته بندی های مختلفی برای تابلوهای برق وجود دارد که از جمله این دسته بندی ها می توان به دسته بندی از نظر ساختار، دسته بندی از نظر محل نصب و دسته بندی از لحاظ ولتاژ اشاره کرد.
از نظر ولتاژ تابلوهای برق را در انواع تابلوهای فشار ضعیف، تابلوهای فشار متوسط و تابلوهای فشار قوی طبقه بندی می کنند.
آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان بصورت تخصصی و کاملا عملی دوره های آموزش تابلو برق صنعتی و آموزش طراحی برد الکترونیکی ، آموزش برق صنعتی را در کارگاه مجهز برگزار می کند. برای اطلاع از نحوه برگزاری کلاسها و شاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.
عناوین این نوشته:
تابلو برق فشار ضعیف چیست؟
به طور کلی در تابلوهای برق تجهیزات مختلفی قرار گرفته است که هر یک از آنها وظیفه انجام دادن کاری خاص را در تابلو بر عهده دارد. انواع مختلف تابلوهای برق از تجهیزات مختلفی در ساختار خود استفاده می کنند و نمی توان از تجهیزات مخصوص تابلوهای برق فشار قوی در تابلوهای برق فشار ضعیف استفاده نمود.
ولتاژ مورد استفاده برای تابلوهای فشار ضعیف از 380 ولت تا 1000 ولت می باشد، در حالی که این ولتاژ در تابلوهای فشار متوسط 1000 تا 63000 ولت و در تابلوهای فشار قوی 63000 تا 400000 ولت است.
کاربرد تابلوهای برق عموما در پالایشگاه ها، کارخانه ها، ایستگاه های برق، ساختمان های تجاری و غیره می باشد و در هر یک از اماکن گفته شده باید از نوع خاصی از تابلوهای برق استفاده نمود.
تغذیه تابلوهای فشار ضعیف با استفاده از ترانسفورماتور با ولتاژ 400/230 ولت می باشد و به علت نیاز به ولتاژهای پایین از بازار فروش خوبی برخوردار می باشند.
تجهیزات و قطعات مختلفی برای تابلوهای فشار برق ضعیف وجود دارد که از آنها برای قطع و وصل و کردن، اندازه گیری، کنترل و حفاظت استفاده می گردد.
انواع تابلو برق فشار ضعیف
با توجه به نوع عملکرد و شرایط فیزیکی که تابلوهای فشار ضعیف دارند، آنها در چند رده مختلف قرار می دهند که از آن جمله می توان به تابلوهای برق بارانی، تابلوهای برق سلولی و تابلوهای برق دیواری اشاره کرد. در ادامه به معرفی و بررسی ویژگی های این تابلوها اشاره شده است.
-
تابلو برق بارانی
این نوع از تابلو برق فشار ضعیف را برای استفاده در فضای باز طراحی کرده اند که دارای یک کلاهک مخصوص می باشند. شیب این کلاهک متناسب با مکان نصب قابل تنظیم شدن از چهار طرف می باشد. یکی از ویژگی های این تابلوها این است که شیارهای مخصوصی را در جلوی تابلو تعبیه کرده اند که این کار باعث شده است تا قطعات الکتریکی به کار رفته در تابلو تهویه و خنک نگه داشته شوند. درجه حفاظت در این نوع از تابلوهای برق فشار ضعیف به صورت IP 54~ 56 طراحی شده است.
-
تابلو برق سلولی
این نوع از تابلوهای برق فشار ضعیف با استفاده از پیچ و مهره و به صورت ایستاده طراحی می گردند. روبندهای لولایی در ساختار تابلوهای برق سلولی به کار رفته است که از آنها برای جلوگیری از دسترسی به نقاطی از تابلو که دارای برق می باشند استفاده می شود.
قطعات مختلفی که در این تابلو به کار رفته اند با استفاده از پیچ و مهره های مخصوص به سینی متصل شده اند. سرویس و نگهداری این نوع از تابلوها به راحتی صورت گرفته و برای دسترسی به قطعات مختلف به کار رفته در آن می توان روبنده و درب جلوی تابلو را باز کرده و به این قطعات دست پیدا کرد.
-
تابلو برق دیواری
این نوع از تابلوهای برق فشار ضعیف را به صورت توکار و روکار نصب کرده و از ورق روغنی و یا گالوانیزه در ساختار خود استفاده می کند. در تابلوهایی که به صورت توکار نصب می گردند برای افزایش سرعت در کار از یک فریم استفاده می گردد. روبنده های لولایی در تابلوهای برق دیواری بر طبق استاندارد برای عدم دسترسی به نقاط برق دار استفاده می گردند.
طراحی تابلو برق فشار ضعیف به چه صورت است؟
بازار کار طراحی تابلو برق صنعتی از رونق بسیاری برخوردار بوده و افرادی که در این حرفه فعالیت می کنند معمولا از درآمد بالایی برخوردار می باشند. آموزشگاه های مختلف به ارائه دوره های آموزشی مربوط به طراحی تابلوهای برق می پردازند که در این دوره ها مراحل مختلفی جوشکاری و فلزکاری، رنگ کاری، مونتاژ بدنه تابلو و مونتاژ الکتریکی طی می گردد.
با شرکت در این دوره ها و کسب آموزش های لازم می توان به صورت حرفه ای وارد بازار کار این رشته شد و به درآمدزایی بالایی از این طریق دست یافت.
وسایل طراحی تابلو برق فشار ضعیف
در طراحی تابلوهای برق مختلف از ابزارها و وسایل مختلفی استفاده می شود که در این ادامه به معرفی وسایل مورد نیاز جهت طراحی تابلوهای برق فشار ضعیف پرداخته شده است.
استفاده از محفظه تابلو فشار ضعیف و یا باکس تابلو از موارد اساسی برای طراحی این تابلوها می باشد. فیوزهای مینیاتوری و ریل فیوز و ریل ترمینال از دیگر ابزارهای مورد استفاده در تابلوهای برق فشار ضعیف می باشند.
مقره پلاستیکی نوعی ابزار است که از آن زمانی استفاده می شود که در تابلو از شین های مسی استفاده شده و آنها را به عنوان عایقی مابین شین و محفظه موجود در تابلو قرار می دهند.
مقرها علاوه بر پلاستیک از جنس سرامیک نیز می باشند. شین در واقع ابزاری است که از آن برای قسمت نول و ارت تابلو استفاده شده و به آن ها شمش های مسی نیز گفته می شود.
برای این که میزان ولتاژ و جریان را در تابلوهای برق فشار ضعیف اندازه گیری نمایید نیاز به ترانس جریان و ترانس ولتاژ می باشد. برای متصل کردن قطعات مختلف به یکدیگر باید از سیم های برق استفاده نمود.
در این نوع از تابلوها از کلیدهای اتوماتیک جهت استفاده به عنوان فیوز مادر و همچنین به عنوان کلید استفاده می گردد. در هنگامی که تابلوهای برق فشار ضعیف را طراحی می نمایند بر روی درب آن از دستگاه های دیجیتالی جهت اندازه گیری جریان و ولتاژ استفاده می کنند که این دستگاه را به دو صورت دیجیتال و آنالوگ طراحی می کنند.
کنتاکتور یا contactor قطعه دیگری در تابلوهای برق فشار ضعیف بوده که از آن به عنوان یک کلید مغناطیسی در تابلو استفاده کرده و در سرعت های بالا سه فاز را به صورت هم زمان قطع و وصل می نماید.
قطعه ای دیگر به نام بیمتال در زیر کنتاکتور نصب شده و در زمان هایی که موتور مصرف کننده باشد مورد استفاده قرار می گیرد. در مواقعی که موتور بیش از حد داغ می شود بیمتال باعث قطع شدن اتوماتیک موتور می گردد.
تایمر، استوپ و استارت، کلید خطای جریان و فتوسل یا سنسورهای نوری از دیگر وسایل مورد استفاده در تابلوهای برق فشار ضعیف می باشند.
قطعات روی درب تابلو برق فشار ضعیف
قطعات مختلفی وجود دارند که برای کنترل راحت تر تابلو بر روی درب آن نصب شده و شامل موارد مختلفی می گردد. یکی از این موارد استوپ و استارت می باشد که از آن برای فرمان دادن به کنتاکتور استفاده می گردد.
وسایل اندازه گیری ولتاژ و جریان و همچنین لامپ های سیگنال نیز از قطعات نصب شده بر روی درب تابلو می باشند. لامپ های سیگنال را جهت مشخص کردن این که هر فاز دارای برق می باشد یا خیر مورد استفاده قرار می دهند. گاهی اوقات نیز یک سری تلق های هواکش نیز جهت تهویه تابلو بر روی درب آن نصب می گردد.
سافت استارها، درایوها، اینورتر و قطعات مختلف دیگری نیز ممکن است در تابلوهای برق فشار ضعیف مورد استفاده قرار گیرند.
فن آموزان بزرگترین مرکز تخصصی اموزشهای الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق در تهران می باشد که با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور بیش از هشتاد دوره اموزشی ویژه اشتغال از جمله آموزش plc ، آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی و … را برگزار می کند. برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با شماره تماس بگیرید.
حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.