انواع سیم و کابل مورد استفاده در برق کشی

انواع سیم و کابل مورد استفاده در برق کشی
چکیده مطلب :

اغلب از اصطلاحات سیم و کابل برای توصیف یک چیز استفاده می شود، اما در واقع کاملا متفاوت هستند. در این مقاله ضمن تعریف سیم و کابل، انواع مختلف آن ها را معرفی و تفاوت و کاربردهای هر یک را توضیح دهیم.

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، تقریباً همه چیز از برق تامین می شود. چه در فضای داخلی و چه در فضای باز، نیاز به تامین برق داریم که با استفاده از نوع مناسب سیم و کابل به دست می آید. نه تنها بخش برق از کابل ها و سیم ها برای انتقال و توزیع برق به خانه و صنایع ما استفاده می کند، بخش مخابرات نیز برای انتقال بی وقفه داده به انواع مختلف کابل ها متکی است. در این مقاله ضمن تعریف سیم و کابل، انواع مختلف آن ها را معرفی می کنیم.

آموزش برق ساختمان

قابل توجه علاقه مندان رشته برق باشد که آموزشگاه فن آموزان دوره های آموزش برق ساختمان ، و آموزش برق صنعتی را به صورت تخصصی از صفر تا صد به صورت حضوری و غیر حضوری برگزار مینماید. اگر دوست دارید که وارد بازار کار رشته برق و هم چنین برق کشی ساختمان شوید ؛ میتوانند با آموزشگاه فن آموزان تماس حاصل فرمایند و اطلاعات بیشتر را دریافت نمایید.

تماس با فن آموزان

آشنایی کلی با سیم و کابل در برق کشی

اغلب از اصطلاحات سیم و کابل برای توصیف یک چیز استفاده می شود، اما در واقع کاملا متفاوت هستند. سیم یک هادی الکتریکی منفرد است، در حالی که کابل مجموعه ای از سیم ها است که در غلاف قرار گرفته اند. اصطلاح کابل در اصل به یک خط دریایی از طناب های متعدد برای لنگر انداختن کشتی ها اطلاق می شود و در زمینه الکتریکی، کابل ها (مانند سیم) برای حمل جریان های الکتریکی استفاده می شود.

آشنایی کلی با سیم و کابل در برق کشی

سیم ها و کابل ها را می توان از مواد مختلفی مانند مس، طلا و آلومینیوم ساخت. مواد هر کدام مقاومت های متفاوتی دارند. سیم ضخیم مقاومت کمتری نسبت به سیم نازک ساخته شده از همان ماده خواهد داشت. مقاومت سیم می تواند متناسب با تغییر دما یا طول سیم تغییر کند. اندازه سیم نشان دهنده قطر هادی فلزی سیم است. هنگام انتخاب اندازه سیم، باید گیج سیم، ظرفیت سیم و اینکه سیم برای چه کاری استفاده می شود را در نظر بگیرید. اگر سیم خیلی کوچک باشد، جریان زیادی از آن عبور می کند و باعث می شود که سیم قدرت بیشتری را به شکل وات کاهش دهد، زیرا مقاومت بالایی دارد.

تعریف سیم

سیم برق راهی است که از طریق آن برق منتقل می شود. الکتریسیته از طریق سیم های برق از منبعی، عمدتا نزدیک به ترانسفورماتور، به یک پریز در خانه یا محل کار شما می رود. برق از طریق سیم هایی که از فلز ساخته شده اند منتقل می شود. سیم های برق عموما انعطاف پذیر هستند و استفاده از آن ها را آسان تر می کند. اکثر سیم های برق از مس ساخته شده اند. با این حال، آن ها می توانند از آلومینیوم و هم چنین بسیاری از مواد دیگر ساخته شوند.

تعریف سیم

عوامل موثر در انتخاب نوع سیم در برق کشی

برخی از عواملی که بر انتخاب سیم کشی برق شما تأثیر می گذارد عبارتند از رنگ، اطلاعات برچسب و کاربرد ها. اطلاعات چاپ شده روی پوشش سیم برق تمام چیزی است که برای انتخاب سیم مناسب برای خانه خود نیاز دارید. در اینجا اطلاعات دقیقی در مورد ویژگی های مختلف سیم برق وجود دارد که به شما در انتخاب ترکیب صحیح کمک می کند:

  1. اندازه سیم ها
  2. حروف سیمی

اندازه سیم ها

هر قسمت از ساختمان یا به طور کلی هر کاربرد سیم کشی برق به اندازه سیم خاصی نیاز دارد و اندازه مناسب برای یک برنامه خاص توسط سیم سنج تعیین می شود. سایز بندی سیم توسط سیستم سیم سنج آمریکایی انجام می شود. اندازه سیم های رایج 10، 12 و 14 است. هر چه این عدد بال اتر می رود به معنای کوچک شدن اندازه سیم است و بر میزان توانی که می تواند حمل کند تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، یک سیم لامپ ولتاژ پایین با 10 آمپر به سیم گیج 18 نیاز دارد، در حالی که پنل های خدماتی یا پانل های فرعی با 100 آمپر به سیم گیج 2 نیاز دارند.

عوامل موثر در انتخاب نوع سیم در برق کشی

حروف سیمی

حروف THHN، THWN، THW و XHHN نشان دهنده انواع اصلی عایق سیم های منفرد است. این حروف در واقع نشان دهنده موارد زیر هستند:

T – عایق ترمو پلاستیک

H – مقاومت در برابر حرارت

HH – مقاومت در برابر حرارت بالا (تا 194 درجه فارنهایت)

W – مناسب برای مکان های مرطوب

N – پوشش نایلونی مقاوم در برابر آسیب ناشی از نفت یا گاز

X – پلیمر مصنوعی که در برابر شعله مقاوم است.

انواع سیم برق

به طور عمده 5 نوع سیم در برق کشی وجود دارد:

  1. سیم های تریپلکس
  2. سیم های تغذیه کننده اصلی
  3. سیم های تغذیه پانل
  4. سیم های عایق غیر فلزی
  5. سیم های تک رشته

سیم های تریپلکس

سیم های تریپلکس معمولا در هادی های افت سرویس تک فاز، بین تیر برق و سر های آب و هوا استفاده می شوند. آن ها از دو سیم آلومینیومی عایق شده تشکیل شده اند که با سیم لخت سوم پیچیده شده اند که به عنوان خنثی مشترک استفاده می شود. نول معمولا از یک گیج کوچک تر ساخته شده است و هم در کنتور برق و هم در ترانسفورماتور به زمین متصل می شود.

سیم های تریپلکس

سیم های تغذیه کننده اصلی

سیم های تغذیه کننده اصلی برق سیم هایی هستند که محیط بیرونی را به خانه متصل می کنند. آن ها با سیم THHN رشته یا جامد ساخته شده اند و توان کابل نصب شده 25٪ بیشتر از بار مورد نیاز است.

سیم های تغذیه پانل

کابل های تغذیه پانل معمولا از سیم THHN عایق شده سیاه هستند. این سیم ها برای تغذیه جعبه اتصال اصلی و پانل های قطع کننده مدار استفاده می شوند. درست مانند سیم های تغذیه کننده اصلی برق، کابل ها باید 25٪ بیشتر از بار واقعی درجه بندی شوند.

سیم ‌های تغذیه پانل

سیم های عایق غیر فلزی

سیم عایق غیر فلزی یا رومکس در اکثر خانه ها استفاده می شود و دارای 2 تا 3 هادی است که هر کدام دارای عایق پلاستیکی و یک سیم زمین لخت هستند. سیم های منفرد با لایه دیگری از روکش غیر فلزی پوشیده شده اند. از آنجایی که نسبتا ارزان تر است و در درجه بندی های 15 و 20 آمپر موجود است، برای سیم کشی داخلی ترجیح داده می شود.

سیم های تک رشته

سیم تک رشته ای نیز از سیم THHN استفاده می کند، اگرچه انواع دیگری نیز وجود دارد. هر سیم جداگانه است و چندین سیم را می توان به راحتی از طریق یک لوله به هم متصل کرد.

سیم های تک رشته

کاربرد های مختلف سیم های رنگی

سیم های رنگی مختلف اهداف مختلفی را انجام می دهند، به طور مثال:

مشکی: برای کلید ها یا پریز ها.

قرمز: برای پایه های سوئیچ. هم چنین برای اتصال سیم بین 2 دتکتور دود.

آبی و زرد: از سیم آبی برای نصب کلید های تبدیل و صلیبی و از سیم زرد برای پایه های سوئیچ برای کنترل فن، چراغ ها و غیره.

سفید: همیشه خنثی.

مس سبز و لخت: فقط برای زمین.

کاربرد های مختلف سیم های رنگی

گیج سیم، توان و بار وات

برای تعیین سیم صحیح، مهم است که بدانیم یک سیم چه قدرت و واتی را در هر گیج می تواند داشته باشد. گیج سیم اندازه سیم است، توان مقدار برقی است که می تواند از سیم عبور کند و وات باری است که یک سیم می تواند تحمل کند که همیشه روی لوازم خانگی ذکر می شود.

تعریف کابل برق

همانطور که قبلا ذکر شد، کابل مجموعه ای از سیم های عایق بندی شده است که در یک روکش قرار گرفته اند. به طور معمول، یک کابل حداقل یک سیم برای انتقال جریان، یک سیم خنثی و یک سیم اتصال به زمین دارد. کابل ها بر اساس تعداد سیم های موجود در آن و اندازه / گیج آن ها طبقه بندی می شوند. کابل ها با یک سری حروف و به دنبال آن یک عدد، یک خط تیره و یک عدد دیگر مشخص می شوند. حروف نوع عایق را نشان می دهد.

عدد اول نشان دهنده مقاومت سیم ها در کابل است و عدد زیر خط تیره نشان دهنده تعداد هادی های جداگانه در کابل است. اگر یک G بعد از عدد نهایی آورده شود، به این معنی است که کابل به یک سیم زمین غیر جریانی نیز مجهز است. کابل برق نیز دارای انواع مختلف، رنگ و کاربرد به عنوان عوامل تعیین کننده آن است. در اینجا مختصری در مورد کابل هایی است که برای تعیین کابل مناسب برای خانه خود باید بدانید.

تعریف کابل برق

برچسب گذاری کابل ها

برچسب گذاری کابل ها بسیار مهم است و اطلاعات زیادی در مورد انواع عایق آن، تعداد سیم ها و گیج سیم ها ارائه می دهد. به برخی از برچسب های نوشته شده روی سیم هایی که معمولا در سیم کشی خانه استفاده می شود نگاهی بیندازید.

14-2G: کابل شامل دو سیم عایق و یک سیم زمین است. سیم تکی 14 گیج است.

14-3G: کابل شامل سه سیم عایق و یک سیم زمین است. سیم های مجزا 14 گیج هستند.

12-2 w/G: کابل شامل دو سیم عایق با یک سیم زمین است. سیم های مجزا 12 گیج هستند.

12-3 w/G: کابل شامل سه سیم عایق شده با یک سیم زمین است. سیم های مجزا 12 گیج هستند.

600 ولت: این کابل برای حداکثر 600 ولت نامگذاری شده است. کابل NM معمولا برای سیم کشی خانه استفاده می شود.

TYPE NM-B: NM مخفف Non-metallic است و در واقع کابلی با روکش غیر فلزی از نوع B است. این نوع کابل معمولا برای سیم کشی وسایل و دستگاه ها در خانه استفاده می شود.

انواع کابل برق

امروزه بیش از 20 نوع کابل مختلف وجود دارد که برای کاربرد های مختلف از انتقال برق تا مصارف صنعتی سنگین طراحی شده اند. برخی از پرکاربرد ترین آن ها عبارتند از:

  1. کابل غلاف غیر فلزی
  2. کابل تغذیه کننده زیر زمینی
  3. کابل غلاف فلزی
  4. کابل چند هادی
  5. کابل کواکسیال
  6. کابل جفت تابیده بدون محافظ
  7. کابل نواری
  8. کابل دو سیمه
  9. کابل دو محوره
  10. کابل جفتی

کابل غلاف غیر فلزی

این کابل ها به عنوان سیم ساختمانی غیر فلزی یا کابل NM نیز شناخته می شوند. آن ها دارای یک عایق پلاستیکی انعطاف پذیر با دو تا چهار سیم و یک سیم لخت برای اتصال به زمین هستند. انواع خاصی از این کابل برای مصارف زیر زمینی یا بیرونی استفاده می شود، اما کابل های غلاف غیر فلزی NM-B و NM-C رایج ترین شکل کابل کشی منازل مسکونی هستند.

کابل غلاف غیر فلزی

کابل تغذیه کننده زیر زمینی

این کابل ها کاملا شبیه کابل های NM هستند، اما به جای اینکه هر سیم به طور جداگانه در ترموپلاستیک پیچیده شود، سیم ها در کنار هم قرار می گیرند و در مواد انعطاف پذیر جاسازی می شوند. کابل های UF که در اندازه های مختلف گیج موجود هستند، اغلب برای روشنایی در فضای باز و کاربرد های داخل زمین استفاده می شوند. مقاومت بالای آن ها در برابر آب، آن ها را برای مناطق مرطوب مانند باغ ها و هم چنین لامپ های رو باز، پمپ ها و غیره ایده آل می کند.

کابل تغذیه کننده زیر زمینی

کابل غلاف فلزی

این کابل ها به عنوان کابل های زره دار یا BX شناخته می شود، کابل های غلاف فلزی اغلب برای تامین برق اصلی یا برای وسایل بزرگ استفاده می شود. آ نها دارای سه سیم مسی ساده (یک سیم برای جریان، یک سیم زمین و یک سیم خنثی) هستند که با پلی اتیلن متقاطع، بستر PVC و یک روکش پی وی سی سیاه عایق شده اند. کابل های BX با روکش سیم فولادی اغلب برای برنامه های کاربردی در فضای باز و نصب های حساس استفاده می شود.

کابل غلاف فلزی

کابل کواکسیال

کابل کواکسیال دارای یک لایه عایق لوله ای است که از هادی داخلی محافظت می کند که بیشتر توسط یک محافظ رسانای لوله ای احاطه شده است و هم چنین ممکن است دارای یک غلاف بیرونی برای عایق بیشتر باشد. از آنجایی که دو سپر داخلی دارای یک محور هندسی هستند، کابل هم محور نیز نامیده می شود، این کابل ها معمولا برای حمل سیگنال های تلویزیونی و اتصال تجهیزات ویدئویی استفاده می شوند.

کابل چند هادی

این نوع کابلی است که معمولا در خانه ها استفاده می شود، زیرا استفاده از آن ساده است و به خوبی عایق بندی شده است. کابل های چند هادی یا چند هسته ای (MC) دارای بیش از یک هادی هستند که هر کدام به صورت جداگانه عایق بندی شده اند. علاوه بر این، یک لایه عایق بیرونی برای امنیت بیشتر اضافه شده است. انواع مختلفی در صنایع استفاده می شود.

کابل چند هادی

کابل جفت تابیده بدون محافظ

همانطور که از نام آن پیداست، این نوع از دو سیم تشکیل شده است که به هم تابیده شده اند. سیم های جداگانه عایق نیستند، که این کابل را برای انتقال سیگنال و برنامه های ویدئویی عالی می کند. از آنجایی که کابل های UTP نسبت به کابل های فیبر کواکسیال یا نوری مقرون به صرفه تر هستند، اغلب در تلفن ها، دوربین های امنیتی و شبکه های داده استفاده می شوند. برای استفاده در فضای داخلی، کابل های UTP با سیم های مسی یا هسته های مسی جامد یک انتخاب محبوب هستند، زیرا انعطاف پذیر هستند و می توانند به راحتی برای نصب در دیوار خم شوند.

کابل جفت تابیده بدون محافظ

کابل نواری

کابل های نواری اغلب در رایانه ها و وسایل جانبی استفاده می شوند. این کابل ها در حقیقت سیم های رسانای مختلفی هستند که به موازات یکدیگر در یک صفحه مسطح اجرا شده اند و منجر به شباهت بصری به نوار های تخت می شوند. این کابل ها کاملا انعطاف پذیر هستند و فقط می توانند کاربرد های ولتاژ پایین را مدیریت کنند.

کابل دو سیمه

این کابل های مسطح دو سیم هستند که برای انتقال بین آنتن و گیرنده مانند تلویزیون و رادیو استفاده می شوند.

کابل دو محوره

این یکی از انواع کابل های کواکسیال است که به جای یک هادی داخلی، دارای دو هادی داخلی است و برای سیگنال های پر سرعت با برد بسیار کوتاه استفاده می شود.

کابل جفتی

کابل جفتی با دو هادی عایق بندی شده جداگانه ساخته شده و معمولا در برنامه های DC یا AC با فرکانس پایین استفاده می شود.

کد رنگ کابل

کد رنگی عایق کابل برای تعیین هادی های فعال، خنثی و زمین انجام می شود. به طور کلی هیچ رنگی برای هادی های فاز یا فعال معرفی نکرده است. کشور ها و مناطق مختلف کد های رنگ کابل متفاوتی دارند و دانستن اینکه چه چیزی در کشور شما قابل اجرا است ضروری است. با این حال، هادی های فعال نمی توانند سبز، زرد، آبی روشن یا سیاه باشند. در کشور ما هادی های فعال یا همان فاز معمولا به رنگ قرمز و نول به رنگ آبی مشخص می شود.

کد رنگ کابل

اندازه کابل

اندازه کابل گیج سیم های مجزا در داخل کابل است، مانند 14، 12، 10 و غیره . باز هم، هر چه عدد بزرگ تر باشد، اندازه آن کوچک تر است. تعداد سیم ها از سیم سنج روی یک کابل پیروی می کند. بنابراین، 10/3 نشان دهنده وجود 3 سیم 10 گیج در داخل کابل است. سیم زمین، در صورت وجود، با این عدد نشان داده نمی شود و با حرف G (اول کلمه Ground) نشان داده می شود.

ایمنی بسیار مهم است و اگر نصب سیم و کابل شما به درستی انجام نشود، ممکن است منجر به حوادث خطرناک و جبران ناپذیری شود. قبل از شروع هر پروژه برقی که شامل سیم کشی و کابل کشی است، باید از بازرس ساختمان محلی خود اجازه بگیرید. پس از اتمام کار، نصب را از نظر مطابقت با قوانین و مقررات محلی بررسی کنید.

انتخاب نوع سیم و کابل برق

چه در حال تعویض سیم کشی قدیمی در خانه خود باشید و چه سیم های برق جدید اضافه کنید، انتخاب نوع مناسب سیم و کابل بسیار مهم است. همیشه سیم برقی را انتخاب کنید که برای هدفی که قصد استفاده از آن را دارید مشخص شده است. به عنوان مثال، در مکان های مرطوب در خارج از منزل، سیم UF باید همیشه انتخاب شود تا اطمینان حاصل شود که سیستم الکتریکی خانه شما از عناصر محافظت می شود.

انتخاب نوع سیم و کابل برق

آمپر و ولت هر سیم نیز باید در نظر گرفته شود و سیم ها باید با نیاز های صحیح هر پروژه الکتریکی مطابقت داشته باشند. اگر مطمئن نیستید که به کدام نوع سیم برق نیاز دارید، بهتر است قبل از نصب هر نوع سیم برق در خانه خود با یک برقکار حرفه ای مشورت کنید.

مطلبی که خواندید حاصل تلاش تیم تحریریه واحد برق آموزشگاه فن آموزان بود. آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان با برگزاری دوره های تخصصی رشته برق چون ، دوره آموزش plc ، آموزش برق صنعتی ، آموزش برق ساختمان و دیگر رشته های مرتبط با برق در تلاش است تا در بهبود اشتغال زایی در صنعت برق کشور تاثیری حتی کوچک داشته باشد. از آموزش تا اشتغال باشماییم.

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

معرفی دوره های پر درآمد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تمامی حقوق این وبسایت متعلق به آموزشگاه فن آموزان فیدار می‌باشد. (طرف قرارداد با خانه کارگر)