مراحل سیم کشی برق ساختمان

مراحل سیم کشی برق ساختمان
چکیده مطلب :

برای انجام سیم کشی برق ساختمان مراحل مختلفی باید به ترتیب طی گردد تا برق ساختمان به درستی تامین گردد. در این مقاله مراحل سیم کشی ساختمان به طور کامل بیان شده است. 

تامین برق ساختمان و به اصلاح سیم کشی ساختمان از مراحل ضروری در ساخت بناهای مختلف می باشد و بدون ساختمان بدون شیم کشی قابل سکونت نخواهد بود.

ایجاد سیستم های روشنایی، سیستم های سینمای خانگی، سیستم های توزیع و غیره از جمله خدماتی است که در سیم کشی ساختمان ها ارائه می گردد.

حتما می دانید که انجام امور برق و سیم کشی ساختمان نیازمند متخصص حرفه ای در این زمینه بوده و افرادی که هیچ گونه مهارتی در این زمینه ندارند قادر به انجام برق کشی نخواهند بود چرا که در صورت عدم مهارت کافی در این زمینه امکان بروز خطراتی مانند برق گرفتگی  و یا آتش سوزی وجود خواهد داشت.

برای انجام سیم کشی مراحل مختلفی باید به ترتیب طی گردد تا برق ساختمان به درستی تامین گردد. در این مقاله مراحل سیم کشی ساختمان به طور کامل بیان شده است. 

دوره آموزش برق ساختمان در آموزشگاه فن آموزان بصورت تخصصی کارآموزان را برای ورود به بازار کار این رشته آماده می کند. این دوره در کارگاههای مجهز و با تمرکز بر یادگیری عملی کاراموزان برگزار می شود. برای دریافت جزئیات بیشتر درباره این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید.

آموزش برق ساختمان

آموزشگاه فنی حرفه ای فن آموزان در دپارتمان برق صنعتی و ساختمان خود دوره های تخصصی آموزش برق صنعتی و آموزش هوشمند سازی ساختمان و … را بصورت تخصصی و تضمینی از پایه تا پیشرفته ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

مراحل سیم کشی ساختمان چیست

  1. نقشه کشی برق ساختمان

پیش از آن که هر گونه اقدامی برای سیم کشی ساختمان انجام شود نیاز است تا در ابتدا یک طرح کلی از سیم کشی صورت گیرد تا بتوان به صورت اصولی و صحیح سیم کشی را انجام داد.

نقشه کشی سیستم های روشنایی، سوکت های برق، پریزهای تلفن، آنتن، جای آیفون ها، سیستم های صوتی، سیستم های اطفاء حریق، فن کوئل ها، برق اضطراری و غیره باید به صورت استاندار طراحی شده و طرح و نقشه آنها کشیده شود.

نقشه کشی برق ساختمان

انجام نقشه کشی برق ساختمان باید توسط تکنسین و یا مهندس برق انجام گرفته و استانداردهای ایمنی در آن در نظر گرفته شود. با استفاده از نقشه کشی، سرعت کار به میزان زیادی بالا رفته و وسایل و ابزار اضافی به میزان نیاز خریداری می گردد.

  1. مشخص نمودن خط تراز

بعد از این که طراحی نقشه کلی سیم کشی ساختمان انجام شد نیاز است تا خط ترازها مشخص گردند. تراز کردن جهت مشخص کردن کلید و پریزها، جعبه تقسیم و جعبه فیوز صورت می گیرد و باید فاصله این موارد را از کف مشخص نموده و توسط شلنگ تراز و یا لیزر آن را به صورت دقیق تنظیم نمود.

پس از نشانه گذاری کردن در هر دو سر دیوار باید توسط یک ریسمان یک رنگ سراسری را از ابتدا تا انتها کشیده و اندازه ها به صورت استاندارد مشخص گردند.

  1. کنده کاری جای کلید

پس از انجام مراحل گفته شده نوبت به کنده کازی جای کلید و پریزها و قوطی ها می رسد. مکان هایی که لوله های برق باید از آن مسیر عبور کنند باید به صورت دقیق کنده شده که روش های مختلفی برای کندن دیوارها وجود دارد.

روش قدیمی که برای کنده کاری سیم کشی از آن استفاده می شد استفاده از تیشه و چکش بود که امروزه روش های مدرن تری جایگزین آنها گردیده است.

کنده کاری جای کلید در برق ساختمان

شیارزن یکی از دستگاه هایی است که برای کندن جای قوطی و کلید و پریزها از آن استفاده می شود. انواع مختلفی از دستگاه های شیارزن موجود می باشد که از مهم ترین آنها می توان به نوع تک تیغ و دو تیغ اشاره کرد.

شیارزن دو تیغ قابل تنظیم می باشد و می توان اندازه مورد نیاز خود برای کنده کاری را به راحتی از ابتدا تنظیم نمود. دستگاه دیگری که از آن برای کنده کاری استفاده می شود بتن کن یا هیلتی می باشد که از آن برای کندن بتن و آجر مورد استفاده قرار گیرد.

  1. قوطی گذاری

قوطی گذاری یکی از مراحل مهمی است که پس از کنده کاری باید صورت گیرد و در انجام آن باید ارتفاع عمودی و افقی آن نسبت به خط تراز کلید و پریز و غیره تنظیم گردد.

در هنگام خرید قوطی باید توجه نمود تا جنس قوطی ها از مواد با کیفیت و مرغوب بوده تا در هنگام قرار دادن آنها در دیوار دچار آسیب و شکستگی نگردند. لازم است تا دقت و توجه زیادی در هنگام نصب قوطی ها به کار گرفته شود چرا که این مرحله از مراحل بنیادین کار بوده که ادامه کارها به آن بستگی خواهد داشت.

  1. لوله گذاری

در ادامه برای محافظت از سیم ها و کابل های به کار رفته در سیم کشی نیاز است تا از لوله های مختلف برای عبور این سیم ها استفاده شود. نوع سیم کشی و نوع طرح و نقشه ای که برای برق کشی ساختمان طراحی شده است در نوع لوله گذاری تاثیر داشته و می توان از انواع لوله های مختلفی که در بازار وجود دارد استفاده نمود.

لوله گذاری برق ساختمان

تنوع در لوله های برق بسیار بالا بوده و امروزه انوتاع مختلفی از لوله های برق در بازار وجود دارند که از آنها می توان به لوله PVC، لوله فلزی، لوله پلاستیکی، لوله گالوانیزه و غیره اشاره کرد. لوله های PVC بسیار مستحکم بوده و عایق می باشند. این نوع از لوله ها در برابر عواملی مانند خوردگی و زنگ زدگی مقاومت بالایی از خود نشان می دهند و در مقابل اشتعال نیز مقاوم می باشند.

استفاده از لوله های پی وی سی به صورت روکار و توکار امکان پذیر می باشد. لوله های خروطومی که بسیار پرکاربرد می باشند نیز از جنس پی وی سی بوده و به صورت توکار استفاده می شود. لوله های خرطومی از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده اما استقامت مکانیکی پایینی دارند. لوله های برق پلی اتیلن از دیگر لوله های مورد استفاده در برق کشی ساختمان می باشند که دارای وزن سبک و نصب راحتی می باشند. ابعاد مختلفی از این نوع لوله ها در بازار وجود دارد و سرعت اجرای اتصال جوشی و و دنده ای در آنها بسیار بالاتر از انواع دیگر لوله می باشد.

  1. سیم کشی

در ادامه نیاز است تا سیم ها از داخل لوله ها به وسیله فنر عبور داده شوند و سیم های تلفن، برق، آنتن، سیستم اعلام حریق و آیفون به صورت جداگانه از درون لوله ها رد شوند.

مراحل سیم کشی برق ساختمان

رنگ سیم ها و قطری که برای آنها انتخاب می شود باید به صورت استاندارد و با دقت انجام گیرد. کابل کشی برق از داخل جعبه فیوزها و رد کردن آنها از سینی کابل از مراحلی است که در سیم کشی باید انجام گیرد.

سپس اتصالات سر سیم ها و در داخل قوطی کلید، جعبه فیوزها، روشنایی ها، ماهواره، آنتن و پس از آن عایق کاری اتصالات به وسیله وارنیش حرارتی از جمله کارهایی است که باید انجام گیرد.

  1. سربندی

این مرحله، مرحله پایانی سیم کشی ساختمان می باشد که در این مرحله تقسیم نهایی سیم ها و کابل ها در جعبه فیوز و ارتباط دادن انها به کلید و پریزهای مربوطه انجام می گیرد.

در نهایت کلید و پریزها باید با دقت بسته شده و کاملا تراز گردند. ترمینال روی سر سیم ها نیز باید بسته شود و دتکتورهای دود و شستی آنها در محل مورد نظر نصب گردند.

نصب فیوزها داخل جعبه فیوز و نصب آیفون تصویری و بستن سوکت های آنها و همچنین نصب آنتن مرکزی و سوئیچینگ های مربوط به آن از اموری است که باید توسط برق کار انجام گیرد. نصب چشم لایتینگ در راه پله و پارکینگ و در سرویس ها برای هود مرکزی و نصب نورهای مخفی داخل سقف کاذب از کارهای جانبی است که در برق کشی بناهای مختلف باید انجام شود.

نکات مورد توجه در سیم کشی ساختمان

  • در هنگام سیم کشی ساختمان نیاز است تا از شلوغ کردن اضافی دیوارها و قوطی گذاری های بی مورد جلوگیری شود تا سرعت کار افزایش یابد.
  • نورپردازی ها باید بر اساس استانداردهای روز دنیا بوده و هماهنگی مناسبی میان لامپ های به کار رفته وجود داشته باشد.
  • باید به این نکته توجه داشت که سیم هایی که دارای کارایی مختلف می باشند را از درون یک لوله عبور ندهید.
  • نیاز است تا در سرویس های بهداشتی و حمام از لامپ های حبابی استفاده نموده و همچنین کلید و پریزهای ضد آب را در این مکان ها به کار برد.

نکات مهم سیم کشی برق ساختمان

نکات بسیار دیگری وجود دارد که برق کاران ساختمان باید از این نکات اطلاع داشته و آنها را به صورت دقیق رعایت نمایند. استانداردهایی که برای برق کشی وجود دارد مانند میزان فاصله کلید و پریزها از کف و سیم کشی اصولی برای سیستم های سرمایشی و گرمایشی مختلف مانند پکیج، ماشین لباسشویی و ظرفشویی و … باید رعایت گردد. در نهایت راعایت اصول ایمنی جهت جلوگیری از هرگونه خطری مانند برق گرفتگی از نکات مورد توجه در سیم کشی ساختمان می باشد.

مجموعه فن آموزان با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور بیش از هشتاد دوره تخصصی ویژه اشغال و کسب درآمد را از پایه تا پیشرفته و با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان برگزار می کند. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر با شماره 02191321001 بگیرید.

مشاهده و دانلود pdf مقاله: مراحل سیم کشی برق ساختمان

5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
پرهام انتظامی
حمیدرضا هوشمند

حمیدرضا هوشمند هستم. فارغ التحصیل برق و کنترل. در حوزه برق ساختمان و صنعتی و حوزه های زیربط نظیر تابلو برق ، هوشمند سازی، سیستم های حفاظتی فعالیت دارم و در این سایت محتواهای مرتبط با این حوزه ها را به اشتراک می گذارم.

دوره های فنی پردرآمد برای ورود به بازار کار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *