0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

انواع لنز دوربین مدار بسته

انواع لنز دوربین مدار بسته
چکیده مطلب :

لنز مجموعه ایی از عدسی های محدب و مقعر است که تشکیل یک عدسی محدب مرکب را می دهد. با مشخصات آن که زاویه دید، تغییر فاصله کانونی و انواع آن آشنا شدیم اما لنز در دوربین مدار بسته قدری با دوربین های دیجیتال متفاوت است که در این مطلب به آن می پردازیم

لنز مجموعه ایی از عدسی های محدب و مقعر است که تشکیل یک عدسی محدب مرکب را می دهد. با مشخصات زاویه دید، تغییر فاصله کانونی؛ اما لنز دوربین مدار بسته قدری با دوربین های دیجیتال متفاوت است که در این مطلب به آن می پردازیم.

آموزش نصب دوربین مدار بسته

لنز دوربین مدار بسته چیست؟

به مجموعه ای استوانه ای شکل که همراه با تعدادی عدسی که صیقل داده شده اند و در پشت سر یکدیگر قرار گرفته اند لنز گفته می شود. نور از عدسی هایی که به صورت متوالی و پشت سر هم قرار گرفته اند عبور کرده و به دلیل این که این عدسی ها به یک سنسور متصل می باشند، به کست لنز برخورد می کنند و تصویری را با توجه به اندازه سنسور ایجاد می نمایند.

کیفیت تصویر ایجاد شده به عوامل مختلفی در این مسیر بستگی دارد؛ کیفیت عدسی ها می تواند نقش بسیار مهمی در تصویر نهایی ایفا نموده و هرچه عدسی های دوربین بهتر باشند تصویر ایجاد شده از کیفیت و وضوح بالاتری برخوردار خواهد بود.

اندازه سنسور به کار رفته در دوربین نیز می تواند بر کیفیت نهایی تاثیر گذار بوده و در نهایت فاصله قرارگیری عدسی ها از لنز نیز می تواند عامل بسیار مهمی در تصویر ایجاد شده باشد که در هنگام انتخاب دوربین باید به این نکته نیز توجه نمود.

فاصله کانونی اصطلاحی است که فروشندگان دوربین مدار بسته و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند بسیار به کار می برند و به معنی فاصله بین مرکز اپتیکی لنز تا سنسور دوربین می باشد. با کمتر شدن فاصله کانونی لنز، زاویه دید بیشتر شده و گفته می شود لنز وایدتری داریم.

اما هرچه میزان این فاصله بیشتر می گردد زاویه دید کم شده و در نهایت کیفیت تصویر پایین تری خواهیم داشت. فاصله کانونی برخی لنزها قابل تغییر بوده و می توان با تنظیم این فاصله به بهبود تصویر نهایی کمک کرد اما برخی از آنها دارای فاصله کانونی ثابتی بوده و امکان تغییر آن وجود نخواهد داشت.

بنابراین فاصله کانونی عبارتست از فاصله مرکز عدسی لنز تا نقطه هم گرایی عدسی و این مقدمه ای برای پیدایش انواع لنز گردید که در مطلب درباره انواع لنز دوربین مدار بسته صحبت می شود.

آموزشگاه فن آموزان دوره های تخصصی ویژه اشتغال از جمله آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش نصب دزدگیر اماکن ، آموزش نصب اعلام حریق ، آموزش نصب اعلام حریق آدرس پذیر و … را بصورت عملی و پروژه محور در اموزشگاه فن اموزان با 30% تخفیف. برای ثبت نام و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

اجزای دوربین مدار بسته

هر دوربین مدار بسته از اجزای مختلفی شامل لنز، ICR، IR Cut، سنسور، پردازنده، برد، مدار تغذیه، کابل های مختلف، مادون قرمز، بدنه و دستگاه ضبط تشکیل شده است که هر یک از این اجزا وظیفه انجام عملکردی خاص را در دوربین بر عهده داشته و در صورت وجود مشکل در هر یک، امکان خرابی و عدم کارکرد دوربین وجود خواهد داشت.

شاید لنز دوربین مدار بسته را بتوان مهم ترین جزء در دوربین به شمار آورد چرا که لنز همانند چشم انسان عمل کرده و در صورتی که وجود نداشته باشد امکان دیده شدن اجسام مختلف توسط دوربین وجود نخواهد داشت. در ادامه به معرفی لنز و انوع آن اشاره می گردد.

اجزای تشکیل دهنده لنز دوربین مداربسته

یک لنز به طور کلی از سه قسمت تشکیل شده است:

  • اجزا نوری
  • دیافراگم قابل تغییر
  • سیستم اتصال دهنده لنز به دوربین
  1. اجزای نوری لنز

اجزا نوری لنز اجزایی هستند که همگی داخل یک سیلندر قرار گرفته اند و هر کدام وظایف خاصی را در مسیر عبور نور انجام میدهند. اجزای داخلی تصویر را بزرگ و کوچک می کنند و در ضمن هر کجا شعاع نور کج شده باشد تصحیح نوری انجام داده و پراکندگی نور را اصلاح می کنند. بزرگنمایی به عقب یا جلو باعث حرکت دادن یک قسمت مشخصی از لنز می شود که با تغییر فاصله کانونی اندازه تصویر و میدان دید نیز تغییر می کند. شعاع نور قبل از رسیدن به دوربین مداربسته به خاطر عبور از عدسی های مختلف و پراکندگی به طور کامل به دوربین مداربسته نمی رسد و به همین دلیل تا به حال لنزی ساخته نشده است که کلی نور را به دوربین مداربسته برساند و بنابراین مسایل نورپردازی بسیار مهم می باشد.

  1. دیافراگم

 برای کنترل مقدار نور عبوری از لنز چندین صفحه فلزی کدر به گونه ای آرایش یافته اند که به وسیله تغییر حلقه تنظیم می تواند روزنه ی مرکزی بین خود را بزرگ و کوچک کنند(شکل 3-9) در کنترل خودکار، فرمان بازیا بسته شدن را یک چشم الکترونیکی صادر میکند.

عملکرد این قسمت به نحوی است که در روشنی زیاد صفحات فلزی درهم فرورونده و از شدت نور زیاد جلوگیری می کنند و بر عکسی در زمانی که نور به حد کافی نباشد بازتر می شوند تا تصویر مطلوب فراهم شود. اندازه بازشدن دیافراگم مطابق یک سری اعداد که مقدار نور مجاز را تعیین شود،F22تاF14، مشخصی می کند.

  1. سیستم اتصال لنز دوربین مداربسته

برای اتصال لنز به دوربین مداربسته نیاز است تا از نگهدارنده های لنز استفاده شود. در صورتی که نگهدارنده موجود برای یک لنز خاصی با ویژگی های دوربین مداربسته همخوانی نداشته باشد نمی توان از آن لنز در دوربین مداربسته مورد نظر استفاده نمود. انواع مختلفی از نگهدارنده های لنز دوربین مداربسته وجود دارند که متعارف ترین آنها نوع C و CS می باشند.

سیستم اتصال لنز دوربین

نوع C و CS از نظر نحوه ی عملکرد و قطر مانند یکدیگر هستند و تنها تفاوت آنها فاصله بین سطح خارجی آن و حسگر دوربین مداربسته است که در نوع C برابر 526/17 میلی متر و در نوع CS برابر 5/12 میلیمتر است. نوع CS نسبت به مدل C ابعاد کوچکتری دارد اما مهمترین مزیت نوع C را می توان در این دانست که حلقه های فاصله دهنده برای تغییر نوع نصب لنز به CS در دسترسی هستند و این در حالی است که لنز CS را نمی توان به یک نگهدارنده ی نوع C متصل کرد.

برخی دیگر از دوره های پرطرفدار ویژه کارکه در مجموعه فن اموزان بصورت عملی برگزار می شود شامل آموزش تعمیرات برد الکترونیکی ، آموزش برق ساختمان و آموزش تعمیرات لپ تاپ می باشد.

لنز دوربین مدار بسته چگونه عمل می کند؟

لنزهای دوربین مدار بسته دارای عدسی هایی می باشند که این دو جزء در کنار هم باعث رسیدن پرتوهای نوری و در نهایت تشکیل تصویر می گردند. تصویر زمانی از کیفیت بالایی برخوردار است که در نزدیک ترین حالت ممکن به تصویر واقعی بوده و دارای کمترین خطای تصویری باشد.

منظور از خطاهای نوری نقاط نامفهوم و غیر واضحی در تصویر می باشد که باعث عدم وضوح و عدم کنتراست تصویر می باشد و در این گونه مواقع تشخیص درست تصویر سخت می باشد. مشخصات کلی لنزها شامل زاویه دید، فاصله کانونی و عدسی می باشد و با توجه به تمامی این مشخصات عملکرد لنز مشخص می گردد.

هرچه میزان فضای بیشتری توسط دوربین ثبت گردد گفته می شود زاویه دید لنز بالاتر بوده و این یعنی از کیفیت بالاتری هم برخوردار است. فاصله کانونی و زاویه دید لنز باید در رابطه معکوس با یکدیگر باشند و هرچه میزان فاصله کانونی کمتر باشد زاویه دید بیشتر خواهد بود.

در رابطه با عدسی نیز هرچه کیفیت عدسی های به کار رفته در لنز دوربین بهتر باشد تصویر ایجاد شده نیز مشخص تر و با وضوح بیشتری قابل رویت خواهد بود.

معرفی انواع لنز دوربین مدار بسته

لنز دوربین مدار بسته در انواع مختلفی تولید شده و در دوربین های مختلف به کار می روند. لنز نرمال، لنز واید و لنز زوم و … انواعی از لنز دوربین مدار بسته بوده که شاید نام آنها در هنگام خرید دوربین به گوشتان خورده باشد. در ادامه به معرفی انواع لنز دوربین مدار بسته و ویژگی هایی که دارند می پردازیم.

  • لنز واید دوربین مدار بسته

واید به معنای پهن است. هر چقدر فاصله کانونی لنز کمتر باشد، تصاویر نزدیک تر را بهتر نشان می دهد و زاویه دید آن بیشتر است. یعنی لنز با فاصله کانونی واید که طبق جدول مقدار آن حدودا بین ( 8mm-75mm ) است، مقدار زیادتری دارد. در نتیجه زاویه کمتر می شود و در دور نمایی تصویر به وجود می آید. یعنی تصاویر دور بهتر دیده می شود. در این حالت فقط قسمتی از تصویر در نزدیک و یا دور دارای فوکوس است. و اگر فوکوس نبود باید به صورت دستی آن را فوکوس کنیم.

لنز واید دوربین مدار بسته

به لنزهایی که فاصله کانونی آنها از سنسور به کار رفته در آن کمتر باشد لنز واید گفته می شود. این نوع از لنزها را در فضاهای باز و همچنین فضاهای داخلی بسیار مورد استفاده قرار می دهند و با توجه به زاویه دید وسیعی که ایجاد می کند نصاب های دوربین مدار بسته این نوع از لنزها را به شدت پیشنهاد می کنند.

زاویه دید وسیع این نوع از لنزها سبب شده تا بتوان از آنها در ارتفاعات بیشتر از 3 متر استفاده نموده به صورتی که تمامی کادر مورد نظر در تصویر ایجاد شده قرار بگیرد. چشم انسان توانایی مشاهده زاویه دید خاصی را داشته و لنزهای واید دیدی را که ایجاد می کنند بیشتر از استاندارد چشم انسان می باشد.

با کم تر شدن فاصله کانونی در این نوع از لنزها، تصاویر ایجاد شده پهن تر می گردد و به همین دلیل نصابان، دوربین ها را در محلی نصب می کنند که دارای زمینه ساده باشد. لنزهای واید بیشتر در مواقعی که تصویر دور برای ما اهمیت داشته باشد کاربرد داشته و در نماهای نزدیک عملکرد بسیار خوبی ندارند.

  • لنز تله دوربین مدار بسته

تله به معنای دور است. هر چه قدر فاصله کانونی لنزی بیشتر باشد، تصاویر دور را بهتر نشان می دهد یعنی بزرگنمایی آن بیشتر است ولی در عوض زاویه دید کمتری دارد.

لنز تله دوربین مدار بسته

البته لنز در فاصله کانونی های دیگری هم وجود دارد ولی رنج استاندارد لنز های موجود در بازار به این شرح است هر چند که بعضی از شرکت های سازنده استاندارد را رعایت نمی کنند.

  • لنز زوم در دوربین مدار بسته

در بسیاری از مواقع نیاز است تا فرد تصاویر دریافت شده را بزرگنمایی کرده و آنها را با جزئیات بیشتری مشاهده نماید. در این گونه مواقع بهتر است در دوربین ها از لنزهایی به نام لنز زوم استفاده گردد. این نوع از لنزها بیشتر در موارد امنیتی مورد استفاده قرار می گیرند تا بتوان چهره های مورد نظر را با detail بالا مشاهده کرد.

لنزهای زوم دوربین مدار بسته در دو نوع اپتیکال و دیجیتال وجود دارند که در لنزهای اپتیکال می توان تصاویر را بدون این که از کیفیت آنها کم شود بزرگنمایی نمود در صورتی که در لنزهای زوم دیجیتال زمانی که تصویر بزرگنمایی می گردد مقداری از کیفیت آن کاهش خواهد یافت.

لنزهای بزرگنمایی (زوم) دستی

لنزهای بزرگنمایی لنزهایی هستند که قابلیت بزرگنمایی تصاویر را دارند. با توجه به امکان بزرگنمایی این لنزها عموما از فاصله کانونی بیشتری نسبت به لنزهای عادی برخوردارند. بازه کانونی این دوربین های مداربسته معمولا به صورت (برای مثال) 6:1 نشان داده می شود. این بدان معناست که بیشترین فاصله کانونی دوربین مداربسته 6 برابر بیشتر از کمترین فاصله کانونی آن است. برای مثال برای یک دوربین مداربسته ” 2/3 با فاصله کانونی 6:1 فاصله کانونی به میلی متر بین 5/12 میلی متر تا 75 میلی متر خواهد بود.

در این نوع لنزها اگر چه تغییر فاصله کانونی به صورت دستی و غیر خودکار انجام می گیرد اما نسبت به لنزهای با فاصله کانونی ثابت بسیار راحت تر و انعطاف پذیرتر هستند.

لنزهای بزرگنمایی زوم متغیر

لنزهای بزرگنمایی دستی به ندرت در دروبین های مداربسته مورد استفاده قرار می گیرند چرا که تغییر زاویه دید و بزرگنمایی برای این لنزها یک نیاز حیاتی است. در این لنزها یک موتور DC وظیفه تنظیم بزرگنمایی دوربین مداربسته را از دور بر عهده دارد. در این لنزها فاصله کانونی به وسیله خود لنز و با تغییر بزرگنمایی دوربین مداربسته تنظیم می شود. این لنزها از قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالاتری نسبت به لنزهای عادی برخوردارند.

یکی از عیب های مهم این لنزها فوکوس خودکار آن هاست چرا که ممکن است محل فوکوس شده توسط لنز محل مورد نظر شما نباشد و در این صورت باید با تغییر بزرگنمایی دوربین مداربسته یا محل تصویر، تصویری ساخت که فوکوس بر روی فاصله مناسب صورت گیرد.

در این نوع لنزها تغییر فاصله کانونی لنز برای گرفتن نمای نزدیک و یا دور از شی مورد نظر را می توان به صورت کنترلی انجام داد. این نوع لنزها معمولا بر روی دوربین های مداربسته چرخشی افقی یا عمودی نصب می گردند. به نسبت بین شعاع کانونی یک لنز در حالت حداکثر بزرگنمایی به شعاع کانونی لنز در حالتی که نمای دور از یک شی را می دهد نسبت به بزرگنمایی گفته می شود. هر چه این نسبت بیشتر باشد در واقع می توان تصاویر با بزرگنمایی بیشتری را از موضوعات مورد نظر به دست آورد.

شکل زیر یک نمونه لنز بزرگنمایی متغیر غیر کروی ساخت شرکت Honeywell است.

در لنزهای غیر کروی شعاع سطح لنز یک مقدار ثابت نیست و در قسمت­های مختلف سطح لنز مقدار متفاوتی است. این امر باعث می شود که اعوجاجی که در تصاویر به دست آمده از سطح پیرامونی لنز ایجاد می شوند از بین برود. همچنین این نوع لنزها در مقایسه با سایر لنزهای هم اندازه خود تصاویر با روشنایی بهتری را ارائه می دهند.

مزایای لنزهای زوم

  1. برای اینکه بتوانید از سوژه خود فیلم یا عکس بگیرید، نیازی به حرکت دوربین نمی باشد و به راحتی با استفاده از یک دکمه می توان این کار را انجام داد.
  2. در این حالت شما از کیفیت خوب تا بسیار خوب در کل دامنه فاصله کانونی برخوردار می باشید
  3. این نوع از لنزها از قابلیت انعطاف پذیری و اندازه بهتری برای استفاده روزمره در مکان های مختلف برخوردار می باشند.
  • لنز نرمال چیست؟

به لنزهایی که فاصله کانونی آنها با سنسور دوربین هم اندازه باشد لنز نرمال گفته می شود. این نوع از لنزها قابلیت بزرگنمایی تصویر را نداشته و می تواندد زاویه دید زیادی را در اختیار فرد قرار دهند. اندازه فاصله کانونی در دوربین هایی که از لنز نرمال استفاده می کنند 3.6 میلی متر بوده و تصویر ایجاد شده تقریبا همان چیزی است که توسط چشم ما قابل رویت می باشد.

  • لنز دیجیتال دوربین مداربسته

به علت تفاوت های ساختاری که در دوربین مداربسته دیجیتال خصوصا در بخش صفحه حساس (فیلم و حسگر) وجود داشت، سازندگان ناچار به ایجاد تغییرات خاص در لنزها و یا بهبود آنها شدند. اما به طور کلی، اصول کاری لنزها یکی است و بسیاری از لنزها به صورت مشترک در دوربین های مداربسته آنالوگ و دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرند. در این بخش برخی از ویژگی ها و تفاوت های لنزها در عرصه دیجیتال و آنالوگ تشریح می شود.

  • از ویژگی های لنز می توان به قدرت تفکیک (وضوح) و ایجاد تمایز (کنتراست) جزئیات ریز در تصویر اشاره کرد. با ارائه حسگرهای تصویر با وضوح تصویر بالا و پیکسل های ریز، بسیاری از لنزهای آنالوگ قادر به تولید کنتراست و وضوح تصویر مناسب برای این حسگرها نبودند. بنابراین سازندگان برای برآوردن نیاز دوربین های مداربسته دیجیتال، ناچار به تولید لنزهایی با کیفیت تصویری بالاتر شدند که طبیعتا دروبین های آنالوگ نیز از آنها بهره مند شدند.
  • جهت اطمینان از انتخاب لنز مناسب برای دوربین های مداربسته شبکه می توان از پارامتر رزولوشن لنز که به صورت جفت خط به ازای هر میلی متر (LP/MM) تعریف می شود، استفاده کرد. این پارامتر کوچکترین عرض زوج پیکسل های هم جواری که توسط لنز مشخص می شود را تعیین می کند. دوربین های مداربسته آنالوگ استاندارد به لنزهایی با حدود 30 LP/MM نیاز دارند در صورتی که دوربین های مداربسته شبکه از لنزهای 60 200 LP/MM (بر طبق رزولوشن دوربین) نیاز دارند.

لنز دیجیتال دوربین مداربسته

  • بر روی سطح حسگر تصویری (صفحه حساس)، میکرولنزی قرار دارد که تصویر را روی سطح حسگر متمرکز می کند. سطح حسگر پوشیده از سلول های نوری با ساختاری سه بعدی است که در بالا به نور حساس هستند. حال وقتی نور از لنز عبور می کند و به سطح حسگر می رسد، به سلول های نوری مرکز حسگر به طور مستقیم برخورد می کند.

حال آنکه هر چه از مرکز حسگر به سمت اطراف حسگر می رویم، نور مایل تر به سلول های نوری برخورد می کند در نتیجه بخشی از نور به بالای سلول برخورد کرده و بخشی با برخورد به دیواره جانبی سلول به هدر می رود. این امر باعث هدر رفتن بخشی از نور و ایجاد تاثیری مانند خطای رنگی (ایجاد حاشیه رنگی در لبه اجسام) به خصوص در قسمت هایی با کنتراست بالا می شود. در این شرایط در لبه اجسام، حاشیه رنگی خصوصا ارغوانی ایجاد می شود. به این خطا در اصطلاح اتلاف نور و خطای رنگی گفته می شود. در دوربین هایی مداربسته با حسگر بزرگ تر، نوری که به بخش های انتهایی حسگر می رسد مایل تر است، در نتیجه تاثیر این خطا تشدید خواهد شد. این خطا در لنزهای زاویه باز نیز تشدید می شود به همین دلیل برخی از سازندگان، برای کاهش این نقص، قطعاتی را جهت مستقیم کردن تابش نور، به انتهای برخی از لنزهای دیجیتال اضافه کرده اند.

  • نقص حاشیه های رنگ: انعکاس نور از سطح حسگر تصویر بیشتر از فیلم عکاس است، بنابراین احتمال ایجاد مشکلات تصویری مانند هاله های نوری، فلر و شبه در عکس بیشتر است. بنابراین برخی از سازندگان از لایه های پوشش خاصی در بدنه داخلی لنزها استفاده می کنند تا انعکاس ها را به حداقل برسانند.
  • تصویری که لنزهای معمول قطع کوچک تولید می کنند، منطبق بر صفحه حساس 35 میلی متری یا فریم کامل است. اما زمانی که از حسگرهای کوچک تر استفاده می شود، مقداری از تصور حاصل از لنز در خارج از سطح حسگر تشکیل شده و بخش کوچکتری از تصویر ثبت می شود. مثلا زمانی که از لنزهای سوپر زاویه باز یا چشم ماهی استفاده می شود، بخشی از انحنای اطراف کادر از دست می رود. در واقع در این حالت، بخشی از تصویر اتلاف خواهد شد.

عواملی از این دست باعث شد که لنزهایی مختص سایزهای کوچک تر طراحی شوند که به دلیل امکان استفاده از اجزای نوری کوچک تر، مزایایی چون حجم، وزن و قیمت کمتر به همراه داشت.

  • از آنجا که به دلایل اپتیکی، تصویر تولید شده توسط لنز، در وسط واضح تر و کیفیت بهتری برخوردار است، حسگری که کوچکتر از تصویر حاصل از لنز است، بخش های وسط تصویر را ثبت می کند که کیفیت بهتری دارد و مشکلات موجود در اطراف و گوشه های تصویر (مانند تیرگی یا عدم وضوح یا اعوجاج های شدید) را ثبت نمی کند.
  • از آنجا کته تصویر حاصل از حسگرهای کوچک تر، برای ارائه به بزرگنمایی بیشتری نیاز دارند، طبیعتا نقایص تصویری حال از لنز نیز در آنها بزرگتر شده و بیشتر به چشم می آید. این هم یکی از عواملی است که بر بزرگنمایی استفاده از لنزهایی با کیفیت بهتر می افزاید.

نکته: معمولا در دوربین های مداربسته دیجیتال، امکانی به نام بزرگنمایی دیجیتال قرار داده شده است که باید در نظر داشت که این یک امکان اپتیکی نیست  در واقع بزرگ کردن بخشی از تصویر به صورت نرم افزاری است که مانند بزرگنمایی عکس در کامپیوتر است که با افت شدید کیفیت نیز همراه خواهد بود.

 Iris در دوربین به چه معناست

Iris دوربین بخشی از دوربین است که میزان نور را از طریق لنز کنترل می کند. اگر Iris دهانه بزرگ تری ایجاد کند، نور بیشتری می تواند عبور کند در صورتی که یک دهانه کوچکتر باعث می شود تا نور کمتری از لنز عبور کند. نوری که Iris از طریق آن اجازه می دهد به سنسور تصویر برخورد کرده و آن نور به عنوان تکانه های الکتریکی که فیلم را ایجاد می کنند ثبت می شود.

وقتی نوبت به دوربین های مدار بسته تحت شبکه یا IP می رسد، شما باید سبک های مختلفی از Iris لنز دوربین را انتخاب کنید: Iris ثابت ، Iris دستی ، Iris خودکار و Iris P.

چگونه Iris در دوربین مدار بسته کار می کند

Iris با محدود کردن میزان نوری که به سنسور تصویر برخورد می کند، عمل می کند. نور زیاد می تواند ویدئوی شما را کاملا سفید کرده و نور کم می تواند همه چیز را تاریک کند، بنابراین داشتن Iris مناسب برای موقعیت مکانی دوربین اهمیت بسیار زیادی دارد. Iris در انواع مختلفی وجود داشته و هر چهار نوع مدل متفاوت از یکدیگر عمل می کنند، بنابراین نیاز است تا متناسب با نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

Iris ثابت

روی Fixed Iris ، منافذی که اجازه ورود نور به دوربین را می دهد نمی تواند تنظیم شود. این نوع Iris برای ضبط در محیط داخلی که در هنگام ضبط دوربین، سطح نور ثابت بماند، مانند دفتر یا مدرسه با چراغ های بزرگ ایده آل می باشد. اما در صورتی که نور کافی در محیط وجود نداشته باشد بهتر است از لنزهای دیگری استفاده کنید.

Iris دستی

با استفاده از Iris دستی، می توانید دهانه را تنظیم کنید تا با تنظیم فیزیکی Iris ، نور کمتری را ایجاد کند. این تنظیم معمولاً در هنگام نصب هنگامی که به دوربین دسترسی آسان دارید انجام می شود. این نوع Iris معمولاً به همان روشی که Iris ثابت است، استفاده می شود، زیرا دسترسی به یک دوربین پس از نصب در صورتی که در مکانی دشوار برای دسترسی نصب شود، می تواند مشکل باشد.

Iris خودکار

Auto Iris لنزی است که اجازه می دهد تا به طور خودکار دهانه Iris را به نور در حال تغییر در طول روز تنظیم کنند. دو نوع Iris خودکار وجود دارد، DC-iris که کنترل موتور در دوربین را بر عهده داشته و video iris ها که  کنترل در خود لنز را انجام می دهند.

از آنجا که Auto Iris از تکنولوژی پیشرفته تری نسبت به Iris ثابت یا دستی استفاده می کند، دوربین های دارای Iris خودکار اغلب گران ترند، اما برای ضبط در مکان های بیرونی که می توان تغییرات بین نور خورشید و شب را به طور خودکار تنظیم کرد مناسب تر می باشند.

P Iris

حرف  p در P Iris مخفف کلمه precise به معنای دقیق می باشد. زیرا Iris از هر دو قابلیت تنظیم خودکار مانند Iris خودکار با کنترل در نرم افزار دوربین برای ایجاد وضوح تصویر بهتر و عمق میدان استفاده می کند. دوربین های دارای P Iris نیز گران تر از مدل هایی با  Iris ثابت یا دستی هستند، اما این دوربین ها برای ضبط در مکان هایی که نور به طور مداوم و سریع تغییر می کند مناسب تر می باشند.

لنزهای I-CS

لنزهای I-CS توسط شرکت Axis و Computar در سال 2016 به بازار عرضه شد. این آیریزها شباهت زیادی به P-iris ها داشته اما برای ضبط جزئیات از ساختار پیچیده تری برخوردار می باشند و به صورت هوشمند عمل می کنند. این آریزها به جای این که تنظیمات ساده آیریز را داشته باشند قادر به تنظیم زوم، تصحیح تمرکز نوری و فوکوس بوده و تصویر بهتری را ایجاد می کنند. این نوع از لنزها در دوربین های کمتری استفاده شده و معمولا کمتر شناخته شده می باشند.

ویژگی های دوربین Iris چگونه می تواند به شما کمک کند

با استفاده از چهار نوع مختلف  Iris، می توانید دوربین IP را انتخاب کنید که متناسب با نیازهای نظارت شما باشد.

آیا در یک ساختمان اداری و فقط در ساعات کار مشغول ضبط هستید؟در این صورت Iris ثابت یا دستی با نور به خوبی کار خواهد کرد زیرا نیازی به تنظیم با تغییر سطح نور ندارند.

در خارج از محوطه یا تصویربرداری های شبانه روزی که دوربین شما باید خود را با سطح نور روز و شب تنظیم کند، مانند پارکینگ یا یک مکان در حال ساخت، Iris خودکار بهترین گزینه شما خواهد بود، زیرا این نوع لنز برای کار با سطوح نوری که دائماً تغییر می کنند طراحی شده است.

انواع Iris های دوربین در سیستم های نظارت تصویری و دوربین های امنیتی IP از تولیدات برتر از جمله Optica ، Axis و Mobotix در بازار موجود می باشد.

پارامترهای مهم در انتخاب لنز دوربین مداربسته

مدل دوربین مداربسته، فاصله دوربین مداربسته تا هدف، نوسانات نور محیط، نیاز به بزرگنمایی، هزینه لنز و غیره، می تواند در انتخاب یک لنز برای دوربین مداربسته موثر باشد. تعیین لنز برابر با تعیین میدان دید است و این انتخاب یکی از حیاتی ترین انتخاب ها در طراحی سیستم های حفاظت تصویری است.

  • فاصله کانونی لنز دوربین مدار بسته

مشخصه اصلی لنزها، فاصله کانونی آن هاست. فاصله کانونی یک لنز فاصله ای بین مرکز نوری و حسگر دوربین مداربسته است زمانی که لنز روی بی نهایت فوکوس کرده است. مرکز نوری یک لنز، نقطه ای درون لنز است که در آن فرض می شود دو پرتو نور که از منابع مختلف داخل لنز آمده اند (دو خط آبی رنگ در عکس فوق) با هم برخورد می کنند.

فاصله های کانونی کوتاه تر میدان دید عریض تری فراهم خواهند کرد ولی توانایی بزرگنمایی را کاهش می دهند و بر عکس، فاصله های کانونی بلندتر میدان دید کوتاه تر و بزرگنمایی بیشتر خواهند شد.

  •  لنزهای Prime و لنزهای بزرگنمایی یا زوم

از دیگر فاکتورهایی که در هنگام خرید لنز دوربین مدار بسته باید به آن توجه داشته باشید نوع لنز می باشد. لنزها در انواع لنز با فاصله کانونی ثابت و لنزها با فاصله کانونی متغیر وجود دارند. در این گونه مواقع با توجه به نوع نیازی که دارید باید تصمیم بگیرید که آیا شما یک لنز بزرگنمایی می خواهید یا یک لنز پرایم. همانطور که قبلاً اشاره شد، لنز زوم یک محدوده متغیر توقف f و همچنین طیف گسترده ای از فاصله کانونی را به شما می دهد.

لنز با فاصله کانونی ثابت

این یکی از دلایلی است که بسیاری از افراد این نوع از لنزها را انتخاب می کنند. در صورتی که صاحب فروشگاهی می باشید که نیاز دارید بر روی جزئیات و نحوه کار حسابدار تمرکز نمایید، بهتر است از لنزهای زوم در دوربین مدار بسته خود استفاده کنید. همچنین دوربین های مدار بسته ای که در خیابان ها و بزرگراه های شهر نصب می گردند نیاز به قرائت پلاک خودروها داشته و در نتیجه حتما باید لنزهای بزرگنمایی یا زوم را مورد استفاده قرار دهند.

از طرف دیگر، استفاده از لنز پرایم به تصاویر شما روشنایی و کیفیت بهتری می بخشد. در صورت وجود خطا، لنز پرایم نیز به راحتی کنترل و مدیریت می شود و تصحیح می شود. بنابراین در مواقعی که نیازی به مشاهده جزئیات نمی باشد و بیشتر نحوه ورود و خروج افراد مد نظر است، توصیه می شود از لنزهای دارای فاصله کانونی ثابت استفاده شود.

مزایای لنزهای زوم

  • برای اینکه بتوانید از سوژه خود فیلم یا عکس بگیرید، نیازی به حرکت دوربین نمی باشد و به راحتی با استفاده از یک دکمه می توان این کار را انجام داد.
  • در این حالت شما از کیفیت خوب تا بسیار خوب در کل دامنه فاصله کانونی برخوردار می باشید
  • این نوع از لنزها از قابلیت انعطاف پذیری و اندازه بهتری برای استفاده روزمره در مکان های مختلف برخوردار می باشند.

مزایای لنز با فاصله کانونی ثابت

  • کیفیت فاصله کانونی ثابت از نظر دقت و وضوح به طور کلی برتر از لنز بزرگنمایی می باشد.
  • این نوع از لنزها از نظر وزنی اغلب بسیار سبک تر از لنزهای بزرگنمایی می باشند
  • لنزهای با فاصله کانونی ثابت همچنین به دلیل ساخت ساده تر اغلب ارزان تر هستند
  • برای همان فاصله کانونی، لنز بزرگنمایی حداکثر دیافراگم یک فاصله کانونی ثابت بزرگتر خواهد بود

در دوربین های مداربسته مختلف که فاصله کانونی لنز آنها نیز برابر باشد در صورتی که اندازه حسگرهای آنها متفاوت باشد زاویه دید دوربین ها ی مداربسته با یکدیگر متفاوت خواهد بود. ابعاد حسگرهای موجود در بازار به صورت 4/1، 3/1، 2/1 و 3/2 اینچ وجود دارد که این ابعاد معرف اندازه قطر آنها است. در واقع می توان گفت حسگرها با ابعاد متفاوت از نظر کیفیت ارائه داده تفاوتی با هم ندارند، اما آنچه با تغییر اندازه حسگرها در دوربین های مداربسته ایجاد می شود زاویه دید دوربین مداربسته است که هر چه ابعاد حسگر بزرگ تر انتخاب شود زاویه دید دوربین مداربسته نیز افزایش می یابد.

همان طور که از جدول 1 مشخص است، افزایش فاصله کانونی برای یک حسگر مشخص، باعث کاهش زاویه دید شده است. همچنین افزایش اندازه حسگر برای یک فاصله کانونی ثابت، باعث افزایش زاویه دید شده است.با توجه به مستطیل بودن نمایشگرها، زاویه دید افقی دوربین مداربسته با زاویه عمودی آن متفاوت است. زاویه عمودی دید دوربین مداربسته معمولا از زاویه افقی دید کمتر است

  •  عمق دید لنز

گستردگی محدوده ای که جلوتر یا عقب تر از سوژه ی اصلی، متمرکز (فوکوس) هستند عمق دید گویند و مقدار معینی از میدان دید لنز است که در آن تصاویر به صورت کاملا واضح ثبت می شوند شکل زیر عملیات فوکوس یا تنظیم فاصله کانونی عدسی دوربین مداربسته بر اساس فاصله جسم تا دوربین مداربسته و برای داشتن یک تصویر شفاف و واضح صورت می گیرد و همانند عقب یا جلو بردن ذره بین، در یک نقطه تصویر در بهترین حالت وضوح قرار می گیرد.یکی از عوامل جلوه سازی و ایجاد انفراد سوژه در کادر، عمق میدان وضوح است. این عمل گاهی با افزایش و گاهی با کاهش ع مق میدان به دست می آید. کنترل عمق میدان وضوح به عوامل زیر بستگی دارد:

فاصله سوژه تا دوربین: هر چه فاصله سوژه از دوربین مداربسته افزایش یابد، عمق میدان نیز افزایش خواهد یافت. این کار، بدون در نظر گرفتن نوع لنز و درجه دیافراگم انجام می گیرد. افزایش عمق میدان به تناسب، در لنز زاویه باز (واید) و درجه های بسته دیافراگم بیشتر، و بالعکس در لنز زاویه بسته (تله) و درجه های بازتر دیافراگم، کمتر خواهد بود.

دیافراگم: با بستن دیافراگم (انتخاب اعداد بزرگ­تر) می­توان به عمق میدان وضوح بیشتری دست یافت که این افزایش، تابع فاصله کانونی لنز نیز است.

فاصله کانونی لنز: لنزهای زاویه باز از نظر عمق میدان وضوح بی­نظیر هستند.

فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که باید هنگام انتخاب لنز دوربین خود در نظر بگیرید. مانند سنسورهای تصویر، تغییر فوکوس دوربین، تثبیت کننده تصویر یا عامل ضد لرزش و اصلاح شکست رنگ و غیره. سه مورد ذکر شده در بالا، موارد اصلی و اولین مواردی هستند که باید آنها را در هنگام خرید لنز دوربین مدار بسته در نظر داشته باشید.

علاوه بر همه اینها توجه به برند و شرکت سازنده لنز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسیاری از شرکت ها در تولید لنزهای با کیفیت معروف بوده و بهتر است حتی در صورت برخورداری از قیمت بیشتر، لنزهای با برندهای مطرح را خریداری نمایید.

با انتخاب یک لنز نزدیک بین یا زاویه باز می توان اشیا نزدیک به دوربین مداربسته و با انتخاب یک لنز دوربین مداربسته یا زاویه بسته، اشیای دورتر به دوربین مداربسته را راحت تر دید.

هزینه لنزهایی که شماره یکسان ولی مارک های مختلفی دارند نیز بسیار متفاوت است و حتی ممکن است تا چهار برابر بیشتر باشد.

اگر نیاز به مشاهده تصویر یک فضای کوچک، مانند یک اتاق 15 تا 20 متری باشد، بهتر است از لنز 8/2 میلی متر یا چهار استفاده شود، زیرا نیاز به عمق دید زیادی وجود ندارد و زاویه دید بالا در حدود 100 درجه مهم است و اگر نیاز به تصویری در فاصله 60 متری دوربین مداربسته  باشد، بهتر است از لنز 5-50 یا 6-60 میلی متر استفاده نمود. یعنی هر چه شماره لنز بزرگ تر باشد، فواصل دورتر را بهتر نمایش می دهد و از طرفی زاویه دید آن کم تر می شود و برعکس هر چه شماره لنز کوچک تر می شود، زاویه دید بیشتر و عمق دید کمتر خواهد شد.

اگر دوربین مداربسته در محیط بیرونی نصب شود، با توجه به کم و زیاد شده نور طبیعی در ساعت مختلف روز، باید از لنز با تنظیم دیافراگم خودکار استفاده نمود. این لنزها شدت نور ورودی دوربین مداربسته را کنترل می کنند و اگر این دوربین مداربسته در محیط داخلی با نور ثابت به کار گرفته شود، می توان از لنزهای معموی که به صورت دستی تنظیم می شوند، استفاده کرد.

چنانچه نیاز به بزرگنمایی تصویر باشد، باید از لنزهای موتوردار استفاده نمود، این لنزها می توانند تا 15-20-25-30 برابر تصویر را بزرگ کنند، این بزرگنمایی به صورت دیجیتال نیست و در نتیجه از کیفیت تصویر کم نمی شود.

در لنزها متغیر هر چه فاصله کانونی لنز بالاتر رود تصویر به دست آمده با بزرگنمایی بیشتری خواهد بود و هر چه کمتر شود، عمیق میدان دید کمتر خواهد شد.

وقتی از دوربین های مداربسته  با وضوح بالا استفاده می شود، باید لنزی به کار رود که قابلیت انعکاس تصاویر با کیفیت بالا را روی حسگر دوربین مداربسته داشته باشد. در واقع تفاوت عمده لنزهای معمولی که در سیستم های مداربسته استفاده می شود با لنزهای مگاپیکسل در کیفیت شیشه به کار رفته است.

انتخاب لنز مناسب مستلزم این است که محل مورد نظر برای نصب دوربین، شرایط نصب دوربین مداربسته و مقدار زاویه و محدوده ای که لازم است توسط دوربین مداربسته دیده شود مشخص شود. در انتخاب لنز مناسب برای دوربین مداربسته رعایت نکات زیر می تواند مفید واقع شود:

  • استفاده از لنزهای زاویه باز اگر چه زاویه دید بیشتری را می دهد اما سوژه های تحت نظارت کوچکتر از اندازه واقعی به دست می آیند.
  • لنزهای استاندارد تصاویر بزرگتری از موضوعات می دهند اما زاویه دید آنها کوچکتر است.
  • در اتاق های کوچک جهت کاهش نقاط کور دوربین مداربسته بهتر است از لنزهای زاویه باز استفاده شود.
  • در صورت استفاده از لنزهای زاویه باز، در صورتی که نیاز باشد تا سوژه ها نیز با دقت بیشتری دیده شوند بهتر است که از دوربین های مداربسته دیگر به صورت ترکیب با دوربین مداربسته لنز زاویه باز استفاده شود.

انتخاب پارامترهای لنز با نرم افزار CCTV Design Lens Calculator

همیشه می توان متناسب با موقعیت نصب دوربین مداربسته و ناحیه ی مورد نظر یک لنز مناسب برای دوربین در نظر داشت و این نکته را در نظر گرفت که لنز با میلی متر کم تر، زاویه ی دید یا میدان دید یا فضای دید بیش تری را نشان می دهد، ولی تصویر در نقاط دورتر، کوچک تر ولی با وضوح جزئیات کم تری دیده می شود. لنز با میلی متر بیش تر، زاویه ی دید یا میدان دید یا فضای دید کم تری را نشان می دهد، ولی تصویر در نقاط دورتر یعنی با وضوح جزئیات بیش تری دیده می شود.

همان طور که در شکل  مشاهده می شود، جهت رسیدن به طول تصویر W و عرض تصویر H تصویر مطلوب در فاصله ی تصویر تا دوربین D مدنظر، تنظیم فاصله ی کنونی و اندازه ی حسگر دوربین مهم خواهد بود.

تنظیم زاویه ی اندازه ی میدان دید به مسافت و فاصله ی کنونی لنز مرتبط است. با تنظیم مقادیر فاصله ی کانونی، اندازه ی حسگر دوربین، نسبت طول به عرض تصویر و همچنین وضوح عمودی، می توان به تصویری مطلوب از محیط مدنظر دست یافت که این عمل معمولاً در دو مرحله به انجام می رسد:

مرحله اول: تعیین نوع لنز به کار گرفته شده

مرحله ی دوم: تعیین فاصله تا سوژه، عرض تصویر، طول تصویر و اندازه ی لنز

در گذشته، جهت تنظیم میدان دید از محاسبات دستی بر روی کاغذ بهره گرفته می شد، ولی امروزه از نرم افزارها و تکنیک های پیشرفته ای همچون نرم افزار CCTV Design Lens Calculator، استفاده می شود و به سادگی می توان به این هدف دست یافت.

این نرم افزار مشتمل است بر:

  • انتخاب لنز CCTV
  • محاسبه ی میدان دید
  • محاسبه ی فاصله ی کانونی

آموزشگاه فن آموزان بزرگترین مرکز تخصصی اموزشهای الکترونیک ، تعمیرات و کنترل ابزار دقیق در تهارن می باشد که با مجوز رسمی از سازمان فنی حرفه ای کشور دوره های اموزشی پردرامد ویژه کار از جمله نصب و تعمیرات دوربین ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش plc ، آموزش تابلو برق صنعتی و … را کاملا عملی و تخصصی در کارگاههای مجهز برگزار می کند. برای دریافت جزئیات بشتر و مشاوره رایگان با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
سیامک رشوند
سیامک رشوند

سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *