معرفی انواع CPU در کامپیوتر

واحد پردازش مرکزی کامپیوتر که به اختصار CPU نامیده می شود یک قطعه ی اصلی در کامپیوتر است که همه ی محاسبات و دستوراتی را که از جانب قطعات و لوازم جانبی به کامپیوتر ارسال می شوند را مدیریت می کند.
سرعت عملکرد نرم افزارها هم به شدت به میزان قدرتمندی CPU بستگی دارد. بنابراین برای این که انتظار شما از کامپیوتر و عملکرد برنامه ها برآورده شود کامپیوتر شما باید دارای نوع صحیحی از CPU باشد. دو شرکت تولید کننده ی CPU اینتل و AMD هستند که هریک CPU های خاص خود را تولید می کنند.
عناوین این نوشته:
CPU های تک هسته ای
قدیمی ترین نوع CPU که در کامپیوتر های قدیمی به کار برده می شد CPU تک هسته ای بود. در ابتدا تنها نوع CPU که می توانست در کامپیوتر ها مورد استفاده قرار گیرد CPU تک هسته ای بود.
این نوع CPUها در یک زمان فقط می توانند انجام یک غعالیت را مدیریت کنند به همین دلیل برای انجام چند کار به صورت همزمان مناسب نیستند. یعنی هنگامی که لازم بود بیش از یک کار به صورت همزمان توسط کامپیوتر انجام شود سرعت عملکرد به شدت کاهش می یافت.
سرعت عملکرد این نوع CPU تا حد زیادی به سرعت ساعت یا سرعت کلاک آن بستگی دارد. سرعت کلاک مقیاسی است برای این که یک ریز پردازنده محاسبات یا عملیات اساسی را با چه سرعتی انجام می دهد.
CPU های دو هسته ای
یک CPU دوهسته ای پردازشگری واحد است که مانند دو CPU که در یک واحد جمع شده اند عمل می کند. بر خلاف پردازشگرهای تک هسته ای، یک CPU دو هسته ای می تواند هنگامی که لازم است میان مجموعه های مختلفی از داده ها به جلو و عقب حرکت کند و به طور کار آمدی چند کار را همزمان مدیریت کند.
برای این که هم سیستم و هم برنامه هایی که بر روی آن نصب شده اند بهترین سرعت و عملکرد را داشته باشند، هر دوی آن ها باید دارای کد مخصوص SMT (simultaneous multi-threading technology) باشند.
درست است که CPU های دو هسته ای پرسرعت تر از انواع تک هسته ای هستند اما سرعت آن ها به پای CPU های جدیدتر چهار هسته ای که جایگزین آن ها شده اند نمی رسد.
CPU های کواد کور یا چهار هسته ای
پردازشگر های های کواد کور (Quad Core) دارای طراحی اصلاح شده تری هستند و دارای چهار هسته ی مختلف بر روی یک CPU واحد می باشند. همان طور که CPU های دو هسته ای می توانند بار فعالیت ها را بین دو هسته تقسیم کنند، CPU های چهار هسته ای هم امکان انجام فعالیت های بیشتری را برای کاربران فراهم می کنند.
با این وجود، این بدان معنا نیست که سرعت انجام یک کار توسط این پردازشگر چهار برابر بیشتر است. به علاوه، اگر برنامه ها و اپلیکیشن های کاربردی دارای کد SMT نباشند سرعت فعالیت آن چندان زیاد نخواهد بود.
این نوع CPU برای افرادی که به شدت به انجام چند کار همزمان با کامپیوتر نیاز دارند و گیمرها مناسب است. زیرا برخی از مجموعه بازی ها برای CPU های چند هسته ای طراحی شده اند.
CPU های هشت هسته ای
یک CPU هشت هسته ای پردازشگری است که دارای هشت واحد پردازشی مستقل است. هر هسته به صورت مستقل توانایی پردازش و مدیریت یک فعالیت را بر عهده دارد. پس یعنی یک CPU هشت هسته ای می تواند انجام هشت کار مختلف را به صورت همزمان مدیریت کند.
به طور معمول هرچه سرعت کلاک بیشتر باشد به این معناست که پردازنده سریعتر است اما این بدان معنا نیست که هر CPU دارای سرعت 1.6 GHz از هر CPU دارای سرعت 0.5 GHz سریعتر است.
چند هسته ای بودن و نوع CPU هم در سرعت فعالیت آن دخیل است. برای مثال اگر دو کار یکسان را به صورت همزمان با یک کامپیوتر دارای CPU تک هسته ای و سرعت 2.5 GHz انجام دهید و سپس همان کارها را با یک کامپیوتر دارای CPU هشت هسته ای با سرعت 1.6 GHz انجام دهید، می بینید که سرعت انجام کارها با CPU هشت هسته ای چه قدر بیشتر خواهد بود.
البته باید یادآور شد که با بیشتر شدن تعداد هسته ها عملکرد پردازنده لزوماً بهتر نمی شود بلکه زمانی می توان از بیشتر بودن تعداد هسته ها بهره برد که نرم افزارها هم به گونه ای طراحی شده باشند که بتوانند از افزایش تعداد هسته ها بهره ی لازم را ببرند.
دوره آموزش تعمیرات لپ تاپ کامپیوتر به صورت صفر تا صد و کاملا عملی در کارگاه های مجهز توسط اساتید مجرب در آموزشگاه فن آموزان برگزار می شود.