0 روز
0 ساعت
0 دقیقه
0 ثانیه

موارد نگهداری سیستم اعلام حریق

موارد نگهداری سیستم اعلام حریق
چکیده مطلب :

نگهداری سیستم اعلام حریق، احساس مسئولیت کرد. در سیستمهای آدرس پذیر و هوشمند، نوع ساختمان داخلی تجهیزات به امر نگهداری کمک می کند و در صورت بروز اشکال آلارم های مربوط به کثیفی آشکارسازها، عمل نکردن شاستی، آژیر سیستم مطلع می کند. اما در سیستم های متعارف، بروز اشکال در سیستم فقط در صورت خارج شدن یک آشکارساز از مدار، پارگی خط ارتباطی و اتصال کوتاه خط باعث ایجاد آلارم می شود و فقط با تست دورهای آلارم های شده برروی تابلو کنترل مرکزی معلوم می گردد.

نگهداری سیستم اعلام حریق، احساس مسئولیت کرد. در سیستمهای آدرس پذیر و هوشمند، نوع ساختمان داخلی تجهیزات به امر نگهداری کمک می کند و در صورت بروز اشکال آلارم های مربوط به کثیفی آشکارسازها، عمل نکردن شاستی، آژیر سیستم مطلع می کند.

اما در سیستم های متعارف، بروز اشکال در سیستم فقط در صورت خارج شدن یک آشکارساز از مدار، پارگی خط ارتباطی و اتصال کوتاه خط باعث ایجاد آلارم می شود و فقط با تست دورهای آلارم های شده برروی تابلو کنترل مرکزی معلوم می گردد.

خطا یا آلارم اصولاً هر نوع اعلام حریق به صدا در آمدن آژیر حریق) بدون وجود حریق واقعی را خطا یا آلارم می گویند. یکی از مشکلات سیستم های اتوماتیک اعلام حریق، ارسال هشدارهای اشتباه و نادرست است که دردسرساز می شود و در صورت تکرار زیاد، سیستم را تبدیل به چوپان دروغگو می کند.

آموزشگاه فن آموزان در دپارتمان مهارتی خود دوره های تخصصی ویژه بازار کار از جمله آموزش نصب اعلام حریق ، آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش نصب دزدگیر اماکن ، آموزش نصب سانترال و … را بصورت عملی در کارگاههای مجهز برگزار می کند. جهت اطلاع ار نحوه برگزاری دوره ها با شماره 02191321001 تماس بگیرید.

دلایل آلارم اشتباه در سیستم اعلام حریق

آلارم در اثر عوامل بیرونی

در این نوع آلارمها عاملی غیر از حریق باعث فعال شدن سیستم گردیده است . هر یک از عوامل ذکر شده در زیر می توانند به اعلام هشدار نادرست منجر شوند

  • آشپزی و پخت و پز و بخارهای ناشی از آن
  • بخار آب و رطوبت زیاد
  • دود سیگار
  • گرد و غبار زیاد
  • اسپریهای مختلف دود ناشی از برخی فعالیتها مانند آتش بازی و غیره
  • جوشکاری عملیات مشابه
  • دوده های نمایشی مانند جلوه هایی که از آن ها در تئاتر استفاده دستگاه های بخور و همین طور روشنایی چون شمع یا چراغهای نفت سوز
  • نوسان زیاد دما
  • جریان باد
  • آزمایش و سرویس تجهیزات بدون غیرفعال نمودن سیستم
  • آسیبهای تصادفی یا مغرضانه

آلارم در اثر عملکرد اشتباه تجهیزات

این آلارم ها بر اثر اشتباه آشکارساز یا شاستی با خود تابلو به وجود آمده است. این حالات آلارم کاذب یکی گویند. عواملی هم چون انتخاب نکردن نوع صحیح آشکارساز برای مکان مورد نظر، سوختن آشکارساز، پارازیت ها و تداخل های الکترومغناطیسی ای که بر اثر خاموش و روشن شدن تجهیزات هارمونیک زا مانند لامپ فلورسانت – موبايل،يو بچینی اس UPS) و … به وجود می آیند باعث آلارم کاذب می گردند.

رفع مشکل آلارم اشتباه در اعلام حریق

  • تست حساسیت دستگاه

آشکارسازهای حرارتی توسط حرارت کنترل می شوند و با دستگاه آزمایش حساسیت (عملکرد دمائی) تست می گردند. در آشکارسازهای دودی نیز سایت ثبت شده در پشت آشکارساز (درصد حساسیت سه یا چهار یا پنج درصد) توسط دستگاه تستر مخصوص آزمایش می شود. تست حساسیت در هنگام نصب تجهیزات و یک سال پس از نصب و پس از آن هر چهارسال یک بار انجام می شود و بر روی آشکارساز برچسب تأیید و تاریخ نصب می گردد.

توجه: در هنگام انجام سرویس ها و احتمال به صدا در آوردن آژیر خطر، لازم است از قبل نسبت به کلیه افراد مستقر در ساختمان اطلاع رسانی شود و امکان هر گونه شاستی اعلام حریق یا حسگری را فعال کنید تا کنترل کنید. هر هفته یک زون مختلف و همچنین شاستی یا حسگر متفاوتی را امتحان کنید، به صورتی که در یک زمان شش ماهه تمامی زون ها تست گردند.

به این ترتیب به صورت دوره ای کلیه شاستی ها و حسگرها را امتحان کرده اید.هم چنین دفتر ثبت آلارم ها بررسی شود و در صورت فعال شدن سیستم در گذشته، علت آن بررسی و مورد اشکالی پیدا و رفع عیب گردد. در مرحله آخر، کلیه عملیات و شماره تجهیزات سرویسی شده، با توجه به حساسیت محل، نوع تردد افراد، تعداد افراد موجود، تمیز بودن ، ثبت گردد. محل این بازدید را می توان تا چهار هفته یک بار نیز انجام داد.

بازدید فصلی : گزارشهای قبلی را مطالعه و کنترل کنید که اشکالات قبلی به صورت صحیح برطرف شده باشند. باطری و اتصالات آن را بازدید کنید. مانند بازدید هفتگی در هر زون یک حسگر یا شاستی را فعال سازید تا اعلام حریق را آزمایش کنید. برق ۲۲۰ ولت را قطع نمایید و قابلیت باطری را برای تغذیه آژیرها کنترل کنید.

بازدیدهای شش ماهه: در این دوره باید تمامی اتصالات، کابلها و سیمها تست شوند و صحت عملکرد آنها تأیید گردد. آژیرها نیز چک شوند و از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل گردد. آشکارسازهایی که در نواحی آلوده و تحت تأثیر باد قرار دارند تمیزکاری شوند و عملکرد آنها چاک گردد. کلیهٔ شستیها ضمن چک شدن برچسب تایید روی آنها نصب گردد. آژیر خارج از ساختمان، همچنین فلاشر و تمام اجزای متصل به زون تست شوند. ضمناً می توان قسمتی از آشکارسازهای متصل به هر زون را در این دوره تمیزکاری نمود.

رفع مشکل آلارم اشتباه در اعلام حریق

روشی های کاهش خطا برای کاهش هشدارهای خطا می توان به سه روش زیر عمل نمود

  •  کاهش حساسیت آشکارسازها : این کار مطلقا کار درستی نیست، مگر آنکه حساسیت آنها بیش از حد ضرورت باشد. به دو توصیه زیر نیز توجه شود:
  • به کارگیری سیستم تأیید هشدار: در این سیستم، قسمت هشدار مدت زمانی را منتظر می ماند معمولاً ۳۰( ثانیه) تا از سوی کنترل مرکزی گزارش ارسالی آشکارساز تایید شود.
  • استفاده از سیستمهای پیشرفته تر مانند تجهیزات آدرس پذیر و هوشمند نظر به حساسیت سیستم های اعلام حریق، تمامی خطاها و آلارم های ناخواسته هر سیستم، با توجه به نوع آلارم و زمان آن ، باید ثبت گردد تا در هنگام سرویس تجهیزات بتوان مورد اشکال را پیدا نمود و آن را رفع کرد. البته همه پانلهای اعلام حریق حافظه ثبت خطاها دارند ولی به دلیل این که امکان پاک نمودن این حافظه توسط افراد ناآشنا یا قطع باطریهای پشتیبان و برق تغذیه وجود دارد، بهترین گزینه اثبات این موارد است.

در سیستمهای اعلام حریق، بازدیدهای زیر، طبق دستورالعمل مندرج در کاتالوگ دستگاه، به عمل می آید:

بازدید روزانه : ابتدا کنترل کنید که چراغ برق اصلی تابلوی مرکزی روشن باشد. همچنین هیچ چراغ دیگر یا آژیری روشن نباشد. هر گونه اشکال را به سرویساکار مربوطه گزارش دهید و در فرم ثبت وقایع ثبت کنید.

بازدیدهای هفتگی: به طور هفتگی از تابلوی اصلی اعلام حریق بازدید کنید و از صحت عملکرد نمایشگر، باتری و تغذیه اطمینان حاصل نمایید. کنترل کنید که چراغ زونها روشن می شود و لیزر داخلی کار می کند


امتیاز بدهید
نویسنده مطلب
سیامک رشوند
سیامک رشوند

سیامک رشوند هستم فعال در حوزه نصب و تعمیر سیستم های حفاظتی و امنیتی مجتمع های مسکونی ، تجاری ،اداری و .... در این سایت در مورد نصب دوربین ها ، دزدگیرهای اماکن و منازل ، نصب اعلام حریق های متعارف و آدرس پذیر، نصب سانترال و کرکره برقی و حوزه های مرتبط دیگر مطلب می نویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *